Povežite se s nama

Život i društvo

Maruševec ne može čekati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Nezavisni vijećnici u Općinskom vijeću Maruševca su posljednjih godina postavili brojna pitanja važna za razvoj i rješavanje problema Općine, ali su i predlagali niz aktivnosti s ciljem da naš kraj ne zaostaje za drugima.

Poduzetnička zona Selnik je projekt koji je započeo 2005., ali do danas nije realiziran, što je nedopustivo. Dosad je za Zonu utrošeno 5,2 milijuna kuna, a najvećim dijelom iz proračunskih sredstava, što je ogromni novac, a još nije u funkciji. Izostala je potpora države zbog slabog angažmana načelnika.

Poplave i OPG-i

Poplave, koje su se dogodile u dva navrata, veliki su problem brojnim našim mještanima. Iako smo postavljali mnoga pitanja i davali konkretna rješenja, nikakvih pomaka nije bilo. Mnogo puta smo upozoravali na to da su županijske ceste, koje prolaze kroz našu općinu, u jako lošem stanju, pa smo predlagali da se u proračunu osiguraju sredstva za sufinanciranje izgradnje najkritičnijih dionica. 

Dionica od pekare prema adventistima u Selniku je predložena u proračunu prije dvije godine, ali nije bilo sluha niti se bilo što poduzelo, a sve se rješava već 10 godina. Dionica u Druškovcu prema školi također se obećava već 10 godina. Velik broj prijevoznika u Općini Maruševec snažan je argument za razgovor s nadležnima i rješavanje tih problema. Više puta smo predlagali i da se postave ogledala na svim mjestima gdje postoji opasnost za naše mještane. Odgovori su bili da su to veliki troškovi. Međutim, mi smatramo da je ljudski život vredniji od bilo kakvog novca.

Špoljar: Prošla su vremena u kojima se moglo filozofirati i bježati od zadataka

U Općini djeluju 554 OPG-a. Kako da Općina bude suport tom ogromnom potencijalu kad nisu znali njihov broj, tko su i čime se tko bavi. Predlagali smo da se izvrši nadoknada štete od ovogodišnjeg mraza barem onima kojima je poljoprivreda osnovni prihod. Nije bilo želje ni volje da se to učini, nego se loptica prebacuje na više instance. Izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine je 30 %, što je katastrofalno malo. To je još jedan pokazatelj koliko se konkretno čini za poljoprivredne proizvođače i kako se o njima vodi računa.

Petrol-koks

Dvorac Maruševec je jedan od rijetkih objekata koji je sačuvan zahvaljujući Općini. U vlasništvu je grofa Pongratza, s kojim nema suradnje. Imao je namjeru dovesti investitora koji je planirao uložiti 35 miljuna eura, to našoj općini nije bilo zanimljivo, a sad se najavljuju planovi za razvoj turizma. 
Isto tako, Gospodarstvo Martinčević ima velike mogućnosti promicanja našega kraja, a što se ne koristi. Umjesto da se sjedne za stol s vlasnicima Gospodarstva te da i Općina ima neku korist od stranaca koji dolaze svake godine, Općina je imala sudski spor s Gospodarstvom, koji je izgubila i platila trošak. 

Ribnjaci u Lukavcu su također ogroman potencijal za razvoj turizma našega kraja. Ta tri faktora s 554 OPG-a ogroman su potencijal i snaga za razvoj naše općine.
Ukazivali smo i na neravnomjeran raspored sredstava iz proračuna za sport i sportske klubove na području općine, a nedopustivo je da se objekti u Novakima i Ladanju ne završe. Zbog izuzetnih sportskih rezultata koje su mladi ljudi u tim sredinama postigli, Općina mora to prepoznati i omogućiti još bolje rezultate.

Parkiralište kod groblja se također rješava već više od 10 godina. Konačno je kupljena susjedna parcela i svečano je obećano u ožujku ove godine da će do Svih svetih ove godine parkiralište biti gotovo. To se nije dogodilo, vjerojatno treba proći još koja godina. Proširenje groblja se također rješava više od 10 godina.
Na problem energenta petrol-koksa smo također reagirali i tražili da se Općina odlučno suprostavi tom problemu kako bi naš kraj ostao nezagađen i bio poželjan za život. Ponudili smo i kokretno rješenje za jeftiniji energent – izgradnju bioenergane, koja ne bi koristila samo proizvođaču cigle, nego i okolnim poljoprivrednim proizvođačima. Radi se o financijski isplativom projektu za koji bi se većim dijelom osigurala sredstva iz EU fondova.

Došla su vremena u kojima se više ne može filozofirati i bježati od zadataka, nego konkretne projekte treba odraditi u što kraćem roku, a ne ih rastezati na više od 10 godina, kakva je dosad bila praksa.Pobrojeni su samo neki segmenti s kojima smo se susretali tokom mandata koji su nam povjerili mještani naše općine.
 Smatram da imamo znanja, sposobnosti i želje da našu općinu stavimo na mjesto koje joj pripada i da mještani budu ponosni na mjesto gdje žive. Da bi se to dogodilo, moramo se svi uključiti i zajednički sudjelovati u tom zadatku.

Nezavisni vijećnik i 
kandidat za načelnika 
Općine Maruševec
Josip Špoljar, oec.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždinski poduzetnici i obrtnici će tijekom veljače dobiti drugu polovicu poticaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo 900 varaždinskih obrtnika i poduzetnika na svoje će račune iz proračuna Grada Varaždina početi primiti drugu ratu poticajnih, bespovratnih sredstava. 

Grad Varaždin je u cilju poboljšanja gospodarskog stanja i poticanja poduzetništva i obrtništva, očuvanja radnih mjesta, povećanja broja zaposlenih te stvaranja uvjeta za redovno i normalno odvijanje gospodarskih aktivnosti na području grada proveo Mjeru poticaja „Poduzetnički fond Grada Varaždina 2020.“ 

Ukupan broj poduzetnika i obrtnika koji su dobili sredstva potpore kroz navedenu mjeru je 889. Poticaji su se kretali od 5 do 10 tisuća kuna.

U 2020. godini isplaćena je prva polovica planiranih sredstava potpore u iznosu nešto većem od 2,5 milijuna kuna, dok će uplata drugog dijela potpora koja upravo počinje također u ukupnom iznosu većem od 2,5 milijuna kuna biti uplaćena najkasnije do 1. ožujka 2021. godine.

– Primili smo zahvale poduzetnika i obrtnika što smo im konkretnim mjerama, bespovratnim subvencijama iz Poduzetničkog fonda pomogli prevladati probleme. Imali smo razumijevanja za njihovu situaciju u kojoj su se našli ne svojom krivnjom već zbog različitih zabrana i odluka vezanih uz širenje korona virusa. Na te odluke nismo mogli utjecati, ali smo na vrijeme krenuli s poticajima. Kao što smo obećali, druga rata poticaja počinje se isplaćivati i sjest će na njihove račune tijekom veljače. Situacija sa zarazom se iz dana u dan poboljšava i svi se nadamo da će doći do popuštanja mjera što će svakako osnažiti povratak gospodarskih aktivnosti – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odluka u SDP-u: Barbara Antolić Vupora je kandidatkinja za županicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 25. siječnja, održan je Županijski odbor SDP-a Varaždinske županije na temu priprema za nadolazeće lokalne izbore u svibnju ove godine o čemu su izvijestili javnost.

Županijski odbor SDP-a jednoglasno je donio odluku kako će kandidatkinja za županicu Varaždinske županije biti predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, a kandidatkinja za zamjenicu županice dosadašnja zamjenica gradonačelnika Ludbrega Renata Potočnik.

U priopćenju su istaknute i njihove brojne kvalitete.

Barbara Antolić Vupora dugi je niz godina aktivna u politici Varaždinske županije, aktualna je saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP-a te uspješna poduzetnica. Renata Potočnik je uspješna menadžerica u renomiranoj međunarodnoj tvrtci i aktualna zamjenica SDP-ovog gradonačelnika Dubravka Bilića u Ludbregu u kojemu je SDP dokazao kako se korektnom i konkretnom politikom s dokazano sposobnim ljudima uspješno vodi i razvija jedan grad.  

Po istim kriterijima i načelima, SDP Varaždinske županije, na čelu s dvije uspješne, poduzetne, vrijedne, a prije svega poštene i odgovorne žene vodit će i Županiju sljedeće četiri godine. 

– SDP je svjestan sve veće potpore, ali i očekivanja birača u Varaždinskoj županiji, stoga sam ponosna što ćemo Renata i ja kao uspješne poduzetnice i radnice s dugogodišnjim aktivnim sudjelovanjem u politici našega kraja, preuzeti odgovornost i u vođenju naše Županije sljedeće četiri godine. Naši rezultati u poduzetništvu i radu, uz političko iskustvo jamstvo su uspješnog budućeg vođenja naše Županije koju vidimo kao regiju predvodnicu trenda pozitivnih promjena, hrvatskog sjevera i naše Domovine.  Svi mi zaslužujemo sigurnost, stabilnost, rast i razvoj, bolju i sigurniju budućnost za našu djecu i unuke.  Svu svoju energiju, radne navike, svoj život, usmjerit ćemo, u ovim teškim vremenima, na razvoj brojnih, nažalost neiskorištenih potencijala koje naš kraj ima. Prioritet će nam, uz potporu razvoju obrta, malog i srednjeg poduzetništva, prije svega biti osiguranje uvjeta za dostojanstvenu starost naših starijih i sretno, bezbrižno odrastanje naših najmlađih stanovnika – naglasila je kandidatkinja za županicu Barbara Antolić Vupora u priopćenju.

Javno predstavljanje kandidatkinje za županicu i SDP-ovih kandidata na lokalnim izborima u Varaždinskoj županiji predviđeno je početkom veljače, kada epidemiološka situacija to bude dozvoljavala.  

Nastavite čitati