Povežite se s nama

Međimurje

Most i obilaznica riješit će problem tranzitnog prometa

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Mursko Središće u rekordnom se vremenu razvilo u moderni europski grad. Veliku ulogu u tome imalo je gradsko vodstvo na čelu s gradonačelnikom Draženom Srpakom, koji je sa svojim timom u četverogodišnjemu mandatu osigurao više od 25 milijuna kuna investicija.

– To je iznos koji odgovara prijašnjem desetogodišnjem ciklusu ulaganja. A ono što je još važnije je da smo čak polovicu tog novca osigurali kroz druge oblike financiranja, poput natječaja ministarstava i europskih fondova. Znali smo se kvalitetno pripremiti za natječaje, a naš rad i predanost poslu nisu mogli proći nezamijećeno kod nadležnih institucija – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak prilikom svečane sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je Mursko Središće proslavilo 20. rođendan.

Procvat grada

U Murskom Središću su pripremili i odradili veliki posao. Radovi na Centru za kulturu privode se kraju, saniran je Dječji vrtić, uređene su gradske ulice, europskim novcem sanirano je odlagalište otpada, čime je izbjegnuta potencijalna “ekološka bomba”, grade se i obnavljaju društveni domovi po prigradskim naseljima…

Prema odluci od 1. srpnja zabranjuje se tranzitni promet za kamione kroz Mursko Središće

– Grad je dobio svoje ispostave Ureda državne uprave, a ovih smo dana otvorili i vrata ispostave Hitne medicine. Time je Mursko Središće steklo uvjete koje mora imati svaki grad kako bi u potpunosti zadovoljio potrebe svojih građana. To su preduvjeti za nastavak razvoja koji će donijeti gospodarski i društveni procvat – istaknuo je gradonačelnik Murskog Središća Srpak. A to znači da su i planovi gradskog čelništva veliki. Svakako najviše pozornosti građana privlači problem s velikom količinom tranzitnog prometa kroz glavnu ulicu, žilu kucavicu Murskog Središća. No, i taj je problem pred skorašnjim rješenjem.

– Od 1. srpnja zabranjen je tranzitni promet kroz Mursko Središće, a sretan sam što mogu reći kako je Vlada Republike Hrvatske potvrdila odluku da se u nacionalni prometni plan uvrsti izgradnja novog mosta i obilaznice, koji bi trajno grad oslobodili teških kamiona – otkrio je saborski zastupnik Darko Horvat. I neće se stati samo na tome. Veliki projekt s čijom se realizacijom započinje krajem ove godine je Aglomeracija vrijednosti 15 milijuna eura, s pročistačem otpadnih voda. Nastavlja se i s gradnjom tribina na igralištu Nogometnoga kluba Rudar, dok je želja Grada i gradnja pomoćnog igrališta s atletskom stazom, s obzirom na sve veći broj djece koja se aktivno žele baviti sportom.

Gradski radio

– Aplicirali smo projekt gradnje Dječjeg vrtića, a rezultati natječaja trebali biti poznati uskoro. U planu je osnivanje i gradskog radija, ali jednako tako želimo stvoriti uvjete i za gradnju gradskih bazena – dodao je Dražen Srpak. Najavljena je provedba i jedinstvenog projekta namijenjenoga građanima treće životne dobi i njihovim obiteljima.

Najzaslužnijim pojedincima i udrugama uručena su priznanja i nagrade Grada

– Mladi moraju sve više raditi, a o starijima se nema tko brinuti. Stoga smo osmislili ideju da se osnuje nova ustanova, svojevrsni dječji vrtić za stare i nemoćne. Takav prostor bi bio za osobe koje ne mogu biti same, a opet nemaju potrebu za trajni smještaj u domove. Neka vrsta dnevnog boravka za starije osobe, u kojem bi provodili vrijeme dok su ostali ukućani na poslu i u školi. Takvo rješenje je mnogo jeftinije od trajnog smještaja u domovima, ali i puno praktičnije – zaključio je gradonačelnik. U Gradu pripremaju i poticaje za obnovu ili uklanjanje starih kuća. Naime, puno je slučajeva starih i zapuštenih kuća, koje se nikako ne uklapaju u novi, uređeni izgled grada, a neke čak ugrožavaju i sigurnost stanovnika. 

Ovim mjerama vlasnicima takvih kuća pomoglo bi se u njihovoj obnovi ili uklanjanju te bi se otvorio prostor za gradnju novih, modernijih stambenih jedinica. Svečana sjednica bila je prilika i za uručivanje nagrada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Priznanja su tako dobili Julijana Levačić, Ana Vuri, Franjo Barat, Zdenka Lipić, Tomo Glavina, Ivan Mesarić, Odbojkaški klub Plavi Peklenica, ŠRD Mura te praonica rublja “Malović”, dok su nagrade Grada Murskog Središća primili Franjo Liklin, Josip Strojko, Juraj Zadravec, Franjo Trstenjak posthumno, Stanislav Stojko, KUD Mura, prof. Petar Novak i Josip Novak.

USPJEH

U posljednje četiri godine u razne je projekte uloženo više od 25 milijuna kuna

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje