Povežite se s nama

Međimurje

Most i obilaznica riješit će problem tranzitnog prometa

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Mursko Središće u rekordnom se vremenu razvilo u moderni europski grad. Veliku ulogu u tome imalo je gradsko vodstvo na čelu s gradonačelnikom Draženom Srpakom, koji je sa svojim timom u četverogodišnjemu mandatu osigurao više od 25 milijuna kuna investicija.

– To je iznos koji odgovara prijašnjem desetogodišnjem ciklusu ulaganja. A ono što je još važnije je da smo čak polovicu tog novca osigurali kroz druge oblike financiranja, poput natječaja ministarstava i europskih fondova. Znali smo se kvalitetno pripremiti za natječaje, a naš rad i predanost poslu nisu mogli proći nezamijećeno kod nadležnih institucija – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak prilikom svečane sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je Mursko Središće proslavilo 20. rođendan.

Procvat grada

U Murskom Središću su pripremili i odradili veliki posao. Radovi na Centru za kulturu privode se kraju, saniran je Dječji vrtić, uređene su gradske ulice, europskim novcem sanirano je odlagalište otpada, čime je izbjegnuta potencijalna “ekološka bomba”, grade se i obnavljaju društveni domovi po prigradskim naseljima…

Prema odluci od 1. srpnja zabranjuje se tranzitni promet za kamione kroz Mursko Središće

– Grad je dobio svoje ispostave Ureda državne uprave, a ovih smo dana otvorili i vrata ispostave Hitne medicine. Time je Mursko Središće steklo uvjete koje mora imati svaki grad kako bi u potpunosti zadovoljio potrebe svojih građana. To su preduvjeti za nastavak razvoja koji će donijeti gospodarski i društveni procvat – istaknuo je gradonačelnik Murskog Središća Srpak. A to znači da su i planovi gradskog čelništva veliki. Svakako najviše pozornosti građana privlači problem s velikom količinom tranzitnog prometa kroz glavnu ulicu, žilu kucavicu Murskog Središća. No, i taj je problem pred skorašnjim rješenjem.

– Od 1. srpnja zabranjen je tranzitni promet kroz Mursko Središće, a sretan sam što mogu reći kako je Vlada Republike Hrvatske potvrdila odluku da se u nacionalni prometni plan uvrsti izgradnja novog mosta i obilaznice, koji bi trajno grad oslobodili teških kamiona – otkrio je saborski zastupnik Darko Horvat. I neće se stati samo na tome. Veliki projekt s čijom se realizacijom započinje krajem ove godine je Aglomeracija vrijednosti 15 milijuna eura, s pročistačem otpadnih voda. Nastavlja se i s gradnjom tribina na igralištu Nogometnoga kluba Rudar, dok je želja Grada i gradnja pomoćnog igrališta s atletskom stazom, s obzirom na sve veći broj djece koja se aktivno žele baviti sportom.

Gradski radio

– Aplicirali smo projekt gradnje Dječjeg vrtića, a rezultati natječaja trebali biti poznati uskoro. U planu je osnivanje i gradskog radija, ali jednako tako želimo stvoriti uvjete i za gradnju gradskih bazena – dodao je Dražen Srpak. Najavljena je provedba i jedinstvenog projekta namijenjenoga građanima treće životne dobi i njihovim obiteljima.

Najzaslužnijim pojedincima i udrugama uručena su priznanja i nagrade Grada

– Mladi moraju sve više raditi, a o starijima se nema tko brinuti. Stoga smo osmislili ideju da se osnuje nova ustanova, svojevrsni dječji vrtić za stare i nemoćne. Takav prostor bi bio za osobe koje ne mogu biti same, a opet nemaju potrebu za trajni smještaj u domove. Neka vrsta dnevnog boravka za starije osobe, u kojem bi provodili vrijeme dok su ostali ukućani na poslu i u školi. Takvo rješenje je mnogo jeftinije od trajnog smještaja u domovima, ali i puno praktičnije – zaključio je gradonačelnik. U Gradu pripremaju i poticaje za obnovu ili uklanjanje starih kuća. Naime, puno je slučajeva starih i zapuštenih kuća, koje se nikako ne uklapaju u novi, uređeni izgled grada, a neke čak ugrožavaju i sigurnost stanovnika. 

Ovim mjerama vlasnicima takvih kuća pomoglo bi se u njihovoj obnovi ili uklanjanju te bi se otvorio prostor za gradnju novih, modernijih stambenih jedinica. Svečana sjednica bila je prilika i za uručivanje nagrada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Priznanja su tako dobili Julijana Levačić, Ana Vuri, Franjo Barat, Zdenka Lipić, Tomo Glavina, Ivan Mesarić, Odbojkaški klub Plavi Peklenica, ŠRD Mura te praonica rublja “Malović”, dok su nagrade Grada Murskog Središća primili Franjo Liklin, Josip Strojko, Juraj Zadravec, Franjo Trstenjak posthumno, Stanislav Stojko, KUD Mura, prof. Petar Novak i Josip Novak.

USPJEH

U posljednje četiri godine u razne je projekte uloženo više od 25 milijuna kuna

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje