Povežite se s nama

Međimurje

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dala punu podršku međimurskim kulturnim projektima

Objavljeno:

- dana

U SVETOM MARTINU

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na panelu „Medijska strategija Republike Hrvatske“, koji je održan u sklopu 10. Dana elektroničkih medija u Termama LifeClass Sveti Martin.

Dolazak ministrice Obuljen Koržinek bio je prilika da je međimurski župan Matija Posavec izvijesti o projektima koji se provode i koji će se jednim dijelom financirati i iz europskih sredstava. Naglasak je stavio na obnovu Starog grada Zrinskih i činjenicu kako za dva tjedna kreće jedan veliki tender revitalizacije palače Zrinskih vrijedan više od 35 milijuna kuna, od čega je veliki dio bespovratnih sredstava EU fondova. Podsjetio je i kako se 4. prosinca zaključuje novi projekt i pritom svečano otvara novoizgrađeni Centar za kulturu u Murskom Središće, koji su u velikoj mjeri financirali i Ministarstvo kulture i Međimurska županija, uz sam Grad.

– Zaista moramo pohvaliti Međimurje za sve napore koji se ulažu u daljnji razvoj Muzeja Međimurja Čakovec i Starog grada, novog Centra za kulturu u vašem gradu, ali i Centra za nematerijalnu baštinu koji razvijate. Razgovarali smo o nekim planiranim investicijama, ali se dotakli i još pojedinih pitanja koje gradovi i općine odnosno Županija planiraju u sljedećim godinama kako bi znali planirati – naglasila je pritom ministrica Obuljen Koržinek.

– S ministricom smo razgovarali o projektu u našem najvrednijem spomeniku baštine i revitalizaciji Starog grada, s kojim je upoznata i koji prati. Osim toga dotakli smo se teme otvaranja Centra nematerijalne baštine u Svetom Martinu na Muri, stoga je s nama bio i načelnik Općine Dražen Crnčec, jer doista želimo da svetomartinski kraj bude kulturna točka ovog djela Međimurja uz ujedno i Centar za kulturu. Dakako, očekujemo podršku Ministarstva kulture i za obnovu Mauzoleja Zrinski u Šenkovcu, daljnji razvoj Državnog arhiva, a kako je prepoznala i sama ministrica, činjenica da je sv. Jeronim rođen u Štrigovi daje nam jedan potencijal za razvoj vjerskog turizma – prokomentirao je župan Posavec.

Izvor: Međimurska županija
Foto:

Međimurje

U Međimurju četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 31 testiranog uzorka nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na COVID-19, priopćio je 1. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali također 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 41.874 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Nastavite čitati

Međimurje

U Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu građani predali automatske puške, spremnike, streljivo…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I nadalje je u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Tako su prošloga petka i subote (26. i 27. veljače 2021.) policijski službenici Policijskih postaja Prelog i Čakovec uspostavili informativne punktove u Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu, kako bi se mještanima tih naselja omogućila dragovoljna predaja oružja, streljiva i dr. minsko-eksplozivna sredstva.

Brojni građani prihvatili su poziv preloških i čakovečkih policajaca te su dragovoljno predali ukupno 291 komad streljiva različitih kalibara, dvije automatske puške (Crvena Zastava, model M-70, tzv. “kalašnjikov”), tri spremnika za automatsku pušku, pištolj (Walther 9 mm) i zračnu pušku.

Predano oružja pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstva.

Nastavite čitati