Povežite se s nama

U fokusu

Na odvjetničke troškove u 2014. – 999.500 kuna!

Objavljeno:

- dana

Novi ugovori Grada Varaždina s odvjetnicima

Grad Varaždin potrošit će u godini dana 999.500 kuna za odvjetničke usluge svega tri odvjetnička društva, odnosno odvjetnika. Točnije, taj se novac već troši od 18. prosinca prošle godine, kada je potpisan ugovor s dva odvjetnička društva, dok je s jednim odvjetnikom ugovor potpisan pet dana ranije.

 Naime, Grad Varaždin je za rješenje pravnih problema odabrao odvjetničko društvo Hačić, Kallay & partneri, Odvjetničko društvo Brlečić & partneri te odvjetnika Marijana Petrića.

Lani-duplo manje

Za usluge Odvjetničkog društva Hačić, Kallay & partneri prema jednom ugovoru ide 312,5 tisuća, a istoga dana sklopljen je još jedan ugovor vrijedan 187 tisuća kuna. Sveukupno će biti, dakle, gotovo pola milijuna kuna. Odvjetnik Petrić zaradit će 375 tisuća dok će 125 tisuća kuna otići u blagajnu Odvjetničkog društva Brlečić i partneri. Isti su odvjetnici Grad Varaždin zastupali i lani kad su njihove usluge, prema podacima koje smo dobili od Grada Varaždina, plaćene 413.529,18 kuna. Dakle, dvostruko jeftinije. Jesu li odvjetničke usluge poskupjele ili se Varaždin dvostruko više parniči sa svojim tvrtkama i građanima, nismo uspjeli doznati. U odgovoru na pitanje o (pre)visokim troškovima parnica, iz Grada su nam odgovorili kako su nakon provedenog postupka javne nabave za odvjetničke usluge s prethodno navedenim odvjetničkim društvima sklopljeni ugovori o zastupanju koje im je Grad povjerio u određenim parnicama koje se vode pred varaždinskim Trgovačkim sudom i općinskim sudovima. Radi se uglavnom o parnicama između T7 VIS-a i Grada te tužbi Crtorada protiv Grada. Potonja tužba je novčano „najteža“: Crtorada tuži Grad zbog štete nastale odlukama iz 2012. godine o novoj regulaciji naplate koja iznosi, kako se tvrdi, više od 69 milijuna kuna.

Tužba Crtorada protiv Grada je novčano „najteža“: navodi se šteta od 69 milijuna

Varaždinsko smeće i zemljište za POS naselja predmeti su nekoliko sudskih parnica. Prvo je Grad podnio tužbu za utvrđivanje ništetnosti Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada koji su potpisali gradska tvrtka Varkom i T7 VIS, kao i zbog povrata 9,2 milijuna kuna. Istodobno, i T7 VIS je podnio tužbu protiv Grada i Varkoma zbog neisporuke komunalnog otpada. Odvjetnici Grada i T7 VIS-a pokušavaju za svoje klijente ishoditi i pozitivno rješenje spora oko zemljišta za POS naselja na Banfici i u Ulici Vilka Novaka. Riječ je o nekoliko različitih sporova koje je Grad pokrenuo protiv T7 VIS-a i u jednom slučaju protiv grupacije i tvrtke Prvi faktor. Podnesena je i protutužba. Vrijednost tog spora je tri milijuna kuna.

Grad da služi, a ne tuži

Osim ovih sporova, Grad je često u sudnici i zbog cijelog niza manjih sporova u kojima tuži ili je tužen. Primjerice, Odjel za gospodartstvo tužio je troje poduzetnika jer nisu vraćali kredit dok samo Upravni odjel za komunal i urbanizam godišnje izda oko tisuću rješenja o ovrsi. Stoga je razumljivo da je pitanje o sporovima i njihovoj cijeni postavljeno i na varaždinskom Gradskom vijeću (zastupnik Željko Cecelja).
– Bavimo se s više sporova po više osnova, naslijeđenih od bivših vlasti i to su ti „kosturi iz ormara“ koje smo spominjali pri preuzimanju vlasti. No Grad neće dopustiti olako dijeljenje novca iz gradske blagajne – kazala je dogradonačelnica Natalija Martinčević odgovarajuči na pitanje Željka Cecelje.
Cecelja je ukazao kako Grad mora učiniti sve kako bi se izbjegli nepotrebni sporovi.
– Nedopustivo je da se Grad tuži sa svojim građanima. Grad je tu da im služi, a ne da se tuži. Ista je stvar i s tvrkama na gradskom području – upozorio je, ali od toga male koristi. Ne samo da su se isplate odvjetnicima smanjile, već su za tekuću godinu potpisani dvostruko vredniji ugovori. Da stvar bude gora, oni zacijelo neće biti ni zadnji jer najveći slučajevi još nisu gotovi, a već se nadziru novi sporovi. Bilo da će Grad tužiti ili biti tužen, što se odvjetnika tiče – nebitno je. Prema ugovorima je svejedno i hoće li Grad dobiti ili izgubiti u na sudu jer honorar odvjetnicima je isti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje