Povežite se s nama

Život i društvo

Maroko – zemlja vječnog sunca, egzotičnih okusa i ljubaznih ljudi

Objavljeno:

- dana

LJETNO PUTOVANJE

Maroko je idealna zemlja za sve koji žele doživjeti nezaboravno putovanje koje će pamtiti cijeli život.

Bez obzira na to odlučite li se za uživanje u ljepotama modernih gradova Casablance i Rabata ili u bogatoj kulturnoj povijesti kraljevskih gradova Fesa, Meknesa i Marrakecha, garantiramo da ćete doživjeti nezaboravno iskustvo.

Tradicija i suvremenost

Veličanstvena ljepota ovih čarobnih gradova nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Najprivlačnije su svakako marokanske kazbe, koje se nalaze između visokoga gorja i pustinje. U ovoj prekrasnoj zemlji suvremenost i tradicija na svakom koraku idu ruku pod ruku.

Maroko je zemlja koja ima više od 3.500 kilometara obale, a nepregledni vrući pijesak pustinje Sahare zove vas na jahanje deva ili safari brzim džipovima.
Moramo napomenuti da je Maroko muslimanska zemlja u kojoj žive vjernici. To znači da se poštuje običaj i tradicija da se moli pet puta dnevno, da se poštuje post za Ramazan te da se hodočasti u Meku.

Što se tiče jezika, veći dio stanovništva tečnije govori francuski negoli engleski jezik, stoga svakako ponesite sa sobom džepnu verziju francuskog rječnika za lakše sporazumijevanje.
Ne brinite što se tiče upoznavanja s lokalnim stanovništvom. Marokanci su druželjubivi i gostoljubivi ljudi. Što se tiče odijevanja, Marokanci se odijevaju dosta konzervativno, što znači da i muškarci, kao i žene, u cijelosti prekrivaju svoja tijela, osim kada su na plaži. Stoga preporučamo da se i vi držite “pristojnog“ odijevanja te da pretjerano ne otkrivate dijelove tijela kako ne biste doživjeli neugodno iskustvo odnosno uvrijedili tamošnje stanovništvo takvim ponašanjem.

Što se tiče hrane, na svoje će doći ljubitelji egzotičnih okusa. U marokanskom se podneblju isprepleću stoljetni utjecaji berberske, arapske, islamske, maorske, andaluzijske, židovske i europske tradicije, tvoreći jedinstvenu i autentičnu kuhinju koja se odlikuje bogatstvom okusa, ali i mirisa, boja i teksture.

Marokanci se odijevaju konzervativno, pa se “pristojno” odijevanje preporuča i turistima

Među najpoznatijim jelima su zasigurno cous-cous (izvorno berbersko jelo od pšeničnoga grisa), tajine (jelo od mesa i povrća) i mechoui (jelo od janjetine koje se cijelo peče u jami iskopanoj u zemlji te se isto tako servira na sredini stola). Ako niste, svakako morate probati tamošnju posebnu deliciju – puževe. Puževi su hrana koja se nekad prodavala na štandovima na ulici, a danas predstavljaju pravu rapsodiju okusa i mirisa te predstavljaju jelo koje se nalazi na meniju svakoga boljeg restorana. Svakako probajte i bijele puževe koji se serviraju u paprenoj juhi, a jelo se zove “babbouche”. To je jelo koje je iznimno popularno među lokalnim stanovništvom. Dosta turista se to ne usudi probati, no vi nikako ne smijete biti jedan od njih te svoje bijele puževe pojedite na marakeškom glavnom trgu.

Ritual – čaj od mente

Što se tiče konzumacije pića, predlažemo da sa sobom nosite bocu vode zbog vrućina, jer voda iz slavina nije za piće. No nikako ne smijete otići iz Maroka a ne da probate čaj od mente. Ispijanje ovog čaja ima status rituala za Marokance i zato ga trebate poštovati.

Posjetom Maroku upoznat ćete dijelove Maroka koji će vam se činiti da su zaustavljeni u vremenu te će vam sigurno ostati u ugodnom sjećanju. Pođite i upoznajte zemlju tisuću kontrasta.

Izvor:
Foto: Arhiva

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Zvjezdana Kušter i pas Tesla iz čakovečke stanice HGSS-a otišli spašavati živote iz ruševina u Turskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: HGSS Stanica Čakovec/Facebook

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenuli su u ponedjeljak, 6. veljače 2023., oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj koju su 6. veljače pogodili razorni potresi, kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Među njima su i Zvjezdana Kušter i pas Tesla, potražni tim iz Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Čakovec.

Ovaj tim osposobljen je za poslušnost, prepreke i traženje u ruševinama te poslušnost i traženje u lavinama, a dodajmo i da je Tesla sa svojom vlasnicom u Ljubljani u listopadu prošle godine uspješno položio i međunarodni ispit poslušnosti, prepreka i traženja u šumama, objavili su lani iz HGSS-a.

– Prema odluci Vlade, 40-ak pripadnika Civilne zaštite RH na putu je prema Turskoj kako bi pomogli domaćim kolegama na potresom pogođenom području. Zvjezdani Kušter i Tesli, potražnom timu Stanice Čakovec koji vrijedno trenira u sklopu Modula za odgovor na velike katastrofe i potrese MUSAR, želimo sretan put i što više spašenih! – napisali su na Facebooku iz HGSS Stanice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje