Povežite se s nama

Život i društvo

Mališani „S Ježikom Martinom i žirikom Markom v šetnju Viničkim parkom“

Objavljeno:

- dana

Dječji tjedan u Dječjem vrtiću Vinica uz mnoštvo aktivnosti tijekom cijelog tjedna završio je podjelom veselih i edukativnih slikovnica „S Ježikom Martinom i žirikom Markom v šetnju Viničkim parkom“, od strane načelnika Općine Vinica Branimira Štimeca.

Za tu potrebu Općina Vinica je financirala nakladu od 110 komada kako bi svaki mališan vrtića dobio svoj primjerak. Načelnik je prepoznao kvalitetu i edukativnu vrijednost slikovnice koja na izuzetno maštovit način promovira ljepote viničkog kraja, a pisana je i na viničkom dijalektu.
Autoricama slikovnice Anici Matijašec, odgojiteljici u Dječjem vrtiću Vinica, i Vlatki Majcen, učiteljica povijesti i razredne nastave, osnovni cilj i namjena je upoznati djecu s prirodnom baštinom te bogatstvom i vrijednostima jednog od najljepših arboretuma u Hrvatskoj, smještenog u viničkom kraju, Arboretumom Opeka.

Godina 2021. proglašena je godinom čitanja pa se iz općine nadaju da će mališani uz edukativnu slikovnicu Ježika Martina i Žirika Marka zajedno sa svojom obitelji uživati u istraživanju, novim spoznajama, zadacima i šetnji viničkim parkom, ali i da će je čuvati, listati i podijeliti s drugima.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vinica Kristina Posavi i predsjednica Upravnog vijeća Ksenija Humek zahvalile su načelniku Štimecu na hvalevrijednoj donaciji, a autoricama Ani i Vlatki čestitale na prekrasnoj edukativnoj slikovnici i poželjele im još mnogo uspjeha u daljnjim novim kreativnim izazovima.

Život i društvo

Besplatno klizanje za lepoglavske školarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući odličnom odazivu građana odlučeno je da klizalište u Lepoglavi ostane raditi sve do kraja mjeseca siječnja, što će zasigurno razveseliti one najmlađe.

Radno vrijeme klizališta je od 16 do 21 sat.

Posebno raduje i vijest kako školarci imaju mogućnost besplatnog klizanja.

– Početkom tjedna uputili smo dopis ravnateljima u kojem nudimo besplatno klizanje svim osnovnim školama na području grada Lepoglave u jutarnjim satima u sklopu nastave. Škole su s oduševljenjem prihvatile prijedlog i od sada školarci mogu pokazati svoje vještine klizanja u sklopu nastave. Veseli nas puno klizalište i pozivam sve ljubitelje klizanja da iskoriste svaku minutu i uživaju do kraja siječnja – izjavio je direktor TKIC-a Damjan Županić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji varaždinskih srednjih škola posjetili Međimursko veleučilište u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u četvrtak, 20. siječnja, posjetili su ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Riječ je o još jednom dokazu da MEV nastoji unaprjeđivati suradnju s drugim odgojno-obrazovnim ustanovama i znanstvenim institucijama s ciljem zajedničkog razvoja znanosti i STEM područja, ali i promocije Međimurskog veleučilišta među budućim studentima.

Dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan je uz ravnatelje varaždinskih srednjih škola ugostio i Miroslava Huđeka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a u pratnji suradnika pokazao im je i nedavno otvoreni Centar održivog razvoja.

Kako je naglasio Klopotan, smjer suradnje će definitivno biti robotika i STEM, no otvoreni su i za sve ostale oblike.

– Pročelnik je isto tako predložio da zajedno pokrenemo jedan vid cjeloživotnog obrazovanja i o tome ćemo naravno nastaviti razgovarati – poručio je dekan Klopotan.

Istaknuvši važnost suradnje, pročelnik Huđek pohvalio je programe koje Međimursko veleučilište provodi i dodao kako se više od 20 % srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji obrazuje u sektorima strojarstva i elektrotehnike.

– Svaki oblik suradnje u STEM području podržavamo i zato smo danas ovdje s ravnateljima srednjih škola – rekao je Huđek naglasivši kako Varaždina županija završava još dva strukovna centra izvrsnosti, a stručnjaci u strojarstvu s MEV-a mogli bi biti podrška u stvaranju domaćeg proizvoda.

Pročelnica Odjela Održivog razvoja Magdalena Zeko pojasnila je kako su prije dvije godine u potpunosti revidirali i modernizirali ovaj smjer, a u pripremi je otvaranje i specijalističkog studija.

– Nastavu već održavamo u laboratorijima koje smo nedavno otvorili te tako pružamo studentima mogućnost da odmah dobe i praktična znanja – rekla je Zeko.

Pročelnik Jurica Trstenjak rekao je kako njihov Odjel Računarstva obrazuje dva profila, klasične programere i buduće sistem administratore.

– Zasad imamo preddiplomski, trogodišnji studij i nadamo se da najesen krećemo i s diplomskim studijem, odnosno 4. i 5. godinom – istaknuo je Trstenjak.

Pročelnik Odjela Menadžmenta turizma i sporta Tibor Rodiger naglasio je kako je to najveći odjel jer se osim preddiplomskog izvodi i specijalistički studij. Njihovi bivši studenti, istaknuo je Rodiger, vrlo su uspješni, a velik broj ih je i u poduzetničkim vodama.

Na kraju sastanka dekan Klopotan pozvao je sve ravnatelje u uredništvo časopisa Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje