Povežite se s nama

Život i društvo

Maruševec ne može čekati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Nezavisni vijećnici u Općinskom vijeću Maruševca su posljednjih godina postavili brojna pitanja važna za razvoj i rješavanje problema Općine, ali su i predlagali niz aktivnosti s ciljem da naš kraj ne zaostaje za drugima.

Poduzetnička zona Selnik je projekt koji je započeo 2005., ali do danas nije realiziran, što je nedopustivo. Dosad je za Zonu utrošeno 5,2 milijuna kuna, a najvećim dijelom iz proračunskih sredstava, što je ogromni novac, a još nije u funkciji. Izostala je potpora države zbog slabog angažmana načelnika.

Poplave i OPG-i

Poplave, koje su se dogodile u dva navrata, veliki su problem brojnim našim mještanima. Iako smo postavljali mnoga pitanja i davali konkretna rješenja, nikakvih pomaka nije bilo. Mnogo puta smo upozoravali na to da su županijske ceste, koje prolaze kroz našu općinu, u jako lošem stanju, pa smo predlagali da se u proračunu osiguraju sredstva za sufinanciranje izgradnje najkritičnijih dionica. 

Dionica od pekare prema adventistima u Selniku je predložena u proračunu prije dvije godine, ali nije bilo sluha niti se bilo što poduzelo, a sve se rješava već 10 godina. Dionica u Druškovcu prema školi također se obećava već 10 godina. Velik broj prijevoznika u Općini Maruševec snažan je argument za razgovor s nadležnima i rješavanje tih problema. Više puta smo predlagali i da se postave ogledala na svim mjestima gdje postoji opasnost za naše mještane. Odgovori su bili da su to veliki troškovi. Međutim, mi smatramo da je ljudski život vredniji od bilo kakvog novca.

Špoljar: Prošla su vremena u kojima se moglo filozofirati i bježati od zadataka

U Općini djeluju 554 OPG-a. Kako da Općina bude suport tom ogromnom potencijalu kad nisu znali njihov broj, tko su i čime se tko bavi. Predlagali smo da se izvrši nadoknada štete od ovogodišnjeg mraza barem onima kojima je poljoprivreda osnovni prihod. Nije bilo želje ni volje da se to učini, nego se loptica prebacuje na više instance. Izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine je 30 %, što je katastrofalno malo. To je još jedan pokazatelj koliko se konkretno čini za poljoprivredne proizvođače i kako se o njima vodi računa.

Petrol-koks

Dvorac Maruševec je jedan od rijetkih objekata koji je sačuvan zahvaljujući Općini. U vlasništvu je grofa Pongratza, s kojim nema suradnje. Imao je namjeru dovesti investitora koji je planirao uložiti 35 miljuna eura, to našoj općini nije bilo zanimljivo, a sad se najavljuju planovi za razvoj turizma. 
Isto tako, Gospodarstvo Martinčević ima velike mogućnosti promicanja našega kraja, a što se ne koristi. Umjesto da se sjedne za stol s vlasnicima Gospodarstva te da i Općina ima neku korist od stranaca koji dolaze svake godine, Općina je imala sudski spor s Gospodarstvom, koji je izgubila i platila trošak. 

Ribnjaci u Lukavcu su također ogroman potencijal za razvoj turizma našega kraja. Ta tri faktora s 554 OPG-a ogroman su potencijal i snaga za razvoj naše općine.
Ukazivali smo i na neravnomjeran raspored sredstava iz proračuna za sport i sportske klubove na području općine, a nedopustivo je da se objekti u Novakima i Ladanju ne završe. Zbog izuzetnih sportskih rezultata koje su mladi ljudi u tim sredinama postigli, Općina mora to prepoznati i omogućiti još bolje rezultate.

Parkiralište kod groblja se također rješava već više od 10 godina. Konačno je kupljena susjedna parcela i svečano je obećano u ožujku ove godine da će do Svih svetih ove godine parkiralište biti gotovo. To se nije dogodilo, vjerojatno treba proći još koja godina. Proširenje groblja se također rješava više od 10 godina.
Na problem energenta petrol-koksa smo također reagirali i tražili da se Općina odlučno suprostavi tom problemu kako bi naš kraj ostao nezagađen i bio poželjan za život. Ponudili smo i kokretno rješenje za jeftiniji energent – izgradnju bioenergane, koja ne bi koristila samo proizvođaču cigle, nego i okolnim poljoprivrednim proizvođačima. Radi se o financijski isplativom projektu za koji bi se većim dijelom osigurala sredstva iz EU fondova.

Došla su vremena u kojima se više ne može filozofirati i bježati od zadataka, nego konkretne projekte treba odraditi u što kraćem roku, a ne ih rastezati na više od 10 godina, kakva je dosad bila praksa.Pobrojeni su samo neki segmenti s kojima smo se susretali tokom mandata koji su nam povjerili mještani naše općine.
 Smatram da imamo znanja, sposobnosti i želje da našu općinu stavimo na mjesto koje joj pripada i da mještani budu ponosni na mjesto gdje žive. Da bi se to dogodilo, moramo se svi uključiti i zajednički sudjelovati u tom zadatku.

Nezavisni vijećnik i 
kandidat za načelnika 
Općine Maruševec
Josip Špoljar, oec.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Općina Vinica kupila je parcele do Doma zdravlja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vinica Branimir Štimec u suradnji s Varaždinskom županijom te u dogovoru s Domom zdravlja Varaždinske županije, temeljem Odluke Općinskog vijeća, realizirao je kupnju čestica koje se vežu na Dom zdravlja.

Iznos investicije Općine Vinica je 350.000 kuna, dok će Dom zdravlja financirati uređenje parkinga.

U realizaciju projekta išlo se zbog mogućnosti zatvaranja pristupa ambulanti te putu. Svrha kupnje je omogućavanje mještanima Općine Vinica bolji pristup zdravstvenim uslugama te neometano korištenje puta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Karla Piskač i Ivan Job brončani na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zagrebu je u nedjelju, 19. lipnja, održana je 6. Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“. Sudjelovalo je 500 natjecatelja iz Europe.

Osim iz Hrvatske, natjecanju su pristupili i gosti iz Mađarske, Austrije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Švicarske i Njemačke – ukupno 50-ak škola, koji su se natjecali u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici.

Iz Hrvatske je sudjelovalo 13 škola, a u šest gradova je otišlo 13 medalja. Čak dvije medalje su osvojili su polaznici varaždinske škole „Malac Genijalac“.

Karla Piskač je osvojila brončanu medalju u pismenom dijelu računanja na abakusu, a Ivan Job je u kategoriji mentalnog računanja također osvojio brončanu medalju. Na natjecanju je bilo ukupno 17 varaždinskih „Malaca“.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina koji izvode mentalno računanje, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka.

Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću koje djeca vizualizacijom i simulacijom pokreta postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi.

Mentalna matematika namijenjena je za djecu od 10 do 17 godina koji mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu rješavati složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja koda iz dekadskog u binarni te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

– Natjecanje je prošlo izvrsno, a „Malci“, kao i svi ostali, stekli su vrijedno iskustvo za budućnost – ističu iz „Malca Genijalca“, sretni što je uspješno provedena još jedna Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje