Povežite se s nama

Međimurje

Mraz, tuča i suša prepolovili urod jabuka, a sve teže se dolazi i do sezonskih radnika

Objavljeno:

- dana

OPET PROBLEMI U VOĆARSTVU

Ni ove godine međimurski voćari ne mogu u potpunosti biti zadovoljni urodom u svojim voćnjacima.

Brojne meteorološke neprilike u velikoj su mjeri utjecale na smanjenje uroda, a posebno su razočarani uzgajivači jabuka. Naime, već sada se može reći da je urod jabuka u pojedinim dijelovima Međimurja – prepolovljen.

Navodnjavanje

– Ovisno o sorti i području na kojem se nalazi nasad, negdje je prinos čak prepolovljen. Pojedine ranije sorte stradale su još i drastičnije – otkrio nam je Mladen Dobranić, predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.
Teški mraz koji je zahvatio Međimursku županiju s 22. na 23. travnja, tuča u nekoliko navrata i na kraju velika suša, najviše su utjecali na količinu i kvalitetu ovogodišnjeg uroda. Upravo je proljetni mraz nagovijestio još jednu tešku sezonu za međimurske voćare.

50% posto manje uroda bilježe neke rane sorte jabuka, što predstavlja veliki gubitak za međimurske voćare

– Mraz je nanio ogromnu štetu, tako da pojedinih sorti gotovo da niti nema. Srećom pa nije cijelo Međimurje doživjelo jednaku sudbinu. Naime, mraz je najviše štete nanio voćarima u Donjem Međimurju, dok je područje Gornjeg Međimurja ipak bilo malo pošteđeno. Oni voćari kojima je urod smanjen za 50 posto još mogu biti i zadovoljni ishodom – dodaje Dobranić.
Sreća je da u Međimurskoj županiji još uvijek velik broj voćara uzgaja starinske sorte jabuka, koje su u velikoj mjeri otporne na ekstremne uvjete koji se posljednjih godina redovito ponavljaju na ovom području. Ono što mraz nije u potpunosti uništio, a tuča oštetila, suša se pobrinula da kvaliteta uroda bude slabija nego prijašnjih godina.

Visoka kvaliteta

– Sreća je da većina voćara ima riješeno pitanje navodnjavanja, tako da su posljedice suša svake godine sve manje. Oni koji nemaju navodnjavanje, kod njih su plodovi nešto sitniji – kaže Dobranić.
Inače, u Međimurskoj županiji pod voćnjacima je oko 870 hektara. Uglavnom je riječ o jabukama, nakon čega slijede kruške, šljive… Od ukupne površine na pojedinačne voćare otpada oko 650 hektara, dok o oko 220 hektara brine tvrtka Agromeđimurje. Ovako velika proizvodnja voća podrazumijeva i dobro organizirane kanale distribucije i prodaje na domaćem i stranom tržištu.

870 hektara ukupna je površina voćnjaka u Međimurskoj županiji, a najviše su zastupljene jabuke, zatim kruške i šljive

– Naše voće poznato je po kvaliteti, a naši voćari po fer i korektnom odnosu na tržištu. Upravo iz ovih razloga nemamo većih problema oko plasmana robe na tržište. Naravno, na plasman utječu i drugi faktori na koje mi samostalno ne možemo utjecati, već su posljedica globalnih kretanja. Naša velika prednost je i što imamo nekoliko hladnjača u koje možemo pohraniti voće, pa nismo prisiljeni odmah prodavati dok su prodajne cijene ionako najniže – otkriva Dobranić.
Voćari u Slavoniji ove su godine kao jedan od većih problema istaknuli nedostatak sezonskih radnika. Srećom, u Međimurju ovakvih problema, barem u takvom intenzitetu, još uvijek nema.

Intervencija

– Ali bi nedostatak sezonskih radnika mogao postati veliki problem u skoroj budućnosti. Naime, već sada pojedini voćari govore kako se moraju itekako potruditi da nađu dovoljan broj ljudi za rad u voćnjacima. Ja, srećom, tih problema nemam, jer mi već godinama dolaze isti berači. Činjenica je da mnogo, posebno mladih ljudi, odlazi raditi u inozemstvo. Nedostatak radnika nije problem koji zahvaća samo voćare u sezoni. Riječ je o problemu s kojim se polako suočavaju i ostale grane gospodarstva – komentira Mladen Dobranić.

2.000 tona jabuka interventnim otkupom jamči Europska komisija, koje će se besplatno distribuirati raznim udrugama

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, koji je stupio na snagu 12. kolovoza 2017. Naime, zbog različitih tržišnih poremećaja, Europska komisija početkom je srpnja donijela Uredbu kojom su obuhvaćeni i hrvatski voćari. Uredbom je dogovoreno povlačenje s tržišta i besplatna distribucija oko 2.000 tona jabuka. Preuzete jabuke bit će besplatno distribuirane humanitarnim organizacijama, Crvenom križu i Caritasu, centrima i ustanovama socijalne skrbi, dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, bolnicama i zatvorima.
– Sigurno će i među međimurskim voćarima biti zainteresiranih za ovu mjeru. Iako, ponavljam, nemamo velikih problema s distribucijom, s obzirom na naše količine i skladišne kapacitete – zaključio je Dobranić.

Dani jabuka u listopadu

Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri već tradicionalno posljednjih nekoliko godina krajem listopada organizira Dane jabuka. Izložba jabuka prilika je da se brojnim posjetiteljima prezentiraju aktivnosti Udruge, ali i izlože starinske sorte jabuka, koje se još uvijek rado uzgajaju u voćnjacima diljem Međimurja. Na Dane jabuka u Udruzi su posebno ponosni, jer su prvi u Međimurju započeli obilježavati ovaj dan, a u manifestaciju su uključene i OŠ Sveti Martin i OŠ Selnica kao eko-škole.
Udruga voćara, vinogradara i povrćara Sveti Martin na Muri je Udruga građana čiji se članovi bave proizvodnjom voća, povrća, grožđa i vina te voćnoga, povrtnoga i loznoga sadnog materijala, profesionalno ili u amaterskom smislu. Osim izložbe jabuka, Udruga svake godine sudjeluje u programu Dana turizma te organizira Dan otprtih kleti i nezaobilazno Martinje.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje