Povežite se s nama

U fokusu

Na grobljima diljem Varaždinske županije čekaju nas gužve pa policija savjetuje

Objavljeno:

- dana

Vrijedni savjeti

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih, danas i na sam blagdan Svih svetih, 1. studenog, očekuje se veći broj vozila u blizini svih groblja na području Varaždinske županije. 

– Vezano uz navedeno, skrećemo pozornost svim vozačima  na poštivanje prometnih propisa, prije svega da brzinu kretanja prilagode stanju i uvjetima na cesti, te da kod parkiranja vozila pravilno koriste parkirališna mjesta i time omoguće nesmetan prolaz pješacima. Također molimo građane da izbjegavaju parkiranje na kolniku državnih cesta, posebno kod groblja u Bartolovcu – ističe PU varaždinska. 

S ciljem sigurnije i brže protočnosti prometa, na frekventnijim raskrižjima u gradu Varaždinu promet će se odvijati uz fizičku regulaciju prometa od strane policijskih službenika i pripadnika Prometne jedinice mladeži, a dio Hallerove aleje kod Varaždinskog groblja (od raskrižja sa Ulicom Gustava Krkleca do raskrižja sa Ulicom Franje Račkog) biti će povremeno zatvoren te će promet odvijati obilaznim pravcima.

Za potrebe parkiranja vozila kod Varaždinskog i Biškupečkog groblja na dan Svih svetih biti će omogućeno parkiranje na vanjskom parkirališnom prostoru obližnjih trgovačkih centara, a kod groblja u mjestu Biškupec i prostor auto-sajma Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice.   

Od ponedjeljka, 30. listopada od 12 sati do 1. studenog do 6 sati u zoni groblja u Ivancu dio ulice Augusta Cesarca od raskrižja s Ulicom žrtava hrvatskih domovinskih ratova promet lokalnom cestom 25 170 do groblja bit će određen za jednosmjerni promet u smjeru groblja.

U srijedu, 1. studenog od 6 do 18 sati u zoni groblja u Ivancu dio Ulice Augusta Cesarca od raskrižja s Ulicom žrtava hrvatskih Domovinskih ratova (LC 25170) do raskrižja s ulicom Ivanuševac bit će zatvoren za promet motornih vozila, dok će dio Ulice žrtava hrvatskih domovinskih ratova (LC 25170) od raskrižja s Ulicom Stjepana Vukovića do raskrižja s Ulicom Antuna Mihanovića biti određen za jednosmjerni promet u smjeru Ulice Antuna Mihanovića i dio ulice Ivanuševec i odvojka Ulice Stjepana Vukovića od raskrižja s Ulicom Augusta Cesarca do raskrižja s Ulicom Stjepana Vukovića biti određen za jednosmjerni promet od groblja u smjeru Ulice Stjepana Vukovića.

Istog dana, kod groblja u Kamenici, dio nerazvrstane ceste od raskrižja s lokalnom cestom 25 106 prema groblju odredit će se za jednosmjerni promet u smjeru groblja, dok će se dio nerazvrstane ceste u Žarovnici također odrediti za jednosmjerni promet od groblja do raskrižja sa županijskom cestom 2 057 kod osnovne škole.

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih, na sam blagdan, 1. studenog u zoni groblja u Lepoglavi – dio Ulice Eugena Kvaternika od raskrižja s ulicom Ivana Mažuranića do raskrižja s odvojkom Ulice Eugena Kvaternika i dio lokalne ceste 25202 kroz Vulišinec prema groblju, odredit će se za jednosmjerni promet u smjeru groblja, dok će dio nerazvrstane ceste kroz Vulišinec od groblja, također biti određen za jednosmjerni promet u smjeru ulice Ivana Mažuranića.

U zoni groblja u Vidovcu dio Noviške ulice od raskrižja s Trgom svetog Vida do groblja u smjeru naselja Nova Ves Petrijanečka biti će određen za jednosmjerni promet u smjeru groblja, dok će dio nerazvrstanih cesta od groblja također biti određen za jednosmjerni promet u smjeru ulice Kralja Bele IV i Varaždinske ulice.

Varaždinska policija sakreće pozornost građanima da prilikom posjete grobljima obrate veću pozornost na svoja osobna vozila i stvari koje u njima ostavljaju, kako ne bi postali žrtvama kaznenih djela provala i krađa. Vezano uz navedeno, upućujemo  na slijedeće mjere opreza:

  • prilikom napuštanja vozila, čak i kratkotrajnog, ugasiti motor vozila i uzeti ključeve sa sobom,
  • ne ostavljati ključeve  i dokumente u vozilu,
  • zatvoriti prozore na vozilu kao i pomični krov ukoliko ga vozilo ima,
  • vrijedne predmete ne ostavljati u vozilu, a posebno ne na vidljivim mjestima u unutrašnjosti vozila,
  • ne ostavljati vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme.

Također pozivaju sve na pridržavanje svih preventivnih mjera zaštite od požara prilikom paljenja svijeća i lampiona na grobovima, odnosno da ih ne pale uz raslinje i ukrasne aranžmane kako ne bi dolazilo do zapaljenja.

– U svezi navedenog, molimo građane da ne parkiraju svoja vozila na ulaze na groblja zbog organizacije vatrogasne službe i mogućnosti žurnog pristupa vatrogasaca u slučaju nastanka požara – zaključuju iz varaždinske policije. 

Izvor:
Foto: ilustracija

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje