Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje svira jazz: braća Massej, Abel i Joshua Kovačević najbolji promotori sjevernjačkog jazza

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Međimurje svira jazz, a braća Kovačević – Massei, Abel i Joshua – su prototip međimurskih jazzera: mladi, jazz su završili na Akademiji i sviraju takozvani svingerski jazz iz pedesetih.

Njih su trojica dobra promocija 23. Jazz faira, koji počinje ovaj tjedan u Centru za kulturu Čakovec. Festival, koji se profilirao u jedan od najjačih jazz festivala u ovom dijelu Europe, imao je presudni utjecaj u okretanju mnogih mladih Međimuraca k jazzu.
U poplavi pop kulture, klinci sa hrvatskog sjevera imali su priliku čuti i nešto drukčije. Festival je najzaslužniji da se njih desetak odlučilo na akademsko jazz obrazovanje pa Međimurje danas ima najveći broj „završenih“ jazz glazbenika prema broju stanovnika u Hrvatskoj. Brača Kovačević su bili među prvima.

Jazzeri

Iako je Festival i na njih utjecao te im bio prva velika pozornica na kojoj su nastupili – Massej je bio na Festivalu sedam puta – Kovačevići su upoznali jazz zahvaljujući očevom prijatelju, Peteu Jamesu. On je završio Royal Jazz Academy u Londonu, a u vrijeme rata je došao pomagati bosanskim i hrvatskim ratnim stradalnicima. Bio je gost Kovačevićevih u Mačkovcu i najstariji Massej se odmah zaljubio u jazz pa je kasnije zarazio i oba brata.

Akademski jazzeri Kovačevići zajedno s ocem redovito sviraju u baptističkoj crkvi u Mačkovcu 

– Kad sam ga prvi put čuo kako svira, sam sebi sam rekao „To“. Želim tako svirati. Budio sam se rano i nestrpljivo čekao da sjedne za klavir – govori danas Massej Kovačević. Njega su u Glazbenoj školi prozvali „jazzer“ jer je poznavao harmonijske trikove kojima ga je naučio Pete James.
– Doma se nikad nije slušao radio nego drukčija vrsta glazbe, često gospel. Kad smo čuli jazz bilo nam je zanimljivo, drukčije, drukčija harmonija, ritam. Od Petea smo čuli klasike jazza iz pedesetih i šezdesetih – beep boop, swing i to nas je privuklo – kaže.

Massej je diplomu jazz klavira dobio na Jazz akademiji u Klagenfurtu i danas, desetak godina kasnije nema poznatog jazz glazbenika u Hrvatskoj s kojim nije svirao. Često je angažiran i na pop projektima, redovni je član Gibbonijevog banda.
S inicijatorom Jazz faira, Ladislavom Vargom, svirao je u njegovom Big band orkestru, a stalni bubnjar u Orkestru je bio njegov godinu dana mlađi brat Abel. On je jazz bubanj završio u Grazu, a najmlađi brat Joshua još uvijek je student jazz saksofona na bečkom Konzervatoriju.

Scifidelity orchestra

I Abel Kovačević, poput Masseja, redovno svira s velikim imenima hrvatske glazbe, kao s Matijom Dedićem i Antom Gelom. Zajedno sa starijim bratom je dvaput uz Zagrebačku filharmoniju nastupio za Dan državnosti na zagrebačkom Bundeku, a ovih se dana vratio s turneje po Kini, gdje je s američkim glazbenicima nastupao po kineskim univerzitetima glazbe.

Massej je na Jazz fairu nastupio sedam puta, što je velik uspjeh. Od 30-ak prijavljenih, nastupaju samo četiri izvođača.

Najmlađi Joshua još studira na Konzervatoriju u Beču, često svira sa braćom i tek se probija. I on je svirao s Gibbonijem, a danas zajedno s bratom Abelom nastupa u bandu Scifidelity orchestra, koji se probio u finale Supertalenta. Dvojica braće u tom bandu sviraju dixiland jazz s trojicom braće Horvat – Filipom, Petrom i Markom i glazbenikom iz Karlovca.
Massej je na Jazz fairu nastupio sedam puta, što je veliki uspjeh. Jer, godišnje se na Festival prijavi tridesetak izvođača – iz godinu u godinu sve više – a nastupaju samo četiri izvođača.

 

Massej Kovačević

Diplomu jazz klavira dobio na je Jazz akademiji u Klagenfurtu i danas, desetak godina kasnije, nema poznatog jazz glazbenika u Hrvatskoj s kojim nije svirao. Često je angažiran i na pop projektima, redovni je član Gibonnijevog banda. S inicijatorom Jazz faira Ladislavom Vargom svirao je u njegovu Big band orkestru.

Abel Kovačević

I Abel Kovačević, poput Masseja, redovno svira s velikim imenima hrvatske glazbe, primjerice s Matijom Dedićem i Antom Gelom. Zajedno sa starijim bratom je dva puta uz Zagrebačku filharmoniju nastupio za Dan državnosti na zagrebačkom Bundeku, a ovih se dana vratio s turneje po Kini, gdje je s američkim glazbenicima nastupao po kineskim glazbenim univerzitetima.

Joshua Kovačević

Najmlađi Joshua još studira na Konzervatoriju u Beču, često svira s braćom i tek se probija. I on je svirao s Gibonnijem, a danas zajedno s bratom Abelom nastupa u bandu Scifidelity orchestra, koji se probio u finale Supertalenta. Dvojica braće u tom bandu sviraju dixiland jazz s trojicom braće Horvat – Filipom, Petrom i Markom – i glazbenikom 
iz Karlovca.
 

  23. Jazz fair 

Ovogodišnji, 23. Jazz fair održava se 23. i 24. studenoga. U Centru za kulturu Čakovec. Na Festivalu nastupaju renomirana imena jazz glazbe. Osnivač Festivala ravnatelj CZK –a, Ladislav Varga, je za ovogodišnje izdanje Festivala najavio okretanje prema domaćim jazz glazbenicima. U četvrtak će Massimo Savić pjevati Sinatru, nastupiti će i saksofonist Igor Geržina će nastupiti sa svojim dugogodišnjim suradnikom Juricom Leikauffazom i specijalnom gošćom večeri Ivanom Kindl, a u petak će zasvirati austrijski glazbenik David Helbock.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje