Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje ima najkvalitetniju pitku vodu u Hrvatskoj: svi uzorci su zdravstveno ispravni

Objavljeno:

- dana

VODOOPSKRBA

Stanovnici Međimurske županije piju najkvalitetniju vodu u Hrvatskoj. Proizlazi to iz izvješća o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U sklopu monitoringa izvorišta vode za piće, dakle neprerađene (sirove) vode, lani je na području cijele Hrvatske uzet 371 uzorak, od čega osam uzoraka u Međimurskoj županiji. I dok je u, primjerice, u Ličko-senjskoj županiji gotovo 95 posto uzoraka vode bilo neispravno, a u Primorsko-goranskoj dvije trećine uzoraka, u Međimurju su svi uzorci bili kemijski i mikrobiološki ispravni.

Redovita kontrola

– Od ukupno uzetih uzoraka vode 59,8 posto nije odgovaralo zahtjevima zbog jednog ili više parametara analiziranih u uzorcima. Postotak neodgovarajućih uzoraka sezao je od 0 posto u Međimurskoj županiji do 100 posto u Brodsko-posavskoj, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji – istaknuto je u izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Osim iz izvorišta, analizirali su i vodu za ljudsku potrošnju u javnoj distribucijskoj mreži, odnosno pitku vodu koju u svojim domovima koriste građani. U Međimurskoj županiji uzeta su 44 uzorka, a svi su bili zdravstveno ispravni.

Ovakvi rezultati testiranja uzoraka velika su pohvala Međimurskim vodama, koje vode brigu o kvaliteti vode koja dolazi korisnicima u njihova kućanstva.

Međimurske vode imaju integrirani sustav upravljanja kvalitetom i okolišem, kao i sustav upravljanja sigurnošću vode za ljudsku potrošnju

– Ovako dobra kvaliteta vode rezultat je dugogodišnje brige i praćenja kvalitete vode od izvorišta do potrošača te dosljedne primjene HACCP sustava. Međimurske vode imaju integrirani sustav upravljanja kvalitetom i okolišem, a unutar toga i sustav upravljanja sigurnošću vode za ljudsku potrošnju. Svakodnevno se preventivno održava vodovodna mreža, što uključuje odzračivanje i ispuštanje voda na krajnjim točkama naselja. Redovito se u vlastitom laboratoriju uzorkuju i analiziraju vode iz zdenaca, vodospremnika i na mrezi. Ukupno u 2016. godini analiziran je 951 uzorak vode iz vodoopskrbnog sustava Međimurske županije. Godišnje izvješće o kvaliteti vode, kao i pojedini nalazi mogu se vidjeti na internetskim stranicama Međimurskih voda – izvijestio nas je Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda.

Ukupna duljina vodova iznosi 1.066 kilometara i time je pokriveno cijelo Međimurje. Na vodoopskrbni sustav Međimurske županije priključeno je 35.000 domaćinstava.

Planovi

– U Međimurju svi stanovnici županije imaju mogućnost priključenja na sustav javne vodoopskrbe. Lokalni vodovod u Hlapičini još je u manjoj mjeri u upotrebi kod nekih potrošača, a1i je svake godine takvih potrošača sve manje, s obzirom na to da je u naselju Hlapičina izveden javni vodoopskrbni sustav te se domaćinstva priključuju na njega – dodaje direktor Topolnjak.

Nastavljaju se radovi na Sjevernom magistralnom vodovodu u Čakovcu, a u planu je i izgradnja Južnog magistralnog voda te i brojni drugi zahvati na modernizaciji

Besprijekorni rezultati kontrole kvalitete uzoraka vode koja se koristi u domaćinstvu posljedica su neprestanih ulaganja u nove tehnike i tehnologije. Kako bi korisnici usluga Međimurskih voda i dalje mogli biti sigurni u visoku kvalitetu vode za piće, ova tvrtka nastavlja s realizacijom velikih planova za ulaganja.

– U planovima za modernizaciju vodoopskrbnog sustava je nastavak radova na Sjevernom magistralnom vodovodu u Čakovcu te izgradnja Južnog magistralnog voda. U planu su i magistralni vodovod Selnica – Vrhovljan te magistralni vodovod Mala Subotica – Orehovica. Također, u planu su i novi vodospremnici u Čakovcu i Frkanovcu te vodotornjevi Bukovec, Kotoriba i Dekanovec – zaključio je Topolnjak.

Nema straha od nestašica vode
Ekstremni vremenski uvjeti posljednjih nekoliko godina, koji se najbolje očituju u sve izraženijim sušnim periodima u ljetnim mjesecima, postavljaju pitanje eventualnih nestašica vode na sjeveru Hrvatske. Iako do sada nije zabilježen slučaj redukcije ili potpune obustave isporuke vode, čak ni u periodima znatnog povećanja potrošnje, zanimalo nas je može li se takav scenarij dogoditi u budućnosti.
– Sa sigurnošću mogu reći da ne postoji opasnost od nestašice vode, jer Međimurje obiluje podzemnom vodom dobre kvalitete. Kvaliteta i sigurnost opskrbe su na visokoj razini uz visoko ocijenjeno zadovoljstvo naših korisnika – rekao nam je Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda.
Nema sumnje da će u skoroj budućnosti voda postati iznimno vrijedan resurs, što veći dio Hrvatske stavlja u privilegirani položaj u odnosu na neke druge zemlje iz okruženja. Zaštita izvora i podzemnih voda upravo iz ovih razloga trebala bi postati prioritet.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje