Povežite se s nama

Život i društvo

Mjerenja koja provode učenici III. OŠ točna kao NASA-in satelit

Objavljeno:

- dana

SVAKA ČAST

Varaždinske srednje škole svake se godine mogu pohvaliti državnim prvacima iz matematike, kemije, informatike i ekonomskih disciplina, ali manje je poznato da su učenici III. osnovne škole Varaždin dobili priznanje za svoja mjerenja okoliša zbog čega su ih kontaktirali znanstvenici iz NASA-e, američke Nacionalne agencije za aeronautiku i svemir. 

Upravo je ova agencija jedan od pokretača znanstveno obrazovnog programa GLOBE, čija kratica znači Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Program je namijenjen školama, a sastoji se od internetske baze u koju učenici širom svijeta upisuju podatke o klimi i stanju okoliša na svom području. Hrvatska je u program uključena od 1995. godine, a III. OŠ Varaždin se uključila 2014. godine. Na svjetskoj razini u programu sudjeluje oko 30 tisuća škola iz 117 zemalja s ukupno 25 tisuća učitelja, a dosad je u bazu upisano više od 135,5 milijuna mjerenja.

Na 19. državnoj GLOBE smotri i natjecanju učenici osmog razreda III. osnovne škole Sandra Slunjski, Nina Gavranović i Borna Nikolić osvojili su prvo mjesto pokazavši izvrsno praktično znanje iz područja biologije, kemije i geografije. Natjecanje učenika sastoji se od orijentacijskog trčanja s raznim zadacima vezanima za mjerenja, usporedbu parametara, geografiju i slično. Ujedno je njihov istraživački rad na temu “Drava kroz godišnja doba i kilometre”, koji su izradili zajedno su učenicima iz Belišća, dobio posebne pohvale.

Stalno mjere, nije im teško

Na istraživanja i mjerenja okoliša učenike je potaknula učiteljica biologije i kemije Marina Barišić.
– Učenici odaberu područje koje ih zanima i svakodnevno rade mjerenja, vikendima i praznicima također. Mjere sve, temperaturu tla i zraka, atmosferu, vlažnost tla i fenologiju, u našem slučaju pupanje lipe. Svaki učenik dobije lozinku i upisuje podatke u internetsku bazu – objašnjava učiteljica Barišić. Nina je mjerila rijeku Plitvicu, a vikendom i podatke o Dravi za zajednički projekt. Borna je mjerio atmosferu i temperaturu tla, a Sandra vlažnost tla i pupanje lipe.Upravo su Sandrina mjerenja privukla pozornost NASA-inih znanstvenika. Svakog je jutra tijekom devet mjeseci uzimala uzorak zemlje, vagala ga i upisivala podatke. Toliko je bila marljiva da su njezin rad primijetili u NASA-i, pa su kontaktirali školu iz koje su dolazili svi ti podaci.

 

Upravo su Sandrina mjerenja privukla pozornost NASA-e

– NASA ima satelit u svemiru koji mjeri vlažnost tla u sklopu projekta SMAP (Soil Moisture Active Passive). Primjetili su da je iz naše škole upisano najviše podataka u bazu, a njima su podaci važni jer pokazuju točnost mjerenja njihova satelita. Bili smo prvi u svijetu po upisanim podacima i željeli su nas kontaktirati. Objasnili su nam na koji način radi satelit, pokazali su nam grafove s usporedbom naših i njihovih podataka, koji su se poklapali, i odgovarali nam na naša pitanja – govori Sandra na koji je način osvojila pozornost američkih znanstvenika. 

Možda će se i ona jednog dana baviti sličnim istraživanjima, jer su prirodne znanosti i istraživanja ono što je najviše zanima, pa planira upisati srednju geološku školu, a kasnije Geološki fakultet.

Nina kaže da ju je na bavljenje prirodom potaknula učiteljica.
– Vidjela sam koliko naša mjerenja znače za očuvanje okoliša – kaže Nina, koja planira upisati gimnaziju. Borni je najzanimljivije što naučeno u školi može odmah primijeniti na terenu, u prirodi.

– Imali smo odličnu učiteljicu koja nas je usmjeravala i bili smo dobra ekipa, svi se slažemo i baš nam je bilo lijepo zajedno raditi – kaže Borna.

GLOBE

Varaždinski učenici povezali su se s učenicima iz Belišća pored Osijeka, koji također žive uz Dravu, da bi zajednički istražili i usporedili podatke o istorj rijeci. – Mjerili smo tri parametra i na kraju smo usporedili podatke. Kod nas je veća prozirnost rijeke. Razlog je u tome što je kod nas tlo više kamenito, a u donjem toku ima više mulja. S druge strane, kod nas je manji vodostaj rijeke, zbog blizine hidroelektrane. Treći parametar, temperatura vode, je ista – otkrio je Borna rezultate zajedničkog rada za koji su dobili pohvale na državnoj GLOBE smotri.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Prečasni Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio 60. obljetnicu svog ređenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Anita Trešćec/Varaždinska biskupija

Umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije preč. Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio je 29. lipnja šezdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja u kapeli sv. Ivana Arškog u Svećeničkom domu u Varaždinu, piše Varaždinska biskupija.

Na svečanom euharistijskom slavlju kojem je predsjedao koncelebrirala su šesnaestorica svećenika. Među njima bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Josip Koprek, ravnatelj Svećeničkog doma, preč. Damir Bobovec, preč. Mario Kopjar, umirovljeni svećenici – korisnici Svećeničkog doma, vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe Sveti Juraj na Bregu gdje je svečar bio župnik punih 37 godina i vlč. Karlo Kruljac, župnik iz svečareve rodne Župe Belica.

Na zahvalnom misnom slavlju dijamantnog jubileja okupili su se obitelj, rodbina i prijatelji preč. Kozjaka te djelatnici Svećeničkog doma. Preč. Kozjak svetu misu je prikazao za svoje pokojne roditelje, brata i sestru.

Uvodeći u sveto misno slavlje preč. Kozjak je pozvao na promišljanje i preispitivanje kako svatko od nas koristi talente koje mu je Gospodin darovao. Istaknuo je kako mu je bila želja ovaj jubilej proslaviti u ovom intimnom krugu braće svećenika, obitelji i prijatelja, zahvaliti Gospodinu na daru života, obitelji iz koje je potekao te na daru svećeničkog poziva koji je nastojao živjeti i ostvarivati posljednjih šezdeset godina.

Prigodnu propovijed održao je preč. Josip Koprek, koji je rekao da je prigodno ovakav jubilej slaviti upravo na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, kada je slavljenik i bio zaređen za svećenika 1962. godine.

– U onoj mjeri u kojoj smo povezani s Kristom, u mjeri u kojoj se damo od njega oblikovati, tako će na koncu izgledati naš život i naše svećeništvo – rekao je preč. Koprek i završio propovijed riječima čestitke slavljeniku, uza želju da i nadalje svakog dana ustraje i u suradnji s Božjom milošću svoje srce oblikuje da bude što sličnije Presvetom Srcu Isusovu.

Preč. Ivan Kozjak rođen je 5. svibnja 1936. godine na Belici. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1962. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu proslavio je 15. srpnja iste godine na rodnoj Belici.

Bio je dvije godine na službi kapelana u Bjelovaru, a zatim je šest godina bio župnikom u Ruševu, odakle je dvije godine upravljao i župom Čaglin. Nakon toga je nešto kraće od godine dana upravljao župom Velika Trnovitica i župom Ladislav. Ujesen 1972. godine preuzeo je Župu Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju, gdje je bio župnikom sve do 2009. godine kada je umirovljen. Danas živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradovi i općine u Varaždinskoj županiji uglavnom dobili najviše ocjene za transparentnost proračuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Institut za javne finacije (IJF) objavio je podatke o transparentnosti regionalnih/lokalnih proračuna od studenog 2021. do travanja 2022. godine.

Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, s time da je 5 najviša ocjena.

– Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. KARTA prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – objašnjavaju iz IJF-a.

Odlična je vijest da gotovo sve općine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju peticu iz proračunske transparentnosti. I sama Varaždinska županija dobila je peticu. Mnogi od njih već godinama dobivaju najbolju ocjenu u ovom segmentu.

Općine Bednja, Ljubešćica i Cestica dobile su četvorku. Najniža ocjena u varaždinskoj županiji je trojka, i nju je dobio samo Grad Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje