Povežite se s nama

Zabava & Stil

Martina Bezek: “Uspjeh nije konačan, neuspjeh nije fatalan… Važno je ne odustati!”

Objavljeno:

- dana

Angažirana majka, supruga, medicinska sestra i sportašica, kako se sama opisuje, Serjončarka Martina Bezek osnovnu školu je završila u Murskome Središću, a Srednju medicinsku školu u Varaždinu.

Pripravnički staž odradila je u Županijskoj bolnici Čakovec, nakon čega se kao medicinska sestra zaposlila u Hitnoj medicinskoj službi u Čakovcu, gdje radi već 16 godina. Kaže da je posao koji radi stresan, no usmjeren na pomaganje drugima, što joj je oduvijek pričinjavalo zadovoljstvo. Konkretnije, radi na Medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici.

Njihov posao dispečera, odnosno disponenta, podrazumijeva da preuzimaju pozive, procjenjuju stupanj hitnosti te pozivateljima pružaju osnovne upute o situaciji u kojoj su se našli i upute za provođenje prve pomoći. Ako procijene da je potrebno, šalju ekipu Hitne pomoći na intervenciju, obavještavaju i aktiviraju druge službe (policiju, vatrogasce…) te nadziru status timova. Dokumentiraju i evidentiraju obavljeni rad, zaprimaju pacijente koji dolaze u ambulantu Hitne pomoći i određuju stupanj hitnosti prema kojem odlaze na pregled.

Šarolika iskustva

Iskustva s pozivateljima su, navodi, šarolika. Ako je osoba dovoljno sabrana da brzo i precizno opiše svoje stanje, može im uvelike pomoći da valjano ocijene ozbiljnost situacije i prikladno reagiraju. Ipak, češće ih zovu osobe koje su u panici jer su zabrinute za svoje zdravlje ili zdravlje svoje obitelji te stoga nerijetko reagiraju agresivno, sa čime se treba naučiti nositi. Poseban im problem predstavljaju pozivi osoba koje ne znaju objasniti tegobe koje imaju ili koje su primijetili kod osoba zbog kojih zovu Hitnu službu. Isto tako, teško je i komunicirati s osobama koje su pod utjecajem opojnih sredstava.

– Hitna medicinska služba iznimno je važna te smatram da je kvaliteta njezina rada i stručnost osoblja kod nas na zavidnoj razini! – apelira Martina

– Ne biste vjerovali da dnevno zaprimimo i desetak lažnih poziva i poziva koji ne zahtijevaju hitnost u postupanju. Iskoristila bih stoga ovu priliku te zamolila sve da na taj način ne otežavaju rad Hitne službe i onemogućavaju da pomoć dobiju oni čiji su životi zaista ugroženi. Hitna medicinska služba iznimno je važna te smatram da je kvaliteta njezina rada i stručnost osoblja kod nas na zavidnoj razini! – apelira Martina.

Smatra da uz posao svaka osoba treba imati hobi koji je ispunjava. U Martininu slučaju radi se o trčanju i biciklizmu:
– Draže su mi dulje utrke, maratoni i ultramaratoni. Što je utrka dulja, to sam sretnija kad uspijem i u tom izazovu. Na taj način preispitujem svoje granice. U proteklih jedanaest godina sudjelovala sam na brojnim polumaratonima, maratonima i ultramaratonima u zemlji i inozemstvu. Pravi izazov za mene bilo je istrčati 24-satni ultramaraton.

Ljubav prema trčanju navela ju je da potakne osnivanje Trkačkoga kluba Rudar Mursko Središće

Prvi puta sam kao reprezentativka Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj istrčala 172, a drugi puta, u Austriji, 194 kilometra. U posebno lijepom sjećanju ostala mi je etapna trkačka utrka od Zagreba do Vukovara i moj novi rekord – istrčanih 345 kilometara. Prošle godine sudjelovala sam na 12-satnoj utrci u Irdningu u Austriji i otrčala 114 kilometara u 12 sati te ušla u reprezentaciju Hrvatske za Svjetsko prvenstvo 24-satnog ultramaratona.

Rado se prisjetim i utrke u Svetom Martinu na Muri gdje je održano Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 kilometara uz sudjelovanje najboljih svjetskih ultramaratonaca – govori Bezek.

TK Rudar

Ljubav prema trčanju navela ju je da potakne osnivanje Trkačkoga kluba „Rudar“ Mursko Središće. Klub je osnovan 22. siječnja ove godine, posebnim angažmanom Miljenka Vrbanca, dopredsjednika kluba, te Ivice Peršića, tajnika kluba. Podršku im je pružio i gradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak, koji je ujedno i jedan od prvih članova novoga kluba.

Da bi potaknuli građane na tjelesnu aktivnost i rekreaciju, pripremaju održavanje kros lige „Rudar“ u najsjevernijem gradu Hrvatske. Liga se sastoji od osam kola raspoređenih tijekom godine. Prvo kolo održat će se 23. ožujka, a zadnje 30. studenoga. Trčat će se dvije trase, kraća od 3.400 i dulja od 8.300 metara.

Martina poziva sve rekreativce i trkače da im se pridruže u što većem broju. U organizaciji im pomažu gotovo sve udruge na području Grada M. Središća, ali i osobe koje nisu u udrugama, a žele pomoći da se liga održi. Dokaz je to da ljudima samo treba poticaj da zajednički rade na projektima na opće dobro zajednice.

Bez sponzora bilo bi nemoguće organizirati ligu, tako da zahvaljuje i svim sponzorima koji su se uključili ili će se uključiti u sponzoriranje prve lige “Rudar“. Dodaje da joj veliku podršku u životu pružaju sin Jakov, na kojega je posebno ponosna, suprug Dragan, roditelji te prijatelji.

Što je za vas uspjeh u životu?
Za mene je najveći uspjeh majčinstvo. Čini mi se da je to iskustvo lijepo izraženo u rečenici Linde Wooten: „Biti majka znači učiti o snagama koje niste znali da imate i doživjeti strahove za koje niste znali da postoje.”

Vaš moto u životu?
Uspjeh nije konačan, neuspjeh nije fatalan. Ono što jest važno je hrabrost da se nastavi dalje!

Vaš uzor u životu?
Moji roditelji, velikog srca i dobrote.

Vaš sportski uzor?
Nikolina Šustić, svjetska prvakinja u ultramaratonu na 100 kilometara.

Roman ili poezija?
Roman.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
„Sjećanje jedne gejše“ Arthura Goldena.

Poznata osoba s kojom biste rado razgovarali?
Rado bih razgovarala s Eliudom Kipchogeom, najboljim svjetskim maratoncem.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Trenutno dosta slobodnoga vremena posvećujem osnivanju organiziranju prve kros lige „Rudar“ M. Središće jer smatram da je to važno za zdravlje svakog pojedinca. Ujedno se pripremam za vrlo zahtjevnu utrku, ultramaraton od 24 sata.

Uzajamno povjerenje

Što Vas može rasplakati?
Tužne životne priče.

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled?
Ne, jer mislim da u tom slučaju nije riječ o ljubavi, nego o privlačnosti.

Što je najvažnije u vezi?
Bez uzajamnoga povjerenja, razgovora i kompromisa nema dobre i uspješne veze.

Što ste uvijek željeli učiniti, ali niste?
Putovati biciklom na more i na tome putu uživati u čarima prirode.

Omiljeno jelo?
Voćna salata.

Omiljeni kolač?
Nisam ljubitelj kolača.

Omiljeni način opuštanja?
Trčanje i biciklizam. Sport ljude čini sretnijima i opuštenijima.

Vaš idealni odmor je…
…odmor na moru s mojom obitelji. To, naravno, ne isključuje i sportske aktivnosti.

Prava žena nikad ne smije…
…odustati od svojih snova!

Zabava & Stil

Čakovečki hardcore band Dead Dog Summer nastupa na InMusic Festivalu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su ove godine izdali dva najavna singla za novi album „Scars“ i „Believe it“, čakovečki bend Dead Dog Summer nastavlja svoje nastupe diljem regije. Sljedeći nastup im je na InMusic Festivalu koji se održava od 24. do 26. lipnja na zagrebačkom Jarunu.

Na 16. po redu InMusic Festivalu nastupaju uz imena kao što su The Smashing Pumpkins, The National, Hozier, Viagra Boys, Dogstar, Paulo Nutini, The Gaslight Anthem i mnoge druge.

Nakon prošlogodišnjih nastupa na Exit Festivalu na petrovaradinskoj tvrđavi i koprivničkom RockLive festivalu, ove godine u najavi imaju mnoštvo festivala koja koje će odsvirati po Hrvatskoj i Srbiji, a dečki najavljuju uskoro i povratak na domaći teren.

Dead Dog Summer su osnovani krajem 2020. godine, a članovi benda su Igor Bistrović (vokal, gitara), Krešo Žerjav (bass i vokal) i Boris Strahija (bubnjevi). Do sad su izdali jedan album „A Place of Someday“ koji je izašao na vinilu izdanje za Geenger Records i My Last Station Records, a trenutno su u fazi rađenja novih stvari i sviranja koncerata.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

FOTO Na 5. “Malobukovečkom kotliću” u spravljanju graha ogledalo se više stotina natjecatelja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Između trideset ekipa na ovogodišnjem natjecanju u kuhanju kotlića, manifestacije u kojoj se u Malom Bukovcu pokazuje znanje i umješnost u spravljanju jela u kotliću, ovogodišnji pobjednik je Udruga žena iz Svetog Petra.

Žiri u sastavu Erich Glavica, Grozdana Bohorč, Miroslav Dolovčak i Bojan Bohorč ocijenio je kako su upravo žene iz Svetog Petra imale najbolji grah koji je bio zadana tema ovogodišnjeg natjecanja. Na drugo mjestu plasirala se ekipa „Titanik”, dok je treću nagradu osvojila Udruga žena Mali Bukovec.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i voditelj stručnog žirija Erich Glavica naglasio je kako ocijeniti trideset ekipa nije bio nimalo lagan zadatak.

– Prilikom ocjenjivanja gledali smo konzistenciju boja, a na prvom mjestu je, naravno, okus graha. Bilo nas je četiri u žiriju i vjerujte da nismo imali nimalo lagan zadatak jer su razlike u kvaliteti, što se vidjelo i po broju bodova, zaista bile minimalne, a odlučivale su nijanse – pojasnio je Glavica, dodajući da je njemu osobno svaki grah zaista bio dobar te je još jednom naglasio da su odlučivali detalji i nijanse.

Zadovoljan ovako velikim odazivom, ali i sjajnom atmosferom na ovom jedinstvenom natjecanju u Varaždinskoj županiji koja je vladala u subotu u centru Malog Bukovca, je i načelnik Darko Marković koji je zahvalio sudačkoj komisiji koja je ove godine imala i četvrtog člana, Miroslava Dolovčaka, predsjednika Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza.

– Ovako jedinstveno natjecanje uz sjajne ekipe mora imati i vrhunski žiri koji je i ove godine odradio težak posao te donio odluku tko su najbolji od najboljih – rekao je Marković te istaknuo kako je ipak glavni cilj sada već nadaleko poznatog kuhanja kotlića u Malom Bukovcu, koji je ove godine doživio svoje 5. izdanje, druženje:

– Čestitam svima koji ste se odazvali na našu već tradicionalnu manifestaciju koja je ponovo u Malom Bukovcu okupila više stotina sudionika i posjetitelja. Pozivam vas sve da se odazovete i iduće godine jer manifestacija raste iz godine u godinu i postaje sve posjećenija, a mi ćemo se kao organizatori i domaćini potruditi da svi iz Malog Bukovca ponesete lijepa sjećanja – zaključio je Marković.

Po prvi puta manifestaciju „Malobukovečki kotlić” posjetio je predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, koji je naglasio da su svi natjecatelji pobjednici. Najavio je i u kojem bi smjeru manifestacija mogla krenuti.

– Zaista ne vidim razloga da ova odlična manifestacija ne preraste u veliko županijsko događanje te se nadam da ćemo tu ideju realizirati već iduće godine – najavio je Križanić.

Na ovom natjecanju po prvi puta dodijelila se i posebna nagrada za „Najljepše dekorirani stol” koja je ove godine po prvi puta pripala Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog.

EKIPE NA 5. IZDANJU „MALOBUKOVEČKOG KOTLIĆA”:

Slobodnjaki Novo Selo Podravsko, Udruga žena Mali Bukovec, Galko, CO-TIM, DVD Novo Selo Podravsko, LD Prepelica, San Peter, Stolarija Jakopčin, Automehaničarski obrt Horvat, Poljoprivrednici i Havaić, Udruga žena Veliki Bukovec, Župonjski drotari, Đurinovi, Mršavi kuhaju, Titanik, Dravski klen, DVD Mali Bukovec, NK Bukovčan Veliki Bukovec, Štrukli z jabukami, LD Fazan, DVD Karlovec Ludbreški, Udruga umirovljenika i starijih osoba Općine Mali Bukovec, VZO Mali Bukovec, Bukovec moj mali, Bube trče, Pletenka, Bravarija Kralj-Kocijan, ŠNK Sveti Petar, Udruge žena Sveti Petar, Udruga obrtnika i zanatlija Općine Mali Bukovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje