Povežite se s nama

Život i društvo

Motivacija za dalje

Objavljeno:

- dana

Vam 2014.

– Nagrada je priznanje za sve što sam radila u ovih 15 godina, dokaz da se rad članica  Mammae kluba Varaždin prepoznaje u društvu. Nagrada nije došla na kraju puta.

Ona je kotačić koji me motivira za daljnji rad, a društvu daje zadatak da oformi što više udruga koje imaju programe poput udruge “Sve za nju” – istaknula je Varaždinka Marija Hrašćanec, dobitnica nagrade Vesna Andrijević Matovac (VAM) za 2014., koju Udruga “Sve za nju” dodjeljuje za pružanje potpore  oboljelima od raka dojke.

Na Kilimandžaro!

Predsjednica Mammae kluba, članica predsjedništva Foruma Europa Donna i Saveza udruga raka dojke, ističe da joj je posebna čast što je baš ona dobila nagradu koja ime nosi po osnivačici i prvoj predsjednici Udruge “Sve za nju”, a koja je simbol snage, hrabrosti i nesebičnog davanja sebe.

– Inspirirana zloćudnom bolešću od koje je oboljela, raka dojke, ali i tromošću zdravstvenog sustava koji nedovoljno čini za oboljele, Vesna Andrijević Matovac 2005. osnovala je Centar za pružanje pomoći oboljelim ženama od raka dojke, koji i danas radi, a autorica je i knjige “Žena s ružičastom vrpcom”. Sanjala je o tome da će se jednom popeti na Kilimandžaro. Ta joj se želja, nažalost, nije ostvarila, no nedavno je to pošlo za rukom članicama ženske ekspedicije u humanitarnoj akciji “Kilimandžaro za borbu protiv raka”, kojom je poslana poruka da se snagom volje može sve, pa pokoriti čak i rak – ispričala je Hrašćanec, koja zajedno s članicama Mammae kluba pruža psihološku pomoć ženama operiranim od raka dojke u bolnici.

 

U travnju će se provesti projekt pregleda žena koje rade noću

– Takva pomoć je vrlo važna  jer su operirane žene suočene s brojnim strahovima. Tim ženama najveća smo potpora mi koje smo sve to prošle. Kad vide mene, kojoj je od operacije prošlo 18 godina, ili moju kolegicu Vericu Trupković, koja je bila operirana prije 31 godinu, onda znaju da se rak dojke može pobijediti. To što imamo mogućnost dolaska u bolnicu moramo zahvaliti dr. Zdravku  Zgrebecu i onkolozima dr. Željku Vojnoviću i dr. Renati Kelemenić, koji operirane žene informiraju o Udruzi– rekla je Hrašćanec te najavila novi projekt.   

– U travnju ćemo provesti projekt Saveza udruga raka dojke tijekom kojega će oko 60 mlađih žena koje rade noću, koje su pod stresom i imaju genetske predispozicije za rak, dobiti mogućnost ultrazvučnog pregleda. U ovu akciju uključili su se dr. Zdravko Zgrebec i dr. Damir Mamuzić koji će obavljati preglede – najavila je Hrašćanec.

Svečano u Zagrebu

Za nagradu VAM, koja je dodijeljena četvrti put, Mariju Hrašćanec predložile su članice Mammae kluba Varaždin Snježana Sardelić i Verica Trupković. Iako je dugi niz godina angažirana na projektima i edukativnim programima prevencije raka dojke, Hrašćanec je bila iznenađena što je baš ona dobila ovo vrijedno priznanje. Dodjela nagrade održana je pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, pa je na svečanosti bio i predsjednik Skupštine Darinko Kosor, ali i članice Mammae kluba Varaždin, dr. Željko Vojnović i medicinska sestra Verica Cvetko, a nagradu je Mariji Hrašćanec uručila Almenka Balenović, predsjednica udruge “Sve za nju”.

21. ožujka (subota) u organizaciji Mammae kluba Varaždin održat će se humanitarna akcija Dan narcisa. Osim u Varaždinu, akcija će se održati u Varaždinskim Toplicama i Lepoglavi od 9 do 13 sati, a prikupljeni novac namijenjen je za rad Udruge.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Mrkoplju predstavljeni okusi brezničkohumskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedaleko Begovog Razdolja i Delnica na putu prema Rijeci nalazi se malo mjesto Mrkopalj sa svega tisuću žitelja raštrkanih u 6 naselja. Tamo se odnedavno održava zanimljiva manifestacija kojoj je cilj spajanje različitih vrsta umjetnosti, sportskih i zabavnih događaja uz nezaobilazni šarm goranskoga kraja.

Proteklog je vikenda tako održan 8. Artfest uoči 240. godišnjice dobivanja povelje koju je Mrkoplju dodijelila carica Marija Terezija davne 1785. godine. Uz brojne goste uglavnom iz Bakra, Severina na Kupi i mjesta iz okruženja, ove su godine na Artfestu nastupile i članice udruge Starinski žmaki iz Brezničkog Huma predstavivši starinske gastrodelicije našega podneblja.

– Nakon lipanjskoga predstavljanja na trodnevnim svečanostima povodom Dana Općine Grožnjan u Istri, sada smo Starinske žmake predstavili žiteljima Primorsko-Goranske županije u Općini Mrkopalj – kaže predsjednica udruge Starinski žmaki mr Darinka Andrašek i napominje kako je cilj udruge upravo što više ovakvih gostovanja i predstavljanja starinskih jela i slastica što širem krugu ljudi u Hrvatskoj ali i izvan nje, jer tako ujedno čuvamo našu tradiciju i baštinu od zaborava. Starinski su žmaki ovom prilikom ponudili tradicionalne kolače brezničkohumskoga kraja, domaće rakije i likere i nezaobilaznu jedinstvenu knjigu – kuharicu napisanih recepata.

Darinka Andrašek istaknula je kako su izložbeni stol prigodno dekorirali starinskim stolnjakom, ručnicima, starinskim glinenim i keramičkim posuđem, te košaricama punim medenjaka i “prfkača”, te s gibanicama i „loparima” na daskama. Uz rakije nudila se specifična pogača našega kraja zvana “tulčenjak”, koji izraz predstavlja vrijedno jezično bogatstvo Brezničkog Huma gdje se u svih pet naselja za isti starinski kolač koriste različiti nazivi. Ponudu su dopunili cicmare i zlijevke, neizostavni nagrađeni lopari, kolač od tikvi, gibanice orehnjača i makovnjača, pita od jabuka, domaći kuglof spravljen po bečkoj recepturi, medenjaci i šape iz razdoblja kada se uvelike koristio med, potom obične kiflice s mašću, fine vanili kiflice i druge slastice.

– Korist i iskustvo obostrani su zahvaljujući sjajnim domaćinima – ravnateljici TIC-a Mrkopalj Goranki Tuhtan i načelniku Općine Mrkopalj Josipu Brozoviću, pa se s pravom možemo nadati budućim suradnjama – zaključila je mr Darinka Andrašek.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novom Marofu odobreno 15.800 eura za projekt oborinske odvodnje u Završju Podbelskom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon raspisanog natječaja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, donijeta je odluka od dodijeli bespovratnih sredstava općinama i gradovima diljem Hrvatske za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.

Među tim gradovima nalazi se i Grad Novi Marof kojemu je odobreno 15.800 eura za projekt sanacije (zacjevljenja) oborinske odvodnje uz nerazvrstanu cestu NC 1-017 u Završju Podbelskom. Radi se o projektu ukupne vrijednosti 70.000 eura, pa će tako ostatak od 54.200 eura osigurati Grad u svojem Proračunu.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač istaknuo je kako je ovo samo nastavak radova na području grada.

– Nastavljamo s uređenjem prometnica i komunalne infrastrukture na području grada. Ovoga puta na red je došlo Završje Podbelsko. Radi se o važnom projektu ukupne vrijednosti 70.000 eura, tako da mi je vrlo drago što smo uspjeli bar dio sredstava osigurati iz drugih izvora. Uskoro kreće postupak nabave, dok početak samih radova očekujemo tijekom jeseni – kazao je gradonačelnik Jenkač.

Dodajmo kako je odlukom Ministarstva odobreno financiranje za 352 projekta ukupne vrijednost 10,5 milijuna eura, a radi se o projektima kojima je cilj razvoj komunalnog gospodarstva te ujednačavanje komunalnog standarda, odnosno poticanje boljeg obavljanja komunalnih djelatnosti i podizanje razine javnih usluga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje