Povežite se s nama

Kultura

Muzej Međimurja u 2018. godini obilježili iznimna aktivnost i razni projekti

Objavljeno:

- dana

Djelatnici Muzeja Međimurja u 2018. godini bili su iznimno aktivni.

Kako kažu u Muzeju, djelomično je za to zaslužan i pozitivni trend jasnijeg otvaranja muzejskih vrata:
– Sve donedavno hrvatski muzeji bili su poprilično samozatajne institucije. Njihov unutarnji, gotovo samostanski mir bio je impresivan i stvarao je poštovanja vrijedan privid spokoja staloženog intelektualca, kojega je najbolje pustiti na miru.

13 izložbi je lani postavio Muzej

S vremenom se, međutim, sve promijenilo: muzeji su otvorili svoja vrata, postali su glasniji u traženju zasluženog mjesta, ugleda i uvažavanja u životu demokratizirane zajednice koja je i sama postala glasnija i samokritičnija. Tako se stvorilo natjecateljsko ozračje među muzejskim i općenito kulturnim institucijama.

Naglo je izblijedjela i dotad veoma izražena razlika između “velikih urbanih” i “provincijskih ” muzeja te je sve nekako postala stvar snalaženja u aktualnoj tržišnoj utakmici koja ne poznaje nikakva ograničenja. Održane su prve Noći muzeja, ali su začete i mnogobrojne druge originalne muzejske priredbe koje su muzejima udahnule život i učinile da postanu predmet razgovora posve običnih ljudi, što je posebice važno, te predmet interesa djece i mladeži. U svemu tome zapaženo mjesto pripada i Muzeju Međimurja Čakovec, koji je na dobrom putu da postane mjerilo kulturnih događanja ovoga dijela Hrvatske, pa i ovoga dijela Europe.

Rekonstrukcija

U tijeku je provedba velikoga projekta rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Staroga grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine, sufinanciranog iz Europskoga fonda “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” Projekt se provodi u suradnji s vodećim partnerom, Međimurskom županijom, i ostalim partnerima: Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA-om i Turističkom zajednicom Međimurske županije. Ukupna vrijednost projekta je više od 40 milijuna kuna, od čega EU sufinancira više od 34 milijuna kuna.

U tijeku je provedba velikog projekta rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Staroga grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine

Tijekom 2018. godine započeli su građevinski radovi na obnovi svih 5 dijelova fortifikacije (DILATACIJA I – DILATACIJA V). Dosad na projektu Muzej nije imao troškova nabave, koja tek predstoji u drugoj polovici 2019. i 2020. godini za opremanje unutrašnjosti novog muzeja. U listopadu je započeo i projekt “Living castles – Mreža živih dvoraca i ljetnikovaca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa”.

U sklopu projekta isplanirani su infrastrukturni radovi na drugome katu jugoistočnoga krila palače Staroga grada da bi se osposobio i modernizirao dio stalnog postava o obitelji Zrinski. Obavljena je statička sanacija glavnoga stubišta i gospodarskoga (sekundarnog) stubišta palače, što su financirali Ministarstvo kulture i Međimurska županija.

10 368 posjetitelja pogledalo je stalni postav Muzeja, povremene izložbe ili dodatne programe

Uređene su čuvaonice muzejske građe za arheološki, povijesni, etnografski i kulturno-povijesni odjel na prvome katu jugozapadnoga krila: postavljeni su podovi, obojani zidovi, postavljene elektroinstalacije te su dopremljene namjenski izrađene metalne police za građu koja će se tijekom 2019. preseliti iz dislociranog skladišta u vojarni u prostore palače na bolje uvjete čuvanja. Uređena je čuvaonica arhivskog gradiva za dokumentaciju o poslovanju Muzeja od 1955. do danas. Uređena je čuvaonica kamene građe u prizemlju jugoistočnoga krila.

Uređenje i opremanje čuvaonica financirano je sredstvima Ministarstva kulture, Međimurske županije i vlastitim sredstvima. U 2018. godini za muzejski fundus su otkupljena ukupno 82 predmeta, dok je Muzeju darovano 106 predmeta. Obavljena su arheološka istraživanja dvaju različitih terena: Staroga grada u Čakovcu (istraživanje temelja južnoga bedema) i ranosrednjovjekovnog lokaliteta Bistričko polje kraj Donjega Vidovca.

Dokumentiranje baštine

Muzej je lani postavio ukupno 13 izložbi, devet u sklopu Muzeja te četiri izvan matične institucije: “Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja”, Zbirku “Sport u Međimurju”, “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”, Zbirku BALI – izbor iz hrvatske umjetnosti, izložbu fotografija “Photo City” Stanislava Novaka, izložbu “Arvinias” Hanibala Salvara, “Retrospektivu” Vladimira Blažanovića, monografsku izložbu slika Dine Trtovca, izložbe u Kraljevu vrtu te u stalnome postavu Muzeja “KULTUROŠ – U tuđem prostoru”, skulpture u okolici Muzeja u sklopu Zrinski Art festivala (organizator Damir Klaić-Ključ), izložbu u čakovečkome Centru za kulturu “Majski memorijal kroz prizmu plakata”, izložbu povodom Dana europske baštine u Scheierovoj zgradi “Židovi u Međimurju” te izložbu u čakovečkoj Knjižnici “Uvid u život i djelo Vinka Žganca”. Nastavljen je projekt prezentacije Muzeja izvan Muzeja (“Muzejska kutija u Gradskoj kavani”).

9 manifestacija je organizirala međimurska muzejska institucija

Organizirano je devet manifestacija: to su bile Noć muzeja, Kraljev rođendan, Kraljeve trešnje, Jesen u Kraljevu vrtu – Z domaćega vrta, Dani otvorenih vrata EU fondova, Kulturoš, Zrinski Art Festival, Dani europske kulturne baštine te Mali školski kustosi. U nakladi Muzeja tijekom 2018. godine tiskana su tri veća kataloga tematskih izložbi, tri deplijana te radni listići uz stalni postav likovnih zbirki za osnovne škole. U sklopu projekta “Dokumentiranje nematerijalne baštine” snimljena su dva dokumentarna filma o nematerijalnoj baštini Međimurja: “Umijeće sviranja cimbula” i “Međimurska popevka”.

Zbog rastuće potražnje za muzejskim radionicama i edukativnim programom za međimurske predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, u Muzeju je oformljen Pedagoški odjel. Sredinom prošle godine zaposlen je muzejski pedagog te je započeo sustavni projekt muzejske edukacije pod krovnim nazivom “Muzeologajnica”. Održane su ukupno 32 radionice na 27 različitih tema koje je posjetilo više od 700 djece.

Radionica s djecom autističnoga spektra “Muzej za Pogled” osmišljena je u suradnji s Udrugom “Pogled” te kliničkom psihologinjom Jelenom Klinčević, dr. med. proglašena je jednom od deset najuspješnijih edukativnih akcija na razini države. Projekt je prvi takav muzejski program u Hrvatskoj, namijenjen jednoj od najranjivijih socijalnih skupina, a financirao ga je Grad Čakovec. Stalni postav Muzeja, povremene izložbe i dodatne programe posjetilo je ukupno 10.638 posjetitelja.

 

Radionica

Zbog rastuće potražnje za muzejskim radionicama i edukativnim programom za međimurske predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, u Muzeju je oformljen Pedagoški odjel

Kultura

FOTO Spomen dom rudarstva Cimper prvi put na Noći muzeja, svoja bogatstva pokazali Ludbreg i V. Toplice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Noć muzeja obilježena je u nizu gradova Varaždinske i Međimurske županije.

Spomen dom rudarstva Cimper ove se godine po prvi put priključio manifestaciji Noć muzeja. Postav je bio službeno otvoren od 17 do 23 sati, iako su prvi znatiželjnici pušteni u separator i prije navedenog termina.

Noć muzeja službeno je otvorio gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak, a posjetiteljima se obratio i ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“, Zoran Turk. Samo otvoranje uveličali su predstavnici dviju udruga usko povezanih s rudarstvom na području Murskog Središća – Rudarski zbor i Društvo žena Mursko Središće u svojoj tradicijskoj maski Cimeri, koja predstavlja patuljke iz rudnika.

Već na samom startu je Spomen dom bio prepun posjetitelja, a broj nije nastavio padati sve do 21 sat, kada se intenzitet nešto smanjio, a posjetitelja je bilo i do samog kraja. Ukupan broj pobrojanih posjetitelja je 1082, a većina njih sudjelovala je i u nagradnoj igri u kojoj su se mogle dobiti rudarske hoodice, torbe i kratke majce. Posjetitelji, barem oni pristigli do 20 sati mogli su uživati i u kuhanom vinu, čaju i pecivima.

Bio je ovo više nego uspješan početak ove muzejske manifestacije koja se u Republici Hrvatskoj održava 18. put, a sigurni smo da će i svake sljedeće biti još uspješnija, s novim sadržajima.

Ludbreg

Svadba je jedan od najvažnijih životnih događaja i kao takva neiscrpan je izvor sjećanja, emocija i doživljaja. Svadbeni običaji nerijetko se razlikuju od sela do sela, od mjesta do mjesta, a mijenjaju se i nadopunjuju gotovo iz godine u godinu.

Potaknut time, etnolog Robert Kapeš zaposlen u Muzeju grada Ludbrega odlučio je istražiti svadbene običaje ludbreške Podravine i to iz razdoblja 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća. Istraživanje je ujedno bilo dio njegovog stručnog rada “Tradicijski običaji ludbreškog kraja”, a rezultiralo je izložbom “Neseju robaču, nesu se spuntali” koja je danas u sklopu Noći muzeja otvorena u izložbenom prostoru dvorca Batthyany.

Cilj izložbe je sačuvati tradicijske svadbene običaje koji su već gotovo iskorijenjeni, a dio su bogate kulturne baštine ludbreškoga kraja.

– Izložba je nastala kao produkt stručnog rada koji se temelji na analizi stručne literature i obavljenih intervjua s kazivačima iz okolnih mjesta. Predmeti izloženi na izložbi su plod višegodišnjeg, aktivnog skupljanja predmeta, dokumenata i fotografija od strane članica udruge žena ‘Žene iz centra svijeta’ koje predano prikupljaju i brinu o predmetima. Također, neki predmeti, dokumenti i fotografije su privatne donacije mještana za potrebe izložbe – objasnio je Robert.

Zahvaljujući suradnji mještana i udruzi žena, fundus Muzeja grada Ludbrega bogatiji je tako za nekoliko desetaka svadbenih predmeta koji su izloženi u sklopu ove izložbe.
Uz prepoznatljive lance ispletene od krep papira, asparagus, nezaobilazne prfkače, vjenčanice, vjenčane rukavice, obuću, oglavlja udanih žena, svadbene zastave, vjenčano prstenje jedan od najzanimljivijih izloženih predmeta je spavaćica iz prve bračne noći koja je u muzej stigla kao privatna donacija.

Osim o predmetima, na otvorenju izložbe pričalo se i o svadbenim običajima, od kojih se mnogi danas više ne prakticiraju. Jedan takav je primjerice nošenje košulje mladoženji.

– Naziv izložbe zapravo je uzrečica koju su izgovarali susjedi i mještani iz mjesta iz kojeg je bio mladoženja kada bi vidjeli i čuli da dolazi skupina ljudi u mladoženjinu kuću i da mu nose košulju (robaču). Nevjesta je večer prije svadbe kumovima, prijateljima, bratu/sestri, šogoru/šogorici predala košulju za mladoženju koju je onda nekolicina njih pjevajući nosila do mladoženjine kuće. U prvoj polovici 20. st. mlada je šivala tu košulju, no već oko 50-ih godina se ta košulja kupovala. Kada bi ljudi vidjeli da mu donose košulju večer prije svadbe, znači da se nisu predomislili (nesu se spuntali) i da će vjenčanja biti – objasnio je etnolog Robert.

Izložbu je otvorio ravnatelj Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ Branko Dijanošić, a programa otvorenja vodila je voditeljica Muzeja grada Ludbrega, arheologinja i kustosica Jelena Koprek.

Ako ste propustili otvorenje izložbu možete razgledati sve od 9. veljače i to radnim danom od 8 do 14 sati uz prethodnu najavu na 042 421 512.

Varaždinske Toplice

Već 18. godinu zaredom, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice uključio se u jednu od najpoznatijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj – Noć muzeja koja se održava još od 2005. godine. Brojni posjetitelji i ove su godine imali priliku razgledati atraktivnu kulturnu baštinu koju krije jedno od najpoznatijih europskih antičkih središta i upoznati se s duhom starog Rima.

Svi građani i posjetitelji besplatno su mogli razgledati stalni arheološki postav lokaliteta Aquae Iasae te obići izložbu iz fundusa u Galeriji Toplissa, a kako bi odgovorio na brojne upite zainteresiranih, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice osigurao im je i stručno vodstvo.

– Posljednje dvije godine, u periodu korone održavali smo digitalnu Noć muzeja, kao i većina muzeja, a budući da se covid situacija smirila, ove smo se godile vratili klasičnom obliku obilježavanja. Potaknuti prekrasnim međunarodnim stručnim skupom na temu termalne vode i interesom posjetitelja Grada, ove godine pripremili smo zanimljivo predavanje o upotrebi vode u antičkoj kulturi i civilizaciji – pojasnila je Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Da je interes ogroman potvrđuje i činjenica da telefon Zavičajnog muzeja ne prestaje zvoniti, a zovu i posjetitelji iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije koje je ovogodišnji bogat i za ljubitelje starog Rima zanimljiv program privukao.

Naime, u Kino dvorani Ljubelj održano je predavanje pod nazivom „O rimskim žrtvama i ritualima” na kojem su posjetiteljima na zanimljiv način prikazani razni podaci i nalazi iz antičke povijesti vezani uz rimske žrtvene običaje, a poseban je dio odnosio se na upotrebu i ulogu vode, soli, vatre, ljekovitog bilja, cvijeća i drugih elemenata koje su koristili u žrtvenom obredu.

– Prije pandemije, 2019. godine zabilježili smo jako dobru posjećenost. Iznenadilo me koliko zajednica pokazuje interesa za kulturnom baštinom. U ubrzanom načinu života gubimo svoju baštinu, no raduje činjenica da postajemo svjesni da je kultura identitet naroda – zaključila je ravnateljica Vlahović.

Gradonačelnica Dragica Ratković istaknula je zadovoljstvo što se njihov Zavičajni muzej i ove godine uključio u manifestaciju Noć muzeja.

– Noć muzeja u Hrvatskoj u svojih je 18 godina postala jedna od nezaobilaznih i najomiljenijih kulturnih manifestacija, a Zavičajni muzej Varaždinske Toplice u nju je uključen od samog početka zbog čega smo ponosni. Drago mi je što ni pandemija nije uništila kulturni i društveni život našeg Grada, bez obzira što je u posljednje dvije godine pomalo stagnirao. No, i ovogodišnji odaziv, kao i interes građana za ostala kulturna zbivanja u našem Gradu pokazuju da su oni itekako željni ovakvih i sličnih manifestacija te da straha za očuvanje naše bogate kulturne baštine nema – rekla je gradonačelnica Ratković.

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak istaknula je kako Varaždinske Toplice svoju turističku priču temelje na tradiciji lječilišnog i zdravstvenog turizma te iznimno bogatoj kulturno-povijesnoj baštini.

– Noć muzeja prilika je da dio te baštine prezentiramo svojim građanima i gostima, a zbog starorimskih termi, odnosno arheološkog lokaliteta Aquae Iasae velik dio tema bazira se upravo na antici. Mistika starih kultura i zanimljiva i intrigantna tema predavanja koje je održala ravnateljica Zavičajnog muzeja, arheologinja Spomenka Vlahović svakako je bila mamac za brojne posjetitelje koji se danas okupili na Noći muzeja u Varaždinskim Toplicama – rekla je Husnjak.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu predstavljanje knjige o zapostavljenim, ruševnim utvrdama na padinama Ivanščice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U programu „Srijede u Muzeju“1. veljače u palači Herzer GMV-a predstavlja se knjiga „Zidine u šumi“, objavljena u nakladi Državnog arhiva u Varaždinu.

Knjiga pruža pregled fortifikacija na južnim padinama Ivanščice, građenih u razvijenom i kasnom srednjem vijeku.

Na planini se danas nalazi šest ruševnih utvrda, slabe očuvanosti i donedavno gotovo bez ikakve inicijative za konzervacijom ili daljnjim istraživanjem, a time i zapostavljene u turističkom, promidžbenom, pa i arheološkom smislu.

Osim stručnoj publici, autor knjige Petar Babić, prof. povijesti i engleskog jezika i književnosti te aktivni član i gorski spašavatelj u HGSS Stanici Varaždin, koncepcijom ju je želio približiti i običnom čitatelju, vodeći se, sa suradnicima koji su na njoj radili, idejom da je upravo manjak takve literature djelomični krivac smanjenog interesa šire javnosti za hrvatsku povijest, što rezultira i pogrešnom interpretacijom činjenica, ali i etabliranjem dvojbenih novih autoriteta na tom području.

Knjiga bi trebala zadovoljiti struku putem analize izvora i prikaza povijesnih činjenica, ali i potaknuti planinare, brdske bicikliste, paraglidere i ostale zaljubljenike u aktivnosti u prirodi na očuvanje i promoviranje ovih lokaliteta, dojmljivih primjera simbioze kulturne baštine i prirodnih ljepota.

U predstavljanju knjige sudjeluju: Marina Šimek, umirovljena muzejska savjetnica u GMV-u, Dubravko Šincek, predsjednik PD-a Ravna gora i aktivni član u HGSS Stanici Varaždin, autor knjige Petar Babić i Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje