Povežite se s nama

Život i društvo

Maroko – zemlja vječnog sunca, egzotičnih okusa i ljubaznih ljudi

Objavljeno:

- dana

LJETNO PUTOVANJE

Maroko je idealna zemlja za sve koji žele doživjeti nezaboravno putovanje koje će pamtiti cijeli život.

Bez obzira na to odlučite li se za uživanje u ljepotama modernih gradova Casablance i Rabata ili u bogatoj kulturnoj povijesti kraljevskih gradova Fesa, Meknesa i Marrakecha, garantiramo da ćete doživjeti nezaboravno iskustvo.

Tradicija i suvremenost

Veličanstvena ljepota ovih čarobnih gradova nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Najprivlačnije su svakako marokanske kazbe, koje se nalaze između visokoga gorja i pustinje. U ovoj prekrasnoj zemlji suvremenost i tradicija na svakom koraku idu ruku pod ruku.

Maroko je zemlja koja ima više od 3.500 kilometara obale, a nepregledni vrući pijesak pustinje Sahare zove vas na jahanje deva ili safari brzim džipovima.
Moramo napomenuti da je Maroko muslimanska zemlja u kojoj žive vjernici. To znači da se poštuje običaj i tradicija da se moli pet puta dnevno, da se poštuje post za Ramazan te da se hodočasti u Meku.

Što se tiče jezika, veći dio stanovništva tečnije govori francuski negoli engleski jezik, stoga svakako ponesite sa sobom džepnu verziju francuskog rječnika za lakše sporazumijevanje.
Ne brinite što se tiče upoznavanja s lokalnim stanovništvom. Marokanci su druželjubivi i gostoljubivi ljudi. Što se tiče odijevanja, Marokanci se odijevaju dosta konzervativno, što znači da i muškarci, kao i žene, u cijelosti prekrivaju svoja tijela, osim kada su na plaži. Stoga preporučamo da se i vi držite “pristojnog“ odijevanja te da pretjerano ne otkrivate dijelove tijela kako ne biste doživjeli neugodno iskustvo odnosno uvrijedili tamošnje stanovništvo takvim ponašanjem.

Što se tiče hrane, na svoje će doći ljubitelji egzotičnih okusa. U marokanskom se podneblju isprepleću stoljetni utjecaji berberske, arapske, islamske, maorske, andaluzijske, židovske i europske tradicije, tvoreći jedinstvenu i autentičnu kuhinju koja se odlikuje bogatstvom okusa, ali i mirisa, boja i teksture.

Marokanci se odijevaju konzervativno, pa se “pristojno” odijevanje preporuča i turistima

Među najpoznatijim jelima su zasigurno cous-cous (izvorno berbersko jelo od pšeničnoga grisa), tajine (jelo od mesa i povrća) i mechoui (jelo od janjetine koje se cijelo peče u jami iskopanoj u zemlji te se isto tako servira na sredini stola). Ako niste, svakako morate probati tamošnju posebnu deliciju – puževe. Puževi su hrana koja se nekad prodavala na štandovima na ulici, a danas predstavljaju pravu rapsodiju okusa i mirisa te predstavljaju jelo koje se nalazi na meniju svakoga boljeg restorana. Svakako probajte i bijele puževe koji se serviraju u paprenoj juhi, a jelo se zove “babbouche”. To je jelo koje je iznimno popularno među lokalnim stanovništvom. Dosta turista se to ne usudi probati, no vi nikako ne smijete biti jedan od njih te svoje bijele puževe pojedite na marakeškom glavnom trgu.

Ritual – čaj od mente

Što se tiče konzumacije pića, predlažemo da sa sobom nosite bocu vode zbog vrućina, jer voda iz slavina nije za piće. No nikako ne smijete otići iz Maroka a ne da probate čaj od mente. Ispijanje ovog čaja ima status rituala za Marokance i zato ga trebate poštovati.

Posjetom Maroku upoznat ćete dijelove Maroka koji će vam se činiti da su zaustavljeni u vremenu te će vam sigurno ostati u ugodnom sjećanju. Pođite i upoznajte zemlju tisuću kontrasta.

Izvor:
Foto: Arhiva

Život i društvo

Nova prilika za sufinanciranje obnove kuća, osiguran najveći iznos do sada. Evo kako do novca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kuća gradnja obnova

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je krajem prosinca prošle godine objavio uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Kroz ovaj poziv će građanima u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura za mjere energetske obnove i sustave korištenja obnovljivih izvora energije, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za ove projekte, piše Poslovni dnevnik.

-Prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je objekt u potpunosti legalan. Ako je kuća oštećena u potresu moguće je dobiti 80 posto prihvatljivih troškova investicije, dok građani čije kuće nisu oštećene potresom mogu računati na 60 postotno sufinanciranje. Ovisno o postotnom učešću i mjerama koje će se primijeniti kod energetske obnove maksimalni iznos poticaja iznosit će 62.120 eura po prijavi – objašnjavaju iz Fonda.

Pri određivanju visine poticaja, Fond se rukovodio aktualnim tržišnim cijenama građevinskog materijala, usluga i opreme potrebne za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, a sve s namjerom da energetska obnova građanima bude financijski što prihvatljivija.

-Vlasnici obiteljskih kuća bespovratna sredstva mogu dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krovova te zamjenu vanjske stolarije. Uz to sredstva se mogu dobiti za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete.

Što se tiče ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju njih će Fond, kao u već ranijim javnim pozivima, sufinancirati s 50 posto sredstava. Građanima koji odluče ugraditi solarnu elektranu, a imaju ili namjeravaju kupiti električno vozilo, sigurno će biti interesantna i mogućnost dobivanja sredstva za kućnu punionicu – poručuju iz Fonda.

Obiteljske kuće čija će se energetska obnova poticati, osim u slučaju kad se traži samo sufinanciranje fotonaponske elektrane, moraju biti energetski certificirane. Ako se provodi cjelovita energetska obnova ili se povećava toplinska izolacija vanjske ovojnice kuća mora biti energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. U slučaju da se ugrađuju sustavi grijanja/hlađenja i pripreme potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije energetski razred obiteljske kuće mora biti C ili bolji u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će 13. ožujka 2024. godine objaviti tekst Javnog poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Od tog dana građani će moći sa stranica Fonda preuzeti Prijavni obrazac i Obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu i podnijeti prijavu.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

Članice “Pušleka“ organiziraju kušanje i predavanje o delicijama lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kulturno-umjetničko društvo „Lepoglavski pušlek” u petak, 1. ožujka u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca organizira zanimljivu večer na kojoj će predstaviti bogatu gastronomsku ponudu lepoglavskog kraja uz potporu Turističke zajednice i Grada Lepoglave.

Članice Pušleka u čitaonici će pokazati kako se radi Mlinčani kolač, koji nosi jamstveni žig izvornosti, a Pušleki su za njega dobili i zlatnu medalju na Interslastu – internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva u Tuheljskim Toplicama.

Posjetitelji će moći vidjeti i sliku koju je lepoglavski slikar Mirko Bajsić naslikao inspiriran mlinčanim kolačem te ju poklonio „Pušlekima”.

Osim mlinčanog kolača, članice Pušleka će ponuditi i tjesteninu sa sirom za koju su na nedavno održanom Internacionalnom kongresu tjesteničarstva u varaždinskom hotelu Turist dobile srebrnu medalju, a posjetitelji će se moći podsjetiti i na okuse drugih tradicionalnih slastica lepoglavskog kraja koje će  pripremiti marljive članice lepoglavskog KUD-a.

Ova zanimljiva gastronomska večer na kojoj će Pušleki posjetiteljima ponuditi starinska jela i slastice počet će u 18 sati a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje