Povežite se s nama

U fokusu

Matija Posavec: Žalosno je da ljudi moraju u Sloveniju po špeceraj i jeftinije hrvatske proizvode

Objavljeno:

- dana

Međimurski župan Matija Posavec jučer je za N1 komentirao nove Vladine mjere, ali i visoke cijene u trgovinama.

Kaže da energetski paket sigurno pomaže gradovima i općinama, ali i ističe primjer svoje županije u kojoj su u ovoj plinskoj krizi dobro prošli jer su još 2020. godine išli s objedinjenim pristupom i raspisali javni natječaji s kriterijem za distributere, koji žele dobiti posao, da cijenu iz 2020. moraju držati naredne 4 godine. No, pozdravlja ovaj oblik državnog intervencionizma u doba krize.

Komentirajući visoke cijene u trgovinama, Posavec je napomenuo kako Međimurci po povoljniji “špeceraj” odlaze u susjednu Sloveniju i da je žalosno što Hrvati odlaze u susjednu države po hrvatske proizvode koji su tamo povoljniji.

– Ova kriza je pokazala da i dalje kao država loše upravljamo svojim resursima, osobito u poljoprivredi – rekao je Posavec za N1 televiziju. Otkrio je i svoje ambicije na sljedećim izborima te je rekao da radi na jednoj nezavisnoj platformi sa željom da se istaknu prednosti sjevera Hrvatske. Što se tiče njegovog pravosudnog slučaja kaže da je “u čekanju”.

Osvrnuo se i na uspješne projekte koji se provode u Međimurskoj županiji.

-Postali smo prva regija u Hrvatskoj koja je na regionalnoj razini dobila dobila certifikat održivosti. Godinu dana je trajalo strogo ocjenjivanje te smo na koncu dobili srebrnu plaketu i veliki eleborat s mjerama koje još moramo napraviti. Mali Lošinj je prije godinu ili dvije dobio tu nagradu kao grad, ali mi smo ju sad dobili kao regija i četvrta smo regija u svijetu – rekao je župan Matija Posavec.

Navodi kako su kriteriji bili odnos prema održivosti u vidu energije, okoliša, gastronomije, prirode.

– Iznad smo EU prosjeka kod sortiranja otpada. Svako naše mjesto mora imati uvjete kako bi kvaliteta života bila na zavidnoj razini. Prije 3 godine smo raspisali javni natječaj za nabavku plina, a onaj tko je htio dobiti taj posao morao je pristati na to da cijenu ne diže sljedeće 4 godine. Postigli smo uštede na godišnjoj razini od 17 milijuna kuna – rekao je Posavec.

– Mnogi naši gradovi i općine u Međimurju su vrlo socijalno osjetljivi, građani će dobiti uskrsnice. Građani odlaze u kupovinu u Sloveniju , ali sam primijetio da Mađari dolaze u Hrvatsku. Žalosno je da se u Sloveniju odlazi po hrvatske proizvode. Nema kontinent Hrvatske ni more ni turizam, ali Vlada može potaknuti neke poljoprivredne grane koje bi pomogle i razvoju turizma – rekao je Posavec.

Kaže kako svaka država ima mehanizam da zaštiti svoje domaće proizvode.

– Mi smo okupili one koji nude smještaj pa otkupljuju proizvode od lokalnih proizvođača. To je recept koji bi dao jednu jaču proizvodnju. Ako će seljak biti motiviran na proizvodnju, on će proizvoditi. Trebamo iskoristit mehanizme da se napravi pravednost. O umirovljenicima treba prvo voditi računa. Mi na Sjeveru Hrvatske radimo jednu nezavisnu platformu. Sjever države nema toliko neujednačene razvijenosti kao Hrvatska – zaključio je.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje