Povežite se s nama

Međimurje

Na iskustvima susjednih zemalja obogaćuju kontinentalni turizam

Objavljeno:

- dana

MURA – DRAVA

Lokalna akcijska grupa (LAG) „Mura – Drava“ osnovana je 15. listopada 2012. godine od strane Grada Preloga, donjomeđimurskih općina Orehovice, Goričana, Donjega Kraljevca, Svete Marije, Donjeg Vidovca, Donje Dubrave i Kotoribe te Koprivničko-križevačke županije i Općine Legrad.

Osnovni cilj LAG-a je održivi razvoj cjelokupnog područja, koji se postiže provedbom lokalne razvojne strategije, a koja je temeljena na specifičnostima određenoga ruralnog područja.

Prodajni prostor

LAG tijekom cijele godine provodi razne aktivnosti u sklopu kojih informira i educira svoje članice kroz održavanje sastanaka i manifestacija, dogovarajući suradnje i studijska putovanja. Jedno takvo putovanje organizirano je u austrijski Oststeiermark (Istočnu Štajersku) i slovensko Pomurje.

LAG je sudjelovao i na radionici u mađarskom Siófoku u sklopu projekta „AgriShort“

– Cilj putovanja bio je da kroz razgledavanje brojnih OPG-ova, kulturnih znamenitosti i kućnih radinosti upoznamo naše članove s potencijalima i mogućnostima koje nudi kontinentalni turizam, kako bi i oni u budućnosti lakše razvili svoje djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima te tako obogatili ukupnu turističku ponudu – ističu u LAG-u.

A vrlo važan korak u razvoju turističke ponude temeljene na lokalnim proizvodima dogodio se krajem rujna u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu. Tamo je održan sastanak lokalnih proizvođača, voditelja hotela Kralj i predstavnika LAG-a, a dogovoreni su detalji vezani uz otvaranje izložbeno-prodajnog prostora lokalnih proizvoda u sklopu kompleksa hotela.

Cilj studijskih putovanja je da kroz tuđa iskustva naučimo nešto novo, što možemo preslikati na svoje područje i pomoći članovima da razviju vlastite djelatnosti

– Još jedno zanimljivo putovanje organizirano je u mađarski Siófok, gdje je u sklopu projekta „AgriShort“ održana radionica čiji je cilj bio informiranje malih proizvođača o kratkim lancima opskrbe. Tema je bila vrlo zanimljiva s obzirom na to da i sama razvojna strategija LAG-a obuhvaća mjeru koja uključuje uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe, pa su se naši članovi mogli iz prve ruke uvjeriti kako takav način distribucije funkcionira u praksi – dodaju.

Koordinacija

Mario Moharić, predsjednik LAG-a, sudjelovao je i na konferenciji pod nazivom „Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma Hrvatske“, koja je održana na Plitvičkim jezerima.
– Na konferenciji se raspravljalo o važnosti razvoja kontinentalnog turizma po modelu održivog razvoja, što je i jedan od temeljnih ciljeva razvojne strategije našeg LAG-a. Nedavno smo sudjelovali i na koordinaciji LAG-ova sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Jedna od aktualnih tema bila je skora mogućnost LAG-ova da raspisuju natječaje iz područja programa ruralnog razvoja – zaključio je predsjednik Moharić.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje