Povežite se s nama

Međimurje

Na iskustvima susjednih zemalja obogaćuju kontinentalni turizam

Objavljeno:

- dana

MURA – DRAVA

Lokalna akcijska grupa (LAG) „Mura – Drava“ osnovana je 15. listopada 2012. godine od strane Grada Preloga, donjomeđimurskih općina Orehovice, Goričana, Donjega Kraljevca, Svete Marije, Donjeg Vidovca, Donje Dubrave i Kotoribe te Koprivničko-križevačke županije i Općine Legrad.

Osnovni cilj LAG-a je održivi razvoj cjelokupnog područja, koji se postiže provedbom lokalne razvojne strategije, a koja je temeljena na specifičnostima određenoga ruralnog područja.

Prodajni prostor

LAG tijekom cijele godine provodi razne aktivnosti u sklopu kojih informira i educira svoje članice kroz održavanje sastanaka i manifestacija, dogovarajući suradnje i studijska putovanja. Jedno takvo putovanje organizirano je u austrijski Oststeiermark (Istočnu Štajersku) i slovensko Pomurje.

LAG je sudjelovao i na radionici u mađarskom Siófoku u sklopu projekta „AgriShort“

– Cilj putovanja bio je da kroz razgledavanje brojnih OPG-ova, kulturnih znamenitosti i kućnih radinosti upoznamo naše članove s potencijalima i mogućnostima koje nudi kontinentalni turizam, kako bi i oni u budućnosti lakše razvili svoje djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima te tako obogatili ukupnu turističku ponudu – ističu u LAG-u.

A vrlo važan korak u razvoju turističke ponude temeljene na lokalnim proizvodima dogodio se krajem rujna u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu. Tamo je održan sastanak lokalnih proizvođača, voditelja hotela Kralj i predstavnika LAG-a, a dogovoreni su detalji vezani uz otvaranje izložbeno-prodajnog prostora lokalnih proizvoda u sklopu kompleksa hotela.

Cilj studijskih putovanja je da kroz tuđa iskustva naučimo nešto novo, što možemo preslikati na svoje područje i pomoći članovima da razviju vlastite djelatnosti

– Još jedno zanimljivo putovanje organizirano je u mađarski Siófok, gdje je u sklopu projekta „AgriShort“ održana radionica čiji je cilj bio informiranje malih proizvođača o kratkim lancima opskrbe. Tema je bila vrlo zanimljiva s obzirom na to da i sama razvojna strategija LAG-a obuhvaća mjeru koja uključuje uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe, pa su se naši članovi mogli iz prve ruke uvjeriti kako takav način distribucije funkcionira u praksi – dodaju.

Koordinacija

Mario Moharić, predsjednik LAG-a, sudjelovao je i na konferenciji pod nazivom „Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma Hrvatske“, koja je održana na Plitvičkim jezerima.
– Na konferenciji se raspravljalo o važnosti razvoja kontinentalnog turizma po modelu održivog razvoja, što je i jedan od temeljnih ciljeva razvojne strategije našeg LAG-a. Nedavno smo sudjelovali i na koordinaciji LAG-ova sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Jedna od aktualnih tema bila je skora mogućnost LAG-ova da raspisuju natječaje iz područja programa ruralnog razvoja – zaključio je predsjednik Moharić.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Matija Ladić: „Pribislavec je postao veliko gradilište vrijedno 6 milijuna kuna“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec postala je veliko gradilište. Na više lokacija radni strojevi su u punom pogonu, sve s ciljem da ugovoreni radovi budu realizirani u dogovorenim rokovima.

– Mnogo je poslova koje želimo realizirati u zacrtanim rokovima. Riječ je o radovima i projektima čija se okvirna cijena kreće oko šest milijuna kuna. Dio troškova pokrivamo sufinanciranjem putem programa i natječaje iz javnih fondova, a dio iz vlastitog Proračuna – poručio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Dio tih troškova odnosi se na obnovu dvorane društvenog doma Pribislavec. Već su realizirani radovi na saniranju parketa, uređenju unutrašnjosti dvorane kao i sanitarnog čvora, a također su ugovoreni i poslovi na sanaciji krovišta. Veliki dio troškova odnosi se na uređenja ulica i prometnica.

– Kraju privodimo zahvat na asfaltiranju ceste i pripadajuće pješačko-biciklističke staze u Ulici Antuna Mihanovića. Riječ je o projektu koji je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ujedno su počeli radovi na površinskoj obradi puta kod ribičke kuće ŠRD-a „Sunčanica“ i na području prilaza aerodromu. Tvrtka koja izvodi radove koristi tehnologiju hladnih asfaltnih presvlaka, što će rezultirati nastankom obrađene površine s dobrim voznim karakteristikama i koja će imati dugi vijek trajanja uz mogućnost recikliranja. Uređujemo prostore uz prometnice i javne objekte. Uz objekte ŠRD-a „Sunčanica“ bit će postavljeni tlakovci, a isto rješenje iskoristit ćemo i kod dvorane NK-a „Polet“, kao i na području pješačke staze u Ulici Ljudevita Gaja. Također, spomenutim radovima obuhvatit će se i plato koji se nalazi sa stražnje strane društvenog doma Pribislavec da bi se umirovljenicima, ali i ostalim mještanima naše Općine omogućilo njegovo lakše korištenje – objašnjava načelnik Ladić.

Ujedno će se asfaltirati malonogometno, odnosno rukometno igralište na prostoru Nogometnog kluba „Polet“. Ono što posebno veseli mještane je početak radova na rekonstrukciji pješačke i pješačko-biciklističke staze u Ulici bana Josipa Jelačića i Ulici braće Radić, koje sufinancira Županijska uprava za ceste Međimurske županije. Realizacijom ovog projekta u velikoj će se mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

– Do kraja ove godine bit će postavljeni i optički kablovi u svim ulicama na području Općine Pribislavec u kojima ne postoje prepreke za to. Troškove postavljanja optičkog kabla u potpunosti pokriva tvrtka FRANZ-NET, dok će Općina financirati troškove izvođenja priključka na mrežu za sve naše mještane – otkriva načelnik.

U planu, odnosno realizaciji je i nekoliko manji zahvata, ali jednako važnih za stvaranje ljepšeg i kvalitetnijeg životnog prostora. Tako će se sanirati lokacija u Ulici Zrinskih na kojoj se nalazi građevinski otpad te će se ujedno postaviti 30 koševa za smeće uz pješačke staze.

A da se na ovome ne planira stati potvrđuju najave izrade projektne dokumentacije i elaborate za sljedeće zahvate koji su u planovima općinskog vodstva.

– Podnijeli smo zahtjev za izradu projekata energetske učinkovitosti i rekonstrukcije na objektu Hangar, odnosno aerodromu, zahtjev za izradu glavnog projekta i projektne dokumentacije za izgradnju dječjeg igrališta u Ulici Ruđera Boškovića, kao i zahtjev za izradu projekta rekonstrukcije dijela prometnice u Ulici Ruđera Boškovića. Napravljene su izmjene i dopune Prometnog elaborata regulacije prometa u Općini Pribislavec na temelju kojih se do kraja godine očekuje postava vertikalne i horizontalne prometne signalizacije da bi se osigurao veći stupanj sigurnosti naših mještana – potvrdio je općinski načelnik Matija Ladić.

Sanacija deponija i video nadzor u romskom naselju

Do kraja 2022. godine u romskom naselju u Pribislavcu predviđa se strojno čišćenje kanalizacije te će se, sukladno izrađenom Planu uklanjanja otpada odbačenog u okoliš na području Općine Pribislavec, sanirati ilegalni deponiji odbačenog otpada, ali i postaviti video nadzora na 15 „kritičnih“ lokacija.

– Navedeno strojno čišćenje kanalizacije u stopostotnom iznosu financirat će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dok će sanaciju ilegalnih deponija odbačenog otpada i postavu videonadzora u cijelosti financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Nastavite čitati

Međimurje

„Kotoripske korpe i korpoši“: zaštita i promocija vrijednog dijela kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

Načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić s pročelnicom Karolinom Bajkovec Horvat organizirao je prijam za tridesetak zaljubljenika u kotoripsku baštinu i umijeće pletenja predmeta od vrbove šibe, koji su svojim doprinosom pomogli realizaciji izložbe o povijesti košaraštva pod nazivom „Kotoripske korpe i korpoši“. Riječ je izložbi koja je postavljena povodom ovogodišnje manifestacije „Dani šibe i ribe“, a koja je privukla veliku pozornost šire javnosti. Upravo zbog toga je ovaj dio kotoripske kulturne baštine visoko na listi prioriteta općinskog vodstva.

– Ovih je dana ispunjen i predan prijavni obrazac za upis „Umijeća i vještina pletenja upotrebnih predmeta i suvenira od vrbove šibe u Kotoribi“ kao nematerijalnoga kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara u Republike Hrvatske. Riječ je o procesu koji zahtjeva određeno vrijeme, a samim time i strpljenje, no značajan korak prema zaštiti umijeća pletenja je uspješno učinjen, a o čemu smo već i govorili tijekom pripreme ove uspješne izložbe – rekao je načelnik Friščić.

Okupljanje sudionika izložba na prijmu kod općinskog načelnika iskorišteno je i za dodjelu prigodnih zahvalnica za organizaciju i realizaciju izložbe o povijesti i umijeću pletenja korpi. Također, na okupljanju se govorilo i o budućim planovima vezanima za zaštitu i promociju ovog dijela kotoripske kulturne baštine.

– Težit ćemo prenošenju umijeća na mlađe generacija, posebno na učenike osnovne škole, a želja je i realizirati ideju o otvaranju muzeja posvećenog korpama u Kotoribi – zaključio je načelnik Dario Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje