Povežite se s nama

U fokusu

Na Špancirfestu se ukida glavna pozornica na Starom gradu: za lanjski gubitak okrivljen inat Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Špancirfesta će biti

Špancirfest će se ove godine održati od 18. do 27. kolovoza.

Vijest je novinarima u Gradskoj vijećnici rekla direktorica gradske Turističke zajednice Jelena Toth.

Tako su napokon, rekla je, riješene kuloarske priče i napisi da je Špancirfest, neizglasavanjem proračuna, doveden u pitanje.

Glavno pitanje je bilo ima li gradska vlast na odlasku pravo potpisati zaključak o besplatnom ustupanju javnih površina. Jer, bez tog dokumenta ne mogu se potpisati ugovori sa zakupcima štandova, s izvođačima…

– Ministarstvo je dalo zeleno svijetlo i Špancirfest je spašen – rekla je Jelena Toth. Sad se može krenuti u potpisivanje ugovora, a glavni sponzori će ostati isti.

Zbog lanjskog financijskog minusa koji je ostvario najveći varaždinski turistički brend ovogodišnji Festival će biti drukčiji. – Neće biti glazbene pozornice na Starom gradu. Pozornica se pokazala kao veliki gubitnik, generirala je gubitke. Na nju je odlazila trećina cjelokupnog budžeta Festivala, a za sedam koncerata je prodano ukupno samo 7750 karata. Novac se potrošio, a ostvaren je gubitak – rekla je direktorica.

Kao jedan od razloga za takvu situacije navela je i mogući inat Varaždinaca jer se, nakon dugogodišnjih besplatnih koncerata, počeo naplaćivati ulaz.

Manjak novaca znači da će se veća pozornost posvetiti uličnim programima i lokalnim obrtnicima. Za sufinanciranje njihovog nastupa je u srušenom prijedlogu proračuna bilo predviđeno 150 tisuća kuna. Grad im ne može pomoći, ali tu će uskočiti njihova strukovna udruga, Udruženje obrtnika grada Varaždina. Oni će pokriti predviđeni iznos. – Namjera je u festivalski program uključiti što više Varaždinaca – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Povlastice neće dobiti i ugostitelji, koji se smatraju nepravedno izuzetima, ali direktorica i gradonačelnik Habuš su spomenuli jednog vlasnika kafića koji je za deset dana zaradio 700 tisuća kuna pa smatraju da njima ne treba financijska pomoć. Pričalo se, naime, da bi se za vrijeme održavanja Festivala smanjila cijena najamnine za terase.

Glavne pozornice, dakle, neće biti, ali uglavnom će sadržaji ostati isti: Kraljevska zona na Starom gradu s besplatnim koncertima, Vinski kutak, Vindiland, koncerti uz naplatu kod Vile Bedeković. – Na Kapucinskom trgu je novi program, koji ostavljamo za iznenađenje – rečeno je.

Danas je, 6. travnja, održan i sastanak Turističkog vijeća na kojemu se razgovaralo o rezultatima ponuđenog partnerstva u organizaciji Festivala. – Dobili smo jednu ponudu iz Zagreba i ona ne udovoljava onome što mi želimo – rečeno je, uz napomenu da Turistička zajednica i dalje traži partnera.

Jelena Toth je rekla kako Turistička zajednica ne može više sama brinuti o Festivalu. – Špancirfest je prerastao Turističku zajednicu. Lani je bilo 260 tisuća posjetitelja, u 10 dana je ostvareno 34 milijuna kuna prometa. Oduzima nam 70 posto vremena i od nove vlasti ćemo tražiti da se Grad maksimalno uključi. Mi to više ne možemo sami – zaključila je direktorica.

Proračunom koji nije prošao Grad bi za Festival potrošio 700 tisuća kuna, rebalansom je smanjeno na pola milijuna kuna, padom proračuna nema ništa.

Izvor:
Foto:

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje