Povežite se s nama

Život i društvo

Na svečanosti povodom Dana Grada Čakovca dodijeljene nagrade najzaslužnijim Čakovčanima

Objavljeno:

- dana

Mimohodom Gradskog puhačkog orkestra, Čakovečkih mažoretkinja i Zrinske garde Čakovec centrom grada, te manifestacijom “I Čakovec to ima” na Trgu Republike gdje su se predstavili Obrtnička komora Međimurja, Društvo naša djeca promocijom STEM-a, proizvođači meda te Škola animiranog filma Čakovec – ŠAF, započela je centralna svečanost uz Dane Grada Čakovca.

Ista je nastavljena u Centru za kulturu prigodnim programom kojeg su svojim izvedbama uveličali pjevač Filip Hozjak i saksofonist Mario Jagec, u pratnji Marka Žerjava na gitari te Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec.

Svečanost je poslužila da se dodijele javna priznanja i nagrade najzaslužnijima, koje su im uručili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga. Godišnju nagradu Grada Čakovca za područje sporta povodom dugogodišnjeg aktivnog rada u sportskom životu grada dobio je Bojan Ružić. Godišnja nagrada Grada za područje znanosti i obrazovanja, uručena je za višegodišnje aktivno promicanje znanosti te rada s djecom i mladima u području znanosti i obrazovanja, Astronomskom društvu „Vega“, a nagradu je preuzeo predsjednik Zoran Novak. Godišnja nagrada Grada Čakovca za područje rada udruga otišla je u ruke Zrinskoj gardi Čakovec, u povodu 20. obljetnice djelovanja te izuzetnih zasluga na očuvanju i promociji nasljeđa velikaške obitelji Zrinskih. Nagradu su preuzeli predsjednik Đuro Bel i Mladen Obadić, dozapovjednik i član Predsjedništva, uz dakako prisustvo naših gardista.

Nagrada Grada za životno djelo pripala je istaknutom Čakovčaninu, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada, Josipu Balogu, dok je Zlatnik „Grb Grada Čakovca“, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada uručen Ivanu Zrni. Nagrada “Adam Zrinski” za mlade, za promicanje dramskog odgoja djece i mladih u lokalnoj zajednici u proteklih 25 godina rada s djecom i mladima pripala je Dječjem gradskom kazalištu Čakovec, a uručena je voditelju kazališta Dejanu Buvaču te članovima Muni Pavleković i Leonardu Reichu koji je ujedno imao čast na svečanosti obratiti se u ime svih laureata. “Hvala vam od srca. U kazalištu nas uče da uvijek moramo dati svoj maksimum i to ćemo nastaviti činiti. Na djeci ostaje svijet”, rekao je u emotivnom obraćanju član dječjeg kazališta, ujedno najmlađi među laureatima.

Datum 29. svibnja svojevrsno je prolazno vrijeme na kojem Čakovec rezimira učinjeno te postavlja ciljeve za narednih 365 dana

– Hvala svima koji ste i u proteklih godinu dana, svojim radom i djelovanjem naš Grad činili boljim te širom Hrvatske i Europe pronosili njegovo ime. Izuzetno je mnogo pojedinaca i udruga koje godinama neumorno rade, obogaćuju društveni život te svima nama otvaraju nove vidike. Zahvaljujući njima Čakovec je i grad sporta, i grad kulture, i grad djece i mladih, grad svih svojih građana. Najviša gradska priznanja i nagrade danas su dobili neki od njih, no sigurna sam da će one biti poticaj svim udrugama i pojedincima s čakovečkog područja, od Novog Sela na Dravi do Slemenica, od  Štefanca do Krištanovca, da u narednih godinu dana budu još aktivniji u obogaćivanju života svih nas te još uspješniji na natjecanjima i smotrama – rekla je u svom govoru čakovečka gradonačelnica i naglasila kako će se uspjeh rada i politika mjeriti brojem novorođene djece, pojedinaca i obitelji koje će se vratiti iz inozemstva te novih stanovnika koji su na Čakovec izabrali kao mjesto u kojem će raditi i živjeti.

A da ga vrijedi odabrati najbolje prikazuju pokrenuti procesi i investicije u proteklom razdoblju, a o kojima se govorilo godinama te koje su prikazane u video presjeku rada u godinu dana, ali i uz najavu budućih investicija.

Tako je završena obnova središnjeg čakovečkog parka, oko čijeg su se izgleda lomila koplja. Uvažene su želje građana te sačuvan određeni broj stabala predviđenih za uklanjanje. Temeljem želja i prijedloga raspisan je javni natječaj i odabrano najbolje rješenje za uređenje Trga Republike. Otkupom potrebnog zemljišta započeo je proces koji će završiti otvaranjem nove, IV. osnovne škole. Uređene su nove jaslice, dobiven europski novac za uređenje dva postojeća i izgradnju jednog potpuno novog dječjeg vrtića.

– Ranija bolna točka, nedostatak gotovih i za prijavu spremnih projekata, zbog kojih je Čakovec propuštao europske natječaje, danas je prošlost, a prvi uspješno prijavljeni projekti, poput rekonstrukcije Vatrogasnog  doma u Savskoj Vesi, sunčane elektrane na bazenima ili sadnje drveća u realizaciji su ili završeni. Osmislili smo i pokrenuli projekt zdrave školske užine, putem kojeg učenici naših osnovnih škola od ove školske godine jedu kvalitetnije i uravnoteženije. Odradili smo niz manjih zahvata na cijelom gradskom području, od postavljanja javne rasvjete, uređenja kolnika do parkirališta. Njima je kvaliteta života u tim dijelovima primjetno poboljšana, a građani su dobili infrastrukturu koju su godinama opravdano tražili – objasnila je Cividini uz najavu kako Čakovčane još čeka niz takvih investicija koje će u narednom razdoblju uspjeti većinu i riješiti.

Dodajmo da u Čakovec stiže 18 milijuna eura za strateške projekte, što je više od svog europskog novca uloženog u grad u proteklih 30 godina

Predsjednik GV-a u svom je govoru rekao kako je Dan Grada prilika da se ponovno podsjetimo da svijet nije počeo s nama te da neće završiti ni kad nas više ne bude.

– Stoga, prisjetimo se svih onih koji su u prethodnim godinama i stoljećima ovdje živjeli i radili, gradeći i razvijajući sva  naselja u sastavu grada. U nasljeđe su nam ostavili uređen grad te izvrsne temelje, na kojima možemo nesmetano graditi. Ne samo za nas, već i za one koji će ovdje živjeti i raditi za koje desetljeće, pa čak i stoljeće. Današnja svečanost posvećena je dobitnicima ovogodišnjih gradskih priznanja i nagrada. Iako smo na sjednici Gradskog vijeća glasovanjem potvrdili prijedloge komisije, još jednom čestitam ovogodišnjim dobitnicima. Bez vas, vašeg truda i zalaganja te predanosti poslu, naš Grad bi bio siromašniji – zaključio je Varga.

Život i društvo

FOTO Vatrogasci uspješno evakuirali učenike područne škole u Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju prezentacije zajedničkog djelovanja dobrovoljnih vatrogasaca s područja Općine Maruševec te nove vatrogasne opremu i vozila kojom raspolažu vatrogasne postrojbe ovog je vikenda održana pokazna vatrogasna vježba članova Vatrogasne zajednice Općine Maruševec u Druškovcu.

Vježbu su organizirali Vatrogasna zajednica Općine Maruševec u suradnji s Osnovnom školom Gustav Krklec Maruševec. Kroz vježbu, prikazane su mogućnosti i spremnost vatrogasaca u zajedničkom djelovanju gašenja većih požara gospodarskih objekata, mogućnosti snabdijevanja vodom iz hidrantske mreže više vozila u dužem vremenskom periodu, gašenje požara u obrazovnoj ustanovi te uzbunjivanje i provjera sustava radio i telefonskih veza.

Vježbu su koordinirali zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec, vatrogasni časnik prve klase Filip Vrbanec i ravnatelj škole Tomislav Vincek.

Operativne snage pokazale visoku razinu spremnosti i uvježbanosti

–Vježba je tekla prema planu, kao i sama evakuacija djece koja su u vrlo kratkom vremenu izašla iz područne škole u Druškovcu, gdje su naši vatrogasci pokazali visoku razinu, kako u spremnosti tako i uvježbanosti. Za njih takve situacije nasreću nisu česte, no u slučaju da do njih dođe, pripadnici DVD-a Maruševec i Donje Ladanje su spremni – naglasio je Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koji je s predsjednikom Općinskog vijeća Damirom Špremom te počasnim predsjednikom Vatrogasne zajednice Općine Maruševec Zdravkom Kukecom pozorno pratio vježbu.

Za vrijeme vježbe građani su mogli u radu vidjeti i novo vatrogasno tehničko vozilo kojeg je DVD Maruševec uz pomoć Općine Maruševec nabavio prošle godine za takve ali i druge zahtjevne intervencije.

– Ovakve su vježbe dobre i potrebne kako bi se uz vatrogasce i djelatnici škole, ali i učenici pripremili za neželjene situacije, te da bi na ispravan način i pravovremeno mogli reagirati – dodao je Klapša, ističući pritom da je u vježbi sudjelovalo gotovo 30 pripadnika operativnih vatrogasnih službi koji su pokazali kako je sigurnost u Općini Maruševec na vrlo visokoj razini, kao i njihova spremnost u potencijalnim situacijama ugroza.

Nastavite čitati

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje