Povežite se s nama

Život i društvo

Maroko – zemlja vječnog sunca, egzotičnih okusa i ljubaznih ljudi

Objavljeno:

- dana

LJETNO PUTOVANJE

Maroko je idealna zemlja za sve koji žele doživjeti nezaboravno putovanje koje će pamtiti cijeli život.

Bez obzira na to odlučite li se za uživanje u ljepotama modernih gradova Casablance i Rabata ili u bogatoj kulturnoj povijesti kraljevskih gradova Fesa, Meknesa i Marrakecha, garantiramo da ćete doživjeti nezaboravno iskustvo.

Tradicija i suvremenost

Veličanstvena ljepota ovih čarobnih gradova nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Najprivlačnije su svakako marokanske kazbe, koje se nalaze između visokoga gorja i pustinje. U ovoj prekrasnoj zemlji suvremenost i tradicija na svakom koraku idu ruku pod ruku.

Maroko je zemlja koja ima više od 3.500 kilometara obale, a nepregledni vrući pijesak pustinje Sahare zove vas na jahanje deva ili safari brzim džipovima.
Moramo napomenuti da je Maroko muslimanska zemlja u kojoj žive vjernici. To znači da se poštuje običaj i tradicija da se moli pet puta dnevno, da se poštuje post za Ramazan te da se hodočasti u Meku.

Što se tiče jezika, veći dio stanovništva tečnije govori francuski negoli engleski jezik, stoga svakako ponesite sa sobom džepnu verziju francuskog rječnika za lakše sporazumijevanje.
Ne brinite što se tiče upoznavanja s lokalnim stanovništvom. Marokanci su druželjubivi i gostoljubivi ljudi. Što se tiče odijevanja, Marokanci se odijevaju dosta konzervativno, što znači da i muškarci, kao i žene, u cijelosti prekrivaju svoja tijela, osim kada su na plaži. Stoga preporučamo da se i vi držite “pristojnog“ odijevanja te da pretjerano ne otkrivate dijelove tijela kako ne biste doživjeli neugodno iskustvo odnosno uvrijedili tamošnje stanovništvo takvim ponašanjem.

Što se tiče hrane, na svoje će doći ljubitelji egzotičnih okusa. U marokanskom se podneblju isprepleću stoljetni utjecaji berberske, arapske, islamske, maorske, andaluzijske, židovske i europske tradicije, tvoreći jedinstvenu i autentičnu kuhinju koja se odlikuje bogatstvom okusa, ali i mirisa, boja i teksture.

Marokanci se odijevaju konzervativno, pa se “pristojno” odijevanje preporuča i turistima

Među najpoznatijim jelima su zasigurno cous-cous (izvorno berbersko jelo od pšeničnoga grisa), tajine (jelo od mesa i povrća) i mechoui (jelo od janjetine koje se cijelo peče u jami iskopanoj u zemlji te se isto tako servira na sredini stola). Ako niste, svakako morate probati tamošnju posebnu deliciju – puževe. Puževi su hrana koja se nekad prodavala na štandovima na ulici, a danas predstavljaju pravu rapsodiju okusa i mirisa te predstavljaju jelo koje se nalazi na meniju svakoga boljeg restorana. Svakako probajte i bijele puževe koji se serviraju u paprenoj juhi, a jelo se zove “babbouche”. To je jelo koje je iznimno popularno među lokalnim stanovništvom. Dosta turista se to ne usudi probati, no vi nikako ne smijete biti jedan od njih te svoje bijele puževe pojedite na marakeškom glavnom trgu.

Ritual – čaj od mente

Što se tiče konzumacije pića, predlažemo da sa sobom nosite bocu vode zbog vrućina, jer voda iz slavina nije za piće. No nikako ne smijete otići iz Maroka a ne da probate čaj od mente. Ispijanje ovog čaja ima status rituala za Marokance i zato ga trebate poštovati.

Posjetom Maroku upoznat ćete dijelove Maroka koji će vam se činiti da su zaustavljeni u vremenu te će vam sigurno ostati u ugodnom sjećanju. Pođite i upoznajte zemlju tisuću kontrasta.

Izvor:
Foto: Arhiva

Život i društvo

Dječaci Dario Njegovec i Dino Vidaček kod Bele spasili sedam štenaca od smrzavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 24. siječnja, odvijala se akcija spašavanja sedam štenaca koje je neki zlotvor bezdušno ostavio da se smrznu u napuštenom kamenolomu u Beli kod Novog Marofa, javili su iz varaždinske Udruge Spas.

Srećom, štence su pronašli dva dječaka iz okolice, Dario Njegovec i Dino Vidaček.

– Ti stasom mali, a u srcu veliki ljudi, ne samo da su nazvali udrugu “Spas”, nego su i ostali kraj njih, po debelom minusu, gotovo 2 sata, dok udruga nije aktivirala moju kćer, a ona mene. Uglavnom, štence sam odvezao u “Spas”, gdje su ih zbrinuli, a malim herojima kapa do poda, kao i njihovim roditeljima, jer ne vjerujem da su se takvi rodili, nego tu očito ima i puno dobrog odgoja. A zlotvoru mogu jedino poželjeti da i on jednog dana tako završi i ne bi me iznenadilo, jer karma is a beach! – poručuju iz Udruge Spas.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija sa stranim partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

civilna zaštita, koronavirus,ilustracija

Unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje, glavna je zadaća projekta „TransCPEarlyWarning“ iz programa Interreg ADRION.

Varaždinska županija je danas, 25. siječnja, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s parterima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom na to da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu „TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Osim što je tema bila status platforme, na sastanku u Županijskoj palači partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Dodajmo da projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje