Povežite se s nama

Međimurje

Miljenko Horvat: Umjesto da uberem 40 tona jabuka pojeo sam samo dvije!

Objavljeno:

- dana

DONJI KRALJEVEC

Ovogodišnji voćarski sajam u Donjem Kraljevcu održan je u novom terminu, ponudivši niz novina, a dvodnevnu manifestaciju međunarodnoga karaktera posjetio je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Jedanaesto izdanje Međunarodnoga voćarskog sajma održano je u godini u kojoj je ova grana privrede, osobito proizvodnja jabuka, doživjela gotovo potpunu devastaciju uslijed nezapamćenih elementarnih nepogoda, mraza i tuče. Kakva je zapravo situacija u međimurskim voćnjacima najbolje je opisao načelnik Donjega Kraljevca Miljenko Horvat rekavši da je u svojem voćnjaku, u kojem prinosi dostižu 40 tona jabuka, ove godine ubrao i pojeo tek dva ploda koji su uspjeli odoljeti katastrofalnim vremenskim nepogodama.

Voćnjaci su propali od mrazeva i mjestimice na 30 hektara nasada nije bilo nijednog ploda na stablu. Nažalost, u godinama u kojima voćari ipak ostvare očekivane prinose, radi neorganizirane distribucije u Hrvatsku se uvozi stara jabuka za velike prodajne centre, dok naša propada ili se prodaje na drugim tržištima – naglasio je Horvat dodavši da je daleko lakše jabuke prodati za preradu nego ih kao konzumne čuvati u hladnjačama.

Na njega se tijekom otvaranja Sajma nadovezao ministar Tomislav Tolušić, koji je, kako kaže, čest gost u Donjemu Međimurju.
– Ovaj sajam bitan je ne samo za Međimursku županiju već i za cijelu Hrvatsku. Ministarstvo će ga nastaviti podupirati, a ova je godina definitivno bila teška za proizvođače i organizatore Sajma. Primijetio sam da je među izlagačima najmanje proizvođača jabuka i tom sektoru moramo pomoći, iako smo svjesni da svu nastalu štetu, koja se procjenjuje na 900 milijuna kuna, ne možemo platiti – rekao je Tolušić, koji probleme voćara ne namjerava gurati pod tepih.

– Ja nisam takav ministar – ustvrdio je, obećavši da će se makar i selektivno pomoći onima kojima je proizvodnja voća primarna djelatnost.
– Pomoći ćemo im da prežive ovu godinu kako ne bi posjekli svoja stabla. Tržište nam je i dalje takvo kakvo je i za to smo si sami krivi. Uništavamo jedni druge, otkupljivači proizvođače a trgovci otkupljivače, i nalazimo se u začaranom krugu. Ovako možemo nastaviti još dvije-tri godine, ali tada ovakva priča mora prestati i novim Zakonom osigurat ćemo da voćari mogu normalno živjeti od proizvodnje jabuka – najavio je ministar.

Dobar odaziv

U fokusu Sajma i ove je godine bila promocija voćara i njihovih proizvoda koje su predstavili na brojnim štandovima. U sklopu sajamskih priredbi je prvi put na nacionalnome nivou provedeno ocjenjivanje voćnih vina. Priznanja su dodijeljena petnaestorici proizvođača, a zlatne plakete uručene su  OPG-u Črnčec Radovan te OPG-u Posedi.

“KUPINKO“

U sklopu Sajma je prvi put na nacionalnome nivou provedeno ocjenjivanje voćnih vina. Zlatna plaketa pripala je OPG-u Črnčec Radovan za vina od šljive, ribizla i malina, te OPG-u Posedi za kupinovo vino

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu u Čakovcu uskrsna potraga za jajima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

U Čakovcu, u Perivoju Zrinskih, i ove će se godine održati uskrsna potraga za jajima za najmlađe.

Potraga će se održati u subotu, 30. ožujka, s početkom u 10 sati.

Turistička zajednica Grada Čakovca podsjetila je da su u parku skrivena i tri zlatna jaja koja donose nagradno iznenađenje.

– Kada završite s potragom nemojte zaboraviti doći do ureda TZČK po diplome i dodatno čokoladno iznenađenje! – stoji u pozivu organizatora.

Nastavite čitati

Međimurje

Nova generacija turističkih vodiča uspješno položila ispite na Međimurskom veleučilištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak je, 26. ožujka, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. sc. Igor Klopotan, podijelio uvjerenja polaznicima koji su uspješno položili sve ispite te završili opći i posebni dio ispitnog programa čime su stekli pravo obavljanja poslova turističkog vodiča na području Međimurske županije.

– Veseli činjenica da je još jedna generacija uspješno svladala sav program koji je obuhvaćen predavanjima i terenskom nastavom te će tako postati ravnopravni sudionici na turističkom tržištu, koje upravo u Međimurju bilježi veliki uzlazni trend. Međimursko veleučilište u Čakovcu neprestano se prilagođava zahtjevima i potrebama na tržištu rada, a programi poput ovog samo jedan dokaz tome – istaknuo je dekan Klopotan.

Seminar za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče održava se u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Organizira se po ukazanoj potrebi kada se prijavi minimalno 15 kandidata, a obuhvaća predavanja i terensku nastavu.

– Sljedeći ciklus seminara planiran je za jesen ove godine, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate da se slobodno prijave na e-mail adresu: [email protected] – poručuju s čakovečkog MEV-a

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje