Povežite se s nama

Život i društvo

Maturanti, poštujte brzine, vežite pojas i ne sjedajte pijani za volan!

Objavljeno:

- dana

PROMET I SIGURNOST

– U prva četiri mjeseca na području PU varaždinske 10 % mladih vozača je sudjelovalo u prometnim nesrećama i njih su upravo oni izazvali. Te prometne nesreće događaju se uglavnom u vrijeme vikenda, kada je i veći broj mladih vozača na cestama. No, ono što još zabrinjava, a tiče se mladih vozača su prometne nesreće u kojima su smrtno stadale osobe. Na području PU varaždinske prošle smo godine imali deset prometnih nesreća s poginulim osobama od čega su tri nesreće izazvali mladi vozači – rekao je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske u petak na Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin gdje je održana edukativno-preventivnu akciju “Maturanti, doprinesimo Desetljeću sigurnosti cestovnog prometa”.

Ova već tradicionalna akcija koju organizira Strojarska i prometna škola Varaždin u suradnji s PU varaždinskom i HAK-om usmjerena je na učenike završnih razreda srednjih škola.

Auto (ni)je opasan

– Ako mi danas ovom preventivnom akcijom spasimo jednu osobu od smrtnog stradavanja u prometnoj nesreći, mi ćemo biti zadovoljni. Zato svim mladim vozačoma poručujem: budite odgovorni kao vozači automobila, skutera, mopeda, motocikala, pa i kao putnici u automobilima. Koristite kacige, poštujte brzine kretanja, koristite sigurnosne pojaseve i nemojte konzumirati allkohol, a onda sjedati za volan – poručio je Posavec maturantima.

Važno je da svijest o sigurnosti u prometu dopre do što većeg broja ljudi, posebno mladih – istaknuo je ravnatelj Žunar

Ravnatelj Strojarske i prometne škole Milan Žunar ističe da su maturanti, mladi vozači, posebno ranjiva kategorija.
– Akciju namjerno organiziramo pred kraj školske godine, uoči Dana maturanata. To su dani kada se maturanti malo više opuste i u takvoj atmosferi mogu donijeti odluke koje mogu biti kobne za njih, ali i druge sudionike u prometu. Znamo da oni još nemaju dovoljno iskustva i ovom acijom želimo im podići svijest o važnosti sigurnog upravljanja motornim vozilima. Automobil je, naravno, ljubimac, on privlači, posebno mlade. No, istodobno, automobil je stroj koji ima ogromnu energiju koja se nepažnjom može usmjeriti u krivom smjeru – istaknuo je ravantelj Žunar.
S ovom akcijom škola je krenula prije nekoliko godina, a sada se provodi i u nekim drugim županijama.
– Mnoge dobre stvari potječu upravo iz ove škole. Mi smo među prvima započeli s akcijom Dan ljubaznosti u prometu, a sada je to preporuka da se radi po cijeloj Hrvatskoj. Isto je i s ovom akcijom. Drago mi je da spoznaja o tome i svijest važnosti sigurnosti u prometu dopre do što većeg broja ljudi, posebno mladih – rekao je Žunar.
Akciju “Maturanti, doprinesimo Desetljeću sigurnosti cestovnog prometa” podržava i Hrvatski autoklub (HAK).
– Prvi uzrok smrtnosti mladih u svijetu je promet. Stoga su sve ovakve akcije koje su vezane uz sigurnost cestovnog prometa dobrodošle. Sve što poduzmemo i napravimo u suradnji s policijom i školama je jedan plus i može u konačnici rezultirati sigurnijim prometom za sve nas – rekao je Krešimir Viduka, voditelj Ureda za sigurnost cestovnog prometa u HAK-u koji je pokrenuo akciju “Klik – navika odgovornog ponašanja” koja se provodi u cijeloj Hrvatskoj.
– Ovom akcijom pokušavamo animirati mlade da se odgovorno ponašaju prema sebi i osvijestiti ih da su oni ti koji upravljaju svojim životom. Sva istraživanja govore da veliki broj vozača i putnika u vozilu ne veže sigurnosnim pojasevima, posebno u mjestima stanovanja gdje se događa i najveći broj prometnih nesreća – upozorio je Viduka koji je u Varaždinu maturantima održao i predavanje.

Najvozačima priznanja i peke

Strojarska i prometna škola Varaždin je 7. prosinca prošle godine, uz Dan grada Varaždina, provela akciju Dan ljubaznosti u prometu. U sklopu ove akcije izabrani su najvozači kojima su uručena priznanja Strojarske i prometne škole Varaždin i PU varaždinske. Najvozači su: Sandra Kuča iz Lepoglave i Vesna Hajduk i Tomislav Šiprak iz Varaždina.  Osim priznanja, PU varaždinska je najsavjesnijim vozačima uručila prigodne nagrade, a Strojarska i prometna škola im je poklonila peke.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje