Povežite se s nama

U fokusu

Na Špancirfestu se ukida glavna pozornica na Starom gradu: za lanjski gubitak okrivljen inat Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Špancirfesta će biti

Špancirfest će se ove godine održati od 18. do 27. kolovoza.

Vijest je novinarima u Gradskoj vijećnici rekla direktorica gradske Turističke zajednice Jelena Toth.

Tako su napokon, rekla je, riješene kuloarske priče i napisi da je Špancirfest, neizglasavanjem proračuna, doveden u pitanje.

Glavno pitanje je bilo ima li gradska vlast na odlasku pravo potpisati zaključak o besplatnom ustupanju javnih površina. Jer, bez tog dokumenta ne mogu se potpisati ugovori sa zakupcima štandova, s izvođačima…

– Ministarstvo je dalo zeleno svijetlo i Špancirfest je spašen – rekla je Jelena Toth. Sad se može krenuti u potpisivanje ugovora, a glavni sponzori će ostati isti.

Zbog lanjskog financijskog minusa koji je ostvario najveći varaždinski turistički brend ovogodišnji Festival će biti drukčiji. – Neće biti glazbene pozornice na Starom gradu. Pozornica se pokazala kao veliki gubitnik, generirala je gubitke. Na nju je odlazila trećina cjelokupnog budžeta Festivala, a za sedam koncerata je prodano ukupno samo 7750 karata. Novac se potrošio, a ostvaren je gubitak – rekla je direktorica.

Kao jedan od razloga za takvu situacije navela je i mogući inat Varaždinaca jer se, nakon dugogodišnjih besplatnih koncerata, počeo naplaćivati ulaz.

Manjak novaca znači da će se veća pozornost posvetiti uličnim programima i lokalnim obrtnicima. Za sufinanciranje njihovog nastupa je u srušenom prijedlogu proračuna bilo predviđeno 150 tisuća kuna. Grad im ne može pomoći, ali tu će uskočiti njihova strukovna udruga, Udruženje obrtnika grada Varaždina. Oni će pokriti predviđeni iznos. – Namjera je u festivalski program uključiti što više Varaždinaca – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Povlastice neće dobiti i ugostitelji, koji se smatraju nepravedno izuzetima, ali direktorica i gradonačelnik Habuš su spomenuli jednog vlasnika kafića koji je za deset dana zaradio 700 tisuća kuna pa smatraju da njima ne treba financijska pomoć. Pričalo se, naime, da bi se za vrijeme održavanja Festivala smanjila cijena najamnine za terase.

Glavne pozornice, dakle, neće biti, ali uglavnom će sadržaji ostati isti: Kraljevska zona na Starom gradu s besplatnim koncertima, Vinski kutak, Vindiland, koncerti uz naplatu kod Vile Bedeković. – Na Kapucinskom trgu je novi program, koji ostavljamo za iznenađenje – rečeno je.

Danas je, 6. travnja, održan i sastanak Turističkog vijeća na kojemu se razgovaralo o rezultatima ponuđenog partnerstva u organizaciji Festivala. – Dobili smo jednu ponudu iz Zagreba i ona ne udovoljava onome što mi želimo – rečeno je, uz napomenu da Turistička zajednica i dalje traži partnera.

Jelena Toth je rekla kako Turistička zajednica ne može više sama brinuti o Festivalu. – Špancirfest je prerastao Turističku zajednicu. Lani je bilo 260 tisuća posjetitelja, u 10 dana je ostvareno 34 milijuna kuna prometa. Oduzima nam 70 posto vremena i od nove vlasti ćemo tražiti da se Grad maksimalno uključi. Mi to više ne možemo sami – zaključila je direktorica.

Proračunom koji nije prošao Grad bi za Festival potrošio 700 tisuća kuna, rebalansom je smanjeno na pola milijuna kuna, padom proračuna nema ništa.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati