Povežite se s nama

Međimurje

Most i obilaznica riješit će problem tranzitnog prometa

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Mursko Središće u rekordnom se vremenu razvilo u moderni europski grad. Veliku ulogu u tome imalo je gradsko vodstvo na čelu s gradonačelnikom Draženom Srpakom, koji je sa svojim timom u četverogodišnjemu mandatu osigurao više od 25 milijuna kuna investicija.

– To je iznos koji odgovara prijašnjem desetogodišnjem ciklusu ulaganja. A ono što je još važnije je da smo čak polovicu tog novca osigurali kroz druge oblike financiranja, poput natječaja ministarstava i europskih fondova. Znali smo se kvalitetno pripremiti za natječaje, a naš rad i predanost poslu nisu mogli proći nezamijećeno kod nadležnih institucija – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak prilikom svečane sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je Mursko Središće proslavilo 20. rođendan.

Procvat grada

U Murskom Središću su pripremili i odradili veliki posao. Radovi na Centru za kulturu privode se kraju, saniran je Dječji vrtić, uređene su gradske ulice, europskim novcem sanirano je odlagalište otpada, čime je izbjegnuta potencijalna “ekološka bomba”, grade se i obnavljaju društveni domovi po prigradskim naseljima…

Prema odluci od 1. srpnja zabranjuje se tranzitni promet za kamione kroz Mursko Središće

– Grad je dobio svoje ispostave Ureda državne uprave, a ovih smo dana otvorili i vrata ispostave Hitne medicine. Time je Mursko Središće steklo uvjete koje mora imati svaki grad kako bi u potpunosti zadovoljio potrebe svojih građana. To su preduvjeti za nastavak razvoja koji će donijeti gospodarski i društveni procvat – istaknuo je gradonačelnik Murskog Središća Srpak. A to znači da su i planovi gradskog čelništva veliki. Svakako najviše pozornosti građana privlači problem s velikom količinom tranzitnog prometa kroz glavnu ulicu, žilu kucavicu Murskog Središća. No, i taj je problem pred skorašnjim rješenjem.

– Od 1. srpnja zabranjen je tranzitni promet kroz Mursko Središće, a sretan sam što mogu reći kako je Vlada Republike Hrvatske potvrdila odluku da se u nacionalni prometni plan uvrsti izgradnja novog mosta i obilaznice, koji bi trajno grad oslobodili teških kamiona – otkrio je saborski zastupnik Darko Horvat. I neće se stati samo na tome. Veliki projekt s čijom se realizacijom započinje krajem ove godine je Aglomeracija vrijednosti 15 milijuna eura, s pročistačem otpadnih voda. Nastavlja se i s gradnjom tribina na igralištu Nogometnoga kluba Rudar, dok je želja Grada i gradnja pomoćnog igrališta s atletskom stazom, s obzirom na sve veći broj djece koja se aktivno žele baviti sportom.

Gradski radio

– Aplicirali smo projekt gradnje Dječjeg vrtića, a rezultati natječaja trebali biti poznati uskoro. U planu je osnivanje i gradskog radija, ali jednako tako želimo stvoriti uvjete i za gradnju gradskih bazena – dodao je Dražen Srpak. Najavljena je provedba i jedinstvenog projekta namijenjenoga građanima treće životne dobi i njihovim obiteljima.

Najzaslužnijim pojedincima i udrugama uručena su priznanja i nagrade Grada

– Mladi moraju sve više raditi, a o starijima se nema tko brinuti. Stoga smo osmislili ideju da se osnuje nova ustanova, svojevrsni dječji vrtić za stare i nemoćne. Takav prostor bi bio za osobe koje ne mogu biti same, a opet nemaju potrebu za trajni smještaj u domove. Neka vrsta dnevnog boravka za starije osobe, u kojem bi provodili vrijeme dok su ostali ukućani na poslu i u školi. Takvo rješenje je mnogo jeftinije od trajnog smještaja u domovima, ali i puno praktičnije – zaključio je gradonačelnik. U Gradu pripremaju i poticaje za obnovu ili uklanjanje starih kuća. Naime, puno je slučajeva starih i zapuštenih kuća, koje se nikako ne uklapaju u novi, uređeni izgled grada, a neke čak ugrožavaju i sigurnost stanovnika. 

Ovim mjerama vlasnicima takvih kuća pomoglo bi se u njihovoj obnovi ili uklanjanju te bi se otvorio prostor za gradnju novih, modernijih stambenih jedinica. Svečana sjednica bila je prilika i za uručivanje nagrada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Priznanja su tako dobili Julijana Levačić, Ana Vuri, Franjo Barat, Zdenka Lipić, Tomo Glavina, Ivan Mesarić, Odbojkaški klub Plavi Peklenica, ŠRD Mura te praonica rublja “Malović”, dok su nagrade Grada Murskog Središća primili Franjo Liklin, Josip Strojko, Juraj Zadravec, Franjo Trstenjak posthumno, Stanislav Stojko, KUD Mura, prof. Petar Novak i Josip Novak.

USPJEH

U posljednje četiri godine u razne je projekte uloženo više od 25 milijuna kuna

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurje: na 117 uzoraka evidentirana tri pozitivna nalaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 117 uzoraka, od čega su evidentirana 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 2,5 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se jedna osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 37. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 61 685 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema  otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji za osobe testirane PCR metodom je 26 pozitivnih na 100 000 stanovnika, dok je 14-dnevna incidencija pala na 60. Smanjen je udio pozitivnih u broju testiranih te je u proteklih 7 dana na ukupan broj testiranih osoba svega 6% pozitivnih.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: kampovi iz osam sportova za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Nedelišće je i ove godine za vrijeme trajanje ljetnih školskih praznika organizirala sportske kampove. Aktivnosti pod nazivom „Sportsko ljeto“ održavat će se od 12. srpnja do 3. kolovoza za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine. Kampovi će se održavati u dvorani Atona.

– Poznato je da je bavljenje sportom korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije i niz različitih potreba – potrebe za kretanjem, druženjem, sigurnošću i redom, samoostvarenjem, pripadanjem… Sportom se promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplina i stvaranje radnih navika – poručuju organizatori koji pozivaju sve zainteresirane da se prijave te tako provedu ljeto aktivno.

Djeci su na raspolaganju kampovi iz nogometa (12.-16. srpnja, 9-11 sati), odbojke (12.-16. srpnja, 18-20 sati), tenisa (2.-6. kolovoza, 9-11 sati), karatea (9.-13. kolovoza, 9-11 sati), košarke (9.-13. kolovoza, 18-20 sati), atletike (16.-20. kolovoza, 18-20 sati), rukometa (23.-26. kolovoza, 8-11 sati) i gimnastike (30. kolovoza – 3. rujna, 11-13 sati).

Cijena sudjelovanja na jednom kampu je 50 kuna, dok se za dolazak na sve kampove treba izdvojiti 100 kuna. Uplate se obavljaju na recepciji Atona radnim danom od 8 do 21 sat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!