DOZNAJEMO

Općina Visoko ove godine kreće s izgradnjom nove trafostanice, koja se nalazi u podnožju arheoloških iskopina utvrde Čanjevo, a potom slijedi i rekonstrukcija niskonaponske električne mreže.

Riječ je o zadnjim potrebnim zahvatima i, nakon završetka radova vrijednih oko pola milijuna kuna, bit će omogućena opskrba električnom energijom mještana, obrtnika i poduzetnika, naglasio je općinski načelnik Dragutin Mateković.

– Okolica utvrde je posljednje visočko područje u kojem nisu bili postavljeni kablovi ni ulična rasvjeta s adekvatnim napajanjem. Dosta posla očekuje nas i s uređenjem prometnica. Naime, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste ide se u sanaciju dva klizišta u Kračevcu, a dosad je napravljena privremena sanacija na nekoliko mjesta – rekao je Mateković.

Pregovara se i s Varkomom, jer mještani imaju problema u vodoopskrbi

Dodao je da već ovog tjedna počinje asfaltiranje oko dva kilometra nerazvrstane ceste u naselju Vinično, odnosno u blizini vinske ceste Čerijenec.

– Investicija za sanaciju spomenute prometnice je vrijedna 1,1 milijun kuna. Također, završeni su ovogodišnji arheološki radovi na utvrdi Čanjevo, za što je potrošeno 210.000 kuna. Prijavili smo se i na natječaj Ministarstva kulture za iduću godinu, kada se planira izrada projekta obnove i prezentacije utvrde. Nadamo se da ćemo za nastavak ovog projekta osigurati pola milijuna kuna – ističe Mateković, koji ovih dana pregovara i s varaždinskom komunalnom tvrtkom Varkom.

Naime, na pojedinim dijelovima Općine Visoko mještani imaju problema s vodoopskrbom. To ne čudi, jer na ovom području postoji čak 13 lokalnih vodovoda, od kojih su neki problematični.

– Imamo i dobru suradnju s Hrvatskim vodama, koje će obaviti sanaciju dva mosta u Presečnu Visočkom. Radovi će koštati oko 100 tisuća kuna i svaka takva investicija koja ne opterećuje naš izvorni proračun nam mnogo znači – zaključio je Mateković.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Komentari

Komentara