Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje svira jazz: braća Massej, Abel i Joshua Kovačević najbolji promotori sjevernjačkog jazza

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Međimurje svira jazz, a braća Kovačević – Massei, Abel i Joshua – su prototip međimurskih jazzera: mladi, jazz su završili na Akademiji i sviraju takozvani svingerski jazz iz pedesetih.

Njih su trojica dobra promocija 23. Jazz faira, koji počinje ovaj tjedan u Centru za kulturu Čakovec. Festival, koji se profilirao u jedan od najjačih jazz festivala u ovom dijelu Europe, imao je presudni utjecaj u okretanju mnogih mladih Međimuraca k jazzu.
U poplavi pop kulture, klinci sa hrvatskog sjevera imali su priliku čuti i nešto drukčije. Festival je najzaslužniji da se njih desetak odlučilo na akademsko jazz obrazovanje pa Međimurje danas ima najveći broj „završenih“ jazz glazbenika prema broju stanovnika u Hrvatskoj. Brača Kovačević su bili među prvima.

Jazzeri

Iako je Festival i na njih utjecao te im bio prva velika pozornica na kojoj su nastupili – Massej je bio na Festivalu sedam puta – Kovačevići su upoznali jazz zahvaljujući očevom prijatelju, Peteu Jamesu. On je završio Royal Jazz Academy u Londonu, a u vrijeme rata je došao pomagati bosanskim i hrvatskim ratnim stradalnicima. Bio je gost Kovačevićevih u Mačkovcu i najstariji Massej se odmah zaljubio u jazz pa je kasnije zarazio i oba brata.

Akademski jazzeri Kovačevići zajedno s ocem redovito sviraju u baptističkoj crkvi u Mačkovcu 

– Kad sam ga prvi put čuo kako svira, sam sebi sam rekao „To“. Želim tako svirati. Budio sam se rano i nestrpljivo čekao da sjedne za klavir – govori danas Massej Kovačević. Njega su u Glazbenoj školi prozvali „jazzer“ jer je poznavao harmonijske trikove kojima ga je naučio Pete James.
– Doma se nikad nije slušao radio nego drukčija vrsta glazbe, često gospel. Kad smo čuli jazz bilo nam je zanimljivo, drukčije, drukčija harmonija, ritam. Od Petea smo čuli klasike jazza iz pedesetih i šezdesetih – beep boop, swing i to nas je privuklo – kaže.

Massej je diplomu jazz klavira dobio na Jazz akademiji u Klagenfurtu i danas, desetak godina kasnije nema poznatog jazz glazbenika u Hrvatskoj s kojim nije svirao. Često je angažiran i na pop projektima, redovni je član Gibbonijevog banda.
S inicijatorom Jazz faira, Ladislavom Vargom, svirao je u njegovom Big band orkestru, a stalni bubnjar u Orkestru je bio njegov godinu dana mlađi brat Abel. On je jazz bubanj završio u Grazu, a najmlađi brat Joshua još uvijek je student jazz saksofona na bečkom Konzervatoriju.

Scifidelity orchestra

I Abel Kovačević, poput Masseja, redovno svira s velikim imenima hrvatske glazbe, kao s Matijom Dedićem i Antom Gelom. Zajedno sa starijim bratom je dvaput uz Zagrebačku filharmoniju nastupio za Dan državnosti na zagrebačkom Bundeku, a ovih se dana vratio s turneje po Kini, gdje je s američkim glazbenicima nastupao po kineskim univerzitetima glazbe.

Massej je na Jazz fairu nastupio sedam puta, što je velik uspjeh. Od 30-ak prijavljenih, nastupaju samo četiri izvođača.

Najmlađi Joshua još studira na Konzervatoriju u Beču, često svira sa braćom i tek se probija. I on je svirao s Gibbonijem, a danas zajedno s bratom Abelom nastupa u bandu Scifidelity orchestra, koji se probio u finale Supertalenta. Dvojica braće u tom bandu sviraju dixiland jazz s trojicom braće Horvat – Filipom, Petrom i Markom i glazbenikom iz Karlovca.
Massej je na Jazz fairu nastupio sedam puta, što je veliki uspjeh. Jer, godišnje se na Festival prijavi tridesetak izvođača – iz godinu u godinu sve više – a nastupaju samo četiri izvođača.

 

Massej Kovačević

Diplomu jazz klavira dobio na je Jazz akademiji u Klagenfurtu i danas, desetak godina kasnije, nema poznatog jazz glazbenika u Hrvatskoj s kojim nije svirao. Često je angažiran i na pop projektima, redovni je član Gibonnijevog banda. S inicijatorom Jazz faira Ladislavom Vargom svirao je u njegovu Big band orkestru.

Abel Kovačević

I Abel Kovačević, poput Masseja, redovno svira s velikim imenima hrvatske glazbe, primjerice s Matijom Dedićem i Antom Gelom. Zajedno sa starijim bratom je dva puta uz Zagrebačku filharmoniju nastupio za Dan državnosti na zagrebačkom Bundeku, a ovih se dana vratio s turneje po Kini, gdje je s američkim glazbenicima nastupao po kineskim glazbenim univerzitetima.

Joshua Kovačević

Najmlađi Joshua još studira na Konzervatoriju u Beču, često svira s braćom i tek se probija. I on je svirao s Gibonnijem, a danas zajedno s bratom Abelom nastupa u bandu Scifidelity orchestra, koji se probio u finale Supertalenta. Dvojica braće u tom bandu sviraju dixiland jazz s trojicom braće Horvat – Filipom, Petrom i Markom – i glazbenikom 
iz Karlovca.
 

  23. Jazz fair 

Ovogodišnji, 23. Jazz fair održava se 23. i 24. studenoga. U Centru za kulturu Čakovec. Na Festivalu nastupaju renomirana imena jazz glazbe. Osnivač Festivala ravnatelj CZK –a, Ladislav Varga, je za ovogodišnje izdanje Festivala najavio okretanje prema domaćim jazz glazbenicima. U četvrtak će Massimo Savić pjevati Sinatru, nastupiti će i saksofonist Igor Geržina će nastupiti sa svojim dugogodišnjim suradnikom Juricom Leikauffazom i specijalnom gošćom večeri Ivanom Kindl, a u petak će zasvirati austrijski glazbenik David Helbock.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati