Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski “slatkiši” žele živjeti i biti aktivni kao sva druga djeca

Objavljeno:

- dana

PODRŠKA

Na području Međimurske županije samo u prva četiri mjeseca ove godine registrirano je četiri nova slučaja dijabetesa tipa I kod djece, što znači da je u županiji ukupno 28 djece oboljele od ove autoimune bolesti.

Ovom problematikom odnedavno se na području Međimurja bavi udruga “Međimurski slatkiši” koja okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje. Djeluju gotovo godinu dana i vrlo su aktivni, a jedan od glavnih ciljeva im je međusobno pružanje podrške, osobito roditeljima koji se tek suočavaju s djetetovom dijagnozom, ali i edukacija učitelja i drugog školskog osoblja jer je potrebno da svi znaju da u razredu imaju dijete oboljelo od dijabetesa te kako reagirati ukoliko dođe do neke kritične situacije. Predsjednica udruge Željka Đeri i sama je majka djeteta kojem je prije pet godina dijagnosticiran dijabetes.

Željka Đeri: ““Djeca s dijabetesom mogu normalno živjeti ali uz pojačanu kontrolu”

– To je autoimuna bolest, ne znaju se točno uzroci i naravno da se svaki roditelj pita zašto baš moje dijete. U svijetu, pa i kod nas, bolest je u porastu, također se ne zna zašto, ali tome vjerojatno pridonosi i sve bolja dijagnostika. Mi smo iz Šenkovca i prije pet godina, kad smo saznali za dijabetes, nismo znali ni jednu drugu obitelj koja s time živi. Nama sada dolaze roditelji s oboljelom djecom da se posavjetuju jer liječnici su bitni, ali i savjeti roditelja puno znače, kako se nositi s nekim svakodnevnim situacijama – govori Željka Đeri objašnjavajući kako su roditelji djeci daju redovito inzulin, određuju dozu koja im treba u odnosu na veličinu obroka, ali je važno i da ih postupno osamostaljuju kako bi stekli naviku da si sami redovito kontroliraju razinu šećera u krvi i određuju dozu inzulina.

– Može se normalno živjeti, ali uz pojačanu kontrolu i važno je dijete ne isključivati iz aktivnosti u kojima sudjeluju njihovi vršnjaci – ističe ona dodajući kako se njihova djeca bave i sportom, idu na natjecanja i školske maturalce, ali škole često traže od roditelja da svoju djecu prate na putovanjima.

Traže pratnju

– To nije ništa čudno, mi to razumijemo i u našim je školama zasad sve super po tom pitanju, no ima slučajeva, kao jedan u Zagrebu gdje su djetetu jednostavno rekli da ne može ići na maturalac, bez objašnjenja – govori i o nekim problemima s kojima se djeca i roditelji suočavaju. Za osamostaljivanje djece zato je vrlo važan ljetni edukativni kamp za djecu dijabetičare koji se održava u Puli jer tamo odlaze bez roditelja, ali imaju osmišljeni program i podršku tima liječnika i medicinskih sestara. Ove je godine za kamp prijavljeno petero djece iz Međimurja pa svi željno iščekuju susret s drugom djecom iz svih dijelova Hrvatske.

Za više informacija o udruzi možete se obratiti gđi. Đeri na broj mobitela 091/360-2288 ili ih potražiti na Facebooku.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje