Povežite se s nama

U fokusu

Ništa od Čačićevih podruma i akvarija, prioriteti su zdravstvo i obrazovanje

Objavljeno:

- dana

Varaždinski župan Anđelko Stričak kaže da situacija koja ga je dočekala u Županiji nije sjajna, iako je stanje u proračunu stabilno. Međutim, reviziju ipak neće provoditi jer bi to stvaralo dodatni trošak.

Kaže da će prvi potezi biti vezani za pripremu EU projekata, koje namjerava dogovarati s načelnicima i gradonačelnicima. Cilj je povući bespovratna EU sredstva za sve potrebne investicije, prvenstveno u obrazovanju i zdravstvu.

Što se pak tiče projekata koje je započeo Čačić, svakako će odustati od uređenja vinskih podruma u Županijskoj palači. Također, odustaje se i od akvarija na Vodotornju i natkrivanja atrija Županijske palače staklenom kupolom. Dvorac Šaulovec pak namjerava pretvoriti u edukacijsko-prezentacijsko središte Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

U Županijskoj palači sigurno nećemo uređivati vinske podrume. U tijeku je provedba EU projekta koji Varaždinska županija kao vodeći partner provodi s Turističkom zajednicom Varaždinske županije i mađarskim partnerima, Općinom Csurgó i Sveučilištem Pannonia – Nagykanisza kampusom. U sklopu projekta u planu je rekonstrukcija dijela podrumskih prostorija Županijske palače koje će biti prenamijenjene za turizam. Uspostavio bi se centar za posjetitelje, u kojem će se na moderan, edukativan i atraktivan način predstaviti baština Varaždinske županije i projektnog, prekograničnog područja.

U Županijskoj skupštini očekuje dobru suradnju i stabilnu većinu, a sve planove namjerava usuglašavati s partnerima.

 Kako su tekli pregovori i očekujete li stabilnu većinu? Kakav je odnos s Čačićem, a kakav s Čehokom?

Da, očekujem stabilnu većinu u Županijskoj skupštini jer se ne bavimo ni politikantstvom niti populizmom, nego pokretanjem konkretnih projekata i programa. Kad su pitanju Reformisti i njihov predsjednik Čačić, bile su moguće tri opcije: koalicija, programska suradnja ili razlaz. Opredijelili smo se za programsku suradnju, koja je i u prošlom mandatu bila dobra i dala rezultate, što su građani na ovim lokalnim izborima prepoznali te nagradili izniman doprinos i otvorenost HDZ-a. S Nezavisnom listom Ivana Čehoka smo imali krajnje korektne razgovore, a njihov je stav bio vrlo jednostavan: kakav god oblik suradnje ako je to u interesu građana.

U kakvom ste stanju našli Županiju?

Stanje u proračunu Varaždinske županije je stabilno, Županija je trenutno likvidna i sve obveze su podmirene. Cjelokupnu situaciju još analiziramo, a činjenica je da su zdravstvene ustanove, čiji je osnivač Županija, preuzele znatne obveze po projektima energetske obnove. Za te projekte jesu povučena bespovratna EU sredstva te sredstva iz državnog proračuna, no zdravstvene ustanove imaju i vlastito učešće. Dakle, i same moraju financirati te projekte, za što su uzele kreditna sredstva. Sama otplata kredita će predstavljati problem, prvenstveno za Opću bolnicu Varaždin i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Županija će u budućnosti morati voditi brigu o tome kao potencijalnoj obvezi budući da je osnivač tih ustanova. Uglavnom, situacija nije sjajna.

Hoćete li zatražiti reviziju?

Državni ured za reviziju je najviša revizijska institucija Republike Hrvatske, koja obavlja reviziju financijskih izvještaja i poslovanja jedinica regionalne i lokalne samouprave sukladno svom godišnjem programu i planu rada. Dosad su reviziju u Varaždinskoj županiji obavljali svake dvije do tri godine, pri čemu je posljednja obavljena 2019. godine. Kad bismo angažirali vanjsku reviziju, dakle privatnu revizijsku tvrtku, bilo bi to o trošku Županije, a dodatni troškovi nam doista nisu potrebni.

Što je s projektima koje je započela bivša vlast, poput, primjerice, dvorca Šaulovec, vinskih podruma, akvarija na Vodotornju i sličnih?

Varaždinska županija je od 2020. godine vlasnik dvorca Šaulovec, a time je postala odgovorna za njegovo održavanje. Kao vlasnici ćemo se ponašati po načelu dobrog gospodara te u sljedećih godinu dana definirati buduću namjenu tog objekta, među kojima je jedan od planova da to bude edukacijsko-prezentacijsko središte Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

U Županijskoj palači sigurno nećemo uređivati vinske podrume. U tijeku je provedba EU projekta koji Varaždinska županija kao vodeći partner provodi s Turističkom zajednicom Varaždinske županije i mađarskim partnerima, Općinom Csurgó i Sveučilištem Pannonia – Nagykanisza kampusom. U sklopu projekta u planu je rekonstrukcija dijela podrumskih prostorija Županijske palače koje će biti prenamijenjene za turizam. Uspostavio bi se centar za posjetitelje, u kojem će se na moderan, edukativan i atraktivan način predstaviti baština Varaždinske županije i projektnog, prekograničnog područja. Naziv projekta je “Active Tourism Meeets Advanced Technology in Cross-Border Area”, ukupno je vrijedan 1.245.215,36 eura, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 85 %.

Što se tiče akvarija na Vodotornju i natkrivanja atrija Županijske palače staklenom kupolom, od tih projekata zasad odustajemo.

U prvim danima mandata zatekao vas je problem s varaždinskim otpadom. Uključili ste se u rješavanje problema u Poljani Biškupečkoj.

Problem s otpadom u Varaždinu nije od jučer, ali sad ga trebamo rješavati svi zajedno, svatko u okviru svojih mogućnosti. Sad nije vrijeme ni za politikantstvo ni za skupljanje političkih bodova. Uostalom, konstituirajuća sjednica Županijske skupštine je primjer smjera u kojem idemo, a to je uključivost i suradnja. Vjerujem da ljude ne zanima tko je komu sklon, tko je s kim, a tko protiv koga, već ih zanimaju konkretna rješenja i pogled prema budućnosti. Prema postojećim zakonskim odredbama, županije nemaju nikakve ovlasti niti obveze kad je u pitanju gospodarenje komunalnim otpadom. Međutim, s obzirom na to da 15-ak gradova i općina s područja Županije trenutno ima problema sa zbrinjavanjem komunalnog otpada, naravno da sam kao župan učinio što je moguće i u okviru svojih nadležnosti kako bi se našlo interventno rješenje. I dalje ću surađivati s gradonačelnicima i načelnicima, pomagati im u skladu sa svojim nadležnostima, no činjenica je da je, sukladno zakonu, to pitanje u nadležnosti jedinica lokalnih samouprava.

Kakav je odnos s SDP-ovim gradonačelnikom Varaždina Nevenom Bosiljem?

Kao saborski zastupnik sam dobro surađivao s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije, bez obzira na to iz kojih političkih opcija dolazili, a na isti način ću obnašati i dužnost župana, surađivat ću sa svima, pa tako i s gradonačelnikom Bosiljem.

Koji će biti vaši prvi potezi?

S obzirom na to da je na nacionalnoj razini u tijeku izrada operativnih programa na temelju kojih će se moći povlačiti bespovratna sredstva iz EU fondova, prvi potezi su vezani uz pripremu projekata koje ćemo kandidirati za bespovratna sredstva iz nove EU financijske omotnice i Fonda za oporavak. Uz sastanak s načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije, održali smo niz sastanaka u ministarstvima, kao i s ravnateljima županijskih ustanova. Cilj je povući bespovratna EU sredstva za sve potrebne investicije, prvenstveno u obrazovanju i zdravstvu.

Kakvo je stanje u varaždinskoj bolnici? Nedavno su vas iz OB Varaždin izvijestili da nema dovoljno sredstava ni za plaće.

S problemom poslovanja u minusu suočavaju se sve hrvatske bolnice, pa po tome ni Opća bolnica Varaždin nije iznimka. Cilj je obveze svesti na minimum, pri čemu je jedan od prvih zadataka u dogovoru sa zaposlenicima Opće bolnice Varaždin pronaći model rješavanja obveza prema njima, kako bi se izbjeglo gomilanje sudskih i odvjetničkih troškova.

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje