Povežite se s nama

Život i društvo

Međimurski jedriličari zajedno s gostima iz Varaždina u humanitarnoj akciji za dječju kirurgiju

Objavljeno:

- dana

Međimurski jedriličari organizatori su humanitarne akcije na kojoj su se prikupljala sredstva za Odjel abdominalne i dječje kirurgije Županijske bolnice Čakovec.

Humanitarna akcija pod nazivom je „Noć mornara“ održana u restoranu Kneja, a među skiperima koji već 18 godina plove u organizaciji agencije Posejdon i peterostruki je pobjednik međimurskih regata Kruno Tkalčec. Skiperi su zajedno sa svojim gostima iz Čakovca, Varaždina, Zagreba, Širokog Brijega, Raba, Kranja i drugih domaćih i inozemnih gradova, odigrali humanitarnu tombolu, novac je doniralo i više od 80 tvrtki i pojedinaca vezanih uz jedrenje.

Na velikodušnim su donacijama svima koji su odvojili novac za dječju kirurgiju čakovečke bolnice zahvalili međimurski župan Matija Posavec i ravnatelj ŽB Čakovec, specijalist pedijatrije dr. Igor Šegović.

Ova će se godina na Odjelu pedijatrije pamtiti po značajnim projektima kojima će se unaprijediti liječenje najmlađih pacijenata. Obnavlja se veći dio Odjela i gradi nova pedijatrijska dnevna bolnica što će pružiti bolje uvjete rada za djelatnike kao i bolje uvjete smještaja i liječenja za djecu i roditelje.

Prošle je godine otvoren i rekonstruiran odjel abdominalne i dječje kirurgije, a donacija prikupljena na humanitarnoj večeri „Noć mornara“ biti će, zajedno s drugim novčanim sredstvima, iskorištena za opremanje odjela. 

Život i društvo

“Cekači“ VI. osnovne majstorski spravljaju Varaždinske klipiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je ovih dana u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak kulinarsku radionicu za učenike 3.c razreda VI. osnovne škole u Varaždinu.

Radionicu je otvorio predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile su je Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič.

– Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući kuhar – poručili su iz Udruge.

Ovo  je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara Varaždinske županije a pod temom „Nahrani planet“ kroz koje sa sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini.

Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju 20 godina djelovanja.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Na Franjevačkom trgu održana tradicionalna akcija “Dan narcisa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U subotu su na Franjevačkom trgu brojne Varaždinke i Varaždinci podržali akciju Dan narcisa.

Podsjećamo, Mammae klub Varaždin – Udruga žena oboljelih na dojku ovu akciju provodi već 24. godinu zaredom s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke.

Pritom ukazuju na značaj osvješćivanja žena o važnosti preventivnih pregleda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje