Povežite se s nama

Život i društvo

Mjerenja koja provode učenici III. OŠ točna kao NASA-in satelit

Objavljeno:

- dana

SVAKA ČAST

Varaždinske srednje škole svake se godine mogu pohvaliti državnim prvacima iz matematike, kemije, informatike i ekonomskih disciplina, ali manje je poznato da su učenici III. osnovne škole Varaždin dobili priznanje za svoja mjerenja okoliša zbog čega su ih kontaktirali znanstvenici iz NASA-e, američke Nacionalne agencije za aeronautiku i svemir. 

Upravo je ova agencija jedan od pokretača znanstveno obrazovnog programa GLOBE, čija kratica znači Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Program je namijenjen školama, a sastoji se od internetske baze u koju učenici širom svijeta upisuju podatke o klimi i stanju okoliša na svom području. Hrvatska je u program uključena od 1995. godine, a III. OŠ Varaždin se uključila 2014. godine. Na svjetskoj razini u programu sudjeluje oko 30 tisuća škola iz 117 zemalja s ukupno 25 tisuća učitelja, a dosad je u bazu upisano više od 135,5 milijuna mjerenja.

Na 19. državnoj GLOBE smotri i natjecanju učenici osmog razreda III. osnovne škole Sandra Slunjski, Nina Gavranović i Borna Nikolić osvojili su prvo mjesto pokazavši izvrsno praktično znanje iz područja biologije, kemije i geografije. Natjecanje učenika sastoji se od orijentacijskog trčanja s raznim zadacima vezanima za mjerenja, usporedbu parametara, geografiju i slično. Ujedno je njihov istraživački rad na temu “Drava kroz godišnja doba i kilometre”, koji su izradili zajedno su učenicima iz Belišća, dobio posebne pohvale.

Stalno mjere, nije im teško

Na istraživanja i mjerenja okoliša učenike je potaknula učiteljica biologije i kemije Marina Barišić.
– Učenici odaberu područje koje ih zanima i svakodnevno rade mjerenja, vikendima i praznicima također. Mjere sve, temperaturu tla i zraka, atmosferu, vlažnost tla i fenologiju, u našem slučaju pupanje lipe. Svaki učenik dobije lozinku i upisuje podatke u internetsku bazu – objašnjava učiteljica Barišić. Nina je mjerila rijeku Plitvicu, a vikendom i podatke o Dravi za zajednički projekt. Borna je mjerio atmosferu i temperaturu tla, a Sandra vlažnost tla i pupanje lipe.Upravo su Sandrina mjerenja privukla pozornost NASA-inih znanstvenika. Svakog je jutra tijekom devet mjeseci uzimala uzorak zemlje, vagala ga i upisivala podatke. Toliko je bila marljiva da su njezin rad primijetili u NASA-i, pa su kontaktirali školu iz koje su dolazili svi ti podaci.

 

Upravo su Sandrina mjerenja privukla pozornost NASA-e

– NASA ima satelit u svemiru koji mjeri vlažnost tla u sklopu projekta SMAP (Soil Moisture Active Passive). Primjetili su da je iz naše škole upisano najviše podataka u bazu, a njima su podaci važni jer pokazuju točnost mjerenja njihova satelita. Bili smo prvi u svijetu po upisanim podacima i željeli su nas kontaktirati. Objasnili su nam na koji način radi satelit, pokazali su nam grafove s usporedbom naših i njihovih podataka, koji su se poklapali, i odgovarali nam na naša pitanja – govori Sandra na koji je način osvojila pozornost američkih znanstvenika. 

Možda će se i ona jednog dana baviti sličnim istraživanjima, jer su prirodne znanosti i istraživanja ono što je najviše zanima, pa planira upisati srednju geološku školu, a kasnije Geološki fakultet.

Nina kaže da ju je na bavljenje prirodom potaknula učiteljica.
– Vidjela sam koliko naša mjerenja znače za očuvanje okoliša – kaže Nina, koja planira upisati gimnaziju. Borni je najzanimljivije što naučeno u školi može odmah primijeniti na terenu, u prirodi.

– Imali smo odličnu učiteljicu koja nas je usmjeravala i bili smo dobra ekipa, svi se slažemo i baš nam je bilo lijepo zajedno raditi – kaže Borna.

GLOBE

Varaždinski učenici povezali su se s učenicima iz Belišća pored Osijeka, koji također žive uz Dravu, da bi zajednički istražili i usporedili podatke o istorj rijeci. – Mjerili smo tri parametra i na kraju smo usporedili podatke. Kod nas je veća prozirnost rijeke. Razlog je u tome što je kod nas tlo više kamenito, a u donjem toku ima više mulja. S druge strane, kod nas je manji vodostaj rijeke, zbog blizine hidroelektrane. Treći parametar, temperatura vode, je ista – otkrio je Borna rezultate zajedničkog rada za koji su dobili pohvale na državnoj GLOBE smotri.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje