Povežite se s nama

Život i društvo

Na Židovskom groblju u Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Na Židovskom groblju u Varaždinu u subotu, 27. siječnja obilježen  međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde zajednički vijenac su u spomen svim nedužnim žrtvama holokausta  položili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i zamjenik gradonačelnik Grada Varaždina Miroslav Marković te Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista kao predstavnici  Židovske općine kao i grupa učenika iz Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Župan Stričak je istaknuo kako danas odajemo počast svim žrtvama koje su prolazile nacistički teror.

-Na današnji dan odajemo počast, da se prisjetimo tih strahota, ali i da u  ova nemirna izazovna vremena diljem svijeta povučemo jedan poučak – da ljudska zloba, mržnja mogu nanijeti zaista puno nesreće i zla ljudima. Upravo zbog toga smo danas ovdje pozvali i učenike našeg Centra izvrsnosti iz povijesti da na licu mjesta mogu čuti koliko je to sve bilo zloćudno, da u razgovoru sa sudionicima ovog protokola također o tome popričaju, a sve kako bi iz toga mogli učiti i stvarati bolji i sretniji svijet – poručio je župan.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je naznačio kako je ovo jedan od težih dana kada se prisjećamo svega što se događalo za vrijeme II. Svjetskog rata, prije gotovo 80 godina.

-Kada se vratimo u prošlost, a gledamo sadašnjost, onda vidimo da se i danas događaju velike promjene u cijelom svijetu, da nažalost ljudski rod ne uči iz svojih grešaka i da želi destruktivnim silama opet ići u tom smjeru. Nažalost, svime što svakodnevno gledamo na televiziji, i u Ukrajini, na rubu civilizirane Europe, i u Gazi, vidimo da se procesi koji su toliko negativni, toliko destruktivni, ponavljaju kao neki uzorak. Mislim da nam je svima dužnost kao građanima civilizirane Europe, Hrvatske, mi koji smo rat prošli prije 30-ak godina, voditi brigu da se to nikada ne dogodi i da držimo uspomene na sve ljude koji su stradali za vrijeme totalitarnih režima, pogotovo onog nacističkog-rekao je Marković.

Dr. Andrej Pal , predsjednik Židovske općine Čakovec je istaknuo kako se radi o  najmračnijem razdoblju u povijesti Židova, u povijesti dugoj 5 tisuća godina.

– Od tih nepunih 6 godina ubijeno je preko 6 milijuna Židova, ubijeno je preko 2 milijuna djece. To je bila velika prekretnica u povijesti i sigurno dovela do jedne značajne promjene tijeka svjetske povijesti. Židovi koji su živjeli i u Varaždinu i Čakovcu, oni su se apsolutno integrirali u život zajednice, doprinijeli su razvoju zajednice i zasigurno je vrlo teško reći što bi bilo da toga nije bilo, da te tragične njihove sudbine nije bilo i na koji način bi se dalje razvijao naš kraj. Grad Varaždin i Varaždinska županija redovito obilježavaju današnji dan. Ja im na tome zahvaljujem i sa željom da se ta vremena i događaji nikad ne zaborave i da svi učinimo da se to i ne ponovi- zaključio je dr. Pal.

Nakon odavanja počasti, učenici Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest su razgledali Židovsko groblje u pratnji prof. Milivoja Dretara.

Život i društvo

FOTO Ivica Nerer biciklom kreće na put do Bruxellesa biciklom, prijeći će 1500 kilometara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA” obilježit će 15. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u punopravni savez NATO članica na jedinstven način.

Član Udruge i bivši pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA” te još uvijek djelatna vojna osoba, pripadnik 2. oklopno mehanizirane bojne „PUMA” Ivica Nerer iz Čakovca, biciklom će prijeći put dug 1500 kilometara od Varaždina do Bruxellesa, a njegovo će putovanje trajati deset dana.

Ispraćaj Ivice Nerera organiziran je u petak kod Križa zahvalnosti kod Crkve Sv. Nikole u Varaždinu, dok je kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana prigodna molitva i blagoslov putnika.

-Prvi puta sam izabrao Bruxelles, u povodu 15 godina Hrvatske vojske u NATO savezu. Nakon Domovinskog rata smo priželjkivali ući u NATO savez iz mnogih, između ostalog i sigurnosnih razloga, koji da smo imali nikad se ne bi dogodio rat u Hrvatskoj. Puno je hrvatskih branitelja dalo živote da bi mi danas bili u NATO savezu, a ponajviše njihove obitelji podnose najveći teret, kao i moja obitelj jer nas nikad nema kod kuće. Upravo stoga, želim tako obilježiti 15 godina Hrvatske u NATO savezu i 75 godina NATO saveza – rekao je Nerer.

Dosad je biciklirao po tri puta u Knin i u Vukovar, podsjetio je predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” Robert Puja, koji je otkrio da će zbog povoljnijih vremenskih uvjeta Nerer na put krenuti 15. travnja.

-Prva tri-četiri dana će voziti između 250 možda i 300 kilometara, tako da će ustvari voziti devet dana i jedan dan na sredini imati malo veći odmor, a 25-og travnja on dolazi u Bruxelles. Očekujemo doček na visokoj razini jer ipak je to pothvat koji nije sam tako, kako bi se reklo, ipak je to 1509 kilometara u devet dana i mislim da čovjek to i zaslužuje – rekao je Puja.

Ispraćaju Nerera na daleki put nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji mu je poželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na odredište, nakon čega je upalio svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Planira se da će Nerer stići 25. travnja 2024. godine pred sjedište NATO saveza u Bruxellesu gdje će biti organiziran njegov doček kojem će uz članove Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA”, prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg podupire poduzetništvo, evo kako do potpora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega u 2024. godini.

 Cilj javnog poziva je poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega, stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Ludbrega.

-Posljednjih godina znatno radimo na ovim mjerama, uvodimo novitete prateći trendove i potrebe. Pozivam poduzetnike da se jave u naš odsjek za poduzetništvo i iskoriste sredstva koja im stoje na raspolaganju, koja stoje u proračunu za razvoj njihove djelatnosti i na taj način zapravo doprinesu novom zapošljavanju na našem području – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg tako subvencionira nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za proizvodne djelatnosti, nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za neproizvodne djelatnosti, inicijalne troškove pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika. Sufinancira se i razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga zatim certificiranja proizvoda, pribavljanje potrebne dokumentacije za potrebe povećanja energetske učinkovitosti poduzetnika/obrtnika. Uz to to je i program „Inkubator za kreativne industrije“, zatim subvencioniranje troškova naukovanja u deficitarnim zanimanjima, sufinanciranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita te sufinanciranje usavršavanja deficitarnih zanimanja.

Javni poziv je otvoren od 15. travnja 2024. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2024. godine. Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja.

Prijava na Javni poziv podnosi se Upravnom odjelu za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Odsjeku za razvojne projekte i društvene djelatnosti Grada Ludbrega na obrascu prijave naznačenom u Javnom pozivu pod pojedinom mjerom s traženom potpunom dokumentacijom. Obrasci se nalaze na web stranici Grada Ludbrega www.ludbreg.hr ili se mogu podići osobno u Odsjeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje