Povežite se s nama

Kultura

Mons. Josip Mrzljak na otvorenju Biskupijske knjižnice: Crkva je uvijek imala smisla za širenje kulture

Objavljeno:

- dana

40 TISUĆA MONOGRAFIJA

– Današnjim danom službeno otvaramo Knjižnicu, ona je otvorenog tipa i svatko tko želi može doći i postati našim članom – rekla je Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice u Varaždinu povodom svečanog otvorenja Biskupijske knjižnice.

Ideja o otvaranju Biskupijske knjižnice postoji od samih početaka Biskupije, rekla je voditeljica Gotal, zahvaljujući prvom varaždinskom biskupu mons. Marko Culeju. On je od svojih prvih dana, kada je preuzeo brigu nad varaždinskom Biskupijom, čuvao knjige koje su se gomilale ostavštinom pokojnih svećenika.

Tijekom godina, nabavljala se i nova građa za potrebe stručnog usavršavanja svećenika i biskupijskih djelatnika. 2009. godine, zapošljavanjem stručnog kadra, krenulo se u obradu građe, klasifikaciju i kategorizaciju knjiga.

Knjižnica je službeno osnovana 2012. godine dekretom sadašnjeg varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka.

– U Knjižnici se nalazi oko 40 tisuća monografija, od toga je pet tisuća starih knjiga, za koje se nadamo da će postati dio zaštićene kulturne baštine u Hrvatskoj. Preplaćeni smo na tridesetak serijskih publikacija, a od starijih fondova imamo otprilike 150 naslova – rekla je Irena Gotal.

Posebno je istaknula da se u Knjižnici čuva i popratni fond: letci i posebne knjižice, koje posjetitelji mogu posuditi. Također, povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenoga svi posjetitelji mogu se besplatno učlaniti u Knjižnicu, a članarina vrijedi godinu dana.

Širenje kulture

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak naglasio je da je Crkva uvijek imala smisla za širenje kulture, posebno likovne kulture i književnosti.

– Osim knjiga starijih od 20 godina, čuvaju se i knjige iz domovine te iz Italije i Rima. To su knjige koje su potrebne mnogim studentima teologije, ali i drugima koji su zainteresirani za mnoge teme koje su aktualne u društvu – rekao je mons. Mrzljak koji je otkrio i svoj najdraži naslov.

– Kada se pita nas, onda je Biblija prvi odgovor. Uvijek postoje nova saznanja o Bibliji do kojih se može doći novim otkrićima – naveo je mons. Mrzljak.

Izvor:
Foto: Marta Konjacic

Kultura

Izložba Brigite Vitez u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 1. ožujka, u 19 sati u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Mafofu bit će otvorena izložba slika kneginečke autorice i predsjednice LU “Kula” Kneginec Brigite Vitez pod nazivom “Gdje se zemlja spaja s dušom”.

Program će glazbom obogatiti prof. Krunoslav Lajtman, saksofon, i ŽVS Zipka Novi Marof.

Izložba će se moći razgledati do 17. ožujka.

Nastavite čitati

Kultura

Prstecovi anđeli pozivaju na druženja i kreativne radionice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Muzej anđela u Kranjčevićevoj ulici uvijek je u predblagdansko vrijeme mjesto radosti, mira i posebnoga ugođaja. Rajski vrt i unutrašnjost muzeja za to pružaju brojne mogućnosti, a uoči ovogodišnjega Uskrsa posebno za djecu i najmlađe.

U prostoru Muzeja anđela uz novi postav radova slikara Željka Prsteca iz ciklusa „Grad u kojem spavaju anđeli“ bit će postavljena i izložba naziva „Pisanice“ raznih autora, koja će se moći razgledati do početka mjeseca travnja.

Kako proljeće predstavlja novo buđenje, tako će s dolaskom proljeća krenuti neke nove avanture i nova upoznavanja. Tijekom ožujka djeca će se na likovno kreativnim radionicama upoznati s radom tri svjetski poznata umjetnika Pablom Picassom, Vincentom van Goghom i Salvadorom Dalijem, te će njihove slike djeci biti inspiracija za likovno izražavanje.

Subotnja jutra i dalje će biti rezerviranja za kreativna druženja i razne potrage kroz šetnje gradom inspirirane skrivenim Prstecovim anđelima, pa će tako mališani u dane vikenda pod geslom „Potraži svojeg anđela” sudjelovati u dizajniranju vlastite šalice i majice, te u potrazi za uskršnjim zecom i pisanicama. Večernja će, pak, druženja u Muzeju anđela uz likovno kreativne radionice i čašicu „Ajngelekovog napitka“©, predstaviti tematske radionice u raznim tehnikama i na različitim medijima, uz posebnu pozornost ka kreativno provedenom vremenu, fini napitak i slatku platu. Tako će svakoga petka u ožujku Muzej anđela ponuditi različite kreativne teme – radionicu akril na platnu „Ovo sam ja“, potom izradu biljnoga terarija na temu Uskrsa, radionicu „Modeliraj glinom osvježi se vinom” uz oslikavanje keramičkih pisanica, te oslikavanje platnenih torba.

Muzej anđela i ove je godine pozvao varaždinske vrtiće da se izradom kreativnih i veselih pisanica pridruže projektu i izložbi “Uskrs u Rajskom vrtu Muzeja anđela”, čije će ukrašavanje biti upriličeno u utorak 19. ožujka prijepodne, a Vrt će ove godine krasiti oko 2.500 pisanica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje