Povežite se s nama

Život i društvo

Međunarodna znanstvena konferencija CECIIS 2021 i ove godine na FOI-ju

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, od 13. do 15. listopada održava se 32. međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – “CECIIS 2021” (Central European Conference on Information and Intelligent Systems).

Uzimajući u obzir dobrobit svih sudionika, gostiju i organizatora, ovogodišnja konferencija je virtualna.

Konferencija CECIIS 2021 se tijekom 32 godine održavanja razvila u jednu od značajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi, čiji se Zbornik radova referencira u nekoliko međunarodnih znanstvenih baza podataka.

Prošlogodišnja konferencija bila je posvećena budućnosti, trendovima i utjecaju tehnologije na društvo, a ove godine je usmjerena na umreženo društvo. U tri dana trajanja, bit će prezentirana 43 recenzirana znanstvena rada u autorstvu 111 autora iz 15 zemalja, koji će biti izlagani unutar devet znanstvenih sekcija.

Osim prezentacija znanstvenih radova, u okviru međunarodne konferencije CECIIS 2021, održava se i Studentska sekcija koja okuplja 20-tak mladih istraživača iz Europe i SAD-a. Studenti tako imaju priliku razmijeniti iskustva sa studentima i mentorima u internacionalnom okruženju.

Voditeljice sekcije su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš i prof. dr. sc. Victoria Appatova, uz veliku podršku prof. dr. sc. Enriquea Mua i prof. dr. sc. Kamala Gella iz SAD-a te prof. dr. sc. Jozefa Bushatija, doc. dr. sc. Sidite Duli i Virtyta Leshe iz Albanije.

– Ovogodišnja konferencija odvija se u online izdanju i s radošću pozivamo sve zainteresirane dionike da se priključe i sudjeluju na zanimljivim događanjima otvorenog dijela konferencije – poručuju organizatori.

Priključite im se na virtualnom otvorenju ovogodišnje konferencije, u srijedu, 13. listopada, početkom u 9:30. Nakon uvodnih pozdravnih govora, pozvana predavanja održat će ugledni stručnjaci i znanstvenici: prof. Henry Muccini iz Italije (University of L’Aquila, Information Engineering and Computer Science and Mathematics Department) na temu “Architecting Sustainable Software through Machine Learning: an experience report” i prof. Dunja Mladenić iz Slovenije (Jozef Stefan Institute, Department of Artificial Intelligence) na temu “Artificial Intelligence in/for the Society”.

Panel rasprave

S posebnim zadovoljstvom pozivaju zainteresirane sudionike na sudjelovanje na dvije panel rasprave “Accelerating smart industry and digital transformation” i “Emerging research areas: the vision of journal editor”, osmišljene kako bi se sudionicima približile aktualne znanstvene i istraživačke teme.

U srijedu, 13. listopada, panelisti prof. Oliver Moravčík (Slovačka), prof. Dimitris Karagiannis (Austrija), prof. Slavko Vidović (Hrvatska) i prof. Henry Muccini (Italija) te moderator prof. Neven Vrček, na panel diskusiji “Accelerating smart industry and digital transformation” tražiti će odgovor na pitanje što država i društvo mogu učiniti kako bi unaprijedili razvoj pametne industrije, odnosno kakvo je međudjelovanje glavnih dionika – poslovnih subjekata, znanstvene zajednice i regulatora potrebno za razvoj pametne industrije i doprinos općem razvoju suvremenih poduzeća.

U četvrtak, 14. listopada, pridružite im se na panel raspravi “Emerging research areas: the vision of journal editor” i iskoristite priliku razgovarati s četiri glavna urednika iz različitih časopisa koji će podijeliti svoju viziju o novim temama istraživanja obrazovne tehnologije.

Sudionici panela su prof. Wim Van Petegem (Belgija), prof. Josep M. Duart (Španjolska), prof. Denise Whitelock (UK) i prof. Alen Lovrenčić (Hrvatska). Panel moderira prof. Igor Balaban (Hrvatska).

Međimurje

Međimurska priroda: Svi sveti i naše (ne)održive navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Piše: dr. sc. Mihaela Mesarić, stručna voditeljica

Nadolazećih dana obilazit ćemo posljednja počivališta svojih najmilijih. Tom prilikom ustaljena je navika da nosimo nešto na groblja u spomen na one koji fizički više nisu s nama. Netko se odlučuje za raskošnije cvjetne aranžmane, drugi za nešto skromnije.

U svakom slučaju, često se na grobovima ostavljaju i lampaši. Posljednjih godina lampaši su sve dostupniji i povoljniji pa se time lako odlučiti za kupnju kojeg komada više. Manji, srednji, veći, bijeli, crveni, ljubičasti… Je li to racionalna i pametna odluka?

Smatram da ne! Umjesto da kupite velike količine plastike koju će biti potrebno zbrinuti već za dva do tri dana nakon vašeg posjeta grobljima, radije se ove godine odlučite za nešto održiviju opciju. Što konkretno? Nekad smo na groblje nosili klasične svijeće koje su se palile na jednom metalnom postolju predviđenom za to. Umjesto lampaša nabavite tu održiviju opciju bez plastike.

Svijeća se može kupiti bez plastike, a metalno postolje možete koristiti nekoliko godina. Druga opcija koja je isto tako prikladna su trajni stakleni lampaši u koje se mogu opetovano stavljati svijeće. Bilo koja od ovih dviju opcija prikladnija je od klasičnih lampaša koji su u najvećem omjeru od jednokratne plastike i metala.

Budite promjena!

Promjena za održiviji život na Zemlji kreće od svakog od nas. Budite promjena koju želite vidjeti! Nemojte kupovati jednokratne lampaše ili 20-ak njih, već smanjite upotrebu jednokratne plastike u kućanstvu na najmanju moguću mjeru. Koliko resursa koristimo za zadovoljenje svojih životnih potreba određuje naš ekološki otisak. Najveći negativni utjecaj na njega ima potrošnja fosilnih goriva, a tu je i proizvodnja plastike te konzumacija izvansezonske hrane koja nije proizvedena lokalno, već nam se dovozi iz Španjolske, Egipta ili Brazila.

Razmislimo o tome što kupujemo te je li najpovoljnija kupnja za nas zaista i okolišno te zdravstveno najprihvatljivija. Moramo li kupiti sve što nam trgovački lanci serviraju i nude? Ne! Štedimo novce i Zemljine resurse!

Nastavite čitati

Život i društvo

Luka Zrinski na čelu Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Luka Zrinski

Županijska skupština Varaždinske županije je na svojoj sjednici 22. rujna ove godine imenovala sedam članova Antikorupcijskog povjerenstva, a jučer je održana konstituirajuća sjednica istoimenog povjerenstva na kojoj je član Luka Zrinski, inače županijski vijećnik izabrani za predsjednika.

Zamjenik će mu biti Zoran Kunić, također županijski vijećnik.

Uz njih dvoje, sastav povjerenstva još čine Željko Dvekar, županijski vijećnik, zatim vijećnici Željko Bunić i Rajko Solar te Ivica Kruhoberec kao predstavnik novinara i Siniša Miličić iz redova sindikata.

Prisutne članove je na početku pozdravio te im zaželio konstruktivan rad predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić koji je istaknuo kako je Županijska skupština osnovala ovo povjerenstvo kao savjetodavno tijelo Skupštine za praćenje i suzbijanje korupcije na razini Varaždinske županije.

Novoizabrani predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Luka Zrinski napomenuo je kako je cilj osnivanja Povjerenstva poticanje odgovornosti u vršenju javnih dužnosti, otvorenosti vlasti i odlučivanja te sprječavanje korupcije.

– Naše temeljne aktivnosti trebaju biti usmjerene na područja koja su najviše izložena po ocjeni nacionalne politike, riziku, a tu spada sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, financiranje političkih stranaka, pravo na pristup informacijama, kodeks ponašanja županijskih dužnosnika i službenika zapošljavanje u upravi, trošenje proračunskih sredstava, javna nabava, pravosuđe, zdravstvo i obrazovanje – rekao je Zrinski.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje