Povežite se s nama

U fokusu

Milijun kuna za prometnicu kod vinske ceste Čerijenec

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Općina Visoko ove godine kreće s izgradnjom nove trafostanice, koja se nalazi u podnožju arheoloških iskopina utvrde Čanjevo, a potom slijedi i rekonstrukcija niskonaponske električne mreže.

Riječ je o zadnjim potrebnim zahvatima i, nakon završetka radova vrijednih oko pola milijuna kuna, bit će omogućena opskrba električnom energijom mještana, obrtnika i poduzetnika, naglasio je općinski načelnik Dragutin Mateković.

– Okolica utvrde je posljednje visočko područje u kojem nisu bili postavljeni kablovi ni ulična rasvjeta s adekvatnim napajanjem. Dosta posla očekuje nas i s uređenjem prometnica. Naime, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste ide se u sanaciju dva klizišta u Kračevcu, a dosad je napravljena privremena sanacija na nekoliko mjesta – rekao je Mateković.

Pregovara se i s Varkomom, jer mještani imaju problema u vodoopskrbi

Dodao je da već ovog tjedna počinje asfaltiranje oko dva kilometra nerazvrstane ceste u naselju Vinično, odnosno u blizini vinske ceste Čerijenec.

– Investicija za sanaciju spomenute prometnice je vrijedna 1,1 milijun kuna. Također, završeni su ovogodišnji arheološki radovi na utvrdi Čanjevo, za što je potrošeno 210.000 kuna. Prijavili smo se i na natječaj Ministarstva kulture za iduću godinu, kada se planira izrada projekta obnove i prezentacije utvrde. Nadamo se da ćemo za nastavak ovog projekta osigurati pola milijuna kuna – ističe Mateković, koji ovih dana pregovara i s varaždinskom komunalnom tvrtkom Varkom.

Naime, na pojedinim dijelovima Općine Visoko mještani imaju problema s vodoopskrbom. To ne čudi, jer na ovom području postoji čak 13 lokalnih vodovoda, od kojih su neki problematični.

– Imamo i dobru suradnju s Hrvatskim vodama, koje će obaviti sanaciju dva mosta u Presečnu Visočkom. Radovi će koštati oko 100 tisuća kuna i svaka takva investicija koja ne opterećuje naš izvorni proračun nam mnogo znači – zaključio je Mateković.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje