Povežite se s nama

Kultura

Mons. Josip Mrzljak na otvorenju Biskupijske knjižnice: Crkva je uvijek imala smisla za širenje kulture

Objavljeno:

- dana

40 TISUĆA MONOGRAFIJA

– Današnjim danom službeno otvaramo Knjižnicu, ona je otvorenog tipa i svatko tko želi može doći i postati našim članom – rekla je Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice u Varaždinu povodom svečanog otvorenja Biskupijske knjižnice.

Ideja o otvaranju Biskupijske knjižnice postoji od samih početaka Biskupije, rekla je voditeljica Gotal, zahvaljujući prvom varaždinskom biskupu mons. Marko Culeju. On je od svojih prvih dana, kada je preuzeo brigu nad varaždinskom Biskupijom, čuvao knjige koje su se gomilale ostavštinom pokojnih svećenika.

Tijekom godina, nabavljala se i nova građa za potrebe stručnog usavršavanja svećenika i biskupijskih djelatnika. 2009. godine, zapošljavanjem stručnog kadra, krenulo se u obradu građe, klasifikaciju i kategorizaciju knjiga.

Knjižnica je službeno osnovana 2012. godine dekretom sadašnjeg varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka.

– U Knjižnici se nalazi oko 40 tisuća monografija, od toga je pet tisuća starih knjiga, za koje se nadamo da će postati dio zaštićene kulturne baštine u Hrvatskoj. Preplaćeni smo na tridesetak serijskih publikacija, a od starijih fondova imamo otprilike 150 naslova – rekla je Irena Gotal.

Posebno je istaknula da se u Knjižnici čuva i popratni fond: letci i posebne knjižice, koje posjetitelji mogu posuditi. Također, povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenoga svi posjetitelji mogu se besplatno učlaniti u Knjižnicu, a članarina vrijedi godinu dana.

Širenje kulture

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak naglasio je da je Crkva uvijek imala smisla za širenje kulture, posebno likovne kulture i književnosti.

– Osim knjiga starijih od 20 godina, čuvaju se i knjige iz domovine te iz Italije i Rima. To su knjige koje su potrebne mnogim studentima teologije, ali i drugima koji su zainteresirani za mnoge teme koje su aktualne u društvu – rekao je mons. Mrzljak koji je otkrio i svoj najdraži naslov.

– Kada se pita nas, onda je Biblija prvi odgovor. Uvijek postoje nova saznanja o Bibliji do kojih se može doći novim otkrićima – naveo je mons. Mrzljak.

Izvor:
Foto: Marta Konjacic

Kultura

FOTO Radovi varaždinskog crtaća stripova Nikole Majnarića osvanuli na fasadama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo, na Trgu kralja Tomislava u subotu je održana  izložba „Otvorena galerija“ s predstavljanjem likovno/stripovskog opusa kultnog varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača (1975. – 2004.).

Autora je od malih nogu zanimao strip, a nakon što se etablirao na umjetničkoj sceni, u jednom je intervjuu izjavio da će „stripove crtati dok je živ“.

Kako je izgledala projekcija pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Suradnja GMV-a i „Zlatog ajngela“ započinje izložbom fotografija slovenske autorice Biserke Sijarič

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ započinje izložbom fotografija pod nazivom „Challenge – Power – Victory/Portreti“ slovenske autorice Biserke Sijarič.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) i u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) od 3. ožujka do 4. travnja ove godine. 

Biserka Sijarič (r. 1971., Ljubljana) bavi se fotografijom od djetinjstva, a danas djeluje u Foto-video klubu Lendava. Nositeljica je umjetničke fotografske titule AFIAP.

Njezine fotografije nagrađene su u Sloveniji i inozemstvu, a izlagala je na 14 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi. Osim kao fotografkinja, djeluje i na literarnom području.

Iz predgovora Igora Ternara:

Vjerujem da je tema predstavljanja nogometne utakmice na umjetnički način bila dovoljan izazov za autoricu… Nije fotografirala nogometno igralište i utakmicu kao dio sportskog spektakla, već nam je pokazala život koji je tekao uz njega.

Gledajući izložene portrete, možemo odmah primijetiti da Biserka ne samo da gleda fotografije u tražilu svog digitalnog fotoaparata već ih vlastitom suptilnošću i precizno kadrira… Pokazujući kišne kapi ispred portreta ili isključujući dubinsku oštrinu, ljudi koje prikazuje utjelovljuju osjećaje, dojmove i slutnje današnjeg čovjeka i tako predstavljaju izazov svakom promatraču.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 4. 3. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija „Zlati ajngel“: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Nastavite čitati