Povežite se s nama

Međimurje

Dočekali smo otvaranje tržišta iz čega ostvarujemo dobit

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURJE-PLIN

Pune 43 godine tvrtka Međimurje-plin uspješno se nosi s izazovima koje pred nju stavlja specifično stanje na tržištu. Bez obzira na to pod kojim nazivom, ova tvrtka više od četiri desetljeća uspješno se bavi opskrbom i distribucijom plina na području cijele Međimurske županije, a posljednjih nekoliko godina i u drugim dijelovima Hrvatske.

Od 2012. godine tvrtku uspješno vodi direktor Nenad Hranilović. U svome prvome mandatu na čelu ove međimurske tvrtke napravljen je vjerojatno i najveći iskorak Međimurje-plina u njegovoj povijesti. Liberalizacijom tržišta plina u kategoriji poduzeća tvrtka je prešla granicu Međimurske županije te svoje usluge počela realizirati i prema klijentima diljem Hrvatske.

– Tvrtku sam preuzeo u vrijeme kada se situacija na tržištu plina iz temelja promijenila. Bilo se potrebno u vrlo kratkom vremenu prilagoditi novim uvjetima na tržištu. Gledano danas, nakon pet godina, mogu s ponosom zaključiti kako se Međimurje-plin dobro snašlo u novom okruženju. Naša je odluka od prvog dana objave liberalizacije bila da sudjelujemo u tržišnoj utrci, tako da se s pravom može reći kako je Međimurje-plin bilo pionir na tržištu slobodne opskrbe plinom u kategoriji poduzeća – ističe direktor Nenad Hranilović na početku razgovora.

Iskorak na nacionalno tržište trebalo je detaljno pripremiti. Tvrtka se potencijalnim klijentima od prvog dana predstavljala s prilagođenim uvjetima, posebno što se tiče prihvatljive cijene.

– U tom smo trenutku odustali od dotadašnjih ugovora s tvrtkom od koje smo nabavljali plin, a koja je imala monopolistički položaj na tržištu, te se okrenuli vlastitoj nabavi plina. Time smo stekli uvjete za nabavu plina po povoljnijoj cijeni, što nam je dalo određenu prednost na tržištu. Sve to nam je itekako omogućilo da se u zadnjih pet godina dobro pozicioniramo na tržištu distribucije plina u cijeloj Hrvatskoj – dodaje Hranilović. 

U svega pet godina Međimurje-plin steklo je više od 1.300 obračunskih priključaka izvan Međimurske županije, a na širokoj referentnoj listi klijenata nalaze se, između ostalih, Hrvatska narodna banka, Ekonomski fakultet u Zagrebu, donedavno i sve bolnice, osnovne škole diljem zemlje, gradovi, općine…

Završena plinofikacija

– Bitno je istaknuti da smo iskorakom na tržištu počeli ostvarivati i određenu dobit, a dio dobiti unatrag nekoliko godinama vraćamo osnivačima Međimurje-plina, međimurskim gradovima i općinama. Više nego uspješna bila je i posljednja, 2016. godina, koju smo također završili s dobiti, s više od 11 milijuna kuna nakon oporezivanja. Od toga će 5,3 milijuna kuna biti podijeljeno gradovima i općinama, 2 milijuna kuna će biti reinvestirana dobit, a više od 4 milijuna kuna će biti zadržana dobit.

Ovoj impresivnoj brojci klijenata izvan Županije treba pribrojati i više od 30 tisuća priključaka u samom Međimurju. Od ove brojke oko 28 tisuća priključaka otpada na kućanstva, a preostali dio od oko dvije tisuće na pravne subjekte. Duljina plinske mreže u Međimurju iznosi oko 1.030 kilometara te pokriva čak 98 posto Županije, čime se Međimurska županija može pohvaliti da je jedna od rijetkih u kojoj je plinofikacija završena, te je plin kao energent dostupan gotovo svim njezinim građanima.

– Stanje na tržištu je krajnje dinamično. S 1. travnjom ove godine, naime, službeno je otvorena i liberalizacija tržišta u kategoriji kućanstava. Naravno, Međimurje-plin i u ovom segmentu želi biti ozbiljan igrač na tržištu. Mi trenutno oko 55 posto prihoda ostvarujemo u kategoriji poduzeća, a 45 posto u kućanstvima. Nakon liberalizacije tržišta kućanstava cijeli je sustav još jednom doživio potpuni preobražaj. Ponovno smo se dobro pripremili te smo za novonastalu situaciju prvi put osigurali i kapacitete u skladištima. Zakupili smo dva paketa, odnosno 10 milijuna kubnih metara plina. To nam daje sigurnost, ali i prednost u trenutku kada ćemo krenuti u osvajanje tržišta kućanstava.

Ono čime se posebno ponose u Međimurje-plinu je da sva ostvarena dobit nije preko leđa potrošača, već je rezultat tvrtkine aktivnosti u kategoriji poduzeća. Taj će se trend u skoroj budućnosti, vjeruju u tvrtki, nastaviti i u kategoriji kućanstava. Ova međimurska tvrtka godinama prema svojim klijentima gradi partnersku, politiku povjerenja.

Obnovljivi izvori

– Pokušavamo promijeniti odnos i odmaknuti se od kategorije javnog poduzeća. Postajemo pravo poduzeće koje sve svoje rezultate i odnose ostvaruje na tržištu. Njegujemo poseban odnos našim kupcima, prepoznajemo njihove potrebe te tako prilagođavamo i uvjete koji će zadovoljiti obje strane. To će doći do punog izražaja najkasnije za godinu dana, kada će nastupiti potpuna liberalizacija na tržištu kućanstava, kada neće biti više nikakvih ograničenja u cijeni, ni kroz uslugu u javnoj obvezi – ističe Hranilović.
Baš kao i u ostalim segmentima tržišnog natjecanja, niti distribucija plina nije zaštićena od problema. Jedan od njih je čest slučaj privilegiranog položaja pojedinih distributera.

– Svi sudionici na tržištu moraju biti u ravnopravnom odnosu. Tržište mora biti filter koji će odrediti položaj poduzeća, a ne da se to radi kroz zakonsku regulativu. Kako bismo na tržištu iskoristili maksimum, godinama kontinuiramo radimo na edukaciji kadrova koji mogu odgovoriti svakom izazovu. Upravo stoga vjerujem kako će Međimurje-plin i nakon novog otvaranja tržišta prema kategoriji kućanstava znati prepoznati i dohvatiti svoj dio kolača.

A planova je mnogo. Osim pozicioniranja kao jedan od bitnih dobavljača u Hrvatskoj, tvrtka želi i dalje na najbolji mogući način osiguravati pouzdanu, sigurnu i ekonomičnu distribuciju plina.

– Želja nam je napraviti iskorak u dijelu obnovljivih izvora energije, kako bismo dijelom amortizirali rizike koje nam donosi plinska opskrba. Želimo ojačati i svoju poziciju na tržištu kroz akvizicije, odnosno kupovinu drugih poduzeća koja će nam biti zanimljiva – zaključio je direktor Nenad Hranilović, koji je u veljači ove godine jednoglasno dobio povjerenje za svoj drugi mandat na čelu Međimurje-plina.

Međimurje je premalo, morali smo se širiti

Pokazalo se da je orijentacija na potrošače izvan Međimurske županije, odmah nakon što je liberalizacija tržišta stupila na snagu, bila pun pogodak.
– Bili smo svjesni da se moramo otvoriti prema tržištu jer je prostor Međimurske županije premali da bismo na njemu postigli sve ono što smo zacrtali strategijom. Takvo naše opredjeljenje do ovog se trenutka pokazalo opravdanim. Međutim, utrka se nastavlja i dalje. Iz dana u dan pred nama su novi izazovi na koje moramo znati i moći odgovoriti. Liberalizacija tržišta utjecala je na smanjenje cijena plina. Liberalizacija je zbog konkurencije dobra stvar, u kojoj su najviše profitirali krajnji potrošači. Kućanstvima i poduzećima dana je mogućnost odabira, te oni mogu sa svojim dobavljačima razvijati poseban odnos s obzirom na specifične zahtjeve ili količine same potrošnje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje