Povežite se s nama

Život i društvo

Na svečanosti povodom Dana Grada Čakovca dodijeljene nagrade najzaslužnijim Čakovčanima

Objavljeno:

- dana

Mimohodom Gradskog puhačkog orkestra, Čakovečkih mažoretkinja i Zrinske garde Čakovec centrom grada, te manifestacijom “I Čakovec to ima” na Trgu Republike gdje su se predstavili Obrtnička komora Međimurja, Društvo naša djeca promocijom STEM-a, proizvođači meda te Škola animiranog filma Čakovec – ŠAF, započela je centralna svečanost uz Dane Grada Čakovca.

Ista je nastavljena u Centru za kulturu prigodnim programom kojeg su svojim izvedbama uveličali pjevač Filip Hozjak i saksofonist Mario Jagec, u pratnji Marka Žerjava na gitari te Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec.

Svečanost je poslužila da se dodijele javna priznanja i nagrade najzaslužnijima, koje su im uručili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga. Godišnju nagradu Grada Čakovca za područje sporta povodom dugogodišnjeg aktivnog rada u sportskom životu grada dobio je Bojan Ružić. Godišnja nagrada Grada za područje znanosti i obrazovanja, uručena je za višegodišnje aktivno promicanje znanosti te rada s djecom i mladima u području znanosti i obrazovanja, Astronomskom društvu „Vega“, a nagradu je preuzeo predsjednik Zoran Novak. Godišnja nagrada Grada Čakovca za područje rada udruga otišla je u ruke Zrinskoj gardi Čakovec, u povodu 20. obljetnice djelovanja te izuzetnih zasluga na očuvanju i promociji nasljeđa velikaške obitelji Zrinskih. Nagradu su preuzeli predsjednik Đuro Bel i Mladen Obadić, dozapovjednik i član Predsjedništva, uz dakako prisustvo naših gardista.

Nagrada Grada za životno djelo pripala je istaknutom Čakovčaninu, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada, Josipu Balogu, dok je Zlatnik „Grb Grada Čakovca“, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada uručen Ivanu Zrni. Nagrada “Adam Zrinski” za mlade, za promicanje dramskog odgoja djece i mladih u lokalnoj zajednici u proteklih 25 godina rada s djecom i mladima pripala je Dječjem gradskom kazalištu Čakovec, a uručena je voditelju kazališta Dejanu Buvaču te članovima Muni Pavleković i Leonardu Reichu koji je ujedno imao čast na svečanosti obratiti se u ime svih laureata. “Hvala vam od srca. U kazalištu nas uče da uvijek moramo dati svoj maksimum i to ćemo nastaviti činiti. Na djeci ostaje svijet”, rekao je u emotivnom obraćanju član dječjeg kazališta, ujedno najmlađi među laureatima.

Datum 29. svibnja svojevrsno je prolazno vrijeme na kojem Čakovec rezimira učinjeno te postavlja ciljeve za narednih 365 dana

– Hvala svima koji ste i u proteklih godinu dana, svojim radom i djelovanjem naš Grad činili boljim te širom Hrvatske i Europe pronosili njegovo ime. Izuzetno je mnogo pojedinaca i udruga koje godinama neumorno rade, obogaćuju društveni život te svima nama otvaraju nove vidike. Zahvaljujući njima Čakovec je i grad sporta, i grad kulture, i grad djece i mladih, grad svih svojih građana. Najviša gradska priznanja i nagrade danas su dobili neki od njih, no sigurna sam da će one biti poticaj svim udrugama i pojedincima s čakovečkog područja, od Novog Sela na Dravi do Slemenica, od  Štefanca do Krištanovca, da u narednih godinu dana budu još aktivniji u obogaćivanju života svih nas te još uspješniji na natjecanjima i smotrama – rekla je u svom govoru čakovečka gradonačelnica i naglasila kako će se uspjeh rada i politika mjeriti brojem novorođene djece, pojedinaca i obitelji koje će se vratiti iz inozemstva te novih stanovnika koji su na Čakovec izabrali kao mjesto u kojem će raditi i živjeti.

A da ga vrijedi odabrati najbolje prikazuju pokrenuti procesi i investicije u proteklom razdoblju, a o kojima se govorilo godinama te koje su prikazane u video presjeku rada u godinu dana, ali i uz najavu budućih investicija.

Tako je završena obnova središnjeg čakovečkog parka, oko čijeg su se izgleda lomila koplja. Uvažene su želje građana te sačuvan određeni broj stabala predviđenih za uklanjanje. Temeljem želja i prijedloga raspisan je javni natječaj i odabrano najbolje rješenje za uređenje Trga Republike. Otkupom potrebnog zemljišta započeo je proces koji će završiti otvaranjem nove, IV. osnovne škole. Uređene su nove jaslice, dobiven europski novac za uređenje dva postojeća i izgradnju jednog potpuno novog dječjeg vrtića.

– Ranija bolna točka, nedostatak gotovih i za prijavu spremnih projekata, zbog kojih je Čakovec propuštao europske natječaje, danas je prošlost, a prvi uspješno prijavljeni projekti, poput rekonstrukcije Vatrogasnog  doma u Savskoj Vesi, sunčane elektrane na bazenima ili sadnje drveća u realizaciji su ili završeni. Osmislili smo i pokrenuli projekt zdrave školske užine, putem kojeg učenici naših osnovnih škola od ove školske godine jedu kvalitetnije i uravnoteženije. Odradili smo niz manjih zahvata na cijelom gradskom području, od postavljanja javne rasvjete, uređenja kolnika do parkirališta. Njima je kvaliteta života u tim dijelovima primjetno poboljšana, a građani su dobili infrastrukturu koju su godinama opravdano tražili – objasnila je Cividini uz najavu kako Čakovčane još čeka niz takvih investicija koje će u narednom razdoblju uspjeti većinu i riješiti.

Dodajmo da u Čakovec stiže 18 milijuna eura za strateške projekte, što je više od svog europskog novca uloženog u grad u proteklih 30 godina

Predsjednik GV-a u svom je govoru rekao kako je Dan Grada prilika da se ponovno podsjetimo da svijet nije počeo s nama te da neće završiti ni kad nas više ne bude.

– Stoga, prisjetimo se svih onih koji su u prethodnim godinama i stoljećima ovdje živjeli i radili, gradeći i razvijajući sva  naselja u sastavu grada. U nasljeđe su nam ostavili uređen grad te izvrsne temelje, na kojima možemo nesmetano graditi. Ne samo za nas, već i za one koji će ovdje živjeti i raditi za koje desetljeće, pa čak i stoljeće. Današnja svečanost posvećena je dobitnicima ovogodišnjih gradskih priznanja i nagrada. Iako smo na sjednici Gradskog vijeća glasovanjem potvrdili prijedloge komisije, još jednom čestitam ovogodišnjim dobitnicima. Bez vas, vašeg truda i zalaganja te predanosti poslu, naš Grad bi bio siromašniji – zaključio je Varga.

Život i društvo

Grad Varaždin s 37.000 eura sufinancira servisiranje i kupnju 500 novih bicikala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv serviserima/prodavačima bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala u 2023. godini.

Predmet ovog Javnog poziva je prikupljanje ponuda zainteresiranih servisera/prodavača bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala.

Grad Varaždin će u 2023. godini sufinancirati servisiranje starog bicikla s 50% troškova servisa, odnosno maksimalno do 30,00 eura po korisniku, za što je osigurano ukupno 15.000,00 eura u Proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera servisiranja starih bicikala provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. rujna 2023. godine.

Također, za kupnju novog bicikla s 45,00 eura po korisniku za što je osigurano 22.500,00 eura u Proračunu Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera sufinanciranja kupnje novog bicikla provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. studenog 2023. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Potpisanim sporazumima MEV se pozicionirao kao ključna obrazovna ustanova na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu sklopilo je sporazum s Varaždinskom županijom, Gradom Lepoglavom te Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina prema kojem će se buduća zajednička suradnja ostvariti na znanstvenom, nastavnom i stručnom području.

Kako je pojasnio dekan MEV-a doc. dr. sc. Igor Klopotan, suradnja podrazumijeva uključivanja u nacionalne, odnosno međunarodne stručne, znanstveno-istraživačke programe, kao i suradnju u području obrazovanja odraslih. Potpisnici sporazuma zajednički bi radili i na unapređenju studentskog standarda, pa sve do organizacije znanstvenih i stručnih skupova, seminara i radionica.

-Jedan od važnijih dijelova postignutog sporazuma je i razmjena stručnih iskustava kroz zajedničko sudjelovanje stručnjaka svih potpisnica na rješavanju problema iz prakse. Tu je i razmjena iskustava i informacija te međusobna pomoć i stručna suradnja na područjima zajedničkog interesa – pojasnio je Klopotan.

Dodao je kako se na ovaj način MEV regionalno pozicionira kao važna obrazovna institucija koja educira kadrove neophodne današnjem tržištu rada.

-U tome sada imamo potporu Varaždinske županije, Grada Lepoglave i Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina. Zainteresiranih ima još tako da ovo nisu zadnji potpisani sporazumi ovakve vrste – zaključio je dekan MEV-a.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako je potpisivanje sporazuma samo nastavak stvaranja odličnih uvjeta za mlade na sjeveru Hrvatske, da steknu vrhunsko obrazovanje, vještine i znanja.

– U Varaždinskoj županiji stvaramo sustav jednakih šansi, surađujemo s nizom obrazovnih ustanova u zemlji i svijetu, osnovali smo brojne centre izvrsnosti, što u konačnici daje rezultate, odnosno naši učenici i studenti postižu vrhunske rezultate na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Samo prošle godine županija je za obrazovanje izdvojila više od 50 posto proračunskih sredstava. To jasno govori o našim prioritetima – kazao je župan Stričak dodajući da je sporazum sa MEV-om samo nastavak razvijanja sustava jednakih šansi za sve.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić naglasio je kako Lepoglava ima sve veći broj studenata, ali kako on osobno želi da taj broj bude i veći.

-Podupiremo svaki oblik suradnje koji znači daljnje unaprijeđenje obrazovanja na ovim prostorima i daljnji razvoj gospodarstva. Ovaj sporazum svakako je iskorak u tom smjeru – rekao je Škvarić.

-Potpisivanje sporazuma samo je nastavak dobrih odnosa i suradnje MEV-a i Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina. Ovaj sporazum podiže suradnju dviju naših obrazovnih ustanova na višu razinu, a sve u interesu što boljeg i efikasnijeg obrazovanja naših studenata – naglasio je prilikom potpisivanja sporazuma dekan Veleučilišta iz Krapine Nenad Sikirica.

Potporu potpisivanju sporazuma dali su i gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović, kao i  koordinator područnih ureda HBOR-a i voditelj Područnog ureda HBOR-a za sjeverozapadnu Hrvatsku te član Gospodarskog savjeta MEV-a Tomislav Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje