Povežite se s nama

Život i društvo

Mimohod maturanata Varaždinom sljedeće srijede, a u petak će 450 mladih plesati kvadrilju na Kapucinskom trgu

Objavljeno:

- dana

Mimihod maturanata, sportske aktivnosti, plesanje kvadrilje i zabava uz DJ-eve u Parku mladih u Varaždinu bit će i ove godine glavni programi tradicionalne Maturantike 2024.

Za 1775 maturanata iz Varaždinske županije manifestacija će biti organizirana sljedeći tjedan, od 22. do 24. svibnja, posljednja tri dana njihova srednjoškolskog obrazovanja.

Sedmu godinu zaredom Maturantiku zajednički organiziraju Varaždinska županija, Grad Varaždin i Policijska uprava varaždinska.

Programi će se, kao i dosadašnjih godina, prvenstveno odvijati na prostoru Parka mladih u Varaždinu, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj danas u Županijskoj palači.

– Maturantika počinje u srijedu, 22. svibnja, mimohodom maturanata ulicama Varaždina, a tada će biti izabrane i naj-odore. Županija se pobrinula za nagradu za pobjednički razred, a to je izlet u adrenalinski park Vručina kod Ludbrega. U četvrtak, 23. svibnja, u Parku mladih održat će se sportski dan, a Zaklada Sveti Mihael je pripremila vrijedne nagrade za najupornije i najizdržljivije maturante. U petak, 24. svibnja, točno u podne, maturanti će na Kapucinskom trgu zaplesati kvadrilju i poslati poruke mira. Za plesanje quadrille su ove godine prijavljena 454 maturanta – najavila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Istaknula je odličnu suradnju s Gradom Varaždinom i PU varaždinskom, na čiju je inicijativu ova manifestacija i pokretnuta prije sedam godina.

– Program je preventivnog karaktera, a želimo da naši maturanti na veseo i dostojanstven način, u sigurnom okruženju, završe svoje srednjoškolsko obrazovanje. Dragi maturanti, ponosni smo na vas, drago nam je da ste nam partneri u provođenju ove jedinstvene Maturantike. Vjerujem da ste tijekom svojeg obrazovanja stekli čvrste temelje, bilo za nastavak školovanja ili za tržište rada. Želimo vam puno uspjeha, budite hrabri, ustrajni i mudri u svojim odlukama – rekla je zamjenica Zagorec.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić istaknula je veliku pomoć PU varaždinske zahvaljujući kojoj se maturanti osjećaju sigurno, a s druge strane i uče o prevenciji.

– Mimohod naših maturanta će 22. svibnja krenuti od Parka mladih, nastaviti se gradskim ulicama do Korza, a potom do Županijske palače, gdje će stručni žiri ocjenjivati njihove odore i izabrati najbolje. Potom će se vratiti u Park mladih, gdje će za njih u srijedu biti organizirane sportske aktivnosti. U petak točno u podne će na Kapucinskom trgu plesati tradicionalnu kvadrilju. Sva tri dana pripremili smo zabavni program, koji im je i najdraži. Maturantima kojima slijedi burno razdoblje, matura, želim puno uspjeha – rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić. 

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić je napomenuo da su dosadašnje Maturantike prošle u ozračju veselja i druženja.  

– Vjerujem da će i ova Maturantika koja je pred nama proći na najbolji mogući način. Organizirat ćemo i dalje građanske mješovite ophodnje s profesorima i roditeljima, a sve s ciljem da se naši maturanti osjećaju sigurno te da zadnje dane srednjoškolskog obrazovanja provedu u ozračju dobrog raspoloženja. Svim maturantima želim, prije svega, uspjeh na maturi, a da nakon toga s jednakim entuzijazmom pristupe novom poglavlju života – istaknuo je načelnik Benčić.

Partneri u organizaciji Maturantike su Koncertni ured Varaždin, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin i Školski sportski savez Varaždinske županije, a održavanje podupiru Savjet mladih Varaždinske županije i Savjet mladih Grada Varaždina. 

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik pozvao je sve građane na malo tolerancije u tri dana održavanja Maturantike, a maturantima je poželio puno uspjeha.

PROGRAM MATURANTIKA 2024. 

Srijeda, 22. svibnja 2024. godine – MIMOHOD MATURANATA

12:30 – 13:00 – Park mladih –  okupljanje maturanata

13:00 – 14:00 – Park mladih – centar grada – Park mladih – mimohod maturanata i biranje naj odore

14:15 – 14:30 – Park mladih – proglašenje „naj odore“ i uručenje nagrade (nagrada: izlet u Adrenalinski park Vručina)

14:30 – 18:00 – Park mladih – nastup DJ DAVID MASH i DJ DETRON

Četvrtak, 23. svibnja 2024. godine – sportski dan SPORTOM PROTIV OVISNOSTI

14:00 – 16:15 – Park mladih – vježbanje na spravama uz stručno vodstvo predstavnika 5 Star Fitness Centra

16:15 – 16:30 – proglašenje triju najupornijih/najizdržljivijih i uručenje nagrada Zaklade Sveti Mihael

16:30 – 18:00 – Park mladih – nastup DJ DAVID MASH i DJ DETRON

Petak, 24. svibnja 2024. godine – maturanti plešu QUADRILLU

12:00 – 13:00 – Kapucinski  trg – maturanti plešu Quadrillu

14:00 – 16:00 – Park mladih  – nastup DJ DETRON

16:00 – 18:00 – Park mladih – nastup DJ (KVART TAKEOVER) – karaoke – nagrade: ulaznice za festival

*U slučaju loših vremenskih uvjeta (kiša/jak vjetar) program će se odvijati u zatvorenom prostoru u Sportskoj dvorani Varaždin, Graberje 31.

Život i društvo

Na šest škola u Varaždinu instalirane fotonaponske elektrane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na šest osnovnih škola Grada Varaždina instalirane su fotonaponske elektrane čime je školama osigurana proizvodnja električne energije za vlastitu potrošnju.

Projekt su na konferenciji za novinare, koja se održala na V. osnovnoj školi, predstavili gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković, zajedno sa suradnicima te ravnateljicom škole Nikolinom Kovačić.

Na I., II., III., IV. i V. osnovnoj školi Varaždin, fotonaponske elektrane su puštene u pogon 6. svibnja, a na VII. osnovnoj školi Varaždin elektrana kreće s radom nakon skorašnjeg dovršetka izgradnje nove trafostanice. U pripremi je također izrada projektne dokumentacije za instalaciju fotonaponske elektrane na VI. osnovnoj školi Varaždin.

-Sukladno zelenoj agendi modernog europskog grada koji teži što više energije dobivati iz obnovljivih izvora, Grad Varaždin je proveo projekt ugradnje solarnih elektrana na naše osnovne škole. Obuhvaćene su sve škole osim trenutno 6. osnovne i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar za koje je u tijeku projektiranje. Njih nismo mogli prijaviti za sufinanciranje jer nije protekao određeni period od kada su korištena prethodna sredstva – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako će projekt rezultirati značajnim uštedama.

-Ukupna snaga svih elektrana iznosi 182 kW vršne snage, što će dati godišnju proizvodnju od oko 220.000 kWh električne energije uz uštede CO2 od oko 43 t godišnje. Novčane uštede na električnoj energiji su godišnje oko 30.000 €. Ovim projektom nastavljamo ono što smo započeli na sportskim objektima, na Graberju i Srednjoškolcu, a zatim ćemo obuhvatiti i naše ostale javne ustanove – kazao je gradonačelnik Neven Bosilj.

-Grad Varaždin radi sve na tome da bude energetski neovisan. Već smo u potrazi za zemljištem gdje bi se pokrenuo novi projekt svojevrsne komunalne elektrane čime bi se i naši sugrađani kroz energetsku zadrugu mogli uključiti u proizvodnju besplatne električne energije – najavio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Ravnateljica V. osnovne škole Nikolina Kovačić kazala je kako se od puštanja u pogon elektrane već sad bilježe prvi rezultati koji izgledaju obećavajuće

– Vjerujemo da ćemo u sljedećim sunčanim mjesecima bilježiti velike uštede. Ravnatelji škola imaju mogućnost praćenja proizvodnje i rezultata kroz specijalizirane programe, odnosno web portal i mobilnu aplikaciju – rekla je ravnateljica.

Regionalna energetska agencija Sjever, kao središnje tijelo za nabavu, provela je objedinjenu javnu nabavu za sve škole kroz jedan postupak te je tako dobivena znatno niža cijena od procijenjene vrijednosti. Procijenjena vrijednost nabave bila je 150.000 €, dok je kroz ovakav postupak ostvarena cijena od oko 119.000 €. Izvođač radova je tvrtka Solektra d.o.o., a nadzor građevinskih radova provodi tvrtka Tesla d.o.o.

Sufinanciranje projekta osigurano je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s učešćem od 40% ukupno prihvatljivih troškova postavljanja fotonaponskih elektrana na temelju prijave Grada Varaždina na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije.

Nastavite čitati

Život i društvo

LAG-a Mura – Drava uložio u tri projekta u Draškovcu i Prelogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U proteklom programskom razdoblju Grad Prelog je bespovratna sredstva koja je dobio na natječajima Lokalne akcijske grupe Mura – Drava za provedbu Tipa operacije 7.4.1. – Razvoj i modernizacija društvene infrastrukture, uložio u obnovu prostorija Nogometnog kluba Draškovec, u uređenje dječje igrališta u Draškovcu te u postavljanje ljetne pozornice u Prelogu.  
Grad Prelog je član LAG-a Izvor od samog osnivanja, pa je i sjedište ove lokalne akcijske grupe neko vrijeme bilo upravo u Prelogu.

– Naša suradnja je jako dobra i vrlo korektna, jer imamo i zajednički cilj – dobrobit i zadovoljstvo naših građana. Omjer financiranja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i jedinica lokalne samouprave definiran je na zajedničkim sastancima na kojima dogovaramo i princip korištenja sredstava za ciljane projekte općina i gradova na području LAG-a. To nisu velika sredstva, jer Grad Ludbreg provodi i višemilijunske projekte, no, ta bespovratna sredstva za razvoj i modernizaciju društvene infrastrukture su sigurno dobrodošla. Ona jedinicama lokalne samouprave omogućuju da primjerice, urede više dječjih igrališta, više sportskih objekata i terena, groblja i zelenih površina. To su redom sadržaji koje koriste svi mještani, pa je i vidljivost takvih projekata financiranih od LAG-a jako važna. Bilo bi naravno, bolje kada bi LAG na raspolaganju imao više novaca za poticanje ruralnog razvoja, no, mislim da možemo biti zadovoljni s društvenom funkcijom ove lokalne akcijske grupe, kao što su, vjerujem, zadovoljni i nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji su na natječaju LAG-a Izvor dobili bespovratna sredstva za razvoj, unapređenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje konkurentnosti. Taj je novac od velike pomoći svakom poljoprivredniku, jer u konačnici utječe i na pojeftinjenje njihovog finalnog proizvoda. Mislim da bi u novom programskom razdoblju trebalo više raditi na njihovom kvalitetnom udruživanjujer bi tako puno lakše svoje proizvode distribuirali na tržište, pri čemu bi postigli i veću cijenu. No, siguran sam da će vrijeme donijeti svoje i da će naši OPG-ovi sve više prihvaćati tu ideju o ciljanom udruživanju kako bi ostvarili bolje uvjete prodaje – istaknuo je dr. Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Dobrodošla sredstva LAG-a Mura – Drava

U proteklom programskom razdoblju sredstvima LAG-a Mura – Drava na području Grada Preloga završena su tri projekta takozvane male komunalne infrastrukture.

– Završili smo projekt rekonstrukcije prostorija nogometnog kluba u Draškovcu, za koji smo dobili 38 tisuća i 561 euro. Taj je objekt bio dotrajao i vapio je za obnovom, pa smo iskoristili priliku da ga obnovimo sredstvima LAG-a. Kako u Draškovcu nije postojala nikakva infrastruktura za djecu, odlučili smo da u proteklom programskom razdoblju, kroz natječaj LAG-a u Draškovcu uredimo i dječje igralište. Za taj projekt nije bio otvoren ni jedan drugi natječaj na koji bi se prijavili, tako da nam je tih 20 tisuća i 618 eura, koliko smo dobili na natječaju LAG-a Mura – Drava stvarno dobrodošla. Sredstvima LAG-a ostvarili smo još jedan od tih malih projekata, uredili smo ljetnu pozornicu u Prelogu, za što smo dobili gotovo 16 tisuća eura. Ta nam je pozornica bila važna za sva društvena događanja na otvorenom u gradu Prelogu. Ti ostvareni projekti pokazuju koliko je važno da se provedba LAG projekata spuste na nižu razinu, jer tako možemo brže i lakše komunicirati i doći do informacija koje su nam potrebne, osobito za projekte manjeg obima, kakvi su ovi u segmentu takozvane male društvene infrastrukture. U novom programskom razdoblju planiramo ostvariti nove projekte koje ćemo prijaviti na natječaj LAG-a čim budu raspisani – rekao je gradonačelnik Preloga.  

Novi natječaji za ruralni razvoj

U novom programskom razdoblju LAG Mura – Drava će raspisati nove projekte za obiteljska poljoprivredna gospodarstva te za jedinice lokalne samouprave, no sada će po prvi puta kroz natječaje financirati i razvoj nepoljoprivredne djelatnosti, ponajprije novih turističkih sadržaja.

– Mislim da je ovaj dio Međimurja, pogotovo od autoceste prema Kotoribi, zapostavljen u segmentu turističkog razvoja od županijske turističke zajednice, tako da, prije svih, sami moramo raditi na razvoju turizma i novih, održivih turističkih sadržaja. Siguran sam da imamo potencijal za snažniji turistički razvoj, pa će i ta nova intervencija sigurno biti vrlo korisna. Upravo radimo na turističkom udruživanju Donje Dubrave, Donjeg Vidovca, Svete Marije i Preloga, a otvoreni smo i za daljnja udruživanja drugih jedinica lokalne samouprave. Za to ciljano udruživanje nedavno smo od Hrvatske turističke zajednice dobili dodatnih 15,5 tisuća eura, što su za nas solidna sredstva za daljnji razvoj i napredak turizma u ovom dijelu Međimurja. Drago mi je da nas je prepoznala Hrvatska turistička zajednica, jer smo ovih dana od HTZ-a dobili i omotnicu od 37 tisuća i 200 eura za Festival balona, te još gotovo 10 tisuća eura za razvoj sportova na vodi. To će omogućiti da jedinice lokalne samouprave nastave razvijati svoje specifične turističke sadržaje i manifestacije. Udruživanjem sigurno možemo napraviti velike iskorake, prije svega u dijelu turističke promidžbe, koju moramo podići na višu razinu. Sredstva koja će biti dodijeljena provedbom te nove intevencije, sigurno će pomoći boljem i bržem turističkom razvoju na području LAG-a Mura – Drava – poručio je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje