Povežite se s nama

U fokusu

Marković: Dogovoren modalitet otplate duga za Arenu Varaždin

Objavljeno:

- dana

Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković na konferenciji za medije održanoj 25. lipnja govorio je o načinu rješavanja problema dugovanja za najam Gradske sportske dvorane Varaždin – Arene na Dravi.

Podsjetio je na činjenicu kako je prilikom preuzimanja upravljanja Gradom zatečena dubioza, odnosno dugovanje za najam dvorane od 12 milijuna kuna sa zateznim kamatama te je naglasio: „Mi smo krenuli u rješavanje tog problema koji nam je ostavila bivša gradska uprava. Mogu vam sa zadovoljstvom reći da smo dogovorili s direktorom Max Bögla iz Njemačke modalitet otplate toga duga. Otplatit ćemo ga u razdoblju od godinu dana počevši od 1. rujna 2021. podizanjem rate najamnine. Dogovorili smo i radnu skupinu koja će pregovarati o smanjenju najamnine na temelju analize i provedene revizije. To je tek početak i osnova za pregovore. Do sada nije ništa formalizirano i ništa nije dogovoreno kao što je to tvrdio bivši zamjenik gradonačelnika. Do kraja godine ćemo dogovoriti konkretne rokove i smanjenje zakupnina kao i potpisivanje novog, povoljnijeg ugovora“.

Marković i upozorio na nedostatak dosadašnjeg nadzora održavanja dvorane po ugovoru.

– Posljednjih godina taj nadzor se nije radio, a sada smo dogovorili da u buduće Grad nadzire izvršavanje tog dijela novog ugovora. Nakon što budu poznati rezultati revizije, također ćemo postaviti pitanje kaznene odgovornosti zbog onog što se dogodilo s otplatom najma dvorane – zaključio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković .

U fokusu

HZZO više neće plaćati bolovanja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: ilustracija

U Ministarstvu zdravstva radi se na dugo najavljivanoj reformi zdravstva, a jedan od prijedloga reforme je da izdaci za bolovanja i porodiljne dopuste više ne budu na teret HZZO-a, iako se ne navodi kamo bi se ti troškovi prelili. To je izazvalo negodovanje kod udruga pacijenata, koje navode da će se tako oštetiti pacijenti, piše Index.

– Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a – rekla je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, za Index koja je komentirala da je ovaj prijedlog “autoritaran način ophođenja osiguranja prema bolesti, koji je vrlo diskriminirajuć”.

– Ova situacija samo potvrđuje da HZZO ne radi ništa u korist svojih osiguranika. A imamo i realne pokazatelje jer se najviše pritužbi pacijenata odnosi na prava iz osiguranja, odnosno prava osiguranika. Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a. Sada se ukidaju i osnovne stvari koje su značile sigurnost pacijenata, kao što su bolovanje i porodiljni dopust – dodala je Karačić.

Navodi da je potpuno nevjerojatno da se informira javnost da naknade neće biti na teret HZZO-a, bez da se jasno utvrdi tko će snositi taj trošak. Te stavke su, ističe, nedorečene te nadodaje da uvode nemire za pacijente i poslodavce. To, kaže, sigurno nije praksa u drugim EU zemljama na koje se pozivaju.

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje