Povežite se s nama

Život i društvo

Mjerenja koja provode učenici III. OŠ točna kao NASA-in satelit

Objavljeno:

- dana

SVAKA ČAST

Varaždinske srednje škole svake se godine mogu pohvaliti državnim prvacima iz matematike, kemije, informatike i ekonomskih disciplina, ali manje je poznato da su učenici III. osnovne škole Varaždin dobili priznanje za svoja mjerenja okoliša zbog čega su ih kontaktirali znanstvenici iz NASA-e, američke Nacionalne agencije za aeronautiku i svemir. 

Upravo je ova agencija jedan od pokretača znanstveno obrazovnog programa GLOBE, čija kratica znači Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Program je namijenjen školama, a sastoji se od internetske baze u koju učenici širom svijeta upisuju podatke o klimi i stanju okoliša na svom području. Hrvatska je u program uključena od 1995. godine, a III. OŠ Varaždin se uključila 2014. godine. Na svjetskoj razini u programu sudjeluje oko 30 tisuća škola iz 117 zemalja s ukupno 25 tisuća učitelja, a dosad je u bazu upisano više od 135,5 milijuna mjerenja.

Na 19. državnoj GLOBE smotri i natjecanju učenici osmog razreda III. osnovne škole Sandra Slunjski, Nina Gavranović i Borna Nikolić osvojili su prvo mjesto pokazavši izvrsno praktično znanje iz područja biologije, kemije i geografije. Natjecanje učenika sastoji se od orijentacijskog trčanja s raznim zadacima vezanima za mjerenja, usporedbu parametara, geografiju i slično. Ujedno je njihov istraživački rad na temu “Drava kroz godišnja doba i kilometre”, koji su izradili zajedno su učenicima iz Belišća, dobio posebne pohvale.

Stalno mjere, nije im teško

Na istraživanja i mjerenja okoliša učenike je potaknula učiteljica biologije i kemije Marina Barišić.
– Učenici odaberu područje koje ih zanima i svakodnevno rade mjerenja, vikendima i praznicima također. Mjere sve, temperaturu tla i zraka, atmosferu, vlažnost tla i fenologiju, u našem slučaju pupanje lipe. Svaki učenik dobije lozinku i upisuje podatke u internetsku bazu – objašnjava učiteljica Barišić. Nina je mjerila rijeku Plitvicu, a vikendom i podatke o Dravi za zajednički projekt. Borna je mjerio atmosferu i temperaturu tla, a Sandra vlažnost tla i pupanje lipe.Upravo su Sandrina mjerenja privukla pozornost NASA-inih znanstvenika. Svakog je jutra tijekom devet mjeseci uzimala uzorak zemlje, vagala ga i upisivala podatke. Toliko je bila marljiva da su njezin rad primijetili u NASA-i, pa su kontaktirali školu iz koje su dolazili svi ti podaci.

 

Upravo su Sandrina mjerenja privukla pozornost NASA-e

– NASA ima satelit u svemiru koji mjeri vlažnost tla u sklopu projekta SMAP (Soil Moisture Active Passive). Primjetili su da je iz naše škole upisano najviše podataka u bazu, a njima su podaci važni jer pokazuju točnost mjerenja njihova satelita. Bili smo prvi u svijetu po upisanim podacima i željeli su nas kontaktirati. Objasnili su nam na koji način radi satelit, pokazali su nam grafove s usporedbom naših i njihovih podataka, koji su se poklapali, i odgovarali nam na naša pitanja – govori Sandra na koji je način osvojila pozornost američkih znanstvenika. 

Možda će se i ona jednog dana baviti sličnim istraživanjima, jer su prirodne znanosti i istraživanja ono što je najviše zanima, pa planira upisati srednju geološku školu, a kasnije Geološki fakultet.

Nina kaže da ju je na bavljenje prirodom potaknula učiteljica.
– Vidjela sam koliko naša mjerenja znače za očuvanje okoliša – kaže Nina, koja planira upisati gimnaziju. Borni je najzanimljivije što naučeno u školi može odmah primijeniti na terenu, u prirodi.

– Imali smo odličnu učiteljicu koja nas je usmjeravala i bili smo dobra ekipa, svi se slažemo i baš nam je bilo lijepo zajedno raditi – kaže Borna.

GLOBE

Varaždinski učenici povezali su se s učenicima iz Belišća pored Osijeka, koji također žive uz Dravu, da bi zajednički istražili i usporedili podatke o istorj rijeci. – Mjerili smo tri parametra i na kraju smo usporedili podatke. Kod nas je veća prozirnost rijeke. Razlog je u tome što je kod nas tlo više kamenito, a u donjem toku ima više mulja. S druge strane, kod nas je manji vodostaj rijeke, zbog blizine hidroelektrane. Treći parametar, temperatura vode, je ista – otkrio je Borna rezultate zajedničkog rada za koji su dobili pohvale na državnoj GLOBE smotri.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Učenici i djelatnici V.OŠ Varaždin obilježili Dan ružičastih majica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U holu V. osnovne škole Varaždin, učenici i razrednica 3. b te učitelji informatike postavili su jučer, 24. veljače, izložbu povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osim poruka koje su učenici napisali, učitelji informatike su se potrudili izraditi QR kodove putem kojih su učenici sa svojim pametnim mobitelima mogli pronaći tekstove koji imaju za cilj senzibilizirati i poučiti učenike različitim oblicima nasilja te načinima reagiranja i (samo)zaštite.

Učitelji i učiteljice su u utorak, 23. veljače, odslušali predavanje „Školskim zvonom protiv nasilja“, a voditelji Renata Sever, dipl. soc. radnica i Teodor Sabolić, mag. soc. rada,  govorili su o zakonskom okviru mjera za zaštitu djece i zaštite od nasilja u obitelji.

Iznijeli su praktične primjere slučajeva te dali preporuke kako razgovarati s roditeljima i kako razgovarati s djecom za koju se pretpostavlja da su ugrožena.

Svi preventivni programi održani su u svrhu poticanja pozitivnog i zdravog razvoja učenika V. osnovne škole Varaždin, ističu iz Škole.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vlasnici i dalje traže njemačkog ovčara koji se zove Dinčo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dalje se traži njemački ovačar Dinčo.

Moguće da ga je netko prisvojio.

Ako ste primjetili psa u svom susjedstvu vlasnici mole da javite na broj 091 20 888 77.

Nalazniku nagrada 2000 kn.

Nastavite čitati