Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće: “Grad niti u vrijeme pandemije nije stao s potporama poduzetnicima i ulagačima”

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće još od 2013. godine početkom godine organizira Susret poduzetnika, gospodarstvenika, obrtnika i OPG-ova s područja Grada, a sve da bi im se prezentirale mjere zapošljavanja, mogućnosti EU fondova i nacionalnih programa, načine prijave na natječaje, te financijske pogodnosti koje mogu iskoristiti. Zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, Susret poduzetnika će se održati u nešto kasnijem terminu, kada to dozvole epidemiološke mjere.

No, iako je ove godine izostalo druženje početkom siječnja, to ne znači da se Grad Mursko Središće odustao od pomoći poduzetnicima. Jedna od mjera kojima im se pomaže je oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa ovisno o visini investicije. Stope oslobađanje iznose 25, 50, 75 ili čak 100 posto za one poduzetnike koji ulažu više od tri milijuna kuna u nove gospodarske objekte. Grad putem programa kreditiranja subvencionira kamatne stope za investicije privatnog sektora u visini od dva posto, gdje je utvrđena kamatna stopa tri posto i kamatne stope za program poduzetništvo mladih, žena i početnika u visini od 1,5 posto, gdje je utvrđena kamatna stopa 2 posto i to za cijelo vrijeme trajanja kredita. Također, poduzetnicima je zasigurno poticajna i konkurentna cijena zemljišta u gospodarskoj zoni od pet eura, a dokaz tome su rasprodane parcele te u pokrenute inicijativa za proširenje zone. Ulagačima se izlazi u susret prilikom novih gospodarskih investicija promjenom urbanističkog plana i prostorno planskog uređenja.

– Ovakvim konkretnim mjerama Grad želi pomagati lokalnim privrednicima. Poduzetnici itekako aktivno koriste i upoznati su s programima EU fondova i nacionalnim programima, a u tome im pomažu i Grad i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije Redea, kao i druge konzultantske tvrtke koje su odradile nekoliko uspješnih projekata za poduzetnike. I u vrijeme pandemije gospodarski subjekti oslobođeni su u potpunosti ili djelomično komunalne naknade, a zakupnici javne površine su također djelomično oslobođeni plaćanja korištenja javne površine. Informacije o svim javnim pozivima, natječajima i mjera uvijek su dostupne te se objavljuju na portalima i službenoj gradskoj internetskoj stranici – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO O celijakiji i prehrani bez glutena na zanimljiv način učilo 132-oje vrtićaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske realizirala je projekt „Celijakija – edukacija od malih nogu“ kojim se povećala razina znanja i svijesti o celijakiji, alergiji i netoleranciji na gluten kod djece predškolske dobi i djelatnika dječjih vrtića uključenih u projekt.

U prvom dijelu projekta 24. svibnja u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana su dva stručna predavanja o celijakiji.

Prvo predavanje pod nazivom „Celijakija kod djece, simptomi i liječenje“ održao je dr. med., spec. pedijatrije i supspec. dječje gastroenterologije Igor Šegović, dok je drugo održala mag. psihologije i pedagogije Tihana Đumić na temu „Psihološke poteškoće djece predškolske dobi oboljele od celijakije“.

Predavanjima su prisustvovali djelatnici predškolskih ustanova na području Grada Čakovca – odgojitelji predškolske djece koji rade poslove njege, skrbi, odgoja i naobrazbe djece, osobe koje brinu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece te osobe koje rade na pripremi hrane za djecu.

Drugi dio projekta provodio se u dječjim vrtićima na području Grada Čakovca. Na poziv Udruge u projekt su se uključili Dječji vrtić „Cvrčak“ sa svojim područnim odjelima – DV „Stonoga“, DV „Krijesnice“, DV „Maslačak“ i DV „Pčelice“.

Sudjelovalo je ukupno 132-oje djece, a aktivnosti su provedene na način prilagođen djeci predškolskog uzrasta radi što boljeg razumijevanja pojma celijakije i bezglutenske prehrane.

Svako dijete ponijelo je kući brošuru „Sigurno bez glutena“ te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 132 obitelji. Edukaciju su provodile članice Udruge uz odgojitelje skupina.

Slikovnica i zakuska

Na „Satu o celijakiji i prehrani bez glutena“ čitala se slikovnica „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“.

Budući da je pojam celijakije apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena.

Mališani su također proučavali brošuru „Sigurno bez glutena“ koja se nadovezuje na slikovnicu te su se upoznali s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten.

Zatim su izrađivali plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtali crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku i rješavali labirint na papiru, a održana je i bezglutenska zakuska.

Vrtićarci su tako mogli kušati bezglutenske proizvode i shvatiti da hrana bez glutena nije toliko drukčija i ništa manje ukusna od njihove te da je mogu konzumirati svi. Upravo bezglutensku zakusku djeca su izuzetno pozitivno doživjela.

Osim toga, putem slikovnice o celijakiji i brošure educiralo se djecu se o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko „drukčije“ hrani.

Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultirao je interesom djece i boljim razumijevanjem „različitosti“ djeteta s celijakijom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšao uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi.

Projekt sufinancira Grad Čakovec, a voditeljica projekta je Marija Goričanec.

– Zahvaljujemo Dječjem vrtiću „Cvrčak“ na uključenju u projektne aktivnosti, na prekrasnom prijmu i odličnoj suradnji koja će se, nadamo se, nastaviti i ubuduće – poručili su iz Udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje