Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće: “Grad niti u vrijeme pandemije nije stao s potporama poduzetnicima i ulagačima”

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće još od 2013. godine početkom godine organizira Susret poduzetnika, gospodarstvenika, obrtnika i OPG-ova s područja Grada, a sve da bi im se prezentirale mjere zapošljavanja, mogućnosti EU fondova i nacionalnih programa, načine prijave na natječaje, te financijske pogodnosti koje mogu iskoristiti. Zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, Susret poduzetnika će se održati u nešto kasnijem terminu, kada to dozvole epidemiološke mjere.

No, iako je ove godine izostalo druženje početkom siječnja, to ne znači da se Grad Mursko Središće odustao od pomoći poduzetnicima. Jedna od mjera kojima im se pomaže je oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa ovisno o visini investicije. Stope oslobađanje iznose 25, 50, 75 ili čak 100 posto za one poduzetnike koji ulažu više od tri milijuna kuna u nove gospodarske objekte. Grad putem programa kreditiranja subvencionira kamatne stope za investicije privatnog sektora u visini od dva posto, gdje je utvrđena kamatna stopa tri posto i kamatne stope za program poduzetništvo mladih, žena i početnika u visini od 1,5 posto, gdje je utvrđena kamatna stopa 2 posto i to za cijelo vrijeme trajanja kredita. Također, poduzetnicima je zasigurno poticajna i konkurentna cijena zemljišta u gospodarskoj zoni od pet eura, a dokaz tome su rasprodane parcele te u pokrenute inicijativa za proširenje zone. Ulagačima se izlazi u susret prilikom novih gospodarskih investicija promjenom urbanističkog plana i prostorno planskog uređenja.

– Ovakvim konkretnim mjerama Grad želi pomagati lokalnim privrednicima. Poduzetnici itekako aktivno koriste i upoznati su s programima EU fondova i nacionalnim programima, a u tome im pomažu i Grad i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije Redea, kao i druge konzultantske tvrtke koje su odradile nekoliko uspješnih projekata za poduzetnike. I u vrijeme pandemije gospodarski subjekti oslobođeni su u potpunosti ili djelomično komunalne naknade, a zakupnici javne površine su također djelomično oslobođeni plaćanja korištenja javne površine. Informacije o svim javnim pozivima, natječajima i mjera uvijek su dostupne te se objavljuju na portalima i službenoj gradskoj internetskoj stranici – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati