Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje svira jazz: braća Massej, Abel i Joshua Kovačević najbolji promotori sjevernjačkog jazza

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Međimurje svira jazz, a braća Kovačević – Massei, Abel i Joshua – su prototip međimurskih jazzera: mladi, jazz su završili na Akademiji i sviraju takozvani svingerski jazz iz pedesetih.

Njih su trojica dobra promocija 23. Jazz faira, koji počinje ovaj tjedan u Centru za kulturu Čakovec. Festival, koji se profilirao u jedan od najjačih jazz festivala u ovom dijelu Europe, imao je presudni utjecaj u okretanju mnogih mladih Međimuraca k jazzu.
U poplavi pop kulture, klinci sa hrvatskog sjevera imali su priliku čuti i nešto drukčije. Festival je najzaslužniji da se njih desetak odlučilo na akademsko jazz obrazovanje pa Međimurje danas ima najveći broj „završenih“ jazz glazbenika prema broju stanovnika u Hrvatskoj. Brača Kovačević su bili među prvima.

Jazzeri

Iako je Festival i na njih utjecao te im bio prva velika pozornica na kojoj su nastupili – Massej je bio na Festivalu sedam puta – Kovačevići su upoznali jazz zahvaljujući očevom prijatelju, Peteu Jamesu. On je završio Royal Jazz Academy u Londonu, a u vrijeme rata je došao pomagati bosanskim i hrvatskim ratnim stradalnicima. Bio je gost Kovačevićevih u Mačkovcu i najstariji Massej se odmah zaljubio u jazz pa je kasnije zarazio i oba brata.

Akademski jazzeri Kovačevići zajedno s ocem redovito sviraju u baptističkoj crkvi u Mačkovcu 

– Kad sam ga prvi put čuo kako svira, sam sebi sam rekao „To“. Želim tako svirati. Budio sam se rano i nestrpljivo čekao da sjedne za klavir – govori danas Massej Kovačević. Njega su u Glazbenoj školi prozvali „jazzer“ jer je poznavao harmonijske trikove kojima ga je naučio Pete James.
– Doma se nikad nije slušao radio nego drukčija vrsta glazbe, često gospel. Kad smo čuli jazz bilo nam je zanimljivo, drukčije, drukčija harmonija, ritam. Od Petea smo čuli klasike jazza iz pedesetih i šezdesetih – beep boop, swing i to nas je privuklo – kaže.

Massej je diplomu jazz klavira dobio na Jazz akademiji u Klagenfurtu i danas, desetak godina kasnije nema poznatog jazz glazbenika u Hrvatskoj s kojim nije svirao. Često je angažiran i na pop projektima, redovni je član Gibbonijevog banda.
S inicijatorom Jazz faira, Ladislavom Vargom, svirao je u njegovom Big band orkestru, a stalni bubnjar u Orkestru je bio njegov godinu dana mlađi brat Abel. On je jazz bubanj završio u Grazu, a najmlađi brat Joshua još uvijek je student jazz saksofona na bečkom Konzervatoriju.

Scifidelity orchestra

I Abel Kovačević, poput Masseja, redovno svira s velikim imenima hrvatske glazbe, kao s Matijom Dedićem i Antom Gelom. Zajedno sa starijim bratom je dvaput uz Zagrebačku filharmoniju nastupio za Dan državnosti na zagrebačkom Bundeku, a ovih se dana vratio s turneje po Kini, gdje je s američkim glazbenicima nastupao po kineskim univerzitetima glazbe.

Massej je na Jazz fairu nastupio sedam puta, što je velik uspjeh. Od 30-ak prijavljenih, nastupaju samo četiri izvođača.

Najmlađi Joshua još studira na Konzervatoriju u Beču, često svira sa braćom i tek se probija. I on je svirao s Gibbonijem, a danas zajedno s bratom Abelom nastupa u bandu Scifidelity orchestra, koji se probio u finale Supertalenta. Dvojica braće u tom bandu sviraju dixiland jazz s trojicom braće Horvat – Filipom, Petrom i Markom i glazbenikom iz Karlovca.
Massej je na Jazz fairu nastupio sedam puta, što je veliki uspjeh. Jer, godišnje se na Festival prijavi tridesetak izvođača – iz godinu u godinu sve više – a nastupaju samo četiri izvođača.

 

Massej Kovačević

Diplomu jazz klavira dobio na je Jazz akademiji u Klagenfurtu i danas, desetak godina kasnije, nema poznatog jazz glazbenika u Hrvatskoj s kojim nije svirao. Često je angažiran i na pop projektima, redovni je član Gibonnijevog banda. S inicijatorom Jazz faira Ladislavom Vargom svirao je u njegovu Big band orkestru.

Abel Kovačević

I Abel Kovačević, poput Masseja, redovno svira s velikim imenima hrvatske glazbe, primjerice s Matijom Dedićem i Antom Gelom. Zajedno sa starijim bratom je dva puta uz Zagrebačku filharmoniju nastupio za Dan državnosti na zagrebačkom Bundeku, a ovih se dana vratio s turneje po Kini, gdje je s američkim glazbenicima nastupao po kineskim glazbenim univerzitetima.

Joshua Kovačević

Najmlađi Joshua još studira na Konzervatoriju u Beču, često svira s braćom i tek se probija. I on je svirao s Gibonnijem, a danas zajedno s bratom Abelom nastupa u bandu Scifidelity orchestra, koji se probio u finale Supertalenta. Dvojica braće u tom bandu sviraju dixiland jazz s trojicom braće Horvat – Filipom, Petrom i Markom – i glazbenikom 
iz Karlovca.
 

  23. Jazz fair 

Ovogodišnji, 23. Jazz fair održava se 23. i 24. studenoga. U Centru za kulturu Čakovec. Na Festivalu nastupaju renomirana imena jazz glazbe. Osnivač Festivala ravnatelj CZK –a, Ladislav Varga, je za ovogodišnje izdanje Festivala najavio okretanje prema domaćim jazz glazbenicima. U četvrtak će Massimo Savić pjevati Sinatru, nastupiti će i saksofonist Igor Geržina će nastupiti sa svojim dugogodišnjim suradnikom Juricom Leikauffazom i specijalnom gošćom večeri Ivanom Kindl, a u petak će zasvirati austrijski glazbenik David Helbock.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I VIDEO Dan otvorenih vrata: interventni policajci PU međimurske plijenili pažnju na subotnjoj špici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

VIDEO & FOTO: PU međimurska

Ove subote, 2. srpnja, u Čakovcu se okupio velik broj građana koji su između 9 i 11 razgledali raznu opremu i tehnička sredstva te naoružanje koje policijski službenici koriste u svome svakodnevnom radu. S velikim su zanimanjem popratili pokazne vježbe međimurskih “plavaca”.

“Danom otvorenih vrata” Policijske uprave međimurske pružila se jedinstvena prilika svim mladima da postanu dio tima Ministarstva unutarnjih poslova te odaberu policijsko zanimanje, kao svoj životni poziv. Na čakovečkoj špici održao se atraktivan program s ciljem promocije policijskog zanimanja. Uz razne pokazne vježbe i informativne punktove, međimurski policijski službenici pobliže su mladima predstavili policijsko zanimanje.

– Želja nam je da raznim zanimljivim sadržajima privučemo pažnju mladih žitelja naše Županije, budući da su u tijeku natječaji za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te upis u III. razred Policijske škole “Josip Jović”. Vjerujemo da je ovakav sustav obrazovanja, koji nudi potpuno besplatno školovanje uz stipendiju, prihvatljiv za sve mladiće i djevojke.

Nakon školovanja posao im je zagarantiran, a potom se nudi i široki spektar daljnjeg stručnog usavršavanja. Nadamo se da će veliki mladih iz Međimurja prihvatiti ovu jedinstvenu priliku te nakon uspješno završenog obrazovanja postati policijski službenici koji pomažu ljudima i brinu o njihovoj sigurnosti – istaknuo je načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, neposredno prije početka današnjeg programa.

Građani su razgledali i razna vozila, kao što su policijski presretač i motocikli te specijalno vozilo za prijevoz osoba lišenih slobode (tzv. marica). Posebnu pozornost posjetitelja privukao je specijalno opremljeni kombi za provođenje preventivnih aktivnosti (Mobilni preventivni centar policije).

Na početku programa prikazana je vježba na poligonu za ispitivanje tjelesnih i motoričkih sposobnosti. Ovaj poligon tijekom izlučnog testiranja moraju uspješno savladati svi kandidati koji žele upisati neki od programa za zanimanje policajac/policajka.

Veliku pozornost gledatelja pobudila je pokazna vježba policijskog psa dresiranog za otkrivanje eksploziva. Mješanka Bela uz stručno vođenje policijske službenice za protueksplozijsku zaštitu demonstrirala je vježbu protueksplozijskog pregleda osobnog automobila. Dakle, svi mladići i djevojke koji jednog dana uspješno završe školovanje za zanimanje policajca/policajke, uz daljnji sustav stručnog usavršavanja, imaju prilike postati vodičem službenog psa.

Na samom kraju programa koji se odnosio na pokazne vježbe uslijedio je nastup Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske. Njeni demo timovi prikazali su nekoliko atraktivnih vježbi rukovanja vatrenim oružjem, balističkim štitom te službenom palicom „tonfom“. Ujedno, prikazana je i vježba primjene borilačkih vještina u svakodnevnom radu policijskih službenika.

Nakon pokaznih vježbi posjetitelji su na mnogobrojnim punktovima prikupili korisne informacije o raspisanim natječajima za zanimanje policajca te su pritom dobili i druge korisne informacije. Svakako, sve potrebne informacije građani mogu dobiti i u policijskim postajama u Prelogu i Murskom Središću, kao i u sjedištu Policijske uprave međimurske u Čakovcu.

– Ovogodišnji je “Dan otvorenih vrata” završio, a sada je vrijeme da se donese odluka. Svim mladima koji udovoljavaju uvjetima raspisanih natječaja pruža se jedinstvena prilika da odjenu policijsku odoru i postanu pripadnici Policijske uprave međimurske. Nadamo se da će se veliki broj mladića i djevojaka odabrati policijsko zanimanje za svoj život poziv – poručuju iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje