Povežite se s nama

U fokusu

Na odvjetničke troškove u 2014. – 999.500 kuna!

Objavljeno:

- dana

Novi ugovori Grada Varaždina s odvjetnicima

Grad Varaždin potrošit će u godini dana 999.500 kuna za odvjetničke usluge svega tri odvjetnička društva, odnosno odvjetnika. Točnije, taj se novac već troši od 18. prosinca prošle godine, kada je potpisan ugovor s dva odvjetnička društva, dok je s jednim odvjetnikom ugovor potpisan pet dana ranije.

 Naime, Grad Varaždin je za rješenje pravnih problema odabrao odvjetničko društvo Hačić, Kallay & partneri, Odvjetničko društvo Brlečić & partneri te odvjetnika Marijana Petrića.

Lani-duplo manje

Za usluge Odvjetničkog društva Hačić, Kallay & partneri prema jednom ugovoru ide 312,5 tisuća, a istoga dana sklopljen je još jedan ugovor vrijedan 187 tisuća kuna. Sveukupno će biti, dakle, gotovo pola milijuna kuna. Odvjetnik Petrić zaradit će 375 tisuća dok će 125 tisuća kuna otići u blagajnu Odvjetničkog društva Brlečić i partneri. Isti su odvjetnici Grad Varaždin zastupali i lani kad su njihove usluge, prema podacima koje smo dobili od Grada Varaždina, plaćene 413.529,18 kuna. Dakle, dvostruko jeftinije. Jesu li odvjetničke usluge poskupjele ili se Varaždin dvostruko više parniči sa svojim tvrtkama i građanima, nismo uspjeli doznati. U odgovoru na pitanje o (pre)visokim troškovima parnica, iz Grada su nam odgovorili kako su nakon provedenog postupka javne nabave za odvjetničke usluge s prethodno navedenim odvjetničkim društvima sklopljeni ugovori o zastupanju koje im je Grad povjerio u određenim parnicama koje se vode pred varaždinskim Trgovačkim sudom i općinskim sudovima. Radi se uglavnom o parnicama između T7 VIS-a i Grada te tužbi Crtorada protiv Grada. Potonja tužba je novčano „najteža“: Crtorada tuži Grad zbog štete nastale odlukama iz 2012. godine o novoj regulaciji naplate koja iznosi, kako se tvrdi, više od 69 milijuna kuna.

Tužba Crtorada protiv Grada je novčano „najteža“: navodi se šteta od 69 milijuna

Varaždinsko smeće i zemljište za POS naselja predmeti su nekoliko sudskih parnica. Prvo je Grad podnio tužbu za utvrđivanje ništetnosti Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada koji su potpisali gradska tvrtka Varkom i T7 VIS, kao i zbog povrata 9,2 milijuna kuna. Istodobno, i T7 VIS je podnio tužbu protiv Grada i Varkoma zbog neisporuke komunalnog otpada. Odvjetnici Grada i T7 VIS-a pokušavaju za svoje klijente ishoditi i pozitivno rješenje spora oko zemljišta za POS naselja na Banfici i u Ulici Vilka Novaka. Riječ je o nekoliko različitih sporova koje je Grad pokrenuo protiv T7 VIS-a i u jednom slučaju protiv grupacije i tvrtke Prvi faktor. Podnesena je i protutužba. Vrijednost tog spora je tri milijuna kuna.

Grad da služi, a ne tuži

Osim ovih sporova, Grad je često u sudnici i zbog cijelog niza manjih sporova u kojima tuži ili je tužen. Primjerice, Odjel za gospodartstvo tužio je troje poduzetnika jer nisu vraćali kredit dok samo Upravni odjel za komunal i urbanizam godišnje izda oko tisuću rješenja o ovrsi. Stoga je razumljivo da je pitanje o sporovima i njihovoj cijeni postavljeno i na varaždinskom Gradskom vijeću (zastupnik Željko Cecelja).
– Bavimo se s više sporova po više osnova, naslijeđenih od bivših vlasti i to su ti „kosturi iz ormara“ koje smo spominjali pri preuzimanju vlasti. No Grad neće dopustiti olako dijeljenje novca iz gradske blagajne – kazala je dogradonačelnica Natalija Martinčević odgovarajuči na pitanje Željka Cecelje.
Cecelja je ukazao kako Grad mora učiniti sve kako bi se izbjegli nepotrebni sporovi.
– Nedopustivo je da se Grad tuži sa svojim građanima. Grad je tu da im služi, a ne da se tuži. Ista je stvar i s tvrkama na gradskom području – upozorio je, ali od toga male koristi. Ne samo da su se isplate odvjetnicima smanjile, već su za tekuću godinu potpisani dvostruko vredniji ugovori. Da stvar bude gora, oni zacijelo neće biti ni zadnji jer najveći slučajevi još nisu gotovi, a već se nadziru novi sporovi. Bilo da će Grad tužiti ili biti tužen, što se odvjetnika tiče – nebitno je. Prema ugovorima je svejedno i hoće li Grad dobiti ili izgubiti u na sudu jer honorar odvjetnicima je isti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje