Povežite se s nama

Međimurje

Matica hrvatska u Zagrebu će se 24. ožujka posvetiti Kalmanu Mesarić

Objavljeno:

- dana

Matica hrvatska u Zagrebu drugu godinu zaredom organizira Dan Kalmana Mesarića.

Matica predstavlja Kalmana Mesarića u sklopu djelatnosti Odjela za kazalište i film, gdje se predstavlja ne samo osoba i djelo Kalmana Mesarića nego i sama manifestacija kao dobar primjer djelovanja u kulturi, jer priredba, kažu iz Matice, na najbolji način pokazuje kako je u današnje vrijeme moguće oduprijeti se medijskoj buci koja nam nameće čudnu sliku svijeta – globalnu, bešćutnu, bezličnu, crnu.

– Jedino zagovarajući vrijednosti koje volimo i potičući vlastitu sredinu da djeluje možemo upoznati i zavoljeti same sebe i ono dobro u sebi. Iz Matice najavljuju raznovrstan program.Slušat ćemo kako je to bilo zadržati vlastiti svjetonazor u nesklonim vremenima (Vladimir Lončarević), o urbanoj komediji I u našem gradu, koja dokazuje da postoje i Glembajevi sa sretnim krajem (Sanja Nikčević), Ernest Fišer predstavit će tematski broj Kola koji govori o Mesariću kao plesnom kritičaru, zavičajnom piscu ili teoretičaru i redatelju, dok će Mirjana Hržić, osnivačica Dana Kalmana Mesarića, govoriti o manifestaciji, njezinim počecima, ostvarenjima i planovima. Govornike će “poduprijeti” Kazališna scena Kalmana Mesarića s izvedbom dijelova komedije I u našem gradu. Primjerak tiskane komedije moći će se dobiti na predstavljanju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Posjetitelje u Čakovcu oduševila atraktivna izložba gljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gljivarsko društvo „Smrčak“ Čakovec i ove je godine organiziralo dvodnevnu edukativnu izložbu gljiva, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, Međimurske županije, Turističke zajednice Grada Čakovca i pivnice Angry Moose.

Na novoj lokaciji u centru grada, u Ulici kralja Tomislava 2, članovi „Smrčka“ su 24. i 25. rujna na najbolji mogući način upotpunili manifestaciju „Jesen u gradu Zrinskih“ izložbom, edukacijama i predstavljanjem jela od gljiva.

Eksponatima bogatu izložbu već je prvog dana razgledao velik broj posjetitelja, a posjetila ju je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

Zajedno s brojnim zaljubljenicima u gljive, gradonačelnica se upoznala s raznim vrstama – jestivima, nejestivima, otrovnima i smrtno otrovnima, koje su članovi Društva izložili na iznimno atraktivan način.

Osim toga, zainteresirani posjetitelji mogli su i kušati razne delicije, poput kolača i namaza od gljiva.

Odaziv je bio odličan i u nedjelju, što dokazuje da se sve više ljudi okreće prirodi i pokazuje interes za gljive.

Nastavite čitati

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje