Povežite se s nama

Kultura

Mons. Josip Mrzljak na otvorenju Biskupijske knjižnice: Crkva je uvijek imala smisla za širenje kulture

Objavljeno:

- dana

40 TISUĆA MONOGRAFIJA

– Današnjim danom službeno otvaramo Knjižnicu, ona je otvorenog tipa i svatko tko želi može doći i postati našim članom – rekla je Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice u Varaždinu povodom svečanog otvorenja Biskupijske knjižnice.

Ideja o otvaranju Biskupijske knjižnice postoji od samih početaka Biskupije, rekla je voditeljica Gotal, zahvaljujući prvom varaždinskom biskupu mons. Marko Culeju. On je od svojih prvih dana, kada je preuzeo brigu nad varaždinskom Biskupijom, čuvao knjige koje su se gomilale ostavštinom pokojnih svećenika.

Tijekom godina, nabavljala se i nova građa za potrebe stručnog usavršavanja svećenika i biskupijskih djelatnika. 2009. godine, zapošljavanjem stručnog kadra, krenulo se u obradu građe, klasifikaciju i kategorizaciju knjiga.

Knjižnica je službeno osnovana 2012. godine dekretom sadašnjeg varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka.

– U Knjižnici se nalazi oko 40 tisuća monografija, od toga je pet tisuća starih knjiga, za koje se nadamo da će postati dio zaštićene kulturne baštine u Hrvatskoj. Preplaćeni smo na tridesetak serijskih publikacija, a od starijih fondova imamo otprilike 150 naslova – rekla je Irena Gotal.

Posebno je istaknula da se u Knjižnici čuva i popratni fond: letci i posebne knjižice, koje posjetitelji mogu posuditi. Također, povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenoga svi posjetitelji mogu se besplatno učlaniti u Knjižnicu, a članarina vrijedi godinu dana.

Širenje kulture

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak naglasio je da je Crkva uvijek imala smisla za širenje kulture, posebno likovne kulture i književnosti.

– Osim knjiga starijih od 20 godina, čuvaju se i knjige iz domovine te iz Italije i Rima. To su knjige koje su potrebne mnogim studentima teologije, ali i drugima koji su zainteresirani za mnoge teme koje su aktualne u društvu – rekao je mons. Mrzljak koji je otkrio i svoj najdraži naslov.

– Kada se pita nas, onda je Biblija prvi odgovor. Uvijek postoje nova saznanja o Bibliji do kojih se može doći novim otkrićima – naveo je mons. Mrzljak.

Izvor:
Foto: Marta Konjacic

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje