Povežite se s nama

Život i društvo

Maturanti, poštujte brzine, vežite pojas i ne sjedajte pijani za volan!

Objavljeno:

- dana

PROMET I SIGURNOST

– U prva četiri mjeseca na području PU varaždinske 10 % mladih vozača je sudjelovalo u prometnim nesrećama i njih su upravo oni izazvali. Te prometne nesreće događaju se uglavnom u vrijeme vikenda, kada je i veći broj mladih vozača na cestama. No, ono što još zabrinjava, a tiče se mladih vozača su prometne nesreće u kojima su smrtno stadale osobe. Na području PU varaždinske prošle smo godine imali deset prometnih nesreća s poginulim osobama od čega su tri nesreće izazvali mladi vozači – rekao je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske u petak na Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin gdje je održana edukativno-preventivnu akciju “Maturanti, doprinesimo Desetljeću sigurnosti cestovnog prometa”.

Ova već tradicionalna akcija koju organizira Strojarska i prometna škola Varaždin u suradnji s PU varaždinskom i HAK-om usmjerena je na učenike završnih razreda srednjih škola.

Auto (ni)je opasan

– Ako mi danas ovom preventivnom akcijom spasimo jednu osobu od smrtnog stradavanja u prometnoj nesreći, mi ćemo biti zadovoljni. Zato svim mladim vozačoma poručujem: budite odgovorni kao vozači automobila, skutera, mopeda, motocikala, pa i kao putnici u automobilima. Koristite kacige, poštujte brzine kretanja, koristite sigurnosne pojaseve i nemojte konzumirati allkohol, a onda sjedati za volan – poručio je Posavec maturantima.

Važno je da svijest o sigurnosti u prometu dopre do što većeg broja ljudi, posebno mladih – istaknuo je ravnatelj Žunar

Ravnatelj Strojarske i prometne škole Milan Žunar ističe da su maturanti, mladi vozači, posebno ranjiva kategorija.
– Akciju namjerno organiziramo pred kraj školske godine, uoči Dana maturanata. To su dani kada se maturanti malo više opuste i u takvoj atmosferi mogu donijeti odluke koje mogu biti kobne za njih, ali i druge sudionike u prometu. Znamo da oni još nemaju dovoljno iskustva i ovom acijom želimo im podići svijest o važnosti sigurnog upravljanja motornim vozilima. Automobil je, naravno, ljubimac, on privlači, posebno mlade. No, istodobno, automobil je stroj koji ima ogromnu energiju koja se nepažnjom može usmjeriti u krivom smjeru – istaknuo je ravantelj Žunar.
S ovom akcijom škola je krenula prije nekoliko godina, a sada se provodi i u nekim drugim županijama.
– Mnoge dobre stvari potječu upravo iz ove škole. Mi smo među prvima započeli s akcijom Dan ljubaznosti u prometu, a sada je to preporuka da se radi po cijeloj Hrvatskoj. Isto je i s ovom akcijom. Drago mi je da spoznaja o tome i svijest važnosti sigurnosti u prometu dopre do što većeg broja ljudi, posebno mladih – rekao je Žunar.
Akciju “Maturanti, doprinesimo Desetljeću sigurnosti cestovnog prometa” podržava i Hrvatski autoklub (HAK).
– Prvi uzrok smrtnosti mladih u svijetu je promet. Stoga su sve ovakve akcije koje su vezane uz sigurnost cestovnog prometa dobrodošle. Sve što poduzmemo i napravimo u suradnji s policijom i školama je jedan plus i može u konačnici rezultirati sigurnijim prometom za sve nas – rekao je Krešimir Viduka, voditelj Ureda za sigurnost cestovnog prometa u HAK-u koji je pokrenuo akciju “Klik – navika odgovornog ponašanja” koja se provodi u cijeloj Hrvatskoj.
– Ovom akcijom pokušavamo animirati mlade da se odgovorno ponašaju prema sebi i osvijestiti ih da su oni ti koji upravljaju svojim životom. Sva istraživanja govore da veliki broj vozača i putnika u vozilu ne veže sigurnosnim pojasevima, posebno u mjestima stanovanja gdje se događa i najveći broj prometnih nesreća – upozorio je Viduka koji je u Varaždinu maturantima održao i predavanje.

Najvozačima priznanja i peke

Strojarska i prometna škola Varaždin je 7. prosinca prošle godine, uz Dan grada Varaždina, provela akciju Dan ljubaznosti u prometu. U sklopu ove akcije izabrani su najvozači kojima su uručena priznanja Strojarske i prometne škole Varaždin i PU varaždinske. Najvozači su: Sandra Kuča iz Lepoglave i Vesna Hajduk i Tomislav Šiprak iz Varaždina.  Osim priznanja, PU varaždinska je najsavjesnijim vozačima uručila prigodne nagrade, a Strojarska i prometna škola im je poklonila peke.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Mališani iz Dječjeg vrtića Bajka pripremali čips od jabuke, razne voćne salate…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Dječjem vrtiću Bajka Varaždin, u srijedu, 20. listopada, obilježen je Međunarodni dan kuhara, manifestacija koja promiče profesiju kuhara i zdrav način prehrane.

Djeca svakodnevno unose zdrave namirnice i time hrane svoje tijelo i mozak s ciljem pripreme za zdrav život. Kuharice DV Bajka svoj su dan obilježile pripremajući i prezentirajući djeci zdrave obroke.

Vodeći se motom „Zdrava hrana za budućnost“ djeca su na prigodan način učila o zdravim namirnicama, utjecaju hrane na tijelo i okoliš. Djeca su pripremala i konzumirala svoje zdrave obroke kao što je: čips od jabuke, razne voćne salate i razne smoothie napitke.

Od recepata koje su djeca prikupila od svojih roditelja, djedova i baka, te i sami osmislili neke od njih uz pomoć odgojitelja, izradit će „Zdravu kuharicu“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetleći objekt obasjao nebo iznad Varaždinske i Međimurske županije: Izgledalo je kao raketa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

suze svetog lovre, kiša meteora, perzeidi

U redakciju Regionalnog tjednika javili su se čitatelji iz svih dijelova Varaždinske županije koji su vidjeli svjetleći objekt na nebu, a pretpostavlja se da je riječ o meteoru.

– Iza 18 sati vidjeli smo svjetlo koje je izgledalo kao raketa plavkaste boje – javlja čitateljica iz Varaždina.

Svjetlo se vidjelo i na ludbreškom području, ali i u dijelovima Međimurja.

Astronom Korado Korlević potvrdio je pak za 24sata da je viđeno nebesko tijelo oko 18 sati.

– Mogu potvrditi da je poslije 18 sati viđeno nebesko tijelo. Vidjeli su ga i ljudi u Zadru. Pregledat ćemo snimke i napraviti triangulaciju pa ćemo vidjeti gdje je prošao – rekao je kratko astronom Korado Korlević.

Danas u večernjim satima na Facebooku se oglasio i Hrvatski astronomski savez.

– Obzirom na mnoge upite i dojave o vrlo sjajnom meteoru bolidu koji se iz Hrvatske vidio večeras oko 18:28, želimo izvijestiti javnost da je pojačana meteorska aktivnost očekivana obzirom da je prognozirani maksimum aktivnosti meteorskog roja Orionida u ranim jutarnjim satima 21. listopada – napisali su na Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje