Povežite se s nama

Međimurje

Mali glumački ansambl “Lipa” odlazi na veliku smotru najboljih hrvatskih kazališnih amatera

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kulturno umjetnička udruga “Lipa” s malo novaca radi velike stvari. Najnoviji uspjeh je pobjeda na Festivalu kazališnih amatera u Prelogu.

Žiri Festivala kazališnih amatera Međimurja održanog u Prelogu nije imao lagan zadatak: od dvadeset odličnih predstava je trebalo izabrati najbolju.
Nakon dugog vijećanja pobjedničkom je proglašena predstava “Se je to život” autora i redatelja Roberta Kosa u izvedbi Kulturno-umjetničke udruge “Lipa” iz Gornjeg Mihaljevca. Kazališni amateri iz Mihaljevca ovom su pobjedom izborili nastup na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera sljedećeg mjeseca u Pazinu i Vodicama, gdje će predstavljati Međimurje.

Pobjednici

S njima na će na državni festival otići i KUU “Seljačka sloga” iz Nedelišća s predstavom “Punjena ptica” autora Fadila Hadžića. Tako je odlučio državni selektor Robert Raponja. Iako radi sa skromnim sredstvima, KUU “Lipa” u prosjeku ima jednu aktivnost na mjesec. Ove godine slave svoj 12. rođendan, redovno nastupaju u Međimurju, a nedavno su bili gosti na rođendanskoj proslavi Karlovačke županije. U Karlovac su ih pozvali “Pinkleci”, Zavičajno društvo Međimuraca Karlovačke županije. Zadnjeg dana Festivala u Prelogu dodijeljene su nagrade najboljima. Najboljim režiserom je proglašen Rober Kos za režiju pobjedničke predstave “Se je to život”. Iz iste predstave je i nagrađeni glavni glumac, Franjo Halabarec.

“Vesela novost” 

Autor najboljega dramskog aamaterskog teksta je Stjepan Škvorc za predstavu “Vesela novost” u izvođenju KUD-a “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave.
Ova se nagrada dodjeljuje prema posebnoj proceduri: tekstovi su prema pravilima KAM-a na čitanje i selekciju poslani u izvornom obliku. O pobjedniku je odlučila članica žirija, doktorica znanosti Sanja Nikčević. Anja Zanjko iz predstave “Tko je kriv za ljubav” Kulturnog društva “Štolcer” iz Čakovca doma je otišla s titulom najbolje glumice Festivala, dok je za sporednu ulogu nagrada pripala Maji Markuš-Velicki. Nagradu je dobila za ulogu Andree Vrček u predstavi “Punjena ptica” u izvođenju KUU-e “Seljačka sloga” iz Nedelišća. Jedna je nagrada otišla i u Stroninec: najboljime muškim sporednim glumcem proglašen je Mario Topolnjak, koji je glumio sina Iveka u predstavi “Moderna ljubav” KUD-a Strahoninec.

NAJBOLJI

predstava – Se je to život
režija- Robert Kos
tekst – Stjepan Škvorc
glumac – Franjo Halabarec
glumica – Anja Zanjko
sporedni glumac – Mario Topolnjak
sporedna glumica – Maja Markuš – Velicki

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje