Povežite se s nama

Međimurje

Mraz, tuča i suša prepolovili urod jabuka, a sve teže se dolazi i do sezonskih radnika

Objavljeno:

- dana

OPET PROBLEMI U VOĆARSTVU

Ni ove godine međimurski voćari ne mogu u potpunosti biti zadovoljni urodom u svojim voćnjacima.

Brojne meteorološke neprilike u velikoj su mjeri utjecale na smanjenje uroda, a posebno su razočarani uzgajivači jabuka. Naime, već sada se može reći da je urod jabuka u pojedinim dijelovima Međimurja – prepolovljen.

Navodnjavanje

– Ovisno o sorti i području na kojem se nalazi nasad, negdje je prinos čak prepolovljen. Pojedine ranije sorte stradale su još i drastičnije – otkrio nam je Mladen Dobranić, predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.
Teški mraz koji je zahvatio Međimursku županiju s 22. na 23. travnja, tuča u nekoliko navrata i na kraju velika suša, najviše su utjecali na količinu i kvalitetu ovogodišnjeg uroda. Upravo je proljetni mraz nagovijestio još jednu tešku sezonu za međimurske voćare.

50% posto manje uroda bilježe neke rane sorte jabuka, što predstavlja veliki gubitak za međimurske voćare

– Mraz je nanio ogromnu štetu, tako da pojedinih sorti gotovo da niti nema. Srećom pa nije cijelo Međimurje doživjelo jednaku sudbinu. Naime, mraz je najviše štete nanio voćarima u Donjem Međimurju, dok je područje Gornjeg Međimurja ipak bilo malo pošteđeno. Oni voćari kojima je urod smanjen za 50 posto još mogu biti i zadovoljni ishodom – dodaje Dobranić.
Sreća je da u Međimurskoj županiji još uvijek velik broj voćara uzgaja starinske sorte jabuka, koje su u velikoj mjeri otporne na ekstremne uvjete koji se posljednjih godina redovito ponavljaju na ovom području. Ono što mraz nije u potpunosti uništio, a tuča oštetila, suša se pobrinula da kvaliteta uroda bude slabija nego prijašnjih godina.

Visoka kvaliteta

– Sreća je da većina voćara ima riješeno pitanje navodnjavanja, tako da su posljedice suša svake godine sve manje. Oni koji nemaju navodnjavanje, kod njih su plodovi nešto sitniji – kaže Dobranić.
Inače, u Međimurskoj županiji pod voćnjacima je oko 870 hektara. Uglavnom je riječ o jabukama, nakon čega slijede kruške, šljive… Od ukupne površine na pojedinačne voćare otpada oko 650 hektara, dok o oko 220 hektara brine tvrtka Agromeđimurje. Ovako velika proizvodnja voća podrazumijeva i dobro organizirane kanale distribucije i prodaje na domaćem i stranom tržištu.

870 hektara ukupna je površina voćnjaka u Međimurskoj županiji, a najviše su zastupljene jabuke, zatim kruške i šljive

– Naše voće poznato je po kvaliteti, a naši voćari po fer i korektnom odnosu na tržištu. Upravo iz ovih razloga nemamo većih problema oko plasmana robe na tržište. Naravno, na plasman utječu i drugi faktori na koje mi samostalno ne možemo utjecati, već su posljedica globalnih kretanja. Naša velika prednost je i što imamo nekoliko hladnjača u koje možemo pohraniti voće, pa nismo prisiljeni odmah prodavati dok su prodajne cijene ionako najniže – otkriva Dobranić.
Voćari u Slavoniji ove su godine kao jedan od većih problema istaknuli nedostatak sezonskih radnika. Srećom, u Međimurju ovakvih problema, barem u takvom intenzitetu, još uvijek nema.

Intervencija

– Ali bi nedostatak sezonskih radnika mogao postati veliki problem u skoroj budućnosti. Naime, već sada pojedini voćari govore kako se moraju itekako potruditi da nađu dovoljan broj ljudi za rad u voćnjacima. Ja, srećom, tih problema nemam, jer mi već godinama dolaze isti berači. Činjenica je da mnogo, posebno mladih ljudi, odlazi raditi u inozemstvo. Nedostatak radnika nije problem koji zahvaća samo voćare u sezoni. Riječ je o problemu s kojim se polako suočavaju i ostale grane gospodarstva – komentira Mladen Dobranić.

2.000 tona jabuka interventnim otkupom jamči Europska komisija, koje će se besplatno distribuirati raznim udrugama

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, koji je stupio na snagu 12. kolovoza 2017. Naime, zbog različitih tržišnih poremećaja, Europska komisija početkom je srpnja donijela Uredbu kojom su obuhvaćeni i hrvatski voćari. Uredbom je dogovoreno povlačenje s tržišta i besplatna distribucija oko 2.000 tona jabuka. Preuzete jabuke bit će besplatno distribuirane humanitarnim organizacijama, Crvenom križu i Caritasu, centrima i ustanovama socijalne skrbi, dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, bolnicama i zatvorima.
– Sigurno će i među međimurskim voćarima biti zainteresiranih za ovu mjeru. Iako, ponavljam, nemamo velikih problema s distribucijom, s obzirom na naše količine i skladišne kapacitete – zaključio je Dobranić.

Dani jabuka u listopadu

Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri već tradicionalno posljednjih nekoliko godina krajem listopada organizira Dane jabuka. Izložba jabuka prilika je da se brojnim posjetiteljima prezentiraju aktivnosti Udruge, ali i izlože starinske sorte jabuka, koje se još uvijek rado uzgajaju u voćnjacima diljem Međimurja. Na Dane jabuka u Udruzi su posebno ponosni, jer su prvi u Međimurju započeli obilježavati ovaj dan, a u manifestaciju su uključene i OŠ Sveti Martin i OŠ Selnica kao eko-škole.
Udruga voćara, vinogradara i povrćara Sveti Martin na Muri je Udruga građana čiji se članovi bave proizvodnjom voća, povrća, grožđa i vina te voćnoga, povrtnoga i loznoga sadnog materijala, profesionalno ili u amaterskom smislu. Osim izložbe jabuka, Udruga svake godine sudjeluje u programu Dana turizma te organizira Dan otprtih kleti i nezaobilazno Martinje.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje