Povežite se s nama

U fokusu

Ministar Predrag Štromar iz Zagreba “donio” Marofu 336 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Ministar Štromar u Marofu

Potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva Predrag Štromar, potpisao je s gradonačelnikom Novog Marofa, Sinišom Jenkačem, Ugovor o dodjeli kapitalne pomoći u iznosu od 336 tisuća kuna.

S 93 tisuće kuna će su sufinancirati izmjena prostornog plana, uređenja igrališta u centru grada sa 98 tisuća, kuna dok će se najviše novaca, 145 tisuća kuna, dati za pomoć u asfaltiranju nerazvrstanih cesta,  ukupne vrijednosti više od pola milijuna kuna.

Gradonačelnika Jenkač smatra da je riječ o dobroj praksi Ministarstva s kojim, kako je rekao, Marof odlično surađuje.

Hvalevrijedna decentralizacija

Siniša Jenkač je općenito zadovoljan politikom aktualne vlasti prema lokalnim jedinicama.

– Konačno imamo Vladu koja promišlja da razvoj kreće od lokalne samouprave, da je decentralizacija vrlo važna jer smo mi na lokalnoj samoupravi oni koji prvi komuniciramo s građanima – rekao je gradonačelnik Jenkač te najavio prijave i na buduće natječaje ministarstava.

I ministar Štromar se slaže da je decentralizacija dobra ideja.

– Drago mi je da smo uspjeli progurati projekt decentralizacije, da oni s manjim prihodima dobiju određena sredstva za bolji standard građana. Evo, Grad Novi Marof će zbog novih zakonskih odredaba o porezu na dohodak imati 12 milijuna kuna veći proračun u 2018. godini, – kazao je Štromar.

Zaaobilaznica u izgradnju 2019.?

Predrag Štromar, Siniša Jenkač i Alen Leverić, član uprave Hrvatskih cesta zajedno su  obišli trasu buduće istočne obilaznice Novog Marofa, čija bi gradnja trebala početi 2019. godine.

– Vrijednost projekta je više od 52 milijuna kuna. Projektna dokumentacija se završava i početak radova očekuje se 2019. godine. To je jedan od bitnih projekta u Varaždinskoj županiji koji će se realizirati u razdoblju do 2021. – najavio je Alen Leverić.

Gradonačelnik je istaknuo da se na tom projektu intenzivno radi godinama.

– Projekt ima lokacijsku dozvolu, radi se punom parom. Iduće godine kreće se u otkup zemljišta i nadam se da će izgradnja zaista početi 2019. Godine. Tu je i projekt državne ceste D24, zapadnog ulaza u Novi Marof, Pece-Mađarevo i nastavak Mađarevo-Novi Marof. Iduće godine završavamo pripremne radove i natječaje, a 2019. kreću radovi. Također mogu najaviti da se državna cesta D22 Možđenec-Sudovec iduće godine otvara za teretni promet. To je dobra vijest za naše poduzetnike – rekao je gradonačelnik Jenkač.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje