Povežite se s nama

Život i društvo

Motivacija za dalje

Objavljeno:

- dana

Vam 2014.

– Nagrada je priznanje za sve što sam radila u ovih 15 godina, dokaz da se rad članica  Mammae kluba Varaždin prepoznaje u društvu. Nagrada nije došla na kraju puta.

Ona je kotačić koji me motivira za daljnji rad, a društvu daje zadatak da oformi što više udruga koje imaju programe poput udruge “Sve za nju” – istaknula je Varaždinka Marija Hrašćanec, dobitnica nagrade Vesna Andrijević Matovac (VAM) za 2014., koju Udruga “Sve za nju” dodjeljuje za pružanje potpore  oboljelima od raka dojke.

Na Kilimandžaro!

Predsjednica Mammae kluba, članica predsjedništva Foruma Europa Donna i Saveza udruga raka dojke, ističe da joj je posebna čast što je baš ona dobila nagradu koja ime nosi po osnivačici i prvoj predsjednici Udruge “Sve za nju”, a koja je simbol snage, hrabrosti i nesebičnog davanja sebe.

– Inspirirana zloćudnom bolešću od koje je oboljela, raka dojke, ali i tromošću zdravstvenog sustava koji nedovoljno čini za oboljele, Vesna Andrijević Matovac 2005. osnovala je Centar za pružanje pomoći oboljelim ženama od raka dojke, koji i danas radi, a autorica je i knjige “Žena s ružičastom vrpcom”. Sanjala je o tome da će se jednom popeti na Kilimandžaro. Ta joj se želja, nažalost, nije ostvarila, no nedavno je to pošlo za rukom članicama ženske ekspedicije u humanitarnoj akciji “Kilimandžaro za borbu protiv raka”, kojom je poslana poruka da se snagom volje može sve, pa pokoriti čak i rak – ispričala je Hrašćanec, koja zajedno s članicama Mammae kluba pruža psihološku pomoć ženama operiranim od raka dojke u bolnici.

 

U travnju će se provesti projekt pregleda žena koje rade noću

– Takva pomoć je vrlo važna  jer su operirane žene suočene s brojnim strahovima. Tim ženama najveća smo potpora mi koje smo sve to prošle. Kad vide mene, kojoj je od operacije prošlo 18 godina, ili moju kolegicu Vericu Trupković, koja je bila operirana prije 31 godinu, onda znaju da se rak dojke može pobijediti. To što imamo mogućnost dolaska u bolnicu moramo zahvaliti dr. Zdravku  Zgrebecu i onkolozima dr. Željku Vojnoviću i dr. Renati Kelemenić, koji operirane žene informiraju o Udruzi– rekla je Hrašćanec te najavila novi projekt.   

– U travnju ćemo provesti projekt Saveza udruga raka dojke tijekom kojega će oko 60 mlađih žena koje rade noću, koje su pod stresom i imaju genetske predispozicije za rak, dobiti mogućnost ultrazvučnog pregleda. U ovu akciju uključili su se dr. Zdravko Zgrebec i dr. Damir Mamuzić koji će obavljati preglede – najavila je Hrašćanec.

Svečano u Zagrebu

Za nagradu VAM, koja je dodijeljena četvrti put, Mariju Hrašćanec predložile su članice Mammae kluba Varaždin Snježana Sardelić i Verica Trupković. Iako je dugi niz godina angažirana na projektima i edukativnim programima prevencije raka dojke, Hrašćanec je bila iznenađena što je baš ona dobila ovo vrijedno priznanje. Dodjela nagrade održana je pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, pa je na svečanosti bio i predsjednik Skupštine Darinko Kosor, ali i članice Mammae kluba Varaždin, dr. Željko Vojnović i medicinska sestra Verica Cvetko, a nagradu je Mariji Hrašćanec uručila Almenka Balenović, predsjednica udruge “Sve za nju”.

21. ožujka (subota) u organizaciji Mammae kluba Varaždin održat će se humanitarna akcija Dan narcisa. Osim u Varaždinu, akcija će se održati u Varaždinskim Toplicama i Lepoglavi od 9 do 13 sati, a prikupljeni novac namijenjen je za rad Udruge.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje