Povežite se s nama

Međimurje

Manifestacije u Murskom Središću ipak bez kulinarskih dvoboja

Objavljeno:

- dana

Nadolazećih će se dana u Murskom Središću održati manifestacije koje je cilj pretvoriti u tradicionalne.

Riječ je o Craft beer festu (21. do 23. kolovoza) na kojem će se predstaviti više od 40 vrsta pive i Murskom wine festu (28. i 29. kolovoza) na kojem će glavnu riječ voditi cijenjeni međimurski vinari. Održat će se i sajam domaćih proizvoda (22. kolovoza), a zabavit će vas i popularni Disco ŠMRK (21. kolovoza).

Želja je bila da se održe i natjecanja u kuhanju i spremanju jela pod nazivima „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“ i „Gradski kotlić“, međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, problema s pridržavanjem epidemioloških mjera prilikom spremanja i podjele hrane na javnom mjestu, a u konačnici i zbog malog broja prijavljenih natjecatelja Gradskoga kotlića, odlučeno je da će se ove godine ipak preskočiti navedena natjecanja domaćih kulinarskih majstora.

Predstavljanje piva, vina i domaćih proizvoda te Disco ŠMRK održat će se kao što je i planirano, ukoliko ne dođe do novih mjera i uputa HZJZ-a i nacionalnog Stožera. Pozivamo posjetitelje da se zabave, ali i da se pridržavaju svih propisanih mjera. U nastavku donosimo raspored događaja u Murskom Središću:

Petak, 21. kolovoza:
Od 19 sati – Craft beer fest
Od 21 sati – Disco „ŠMRK“

Subota, 22. kolovoza:
Od 9 sati – Sajam domaćih proizvoda
Od 19 sati – Craft beer fest

Nedjelja, 23. kolovoza
18 do 23 sata – Craft beer fest

Subota i nedjelja, 28. i 29. kolovoza
18 do 23 sata – Murski wine fest

Međimurje

U Međimurju danas 104 novozaražene osobe, ukupno 659 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, od čega je evidentirano 97 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,6% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 71 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 659.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija javljeno o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 51.675 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 76 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji bilježimo 13.849 osoba oboljelih od SARS-CoV-2 virusa, od čega se oporavilo 12.931.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati