Povežite se s nama

Međimurje

Melani i Dina među učenicima su koji šprehaju najbolje u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

NATJECANJA

Međimurske osnovnoškolke pokazale su da su u poznavanju njemačkog jezika među najboljima u Hrvatskoj. Melani Srša-Karlovčec, kojoj je mentorica bila Monika Turk iz OŠ Sveti Martin na Muri, osvojila je drugo mjesto u kategoriji A (lista A) iz njemačkog jezika, a Dina Bašek, kojoj je mentorica bila Gordana Ovčar iz I. OŠ Čakovec, osvojila je drugo mjesto u kategoriji B.

Državno natjecanje iz njemačkog jezika održano je 6. i 7. travnja, baš kao i Državno natjecanje iz engleskog jezika, a zanimljivo je da su domaćini obaju natjecanja bile međimurske škole: OŠ Sveti Martin na Muri bila je domaćin Državnog natjecanja iz njemačkog jezika, a OŠ Mursko Središće Državnog natjecanja iz engleskog jezika. Oba natjecanja otvorena su u kongresnoj dvorani hotela Spa&Golfer Terme Sveti Martin prigodnim programom učenika obiju međimurskih škola.

Jezik je jedno snažno oružje kojim možete lakše hodati kroz život – poručio je natjecateljima župan Posavec

– Danas je poznavanje stranog jezika izuzetno važno, jedan mislilac je rekao da je strani jezik oružnica ljudskog uma i da u istom trenutku zadrži u sebi trofeje iz prošlosti i oružje za budućnost. Upravo je jezik jedno snažno oružje kojim lakše možete hodati kroz život, kojim se možete lakše snaći, posebice u ovom globaliziranom svijetu – rekao je međimurski župan Matija Posavec na otvorenju natjecanja. Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak pohvalio je učenike koji sudjeluju na državnim natjecanjima iz engleskog i njemačkoj jezika.

– Vi ste najbolji od svih 500.000 učenika koji uče engleski i njemački jezik – istaknuo je.
Sudionike natjecanja i njihove mentore pozdravili su i Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, Franjo Makovec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri, te ravnatelji škola domaćina, Tomislav Paljak iz OŠ Sveti Martin na Muri i Elvis Šarić iz OŠ Mursko Središće.

Kemičari u Sv. Martinu 

OŠ Sveti Martin na Muri bit će domaćin još jednog natjecanja: Državnog natjecanja za učenike osnovne i srednje škole iz kemije, koje će se održati od 25. do 28. travnja. Otvorenje natjecanja je u utorak, 25. travnja, u 18 sati u kongresnoj dvorani hotela Spa Golfer u toplicama Sveti Martin na Muri.

STRANI JEZIK 

Danas je poznavanje stranog jezika izuzetno važno, s njime se možete lakše snaći 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje