Od ukupno 86 ekipa koje su se plasirale u drugi krug natjecanja Statističke olimpijade, među najboljima su se našli i učenici iz Elektrostrojarske škole Varaždin te Prve gimnazije Varaždin.

Naime, sredinom siječnja ove godine 542 ekipe i 1.615 sudionika iz čak 95 srednjih škola počelo se natjecati u rješavanju triju ispita kako bi zaslužili prolaz u drugi krug nacionalne faze u kojem je 139 ekipa na raspolaganju imalo tri tjedna da na temelju zadanog seta podataka svoje analize predstave kreativnim i stručnim prezentacijama.

U predselekciji drugog kruga natjecanja ocjenjivanje je proveo doc. dr. sc. Teo Matković, objašnjavaju iz Elektrostrojarske škole, a 10 najboljih radova iz kategorije A i kategorije B ocjenjivao je stručni kojeg su činili ambasadori Statističke olimpijade.

U kategoriji A (3. i 4. razredi) učenici Elektrostrojarske škole postigli su sljedeće rezultate: deveto mjesto osvojio je „Beliver“ – učenik Dominik Bešenić iz 3.f razreda, osmo mjesto pripalo je „Galmu“ – Karlu Hajdinjaku i Leonardu Pačandiju iz 3.d razreda, šesto mjesto osvojio je „Borealis“ – učenici David Copak, Tomislav Kereži i Filip Kovačić iz 3.f razreda, a drugo mjesto pripalo je „EVOlveu“ – Martinu Hrastiću iz 3.f razreda.

Učenici 3. f razreda Prve gimnazije Varaždin Luka Đud, Dominik Piskač i Lovro Štefan, članovi ekipe „Starjesine“, osvojili su odlično 3. mjesto u istoj, A kategoriji. Mentorica učenicima je profesorica Andreja Veršić.

Ekipi „ajVaR“ koju su činili Mateo Cuković, Luka Posavec i Karlo Sonjarić iz 3.d razreda Elektrostrojarske škole za 1,1 bod izmaknulo je finale, čime su zauzeli 11. mjesto.

U kategoriji B (1. i 2. razredi), od ukupno 53 ekipe koje su se plasirale u drugi krug natjecanja, učenici Elektrostrojarske škole postigli su također zapaženi rezultat.

Drugo mjesto postigao je „PROblem“ Roka Šestaka iz 1.a i Luke Šulentića iz 1.d razreda.

Mentorica svih ekipa iz Elektrostrojarske škole bila je Martina Novak.

Nije kraj – slijedi europska faza natjecanja!

– No, tu nije kraj. Slijedi europska faza natjecanja, u kojoj će se dvije ekipe po kategoriji, zajedno s vršnjacima iz 15 zemalja, boriti za titulu najbolje statističke ekipe u Europi. Svoje mjesto na europskom tronu pokušat će izboriti izradom kratkog videa na temu „Statistička slika Europe“ (“Europe reflected in statistics“) – navode iz Elektrostrojarske škole.

Dodajmo da su učenici zagrebačke V. gimnazije pobijedili u kategoriji 3. i 4. razreda, dok su učenici Srednje škole Biograd na Moru bili najbolji u kategoriji 1. i 2. razreda.

Ovim rezultatima varaždinski su učenici ponovo potvrdili da mladi Varaždinci zaista vole statistiku jer su i prošlogodišnji pobjednici također dolazili iz grada s obale Drave.

Komentari

Komentara