Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci i Varaždinci sjede na “črnom zlatu”, koje je još u sjeni maslinovog ulja

Objavljeno:

- dana

BUČINO ULJE

Proizvodnja bučinog ili koščičnog ulja na sjeveru Hrvatske utkana je u tradiciju stanovnika Međimurske i Varaždinske županije već više od jednog stoljeća.

I dok je domaće stanovništvo upoznato s brojnim ljekovitim i blagotvornim svojstvima ovog “črnog zlata”, kako mu vole tepati, bučino ulje još uvijek na širem hrvatskom tržištu nije doživjelo potpuni procvat. Koščično ulje i dalje, naime, živi u sjeni popularnijeg maslinovog ulja.

Raste i kvaliteta

– Iako je danas situacija daleko bolja nego što je bila prije nekoliko godina. Danas se za koščično ulje zna u svim dijelovima Hrvatske, pa i mi naše ulje prodajemo od Slavonije do Dalmacije – priča nam Lucija Križarić, direktorica uslužne Uljare Šenkovec. U Međimurskoj županiji pod bučama se nalazi oko 1.100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Tridesetak poljoprivrednih gospodarstava ima značajnije proizvodne površine, koji koščično ulje proizvode za šire tržište. No, kako je buča, odnosno tikva, nezaobilazna poljoprivredna kultura u Međimurju, pa gotovo da i nema gospodarstva koje barem za vlastite potrebe, ne prikuplja koštice za proizvodnju ulja.

U Međimurju je 30-ak većih gospodarstava, koji proizvode ulje za šire tržište

– S obzirom da je naša uljara uslužna, puno međimurskih OPG-a dolazi k nama. Svake godine ta je brojka sve veća, čime se potvrđuje trend rasta zanimanja za buče kao poljoprivrednu kulturu koja ima ogroman potencijal – dodaje Lucija Križarić. Tome svjedoče i statistički podaci. Naime, 2001. godine u Međimurju je pod tikvama bilo oko 250 hektara. Samo šest godina kasnije ta je brojka udvostručena, da bi se danas Međimurska županija mogla pohvaliti s više od 1000 hektara buča. Ne raste samo broj proizvođača, već i kvaliteta samog ulja. Upravo stoga Međimurska županija pokrenula je projekt “Dan koščičnog ulja”, kojim želi pružiti podršku OPG-ovima i proizvođačima u njihovom radu i plasmanu proizvoda na šire tržište. Cilj projekta je predstavljanje, afirmacija i isticanje prednosti koščičnog ulja, kojeg su svojim napornim radom i trudom proizveli međimurski proizvođač.

Zaštita kao rješenje

– Želja nam je da Županija bude potpora i poticaj vrijednim proizvođačima. Kroz međusobne susrete mogu proširiti svoja znanja i iskustva, a savjete i preporuke stručnjaka koji prate ovaj projekt mogu iskoristiti i pretočiti u još kvalitetniji i time vrjedniji proizvod – ističe međimurski župan Matija Posavec. 

Korak koji bi itekako pomogao proizvođačima u promociji proizvoda na tržištu, bila bi zaštita koščičnog ulja jamstvenim žigom ili u konačnici, oznakom izvornosti. Tu bi se Međimurska županija mogla voditi primjerom Varaždinske, koja ima zaštićeni poljoprivredni proizvod “Varaždinsko bučino ulje” jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo. Nositelji ove oznake lakše se probijaju na tržištu, jer u sve većoj ponudi uvoznih ulja upitne kvalitete, kupci u oznaci “Varaždinsko bučino ulje” dobivaju garanciju visoke kvalitete, kontroliranog uzgoja te proizvodnje po najvišim standardima.

Varaždinci su bučino ulje svojih proizvođača zaštitili jamstvenim žigom

– Sigurno bi nam itekako pomoglo kada bi se međimursko koščično ulje moglo staviti pod jednu oznaku, koja bi bila prepoznatljiva svim kupcima u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Naši proizvođači samostalno teško da se mogu nositi s daleko većom i jačom konkurencijom, posebno u drugim zemljama Europske unije. Koliko mi je poznato, Međimurska županija već je učinila prve korake u tom smjeru – zaključuje Križarić. 

Potencijal “črnog zlata” je ogroman, kako za same proizvođače, tako i za čitavi sjever Hrvatske, koji u koščičnom ili bučinom ulju može dobiti prepoznatljivi gastronomski proizvod, koji se idealno uklapa u sliku bogate tradicionalne kuhinje Međimurske i Varaždinske županija

1.100 hektara poljoprivrednih površina u Međimurskoj županiji nalazi se pod bučama, što je čak 4,5 puta više nego što je bio slučaj 2001. godine.
25 uzoraka bučinog ulja dostavljeno je na posljednje izdanje manifestacije “Dani koščičnog ulja”, na kojoj su se ocjenjivali najbolji proizvođači

Pomoć uljarima

Varaždinska županija osigurala je zaštitu svojih proizvođača kroz dobivanje jamstvenog žiga “Varaždinsko bučino ulje” pri Zavodu za intelektualno vlasništvo. 
Južni susjedi pod nasadima uljarica imaju oko 3.000 hektara, od čega gotovo polovina otpada na tikvu. Dvadesetak je velikih proizvođača, koji proizvode za samostalni izlazak na tržište, dok četiri proizvođača/prerađivača spadaju u sam hrvatski vrh – Prehrana te uslužne uljare Presečki, Županić i Patrčević. 
Uz njih još je na stotine malih domaćinstava, baš kao i u Međimurskoj županiji, koja proizvode za vlastite potrebe. Varaždinska županija je i već sedam godina organizator izložbe bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske, a kroz sustav poticaja sufinancira se modernizacija cjelokupne proizvodnje, nastup na brojnim domaćim i inozemnim sajmovima, izrada promidžbenih materijala…

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Međimurje

Zadnje srpanjske nedjelje u Međimurju dva novozaražena, oporavila se jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 83 uzorka, od čega su evidentirana 2 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 2,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 1 osoba. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 12. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 63.813 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 4 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih, kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Forestland: međimursku “šumicu” zapalili zvuci elektroničke glazbe!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Julien Duval / Forestland

Prvi #nolimits festival na sjeveru Hrvatske odradio je svoj prvi festivalski dan! Nekoliko tisuća posjetitelja na Forestlandu je plesalo na ritmove vrhunskih DJ-a sve do kasnih jutarnjih sati.

Umek, Nusha, Vedran Car, Matroda, Nelson Dior, Chelsea Latev, Lawrence Apaga i mnogi drugi na Forestlandu su nam omogućili na nekoliko sati onaj osjećaj koji gotovo dvije godine tražimo, slobodu, ritam i glazbu. Gotovo 512 dana prošlo je od prošlog izdanja, a upravo jučer smo osjetili energiju koja nam je nedostajala.

– Posljednji veliki festival na kojem sam nastupao bio je upravo Forestland” rekao nam je Nizozemac Lawrence Apaga.

– Sretan sam što sam opet ovdje, a ovog puta doveo sam i još nekoliko prijatelja iz Nizozemske. Publika mi je jako nedostajala i presretan sam što sam se vratio na Forestland!

Slovenska techno mega zvijezda Uroš Umek gotovo sedam stotina ravera rasplesao je svojim techno setom na Forestroom pozornici gdje je podsjetio sve na stare dane #nolimit techna:

– Nakon dugo vremena sam bio u Međimurju, drago mi je da sam došao na Forestland i da je publika prihvatila energiju mog seta, lijepo je vidjeti ponovo publiku i gužvu! – rekao je.

Danas vas čeka slovenska rap i hip hop autorica Senidah, ali i Mark Sixma, Corti Organ, dok na Forestroom dolaze e-Base, Yakka, Pintha, Kranudler i slovenska techno producentica Tea Vučković.

Forestland svoja vrata otvara danas od 14:00 sati, a ulaznice po 120 kn potražite na ulazu, gdje će se moći obaviti i testiranja na COVID po 25 kn za sve one koji to (još) nisu obavili.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!