Povežite se s nama

Međimurje

Na inicijativu studenta i srčanog bolesnika Noela Roka, MEV-u je doniran defibrilator

Objavljeno:

- dana

Student Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Noel Rok odlučio je ovih dana učiniti dobru stvar za svoj fakultet, a pomoć u realizaciji ideje zatražio je i pronašao u Zakladi Gradskog nogometnog kluba Dinamo „Nema predaje”.

Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo, pa su u utorak, 21. prosinca, na MEV stigli povjerenik Dinama za Međimursku županiju Zlatko Premuš, Dinamov povjerenik za Varaždinsku županiju Stanko Lazar i nogometaš Daniel Štefulj te uručili MEV-u i Noelu, koji je srčani bolesnik, AVD uređaj – defibrilator. Riječ je prijenosnom uređaju jednostavne primjene koji može spasiti život osobama koje imaju srčani zastoj.

Noel je rekao da je shvatio važnost ovakvog uređaja gledajući Europsko nogometno prvenstvo, utakmicu između Danske i Finske, kad se danski igrač Christian Eriksen srušio na travnjak i ostao ležati bez svijesti.

– Budući da sam već od ranije aktivan u udruzi „Veliko srce malom srcu“, već sam upoznat s tim uređajem, ali me to što se dogodilo s Eriksenom potaknulo da se obratim Zakladi „Nema predaje” i zamolim ih da pomognu u nabavci defibrilatora za MEV.  Oni su moju zamolbu usvojili, donirali nam uređaj i na tome im od srca zahvaljujem – rekao je Noel, student druge godine preddiplomskog stručnog studija Menadžment turizma i sporta.

Volju i želju za pomaganjem imaju i članovi Zaklade „Nema predaje” i uvijek nastoje pomoći onima kojima je potrebna pomoć, rekao je Stanko Lazar.

– Dinamo uvijek radi na tome da pomogne koliko god može. Kad nam se netko javi, izlazimo mu ususret, a vrlo rado odazvali smo se i Noelovoj zamolbi i donirali ovaj vrijedan i koristan uređaj njemu i Međimurskom veleučilištu – naglasio je Lazar.

Dekan MEV-a doc. dr. sc. Igor Klopotan je, zahvalivši na donaciji, istaknuo da je ponosan na svoje studente koji ne žive samo studentski život, već su aktivni u svim aspektima društvenog života, prije svega organizirajući humanitarne akcije, no sudjeluju i u brojnim drugim aktivnostima, uvijek željni novih saznanja i spoznaja.

– Organizirali smo baš danas predavanje o promociji poduzetništva, odnosno o pokretanju studentskih start-upova. Interes studenata bio je izniman i vjerujem da bi, uz podršku MEV-a,  uskoro mogao zaživjeti jedan od prvih start-upova naših regularnih studenata – rekao je dekan u utorak.

Dodao je da je činjenica da su studenti MEV-a nakon studiranja vrlo aktivni u poslovnom životu, no smatra da bi o tome trebali razmišljati i ranije.

– Mi bi htjeli da se to dogodi na samom početku studiranja, kako bi im mogli maksimalno pomoći kroz poslovne planove i kroz naše službe te ih na najbolji način pripremiti za ono što ih očekuje nakon studiranja – kazao je dekan Klopotan.

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO O celijakiji i prehrani bez glutena na zanimljiv način učilo 132-oje vrtićaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske realizirala je projekt „Celijakija – edukacija od malih nogu“ kojim se povećala razina znanja i svijesti o celijakiji, alergiji i netoleranciji na gluten kod djece predškolske dobi i djelatnika dječjih vrtića uključenih u projekt.

U prvom dijelu projekta 24. svibnja u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana su dva stručna predavanja o celijakiji.

Prvo predavanje pod nazivom „Celijakija kod djece, simptomi i liječenje“ održao je dr. med., spec. pedijatrije i supspec. dječje gastroenterologije Igor Šegović, dok je drugo održala mag. psihologije i pedagogije Tihana Đumić na temu „Psihološke poteškoće djece predškolske dobi oboljele od celijakije“.

Predavanjima su prisustvovali djelatnici predškolskih ustanova na području Grada Čakovca – odgojitelji predškolske djece koji rade poslove njege, skrbi, odgoja i naobrazbe djece, osobe koje brinu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece te osobe koje rade na pripremi hrane za djecu.

Drugi dio projekta provodio se u dječjim vrtićima na području Grada Čakovca. Na poziv Udruge u projekt su se uključili Dječji vrtić „Cvrčak“ sa svojim područnim odjelima – DV „Stonoga“, DV „Krijesnice“, DV „Maslačak“ i DV „Pčelice“.

Sudjelovalo je ukupno 132-oje djece, a aktivnosti su provedene na način prilagođen djeci predškolskog uzrasta radi što boljeg razumijevanja pojma celijakije i bezglutenske prehrane.

Svako dijete ponijelo je kući brošuru „Sigurno bez glutena“ te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 132 obitelji. Edukaciju su provodile članice Udruge uz odgojitelje skupina.

Slikovnica i zakuska

Na „Satu o celijakiji i prehrani bez glutena“ čitala se slikovnica „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“.

Budući da je pojam celijakije apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena.

Mališani su također proučavali brošuru „Sigurno bez glutena“ koja se nadovezuje na slikovnicu te su se upoznali s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten.

Zatim su izrađivali plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtali crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku i rješavali labirint na papiru, a održana je i bezglutenska zakuska.

Vrtićarci su tako mogli kušati bezglutenske proizvode i shvatiti da hrana bez glutena nije toliko drukčija i ništa manje ukusna od njihove te da je mogu konzumirati svi. Upravo bezglutensku zakusku djeca su izuzetno pozitivno doživjela.

Osim toga, putem slikovnice o celijakiji i brošure educiralo se djecu se o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko „drukčije“ hrani.

Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultirao je interesom djece i boljim razumijevanjem „različitosti“ djeteta s celijakijom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšao uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi.

Projekt sufinancira Grad Čakovec, a voditeljica projekta je Marija Goričanec.

– Zahvaljujemo Dječjem vrtiću „Cvrčak“ na uključenju u projektne aktivnosti, na prekrasnom prijmu i odličnoj suradnji koja će se, nadamo se, nastaviti i ubuduće – poručili su iz Udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje