Povežite se s nama

Međimurje

Most i obilaznica riješit će problem tranzitnog prometa

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Mursko Središće u rekordnom se vremenu razvilo u moderni europski grad. Veliku ulogu u tome imalo je gradsko vodstvo na čelu s gradonačelnikom Draženom Srpakom, koji je sa svojim timom u četverogodišnjemu mandatu osigurao više od 25 milijuna kuna investicija.

– To je iznos koji odgovara prijašnjem desetogodišnjem ciklusu ulaganja. A ono što je još važnije je da smo čak polovicu tog novca osigurali kroz druge oblike financiranja, poput natječaja ministarstava i europskih fondova. Znali smo se kvalitetno pripremiti za natječaje, a naš rad i predanost poslu nisu mogli proći nezamijećeno kod nadležnih institucija – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak prilikom svečane sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je Mursko Središće proslavilo 20. rođendan.

Procvat grada

U Murskom Središću su pripremili i odradili veliki posao. Radovi na Centru za kulturu privode se kraju, saniran je Dječji vrtić, uređene su gradske ulice, europskim novcem sanirano je odlagalište otpada, čime je izbjegnuta potencijalna “ekološka bomba”, grade se i obnavljaju društveni domovi po prigradskim naseljima…

Prema odluci od 1. srpnja zabranjuje se tranzitni promet za kamione kroz Mursko Središće

– Grad je dobio svoje ispostave Ureda državne uprave, a ovih smo dana otvorili i vrata ispostave Hitne medicine. Time je Mursko Središće steklo uvjete koje mora imati svaki grad kako bi u potpunosti zadovoljio potrebe svojih građana. To su preduvjeti za nastavak razvoja koji će donijeti gospodarski i društveni procvat – istaknuo je gradonačelnik Murskog Središća Srpak. A to znači da su i planovi gradskog čelništva veliki. Svakako najviše pozornosti građana privlači problem s velikom količinom tranzitnog prometa kroz glavnu ulicu, žilu kucavicu Murskog Središća. No, i taj je problem pred skorašnjim rješenjem.

– Od 1. srpnja zabranjen je tranzitni promet kroz Mursko Središće, a sretan sam što mogu reći kako je Vlada Republike Hrvatske potvrdila odluku da se u nacionalni prometni plan uvrsti izgradnja novog mosta i obilaznice, koji bi trajno grad oslobodili teških kamiona – otkrio je saborski zastupnik Darko Horvat. I neće se stati samo na tome. Veliki projekt s čijom se realizacijom započinje krajem ove godine je Aglomeracija vrijednosti 15 milijuna eura, s pročistačem otpadnih voda. Nastavlja se i s gradnjom tribina na igralištu Nogometnoga kluba Rudar, dok je želja Grada i gradnja pomoćnog igrališta s atletskom stazom, s obzirom na sve veći broj djece koja se aktivno žele baviti sportom.

Gradski radio

– Aplicirali smo projekt gradnje Dječjeg vrtića, a rezultati natječaja trebali biti poznati uskoro. U planu je osnivanje i gradskog radija, ali jednako tako želimo stvoriti uvjete i za gradnju gradskih bazena – dodao je Dražen Srpak. Najavljena je provedba i jedinstvenog projekta namijenjenoga građanima treće životne dobi i njihovim obiteljima.

Najzaslužnijim pojedincima i udrugama uručena su priznanja i nagrade Grada

– Mladi moraju sve više raditi, a o starijima se nema tko brinuti. Stoga smo osmislili ideju da se osnuje nova ustanova, svojevrsni dječji vrtić za stare i nemoćne. Takav prostor bi bio za osobe koje ne mogu biti same, a opet nemaju potrebu za trajni smještaj u domove. Neka vrsta dnevnog boravka za starije osobe, u kojem bi provodili vrijeme dok su ostali ukućani na poslu i u školi. Takvo rješenje je mnogo jeftinije od trajnog smještaja u domovima, ali i puno praktičnije – zaključio je gradonačelnik. U Gradu pripremaju i poticaje za obnovu ili uklanjanje starih kuća. Naime, puno je slučajeva starih i zapuštenih kuća, koje se nikako ne uklapaju u novi, uređeni izgled grada, a neke čak ugrožavaju i sigurnost stanovnika. 

Ovim mjerama vlasnicima takvih kuća pomoglo bi se u njihovoj obnovi ili uklanjanju te bi se otvorio prostor za gradnju novih, modernijih stambenih jedinica. Svečana sjednica bila je prilika i za uručivanje nagrada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Priznanja su tako dobili Julijana Levačić, Ana Vuri, Franjo Barat, Zdenka Lipić, Tomo Glavina, Ivan Mesarić, Odbojkaški klub Plavi Peklenica, ŠRD Mura te praonica rublja “Malović”, dok su nagrade Grada Murskog Središća primili Franjo Liklin, Josip Strojko, Juraj Zadravec, Franjo Trstenjak posthumno, Stanislav Stojko, KUD Mura, prof. Petar Novak i Josip Novak.

USPJEH

U posljednje četiri godine u razne je projekte uloženo više od 25 milijuna kuna

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje