Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci i Varaždinci sjede na “črnom zlatu”, koje je još u sjeni maslinovog ulja

Objavljeno:

- dana

BUČINO ULJE

Proizvodnja bučinog ili koščičnog ulja na sjeveru Hrvatske utkana je u tradiciju stanovnika Međimurske i Varaždinske županije već više od jednog stoljeća.

I dok je domaće stanovništvo upoznato s brojnim ljekovitim i blagotvornim svojstvima ovog “črnog zlata”, kako mu vole tepati, bučino ulje još uvijek na širem hrvatskom tržištu nije doživjelo potpuni procvat. Koščično ulje i dalje, naime, živi u sjeni popularnijeg maslinovog ulja.

Raste i kvaliteta

– Iako je danas situacija daleko bolja nego što je bila prije nekoliko godina. Danas se za koščično ulje zna u svim dijelovima Hrvatske, pa i mi naše ulje prodajemo od Slavonije do Dalmacije – priča nam Lucija Križarić, direktorica uslužne Uljare Šenkovec. U Međimurskoj županiji pod bučama se nalazi oko 1.100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Tridesetak poljoprivrednih gospodarstava ima značajnije proizvodne površine, koji koščično ulje proizvode za šire tržište. No, kako je buča, odnosno tikva, nezaobilazna poljoprivredna kultura u Međimurju, pa gotovo da i nema gospodarstva koje barem za vlastite potrebe, ne prikuplja koštice za proizvodnju ulja.

U Međimurju je 30-ak većih gospodarstava, koji proizvode ulje za šire tržište

– S obzirom da je naša uljara uslužna, puno međimurskih OPG-a dolazi k nama. Svake godine ta je brojka sve veća, čime se potvrđuje trend rasta zanimanja za buče kao poljoprivrednu kulturu koja ima ogroman potencijal – dodaje Lucija Križarić. Tome svjedoče i statistički podaci. Naime, 2001. godine u Međimurju je pod tikvama bilo oko 250 hektara. Samo šest godina kasnije ta je brojka udvostručena, da bi se danas Međimurska županija mogla pohvaliti s više od 1000 hektara buča. Ne raste samo broj proizvođača, već i kvaliteta samog ulja. Upravo stoga Međimurska županija pokrenula je projekt “Dan koščičnog ulja”, kojim želi pružiti podršku OPG-ovima i proizvođačima u njihovom radu i plasmanu proizvoda na šire tržište. Cilj projekta je predstavljanje, afirmacija i isticanje prednosti koščičnog ulja, kojeg su svojim napornim radom i trudom proizveli međimurski proizvođač.

Zaštita kao rješenje

– Želja nam je da Županija bude potpora i poticaj vrijednim proizvođačima. Kroz međusobne susrete mogu proširiti svoja znanja i iskustva, a savjete i preporuke stručnjaka koji prate ovaj projekt mogu iskoristiti i pretočiti u još kvalitetniji i time vrjedniji proizvod – ističe međimurski župan Matija Posavec. 

Korak koji bi itekako pomogao proizvođačima u promociji proizvoda na tržištu, bila bi zaštita koščičnog ulja jamstvenim žigom ili u konačnici, oznakom izvornosti. Tu bi se Međimurska županija mogla voditi primjerom Varaždinske, koja ima zaštićeni poljoprivredni proizvod “Varaždinsko bučino ulje” jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo. Nositelji ove oznake lakše se probijaju na tržištu, jer u sve većoj ponudi uvoznih ulja upitne kvalitete, kupci u oznaci “Varaždinsko bučino ulje” dobivaju garanciju visoke kvalitete, kontroliranog uzgoja te proizvodnje po najvišim standardima.

Varaždinci su bučino ulje svojih proizvođača zaštitili jamstvenim žigom

– Sigurno bi nam itekako pomoglo kada bi se međimursko koščično ulje moglo staviti pod jednu oznaku, koja bi bila prepoznatljiva svim kupcima u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Naši proizvođači samostalno teško da se mogu nositi s daleko većom i jačom konkurencijom, posebno u drugim zemljama Europske unije. Koliko mi je poznato, Međimurska županija već je učinila prve korake u tom smjeru – zaključuje Križarić. 

Potencijal “črnog zlata” je ogroman, kako za same proizvođače, tako i za čitavi sjever Hrvatske, koji u koščičnom ili bučinom ulju može dobiti prepoznatljivi gastronomski proizvod, koji se idealno uklapa u sliku bogate tradicionalne kuhinje Međimurske i Varaždinske županija

1.100 hektara poljoprivrednih površina u Međimurskoj županiji nalazi se pod bučama, što je čak 4,5 puta više nego što je bio slučaj 2001. godine.
25 uzoraka bučinog ulja dostavljeno je na posljednje izdanje manifestacije “Dani koščičnog ulja”, na kojoj su se ocjenjivali najbolji proizvođači

Pomoć uljarima

Varaždinska županija osigurala je zaštitu svojih proizvođača kroz dobivanje jamstvenog žiga “Varaždinsko bučino ulje” pri Zavodu za intelektualno vlasništvo. 
Južni susjedi pod nasadima uljarica imaju oko 3.000 hektara, od čega gotovo polovina otpada na tikvu. Dvadesetak je velikih proizvođača, koji proizvode za samostalni izlazak na tržište, dok četiri proizvođača/prerađivača spadaju u sam hrvatski vrh – Prehrana te uslužne uljare Presečki, Županić i Patrčević. 
Uz njih još je na stotine malih domaćinstava, baš kao i u Međimurskoj županiji, koja proizvode za vlastite potrebe. Varaždinska županija je i već sedam godina organizator izložbe bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske, a kroz sustav poticaja sufinancira se modernizacija cjelokupne proizvodnje, nastup na brojnim domaćim i inozemnim sajmovima, izrada promidžbenih materijala…

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje