Povežite se s nama

Međimurje

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dala punu podršku međimurskim kulturnim projektima

Objavljeno:

- dana

U SVETOM MARTINU

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na panelu „Medijska strategija Republike Hrvatske“, koji je održan u sklopu 10. Dana elektroničkih medija u Termama LifeClass Sveti Martin.

Dolazak ministrice Obuljen Koržinek bio je prilika da je međimurski župan Matija Posavec izvijesti o projektima koji se provode i koji će se jednim dijelom financirati i iz europskih sredstava. Naglasak je stavio na obnovu Starog grada Zrinskih i činjenicu kako za dva tjedna kreće jedan veliki tender revitalizacije palače Zrinskih vrijedan više od 35 milijuna kuna, od čega je veliki dio bespovratnih sredstava EU fondova. Podsjetio je i kako se 4. prosinca zaključuje novi projekt i pritom svečano otvara novoizgrađeni Centar za kulturu u Murskom Središće, koji su u velikoj mjeri financirali i Ministarstvo kulture i Međimurska županija, uz sam Grad.

– Zaista moramo pohvaliti Međimurje za sve napore koji se ulažu u daljnji razvoj Muzeja Međimurja Čakovec i Starog grada, novog Centra za kulturu u vašem gradu, ali i Centra za nematerijalnu baštinu koji razvijate. Razgovarali smo o nekim planiranim investicijama, ali se dotakli i još pojedinih pitanja koje gradovi i općine odnosno Županija planiraju u sljedećim godinama kako bi znali planirati – naglasila je pritom ministrica Obuljen Koržinek.

– S ministricom smo razgovarali o projektu u našem najvrednijem spomeniku baštine i revitalizaciji Starog grada, s kojim je upoznata i koji prati. Osim toga dotakli smo se teme otvaranja Centra nematerijalne baštine u Svetom Martinu na Muri, stoga je s nama bio i načelnik Općine Dražen Crnčec, jer doista želimo da svetomartinski kraj bude kulturna točka ovog djela Međimurja uz ujedno i Centar za kulturu. Dakako, očekujemo podršku Ministarstva kulture i za obnovu Mauzoleja Zrinski u Šenkovcu, daljnji razvoj Državnog arhiva, a kako je prepoznala i sama ministrica, činjenica da je sv. Jeronim rođen u Štrigovi daje nam jedan potencijal za razvoj vjerskog turizma – prokomentirao je župan Posavec.

Izvor: Međimurska županija
Foto:

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje