Povežite se s nama

Kultura

Muzej Međimurja u 2018. godini obilježili iznimna aktivnost i razni projekti

Objavljeno:

- dana

Djelatnici Muzeja Međimurja u 2018. godini bili su iznimno aktivni.

Kako kažu u Muzeju, djelomično je za to zaslužan i pozitivni trend jasnijeg otvaranja muzejskih vrata:
– Sve donedavno hrvatski muzeji bili su poprilično samozatajne institucije. Njihov unutarnji, gotovo samostanski mir bio je impresivan i stvarao je poštovanja vrijedan privid spokoja staloženog intelektualca, kojega je najbolje pustiti na miru.

13 izložbi je lani postavio Muzej

S vremenom se, međutim, sve promijenilo: muzeji su otvorili svoja vrata, postali su glasniji u traženju zasluženog mjesta, ugleda i uvažavanja u životu demokratizirane zajednice koja je i sama postala glasnija i samokritičnija. Tako se stvorilo natjecateljsko ozračje među muzejskim i općenito kulturnim institucijama.

Naglo je izblijedjela i dotad veoma izražena razlika između “velikih urbanih” i “provincijskih ” muzeja te je sve nekako postala stvar snalaženja u aktualnoj tržišnoj utakmici koja ne poznaje nikakva ograničenja. Održane su prve Noći muzeja, ali su začete i mnogobrojne druge originalne muzejske priredbe koje su muzejima udahnule život i učinile da postanu predmet razgovora posve običnih ljudi, što je posebice važno, te predmet interesa djece i mladeži. U svemu tome zapaženo mjesto pripada i Muzeju Međimurja Čakovec, koji je na dobrom putu da postane mjerilo kulturnih događanja ovoga dijela Hrvatske, pa i ovoga dijela Europe.

Rekonstrukcija

U tijeku je provedba velikoga projekta rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Staroga grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine, sufinanciranog iz Europskoga fonda “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” Projekt se provodi u suradnji s vodećim partnerom, Međimurskom županijom, i ostalim partnerima: Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA-om i Turističkom zajednicom Međimurske županije. Ukupna vrijednost projekta je više od 40 milijuna kuna, od čega EU sufinancira više od 34 milijuna kuna.

U tijeku je provedba velikog projekta rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Staroga grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine

Tijekom 2018. godine započeli su građevinski radovi na obnovi svih 5 dijelova fortifikacije (DILATACIJA I – DILATACIJA V). Dosad na projektu Muzej nije imao troškova nabave, koja tek predstoji u drugoj polovici 2019. i 2020. godini za opremanje unutrašnjosti novog muzeja. U listopadu je započeo i projekt “Living castles – Mreža živih dvoraca i ljetnikovaca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa”.

U sklopu projekta isplanirani su infrastrukturni radovi na drugome katu jugoistočnoga krila palače Staroga grada da bi se osposobio i modernizirao dio stalnog postava o obitelji Zrinski. Obavljena je statička sanacija glavnoga stubišta i gospodarskoga (sekundarnog) stubišta palače, što su financirali Ministarstvo kulture i Međimurska županija.

10 368 posjetitelja pogledalo je stalni postav Muzeja, povremene izložbe ili dodatne programe

Uređene su čuvaonice muzejske građe za arheološki, povijesni, etnografski i kulturno-povijesni odjel na prvome katu jugozapadnoga krila: postavljeni su podovi, obojani zidovi, postavljene elektroinstalacije te su dopremljene namjenski izrađene metalne police za građu koja će se tijekom 2019. preseliti iz dislociranog skladišta u vojarni u prostore palače na bolje uvjete čuvanja. Uređena je čuvaonica arhivskog gradiva za dokumentaciju o poslovanju Muzeja od 1955. do danas. Uređena je čuvaonica kamene građe u prizemlju jugoistočnoga krila.

Uređenje i opremanje čuvaonica financirano je sredstvima Ministarstva kulture, Međimurske županije i vlastitim sredstvima. U 2018. godini za muzejski fundus su otkupljena ukupno 82 predmeta, dok je Muzeju darovano 106 predmeta. Obavljena su arheološka istraživanja dvaju različitih terena: Staroga grada u Čakovcu (istraživanje temelja južnoga bedema) i ranosrednjovjekovnog lokaliteta Bistričko polje kraj Donjega Vidovca.

Dokumentiranje baštine

Muzej je lani postavio ukupno 13 izložbi, devet u sklopu Muzeja te četiri izvan matične institucije: “Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja”, Zbirku “Sport u Međimurju”, “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”, Zbirku BALI – izbor iz hrvatske umjetnosti, izložbu fotografija “Photo City” Stanislava Novaka, izložbu “Arvinias” Hanibala Salvara, “Retrospektivu” Vladimira Blažanovića, monografsku izložbu slika Dine Trtovca, izložbe u Kraljevu vrtu te u stalnome postavu Muzeja “KULTUROŠ – U tuđem prostoru”, skulpture u okolici Muzeja u sklopu Zrinski Art festivala (organizator Damir Klaić-Ključ), izložbu u čakovečkome Centru za kulturu “Majski memorijal kroz prizmu plakata”, izložbu povodom Dana europske baštine u Scheierovoj zgradi “Židovi u Međimurju” te izložbu u čakovečkoj Knjižnici “Uvid u život i djelo Vinka Žganca”. Nastavljen je projekt prezentacije Muzeja izvan Muzeja (“Muzejska kutija u Gradskoj kavani”).

9 manifestacija je organizirala međimurska muzejska institucija

Organizirano je devet manifestacija: to su bile Noć muzeja, Kraljev rođendan, Kraljeve trešnje, Jesen u Kraljevu vrtu – Z domaćega vrta, Dani otvorenih vrata EU fondova, Kulturoš, Zrinski Art Festival, Dani europske kulturne baštine te Mali školski kustosi. U nakladi Muzeja tijekom 2018. godine tiskana su tri veća kataloga tematskih izložbi, tri deplijana te radni listići uz stalni postav likovnih zbirki za osnovne škole. U sklopu projekta “Dokumentiranje nematerijalne baštine” snimljena su dva dokumentarna filma o nematerijalnoj baštini Međimurja: “Umijeće sviranja cimbula” i “Međimurska popevka”.

Zbog rastuće potražnje za muzejskim radionicama i edukativnim programom za međimurske predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, u Muzeju je oformljen Pedagoški odjel. Sredinom prošle godine zaposlen je muzejski pedagog te je započeo sustavni projekt muzejske edukacije pod krovnim nazivom “Muzeologajnica”. Održane su ukupno 32 radionice na 27 različitih tema koje je posjetilo više od 700 djece.

Radionica s djecom autističnoga spektra “Muzej za Pogled” osmišljena je u suradnji s Udrugom “Pogled” te kliničkom psihologinjom Jelenom Klinčević, dr. med. proglašena je jednom od deset najuspješnijih edukativnih akcija na razini države. Projekt je prvi takav muzejski program u Hrvatskoj, namijenjen jednoj od najranjivijih socijalnih skupina, a financirao ga je Grad Čakovec. Stalni postav Muzeja, povremene izložbe i dodatne programe posjetilo je ukupno 10.638 posjetitelja.

 

Radionica

Zbog rastuće potražnje za muzejskim radionicama i edukativnim programom za međimurske predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, u Muzeju je oformljen Pedagoški odjel

Kultura

Za Noć muzeja u Prelogu izložba “Kak se negda gostilo”, ali i još ponešto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Studio VIPRO

Danas se održava 17. Noć muzeja, a u temu “Između digitalnog i stvarnog” uključuju se i Muzej “Croata insulanus” Grada Preloga, kao i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga.

Izložbeni program Muzeja “Croata insulanus” bit će dostupan uživo i u digitalnom obliku, na web stranici Muzeja.

– Kako bismo publici u ovo neizvjesno vrijeme pružili ponešto veselja pripremili smo zanimljiv sadržaj, okrenuli se tradiciji i običajima, te iz zaborava izvukli svadbene šege u donjem Međimurju – kažu iz preloškog Muzeja.

„Faljen budi Jezuš Kristuš! Ovdi počinjemo ovo milo svadbo kak je negda Jezuš Kristuš započel u Kani Galilejski i podelil nam ovoga mira kojega ovaj svet ne može dati!“ (Zapis iz „Knige kapitanjstva ženidbe Leksija Bermanca iz Otoka / Prelog“, 1930.)

Svadbeni običaji Međimurja dio su životnih običaja Međimuraca, ali i važan element bogate kulturne baštine međimurskog kraja. Svadbeni običaji na području Međimurja u nepromijenjenom obliku zadržali su se do druge polovice 20. stoljeća. Osnovni elementi svadbe uglavnom su jednaki na području cijelog Međimurja. Postoje male razlike u svadbenim običajima donjeg i gornjeg Međimurja, ali i među susjednim selima u Međimurju.

Izložbom „Kak se negda gostilo“, u Muzeju “Croata insulanus” Grada Preloga prikazani će biti svadbeni običaji donjeg Međimurja, od snoboki, ozavaja, priprema za svadbu, važnih funkcija u svadbenom ceremonijalu i brojnih igrokaza, uz prikaz arhivskih dokumenata, fotografija i filmova, te razgovora s kazivačima.

Radionica izrade svadbenog kinča

Multimedijalna dvorana Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, 9.30 – 11 i 11.45 – 13 sati

Voditeljica radionice: Marija Novak

Radionica je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola

Pripreme za svadbu obavezno su sadržavale izradu ukrasa (cvjetovi za mladenkin vijenac, cimere, svatovsku jabuku, štafetu za ukrašavanje stolova, kitice za mužikaše) koje su izrađivale vješte ruke domaćica od krep papira i žice. Marija Novak, čuvarica kulturne baštine Međimurja prenosi svoje iskustvo mlađim naraštajima, kroz radionicu će učenicima pokazati i pripomoći u izradi spomenutih svadbenih ukrasa.

Otvorenje manifestacije Noć muzeja 2022.

Multimedijalna dvorana Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, 18 sati

Otvorenje izložbe „Kak se negda gostilo“ uz prigodni program

Razgled izložbe „Kak se negda gostilo“, Multimedijalna dvorana i stalni postav Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, 18 – 22 sata

Izložba će se moći razgledati i u digitalnom obliku na web stranici Muzeja

Kak se negda gostilo – iz prve ruke

Multimedijalna dvorana Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, 19 – 21 sata

Među najvažnijim funkcijama svadbenog ceremonijala zasigurno su bili kapitan i sokačica, stoga će upravo oni, s puno iskustva, ispričati kakve su bile njihove uloge, kako su izgledale i koliko su bile značajne u tradicionalnoj međimurskoj svadbi. Sa stručne etnološke i povijesne strane o međimurskoj svadbi od 30-tih do 70-tih godina 20. stoljeća, govoriti će prof. Tajana Štefok. Razgovore će voditi Željko Sokač.

Prikaz filmova snimljenih na temu tradicionalne svadbe u donjem Međimurju

Stalni postav Muzeja “Croata insulanus”, 19 – 22 sata

Snimka svadbe Ane Katanec i Josipa Ružića, 1980.

“Ftičeki se ženijo”/ Srednja škola Prelog, 2011.

Intervju s kazivačima/ Muzej “Croata insulanus” Grada Prelog u suradnji s Udrugom umirovljenika Prelog, 2022.

Digitalni program u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, 10 – 13 i 18 – 21 sat

Manifestaciji Noć muzeja 2022. pridružuje se Knjižnica i čitaonica Grada Preloga koja će ponuditi digitalni sadržaj: Topoteka Prelog – digitalna izložba starih fotografija Preloga i njihovih stanovnika i Književna šetnja Prelogom – hibridni lov na blago/znanje.

Nastavite čitati

Kultura

Dvor Trakošćan neće biti otvoren za fizički posjet tijekom Noći muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove se godine Dvor Trakošćan uključuje u tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja.

S obzirom na epidemiološku situaciju, muzej Dvor Trakošćan danas, 28. siječnja, neće biti otvoren za fizički posjet tijekom Noći muzeja 2022, ali se na digitalnoj platformi You Tube mogu pregledati zanimljivi video uradci vezanih uz Trakošćan, virtualno prošetati dvorcem te istražiti trakošćansku destinaciju iz zraka.

Trakošćan iz zraka

Pomoću označenih pozicija istražite trakošćansku destinaciju iz zraka putem poveznice: https://vidikovac.com.hr/dvorac-trakoscan/.

Virtualna šetnja stalnim muzejskim postavom

Razgledajte unutrašnjost trakošćanskog dvorca i upoznajte se sa muzejskim postavom putem poveznice https://trakoscan.hr/virtualna-setnja-dvorcem/.

You Tube kao most između “starog” i “novog”

Pogledajte trakošćansko kulturno dobro na platformi You Tube putem odabranog video sadržaja. Muzej će biti predstavljen putem dokumentarnih filmova iz produkcije HRT-a.

Prikazat će se dva vloga, mnogobrojne snimke Trakošćana dronom i glazbene spotove snimljene u Trakošćanu tijekom prošle godine. Sadržaj je dostupan putem poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=lWM3acpKE1w…

Izložbe u galeriji Dvor Trakošćan

Pogledajte virtualne izložbe koje su pripremili putem poveznice: https://www.youtube.com/playlist…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje