Povežite se s nama

Međimurje

Muzej Međimurja Čakovec za prvu obljetnicu stalnog postava likovnih zbirki predstavio Vodič postavom

Objavljeno:

- dana

PROMOCIJA

Muzej Međimurja Čakovec predstavio je Vodič stalnim postavom likovnih zbirki.

Riječ je o modernom izdanju na šezdesetak stranica, kojeg je tekst napisala te ga oblikovala Erika Nađ-Jerković, viša kustosica Muzeja, ujedno i autorica stalnog postava. Vodič je tiskan u nakladi od 500 primjeraka, a sadrži opći tekst o likovnim zbirkama, tlocrt postava te kratke opise izloženih zbirki s fotografijama eksponata i izložbenih dvorana.

– To je suvremeno koncipirana publikacija, džepnog izdanja, koja posjetitelja pristupačnim jezikom informira o izloženom sadržaju – istaknula je na predstavljanju Vodiča autorica Erika Nađ-Jerković.

Inače, krajem rujna navršena je godina dana od otvorenja novoga muzejskoga stalnog postava likovnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec. U fundusu Muzeja nalazi se jedanaest likovnih zbirki u kojima se čuva više od 7300 predmeta. U ovom stalnom postavu galerije predstavljeno je sedam zbirki s gotovo 400 slika, grafika i skulptura izloženih u osam dvorana ukupne površine 350 četvornih metara.

Riječ je o zbirkama umjetnika koji su rođenjem, životom i radom povezani s Međimurjem – zbirka Luje Bezeredija, Marije Zidarić, Pavla Vamplina, Priske Kulčar i Angele Bek. U novom postavu nalaze se i Zbirka umjetnika Međimurja te Zbirka hrvatske umjetnosti 20. i 21. stoljeća. 

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje