Povežite se s nama

Zabava & Stil

Martina Bezek: “Uspjeh nije konačan, neuspjeh nije fatalan… Važno je ne odustati!”

Objavljeno:

- dana

Angažirana majka, supruga, medicinska sestra i sportašica, kako se sama opisuje, Serjončarka Martina Bezek osnovnu školu je završila u Murskome Središću, a Srednju medicinsku školu u Varaždinu.

Pripravnički staž odradila je u Županijskoj bolnici Čakovec, nakon čega se kao medicinska sestra zaposlila u Hitnoj medicinskoj službi u Čakovcu, gdje radi već 16 godina. Kaže da je posao koji radi stresan, no usmjeren na pomaganje drugima, što joj je oduvijek pričinjavalo zadovoljstvo. Konkretnije, radi na Medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici.

Njihov posao dispečera, odnosno disponenta, podrazumijeva da preuzimaju pozive, procjenjuju stupanj hitnosti te pozivateljima pružaju osnovne upute o situaciji u kojoj su se našli i upute za provođenje prve pomoći. Ako procijene da je potrebno, šalju ekipu Hitne pomoći na intervenciju, obavještavaju i aktiviraju druge službe (policiju, vatrogasce…) te nadziru status timova. Dokumentiraju i evidentiraju obavljeni rad, zaprimaju pacijente koji dolaze u ambulantu Hitne pomoći i određuju stupanj hitnosti prema kojem odlaze na pregled.

Šarolika iskustva

Iskustva s pozivateljima su, navodi, šarolika. Ako je osoba dovoljno sabrana da brzo i precizno opiše svoje stanje, može im uvelike pomoći da valjano ocijene ozbiljnost situacije i prikladno reagiraju. Ipak, češće ih zovu osobe koje su u panici jer su zabrinute za svoje zdravlje ili zdravlje svoje obitelji te stoga nerijetko reagiraju agresivno, sa čime se treba naučiti nositi. Poseban im problem predstavljaju pozivi osoba koje ne znaju objasniti tegobe koje imaju ili koje su primijetili kod osoba zbog kojih zovu Hitnu službu. Isto tako, teško je i komunicirati s osobama koje su pod utjecajem opojnih sredstava.

– Hitna medicinska služba iznimno je važna te smatram da je kvaliteta njezina rada i stručnost osoblja kod nas na zavidnoj razini! – apelira Martina

– Ne biste vjerovali da dnevno zaprimimo i desetak lažnih poziva i poziva koji ne zahtijevaju hitnost u postupanju. Iskoristila bih stoga ovu priliku te zamolila sve da na taj način ne otežavaju rad Hitne službe i onemogućavaju da pomoć dobiju oni čiji su životi zaista ugroženi. Hitna medicinska služba iznimno je važna te smatram da je kvaliteta njezina rada i stručnost osoblja kod nas na zavidnoj razini! – apelira Martina.

Smatra da uz posao svaka osoba treba imati hobi koji je ispunjava. U Martininu slučaju radi se o trčanju i biciklizmu:
– Draže su mi dulje utrke, maratoni i ultramaratoni. Što je utrka dulja, to sam sretnija kad uspijem i u tom izazovu. Na taj način preispitujem svoje granice. U proteklih jedanaest godina sudjelovala sam na brojnim polumaratonima, maratonima i ultramaratonima u zemlji i inozemstvu. Pravi izazov za mene bilo je istrčati 24-satni ultramaraton.

Ljubav prema trčanju navela ju je da potakne osnivanje Trkačkoga kluba Rudar Mursko Središće

Prvi puta sam kao reprezentativka Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj istrčala 172, a drugi puta, u Austriji, 194 kilometra. U posebno lijepom sjećanju ostala mi je etapna trkačka utrka od Zagreba do Vukovara i moj novi rekord – istrčanih 345 kilometara. Prošle godine sudjelovala sam na 12-satnoj utrci u Irdningu u Austriji i otrčala 114 kilometara u 12 sati te ušla u reprezentaciju Hrvatske za Svjetsko prvenstvo 24-satnog ultramaratona.

Rado se prisjetim i utrke u Svetom Martinu na Muri gdje je održano Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 kilometara uz sudjelovanje najboljih svjetskih ultramaratonaca – govori Bezek.

TK Rudar

Ljubav prema trčanju navela ju je da potakne osnivanje Trkačkoga kluba „Rudar“ Mursko Središće. Klub je osnovan 22. siječnja ove godine, posebnim angažmanom Miljenka Vrbanca, dopredsjednika kluba, te Ivice Peršića, tajnika kluba. Podršku im je pružio i gradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak, koji je ujedno i jedan od prvih članova novoga kluba.

Da bi potaknuli građane na tjelesnu aktivnost i rekreaciju, pripremaju održavanje kros lige „Rudar“ u najsjevernijem gradu Hrvatske. Liga se sastoji od osam kola raspoređenih tijekom godine. Prvo kolo održat će se 23. ožujka, a zadnje 30. studenoga. Trčat će se dvije trase, kraća od 3.400 i dulja od 8.300 metara.

Martina poziva sve rekreativce i trkače da im se pridruže u što većem broju. U organizaciji im pomažu gotovo sve udruge na području Grada M. Središća, ali i osobe koje nisu u udrugama, a žele pomoći da se liga održi. Dokaz je to da ljudima samo treba poticaj da zajednički rade na projektima na opće dobro zajednice.

Bez sponzora bilo bi nemoguće organizirati ligu, tako da zahvaljuje i svim sponzorima koji su se uključili ili će se uključiti u sponzoriranje prve lige “Rudar“. Dodaje da joj veliku podršku u životu pružaju sin Jakov, na kojega je posebno ponosna, suprug Dragan, roditelji te prijatelji.

Što je za vas uspjeh u životu?
Za mene je najveći uspjeh majčinstvo. Čini mi se da je to iskustvo lijepo izraženo u rečenici Linde Wooten: „Biti majka znači učiti o snagama koje niste znali da imate i doživjeti strahove za koje niste znali da postoje.”

Vaš moto u životu?
Uspjeh nije konačan, neuspjeh nije fatalan. Ono što jest važno je hrabrost da se nastavi dalje!

Vaš uzor u životu?
Moji roditelji, velikog srca i dobrote.

Vaš sportski uzor?
Nikolina Šustić, svjetska prvakinja u ultramaratonu na 100 kilometara.

Roman ili poezija?
Roman.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
„Sjećanje jedne gejše“ Arthura Goldena.

Poznata osoba s kojom biste rado razgovarali?
Rado bih razgovarala s Eliudom Kipchogeom, najboljim svjetskim maratoncem.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Trenutno dosta slobodnoga vremena posvećujem osnivanju organiziranju prve kros lige „Rudar“ M. Središće jer smatram da je to važno za zdravlje svakog pojedinca. Ujedno se pripremam za vrlo zahtjevnu utrku, ultramaraton od 24 sata.

Uzajamno povjerenje

Što Vas može rasplakati?
Tužne životne priče.

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled?
Ne, jer mislim da u tom slučaju nije riječ o ljubavi, nego o privlačnosti.

Što je najvažnije u vezi?
Bez uzajamnoga povjerenja, razgovora i kompromisa nema dobre i uspješne veze.

Što ste uvijek željeli učiniti, ali niste?
Putovati biciklom na more i na tome putu uživati u čarima prirode.

Omiljeno jelo?
Voćna salata.

Omiljeni kolač?
Nisam ljubitelj kolača.

Omiljeni način opuštanja?
Trčanje i biciklizam. Sport ljude čini sretnijima i opuštenijima.

Vaš idealni odmor je…
…odmor na moru s mojom obitelji. To, naravno, ne isključuje i sportske aktivnosti.

Prava žena nikad ne smije…
…odustati od svojih snova!

Zabava & Stil

FOTO Oduševili učenike: profesori čakovečke Gimnazije rekreirali kultne scene iz filmova i serija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Petar Pavlic/Gimnazija Josipa Slavenskog

Profesori čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog uoči početka novog polugodišta oduševili su učenike, ali i sve ostale svojim fotografskim projektom koji su predstavili na društvenim mrežama.

Naime, prerušili su se u likove iz poznatih filmova i serija kako bi, kako kažu, pokazali da su i oni samo ljudi, veseli, duhoviti i dobronamjerni.

Inicijatori ovog zabavnog foto-projekta su profesorica hrvatskog jezika Zlatka Grahovec Soldat i profesor engleskog jezika Petar Pavlic, koji je ujedno i fotografirao rekreirane scene iz poznatih TV naslova.

– E. T. još uvijek želi kući, plavuša s Harvarda ruši stereotipe, u Paklenom šundu i dalje se izvrsno pleše, Peaky Blindersi šire strah i trepet, banda crvenokapuljaša željna je akcije… Ne, ne bojte se, niste zapeli u prazničnom bingeanju! Vaši profesori, prerušeni u junake iz poznatih filmova i serija, očekuju vaš povratak želeći vam pokazati da su, unatoč svim izazovima koje pred vas stavljaju, i oni samo ljudi, veseli, duhoviti i dobronamjerni. Dobro nam došli u školske klupe u novoj 2022. i neka nam i ona bude ovako vesela! – napisali su na Facebooku iz Gimnazije.

Profesori su za Večernji rekli da već više od 10 godina povodom božićne humanitarne akcije „Sajam dobrote“ u školi na kraju prvog polugodišta na neki način sudjeluju u programu, nastojeći se tako još više približiti učenicima, zabaviti se i pokazati svoje vrline i mane.

– Tako smo organizirali svoje inačice poznatih programa, primjerice, Ples s profesorima, Profesori pjevaju, Tvoje lice zvuči poznato, Profesori glume i slično. Ove smo godine u Organizacijskom odboru za obilježavanje 60. obljetnice osnutka škole, uz poticaj i podrškuravnateljice škole Sandre Breka-Ovčar, odlučili da ćemo ideju o fotografijama konačno realizirati u okviru „Sajma dobrote“ i da ćemo napraviti kalendar. Pozvali smo kolegice i kolege da se uključe i javilo se zaista mnogo njih, više od 40. Razmišljali smo o različitim mogućnostima, npr. o rekreiranju poznatih umjetničkih djela, slika i sličnom, no na kraju su nam filmovi i serije bili najzanimljivije rješenje – objasnili su profesori.

Dodali su da su tražili poznate i popularne scene koje se mogu uvjerljivo ili smiješno iskopirati, napravili izbor scena i ponudili ih kolegama koji su rado prihvatili ideju i odmah shvatili bit.

Pritom su se dobro zabavljali i smijali, pomagali si u nabavljanju rekvizita i odjeće te je cijeli proces bio vrlo spontan i jednostavan.

Profesori su pozitivno iznenađeni odjekom koji je projekt izazvao i brojnim pozitivnim komentarima – objavu na društvenim mrežama vidjelo je više od 100.000 ljudi, a dijeljena je oko 260 puta, što dokazuje da su postigli cilj, a to je međusobno se povezati, razbiti predrasude o nastavnicima, zabaviti se i nasmijati u ovim bremenitim vremenima.

Više o neobičnom i vrlo zabavnom projektu pročitajte ovdje.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Anica i Slavko Plantić iz Cargovca proslavili zlatni pir

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Slavko i Anica Plantić iz Cargovca proslavili su 50. godišnjicu braka u krugu obitelji i prijatelja.

Njihovo vjenčanje održano je 1. siječnja 1972. godine, a zavjete povodom zlatnog pira obnovili su u crkvi svetog Vida u Vidovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje