Povežite se s nama

Kultura

Muzej Međimurja u 2018. godini obilježili iznimna aktivnost i razni projekti

Objavljeno:

- dana

Djelatnici Muzeja Međimurja u 2018. godini bili su iznimno aktivni.

Kako kažu u Muzeju, djelomično je za to zaslužan i pozitivni trend jasnijeg otvaranja muzejskih vrata:
– Sve donedavno hrvatski muzeji bili su poprilično samozatajne institucije. Njihov unutarnji, gotovo samostanski mir bio je impresivan i stvarao je poštovanja vrijedan privid spokoja staloženog intelektualca, kojega je najbolje pustiti na miru.

13 izložbi je lani postavio Muzej

S vremenom se, međutim, sve promijenilo: muzeji su otvorili svoja vrata, postali su glasniji u traženju zasluženog mjesta, ugleda i uvažavanja u životu demokratizirane zajednice koja je i sama postala glasnija i samokritičnija. Tako se stvorilo natjecateljsko ozračje među muzejskim i općenito kulturnim institucijama.

Naglo je izblijedjela i dotad veoma izražena razlika između “velikih urbanih” i “provincijskih ” muzeja te je sve nekako postala stvar snalaženja u aktualnoj tržišnoj utakmici koja ne poznaje nikakva ograničenja. Održane su prve Noći muzeja, ali su začete i mnogobrojne druge originalne muzejske priredbe koje su muzejima udahnule život i učinile da postanu predmet razgovora posve običnih ljudi, što je posebice važno, te predmet interesa djece i mladeži. U svemu tome zapaženo mjesto pripada i Muzeju Međimurja Čakovec, koji je na dobrom putu da postane mjerilo kulturnih događanja ovoga dijela Hrvatske, pa i ovoga dijela Europe.

Rekonstrukcija

U tijeku je provedba velikoga projekta rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Staroga grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine, sufinanciranog iz Europskoga fonda “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” Projekt se provodi u suradnji s vodećim partnerom, Međimurskom županijom, i ostalim partnerima: Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA-om i Turističkom zajednicom Međimurske županije. Ukupna vrijednost projekta je više od 40 milijuna kuna, od čega EU sufinancira više od 34 milijuna kuna.

U tijeku je provedba velikog projekta rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Staroga grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine

Tijekom 2018. godine započeli su građevinski radovi na obnovi svih 5 dijelova fortifikacije (DILATACIJA I – DILATACIJA V). Dosad na projektu Muzej nije imao troškova nabave, koja tek predstoji u drugoj polovici 2019. i 2020. godini za opremanje unutrašnjosti novog muzeja. U listopadu je započeo i projekt “Living castles – Mreža živih dvoraca i ljetnikovaca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa”.

U sklopu projekta isplanirani su infrastrukturni radovi na drugome katu jugoistočnoga krila palače Staroga grada da bi se osposobio i modernizirao dio stalnog postava o obitelji Zrinski. Obavljena je statička sanacija glavnoga stubišta i gospodarskoga (sekundarnog) stubišta palače, što su financirali Ministarstvo kulture i Međimurska županija.

10 368 posjetitelja pogledalo je stalni postav Muzeja, povremene izložbe ili dodatne programe

Uređene su čuvaonice muzejske građe za arheološki, povijesni, etnografski i kulturno-povijesni odjel na prvome katu jugozapadnoga krila: postavljeni su podovi, obojani zidovi, postavljene elektroinstalacije te su dopremljene namjenski izrađene metalne police za građu koja će se tijekom 2019. preseliti iz dislociranog skladišta u vojarni u prostore palače na bolje uvjete čuvanja. Uređena je čuvaonica arhivskog gradiva za dokumentaciju o poslovanju Muzeja od 1955. do danas. Uređena je čuvaonica kamene građe u prizemlju jugoistočnoga krila.

Uređenje i opremanje čuvaonica financirano je sredstvima Ministarstva kulture, Međimurske županije i vlastitim sredstvima. U 2018. godini za muzejski fundus su otkupljena ukupno 82 predmeta, dok je Muzeju darovano 106 predmeta. Obavljena su arheološka istraživanja dvaju različitih terena: Staroga grada u Čakovcu (istraživanje temelja južnoga bedema) i ranosrednjovjekovnog lokaliteta Bistričko polje kraj Donjega Vidovca.

Dokumentiranje baštine

Muzej je lani postavio ukupno 13 izložbi, devet u sklopu Muzeja te četiri izvan matične institucije: “Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja”, Zbirku “Sport u Međimurju”, “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”, Zbirku BALI – izbor iz hrvatske umjetnosti, izložbu fotografija “Photo City” Stanislava Novaka, izložbu “Arvinias” Hanibala Salvara, “Retrospektivu” Vladimira Blažanovića, monografsku izložbu slika Dine Trtovca, izložbe u Kraljevu vrtu te u stalnome postavu Muzeja “KULTUROŠ – U tuđem prostoru”, skulpture u okolici Muzeja u sklopu Zrinski Art festivala (organizator Damir Klaić-Ključ), izložbu u čakovečkome Centru za kulturu “Majski memorijal kroz prizmu plakata”, izložbu povodom Dana europske baštine u Scheierovoj zgradi “Židovi u Međimurju” te izložbu u čakovečkoj Knjižnici “Uvid u život i djelo Vinka Žganca”. Nastavljen je projekt prezentacije Muzeja izvan Muzeja (“Muzejska kutija u Gradskoj kavani”).

9 manifestacija je organizirala međimurska muzejska institucija

Organizirano je devet manifestacija: to su bile Noć muzeja, Kraljev rođendan, Kraljeve trešnje, Jesen u Kraljevu vrtu – Z domaćega vrta, Dani otvorenih vrata EU fondova, Kulturoš, Zrinski Art Festival, Dani europske kulturne baštine te Mali školski kustosi. U nakladi Muzeja tijekom 2018. godine tiskana su tri veća kataloga tematskih izložbi, tri deplijana te radni listići uz stalni postav likovnih zbirki za osnovne škole. U sklopu projekta “Dokumentiranje nematerijalne baštine” snimljena su dva dokumentarna filma o nematerijalnoj baštini Međimurja: “Umijeće sviranja cimbula” i “Međimurska popevka”.

Zbog rastuće potražnje za muzejskim radionicama i edukativnim programom za međimurske predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, u Muzeju je oformljen Pedagoški odjel. Sredinom prošle godine zaposlen je muzejski pedagog te je započeo sustavni projekt muzejske edukacije pod krovnim nazivom “Muzeologajnica”. Održane su ukupno 32 radionice na 27 različitih tema koje je posjetilo više od 700 djece.

Radionica s djecom autističnoga spektra “Muzej za Pogled” osmišljena je u suradnji s Udrugom “Pogled” te kliničkom psihologinjom Jelenom Klinčević, dr. med. proglašena je jednom od deset najuspješnijih edukativnih akcija na razini države. Projekt je prvi takav muzejski program u Hrvatskoj, namijenjen jednoj od najranjivijih socijalnih skupina, a financirao ga je Grad Čakovec. Stalni postav Muzeja, povremene izložbe i dodatne programe posjetilo je ukupno 10.638 posjetitelja.

 

Radionica

Zbog rastuće potražnje za muzejskim radionicama i edukativnim programom za međimurske predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, u Muzeju je oformljen Pedagoški odjel

Kultura

HNK Varaždin najavljuje premijeru na arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Marko Ercegović

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom Varaždinske Toplice najavljuje premijeru na fascinantnom arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama.

Radi se o praizvedbi teksta Čekajući Oresta koji je prema motivima Sofoklove Elektre napisala Lada Kaštelan.

Čarobna lokacija, nekadašnje značajne rimske terme postaju prostor za veliki dramski repertoar kojim se povezuje suvremenost s antičkim nasljeđem.

Ima li osveta smisla? A ako se izvrši, donosi li mir, ili pak, još goru nesreću?

Čekajući Oresta Lade Kaštelan (po motivima Sofoklove Elektre), u režiji Livije Pandur, na rimskom nalazištu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama na inovativan i posve drugačiji način donosi priču u kojoj se svatko od nas može prepoznati.
Vječno suprotstavljene – Klitemnestra (Nina Violić) i Elektra (Dea Presečki) – majka i kćer, u jednom od najvećih mogućih i najstrašnijih sukoba koji svijet pamti, pokušavaju se izboriti jedna s drugom, ostajući pri svojim principima. Bezvremenski je to triler, koji je za Elektrin rod započeo još otkad je njezin otac žrtvovao najstariju kćer za slavu i moć. I tako pokrenuo krugove mržnje i destrukcije.
Plaća li se za smrt, smrću? I ako je tako, da li onda uopće itko ima pravo ubiti? – samo su neka od pitanja koja u dugim noćima i još dužim danima progone glavne junakinje, tjerajući ih na jezive misli koje progovaraju iz njih. Ali i oko njih. Hashtag “#Pratitelji” zamijenio je ovoj Elektri antički kor, predstavljajući odraz modernog društva koje, umjesto da potiskuje zločin, čini upravo ono suprotno, gurajući sukob na rub provalije, ali i samog razuma. Svijet kakav prepoznajemo i nepomirljivost strana u kojoj živimo!

Premijera 28. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice (u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Repriza 29. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice
(u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Redateljica: Livija Pandur
Dramaturginja: Lada Kaštelan
Scenograf: Marko Japelj
Kostimograf: Leo Kulaš
Skladateljica: Tamara Obrovac
Dizajnerica svjetla: Vesna Kolarec
Autorica video projekcija: Vanda Petrović
Asistentica redateljice: Ana Marković
Asistent kostimografa: Mladen Jerneić Grof Erdödy
Ansambl predstave:
Nina Violić
Dea Presečki
Filip Eldan
Nikša Eldan
Beti Lučić
Elizabeta Brodić

Ulaznice za repriznu izvedbu su dostupne putem online prodaje, a od 20. 6. i na blagajni Kazališta.

Radno vrijeme blagajne:
Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.
Nedjeljom samo sat vremena prije početka programa.
Praznikom blagajna ne radi.
Kontakt:
telefon 042/200 250
email [email protected]

Nastavite čitati

Kultura

Uzbudljivo ljeto u Kazališnom studiju mladih – kreće radionica pantomime za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kazališni studio mladih najavljuje radionicu pantomime pod nazivom “Ljetna avantura s pantomimom” koja će se održati od 8. do 12. srpnja, svakog dana od ponedjeljka do petka, u terminu od 10 do 12 sati. Radionicu će voditi poznati kazališni pedagog Frane Meden.

Radionica pantomime namijenjena je djeci i mladima s ciljem razvijanja tjelesnog izražavanja i neverbalne komunikacije. Djeca će kroz igru i glumačke improvizacije razvijati svijest o tijelu kao alatu, o tjelesnim ekspresijama i načinima komunikacije.

Što će djeca naučiti?

Polaznici će se upoznati s osnovnim tehnikama pantomime, uključujući hod, geste, stavove, izraze lica, emocije, ravnotežu i fiksne točke u prostoru. Kroz radionicu će stvarati imaginarni prostor i otkrivati njegove mogućnosti i zakonitosti.

Izjava voditelja

– Radionica je osmišljena tako da potakne djecu i mlade na razvoj svijesti i samopouzdanja kroz grupnu suradnju i kreativne vježbe. Svladava se trema i otkriva kamo s rukama i nogama kada nas ne slušaju. Pri tom ćemo razvijati maštu, kreativnost i stvaralaštvo te oblikovati male etide s novostečenim vještinama – naglasio je Frane Meden, voditelj radionice.

Frane Meden se specijalizirao u području korporalne mime u Parizu, gdje je sudjelovao u radionicama u Atelier de Bellville, a 2008. godine je primljen u Ecole internationale de theatre Jacques Lecoq. Paralelno sa školom Lecoq pohađao je edukacije korporalne mime u MimOdrame.

Tko može sudjelovati?

Radionica je namijenjena djeci i mladima, od prvog razreda osnovne škole, preko srednjoškolske populacije do studenata. Nikakvo prethodno iskustvo nije potrebno.

Kako se prijaviti?

Požurite, broj mjesta je ograničen, a prijave traju do popune mjesta! Sve informacije vezane za prijavu na radionicu možete pronaći na: https://www.hnkvz.hr/vijesti/ljetna-radionice-kazalisnog-studija-mladih-hnk-varazdin/.

Pridružite se u ovoj uzbudljivoj ljetnoj avanturi i otkrijte svijet pantomime!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje