Povežite se s nama

Međimurje

Mališani u godinu dana skupili čak osam tegljača starog papira

Objavljeno:

- dana

PAPIR NIJE SMEĆE

U programima rada s najmlađim naraštajima u međimurskim dječjim vrtićima i osnovnim školama unatrag nekoliko godina upisani su razni ekološki projekti i aktivnosti kojima se podiže svijest o očuvanju okoliša. Jedan takav projekt koji se provodi već niz godina je tradicionalna akcija “Papir nije smeće”, kojim se aktivno djeluje na osvještavanje i edukaciju djece, njihovih roditelja, ali i ostalih građana na odgovorno i ekološki prihvatljivo ponašanje.

U ovom projektu glavna misao vodilja je da se prikupljanjem i reciklažom starog papira spašavaju šume, jer je za proizvodnju svake tone papira potrebno posjeći čak 20 mladih stabala. Istovremeno se štedi energija, smanjuje onečišćenje vode i zraka, štedi se na skupom deponijskom prostoru…

Ove godine u Međimurju se u akciju uključilo 15 dječjih vrtića i 17 osnovnih škola s više od 6.300 djece, koji su kroz godinu marljivo prikupljali stari papir. Posebno dojmljiv je podatak da su unatrag nekoliko godina održavanja akcije prikupljene čak 122 tone starog papira, čime su međimurski mališani u velikoj mjeri pridonijeli očuvanju okoliša. Ove godine mališani su nagrađeni na posebnoj svečanosti njima u čast, a nagrade i priznanje uručili su im zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i direktorica tvrtke Unimer Biserka Andrašević.

– Na ovaj način odgajamo ekološki osviještene građanke i građane te značajno doprinosimo očuvanju prirodnih vrijednosti, smanjenju uvoza papirnatog otpada i povećanju učinkovitosti hrvatskih tvrtki, što na kraju rezultira otvaranjem novih radnih mjesta. Kako bi dobili jasniju sliku koliko su papira skupile male vrijedne ručice, reći ću vam da smo dobili konvoj od osam tegljača, što je impozantna količina papira, koja će se upotrijebiti za nove bilježnice, knjige i papirnatu galanteriju, čime zaokružujemo cjelokupnu priču – rekla je Biserka Andrašević, direktorica tvrtke Unimer, organizatora ove akcije.

– Hvala svakom vrtićarcu, svakom učeniku, ali i njihovim roditeljima, tetama i učiteljima, koji su marljivim prikupljanjem starog papira dali svoj doprinos i shvatili važnost akcije. Ekološka svijest u Međimurju na visokoj je razini, a zasigurno veliki utjecaj u tome imaju akcije kao što je ova, gdje od najranije dobi educiramo i ekološki osvještavamo mališane te smo primjer ostatku Hrvatske – istaknuo je Josip Grivec, zamjenik međimurskog župana.

U kategoriji dječjih vrtića najviše starog papira prikupili su mališani Dječjeg vrtića “Stonoga” iz Novog Sela Rok, s 220 kilograma papira po polazniku. Slijede ih djeca iz Dječjeg vrtića “Pčelica” iz Ivanovca sa 156 kilograma i Dječji vrtić “Potočnica” iz Male Subotice sa 60 kilograma papira po djetetu.

Nova akcija

U konkurenciji osnovnih škola najuspješnija je Osnovna škola Donji Kraljevec s 59 kilograma papira ispred Osnovne škole Nedelišće s 55 i Osnovne škole Donja Dubrava s 44 kilograma.

U obje kategorije najbolji rezultati dobili su i novčane nagrade, pa je tako za prvo mjesto osigurano 3.000, za drugo mjesto 2.000, a za treće mjesto 1.000 kuna. Novac za nagrade osigurala je Međimurska županija, dok je sponzor akcije, Tiskara Letis, djecu darivala poklon-paketima.

Završno druženje dodatnim programom upotpunili su mlađa i starija skupina Dječjeg vrtića “Stonoga”, pripremivši nekoliko pjesama i plesova te zaključivši ovogodišnju akciju, ali i najavivši novu, koja je već započela 16. svibnja.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje