Povežite se s nama

Međimurje

Mraz, tuča i suša prepolovili urod jabuka, a sve teže se dolazi i do sezonskih radnika

Objavljeno:

- dana

OPET PROBLEMI U VOĆARSTVU

Ni ove godine međimurski voćari ne mogu u potpunosti biti zadovoljni urodom u svojim voćnjacima.

Brojne meteorološke neprilike u velikoj su mjeri utjecale na smanjenje uroda, a posebno su razočarani uzgajivači jabuka. Naime, već sada se može reći da je urod jabuka u pojedinim dijelovima Međimurja – prepolovljen.

Navodnjavanje

– Ovisno o sorti i području na kojem se nalazi nasad, negdje je prinos čak prepolovljen. Pojedine ranije sorte stradale su još i drastičnije – otkrio nam je Mladen Dobranić, predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.
Teški mraz koji je zahvatio Međimursku županiju s 22. na 23. travnja, tuča u nekoliko navrata i na kraju velika suša, najviše su utjecali na količinu i kvalitetu ovogodišnjeg uroda. Upravo je proljetni mraz nagovijestio još jednu tešku sezonu za međimurske voćare.

50% posto manje uroda bilježe neke rane sorte jabuka, što predstavlja veliki gubitak za međimurske voćare

– Mraz je nanio ogromnu štetu, tako da pojedinih sorti gotovo da niti nema. Srećom pa nije cijelo Međimurje doživjelo jednaku sudbinu. Naime, mraz je najviše štete nanio voćarima u Donjem Međimurju, dok je područje Gornjeg Međimurja ipak bilo malo pošteđeno. Oni voćari kojima je urod smanjen za 50 posto još mogu biti i zadovoljni ishodom – dodaje Dobranić.
Sreća je da u Međimurskoj županiji još uvijek velik broj voćara uzgaja starinske sorte jabuka, koje su u velikoj mjeri otporne na ekstremne uvjete koji se posljednjih godina redovito ponavljaju na ovom području. Ono što mraz nije u potpunosti uništio, a tuča oštetila, suša se pobrinula da kvaliteta uroda bude slabija nego prijašnjih godina.

Visoka kvaliteta

– Sreća je da većina voćara ima riješeno pitanje navodnjavanja, tako da su posljedice suša svake godine sve manje. Oni koji nemaju navodnjavanje, kod njih su plodovi nešto sitniji – kaže Dobranić.
Inače, u Međimurskoj županiji pod voćnjacima je oko 870 hektara. Uglavnom je riječ o jabukama, nakon čega slijede kruške, šljive… Od ukupne površine na pojedinačne voćare otpada oko 650 hektara, dok o oko 220 hektara brine tvrtka Agromeđimurje. Ovako velika proizvodnja voća podrazumijeva i dobro organizirane kanale distribucije i prodaje na domaćem i stranom tržištu.

870 hektara ukupna je površina voćnjaka u Međimurskoj županiji, a najviše su zastupljene jabuke, zatim kruške i šljive

– Naše voće poznato je po kvaliteti, a naši voćari po fer i korektnom odnosu na tržištu. Upravo iz ovih razloga nemamo većih problema oko plasmana robe na tržište. Naravno, na plasman utječu i drugi faktori na koje mi samostalno ne možemo utjecati, već su posljedica globalnih kretanja. Naša velika prednost je i što imamo nekoliko hladnjača u koje možemo pohraniti voće, pa nismo prisiljeni odmah prodavati dok su prodajne cijene ionako najniže – otkriva Dobranić.
Voćari u Slavoniji ove su godine kao jedan od većih problema istaknuli nedostatak sezonskih radnika. Srećom, u Međimurju ovakvih problema, barem u takvom intenzitetu, još uvijek nema.

Intervencija

– Ali bi nedostatak sezonskih radnika mogao postati veliki problem u skoroj budućnosti. Naime, već sada pojedini voćari govore kako se moraju itekako potruditi da nađu dovoljan broj ljudi za rad u voćnjacima. Ja, srećom, tih problema nemam, jer mi već godinama dolaze isti berači. Činjenica je da mnogo, posebno mladih ljudi, odlazi raditi u inozemstvo. Nedostatak radnika nije problem koji zahvaća samo voćare u sezoni. Riječ je o problemu s kojim se polako suočavaju i ostale grane gospodarstva – komentira Mladen Dobranić.

2.000 tona jabuka interventnim otkupom jamči Europska komisija, koje će se besplatno distribuirati raznim udrugama

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, koji je stupio na snagu 12. kolovoza 2017. Naime, zbog različitih tržišnih poremećaja, Europska komisija početkom je srpnja donijela Uredbu kojom su obuhvaćeni i hrvatski voćari. Uredbom je dogovoreno povlačenje s tržišta i besplatna distribucija oko 2.000 tona jabuka. Preuzete jabuke bit će besplatno distribuirane humanitarnim organizacijama, Crvenom križu i Caritasu, centrima i ustanovama socijalne skrbi, dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, bolnicama i zatvorima.
– Sigurno će i među međimurskim voćarima biti zainteresiranih za ovu mjeru. Iako, ponavljam, nemamo velikih problema s distribucijom, s obzirom na naše količine i skladišne kapacitete – zaključio je Dobranić.

Dani jabuka u listopadu

Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri već tradicionalno posljednjih nekoliko godina krajem listopada organizira Dane jabuka. Izložba jabuka prilika je da se brojnim posjetiteljima prezentiraju aktivnosti Udruge, ali i izlože starinske sorte jabuka, koje se još uvijek rado uzgajaju u voćnjacima diljem Međimurja. Na Dane jabuka u Udruzi su posebno ponosni, jer su prvi u Međimurju započeli obilježavati ovaj dan, a u manifestaciju su uključene i OŠ Sveti Martin i OŠ Selnica kao eko-škole.
Udruga voćara, vinogradara i povrćara Sveti Martin na Muri je Udruga građana čiji se članovi bave proizvodnjom voća, povrća, grožđa i vina te voćnoga, povrtnoga i loznoga sadnog materijala, profesionalno ili u amaterskom smislu. Osim izložbe jabuka, Udruga svake godine sudjeluje u programu Dana turizma te organizira Dan otprtih kleti i nezaobilazno Martinje.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Foto i video

FOTO Dan ružičastih majica: i u Međimurju borba protiv vršnjačkog nasilja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zadnja srijeda u veljači obilježava se kao Dan ružičastih majica, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. Ideja o obilježavanju nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi.

Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način – nošenjem ružičaste majice – riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja teško bolesne majke.

Belica, Čakovec, Strahoninec…

Obilježili su ga i preventivci Policijske uprave međimurske, uz aktivaciju Mobilnoga preventivnog centra policije. Podršku aktivnostima na informativnom punktu u Strahonincu u srijedu, 24. veljače, pružili su pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović i načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, a pridružili su se i mališani Dječjeg vrtića Suncokret iz Strahoninca.

Školarci OŠ Strahoninec i OŠ Belica Dan su obilježili aktivnostima i radionicama u svojim školama – uz video, radne listove, izradu ružičastih “privjesaka”…

Sovice iz OŠ Strahoninec (4.a) kreativno su se izrazile uz vodstvo razrednice Ane Horvat
I 4.a iz OŠ Belica poslao je poruke ljubavi i nenasilja sa svojom razrednicom Vesnom Herman

– Preventivnom akcijom dižemo svijest o prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Već danas djeca u vrtićima moraju učiti kako spriječiti nasilje, koje u protivnom ostavlja dugotrajne posljedice. I mi odrasli bismo trebali imati više razumijevanja, tolerancije, paziti kako naše riječi i djela utječu na druge, ali i poštovati se te pomagati jedni drugima – rekao je pročelnik Darko Radanović.

Na čakovečkome Trgu Republike djelatnici Preventivnog centra postavili su informativni punkt koji su 25. veljače posjetili predškolci DV-a „Cipelica“ i njihove odgojiteljice. Podršku akciji dali su i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Marijem Medvedom i Zoranom Vidovićem, kao i zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber te ravnateljica Dječjeg vrtića „Cipelica“ Gordana Šoltić Siladi.

Nastavite čitati

Međimurje

Novih 14 zaraženih u Međimurju, u subotu će se cijepiti još 1500 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 10% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

U protekla 24 sata oporavilo se 7 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 99. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.213 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 106 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Danas je točno godinu dana od kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj tijekom kojih je u Međimurskoj županiji ukupno zabilježeno 11.673 oboljelih COVID-19 osoba, a oporavilo se njih 11.326. Hospitalizirano je bilo više od 1000 osoba, a 832 osobe su otpuštene.

– To je 3,5 puta više od ukupnih kapaciteta Županijske bolnice Čakovec koja je jedina bolnica u Međimurju – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši važnost uloge i organizacije zdravstvenih ustanova na području Međimurske županije tijekom epidemije:

– PCR metodom testirano je 41.343 osoba što je 40% stanovništva, a taj ogroman posao odradilo je svega 12 vrijednih djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Kada uključimo testiranja brzim antigenskim testovima, testiranja u drugim županijama i dijagnostiku epidemiologa dolazimo do podatka da je sveukupno testirano više od polovice naših stanovnika. Njihove kontakte, mjere samoizolacije i praćenje njihovog statusa obavlja svega 4 epidemiologa.

Međimurska županija prva je u Hrvatskoj već prije pola godine uspostavila dežurstva primarne zdravstvene zaštite te je prva u Hrvatskoj uspostavila internetsku platformu za cijepljenje putem koje je uneseno više od 18.000 zahtjeva građana za cijepljenje.

Do danas su u Međimurskoj županiji cijepljene 5003 osobe, a do kraja tjedna bit će ih cijepljeno gotovo 7000, što je 6,5% stanovnika. Prosjek cijepljenih osoba u Hrvatskoj je 2,5%, što znači da će u Međimurju biti cijepljeno 2,5 puta više osoba nego na razini Hrvatske.

Nakon uspješno odrađene prve akcije masovnog cijepljenja u Međimurskoj županiji, u subotu, 27. veljače, nastavlja se druga faza cijepljenja tijekom koje se cijepe osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici, o čemu je izvijestila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Payerl-Pal. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba. Liječnici opće medicine sastavit će popis pacijenata mlađih od 65 godina koji su prioritetni za cijepljenje s kroničnim, visoko rizičnim bolestima i onkoloških bolesnika, kako bi se i oni što prije cijepili.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 65 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 65 prošle nedjelje), odnosno 71 pozitivan ako se ubroje dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 75 prošle nedjelje). 14-dnevna incidencija i dalje je u padu te s današnjim danom iznosi 135 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 145 prošle nedjelje), odnosno 164 pozitivna ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 173 prošle nedjelje). U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 997 osoba, od čega je evidentiran 71 pozitivan te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 7,8%.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije uputio je preporuku gradovima i općinama da olakšaju i ubrzaju najugroženijim skupinama (starije i bolesne osobe) ispunjavanje zahtjeva za cijepljenjem te će njihovi djelatnici biti na raspolaganju za popunjavanje zahtjeva u situacijama kada građani nisu u mogućnosti sami predati zahtjev. Načelnik Stožera Josip Grivec kazao je da će i ovog vikenda u Čakovcu i Murskom Središću građani moći obaviti testiranje s brzim antigenskim testovima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec. Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!