Povežite se s nama

Život i društvo

Obilježen Dan mimoza: Edukacijom, cijepljenjem i preventivnim ginekološkim pregledima za manje oboljelih od raka vrata maternice

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je ispred Županijske palače tradicionalnom javnozdravstvenom akcijom obilježen Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Organizator akcije bila je Opća bolnica Varaždin u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo, Medicinskom školom Varaždin, Sveučilištem Sjever te Srednjom školom u Maruševcu s pravom javnosti. Akciju su podržali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, ravnatelj Opće bolnice Varaždin doc.dr.sc. Damir Poljak, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije prim.doc.dr.sc. Spomenka Kiđemet Piskač, županijski vijećnici te ravnatelji zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Varaždinska županija, učenici i profesori Medicinske škole Varaždin, kao i studenti i profesori Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Prema riječima pročelnice Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin Ivane Risek, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije u Varaždinskoj županiji godišnje oboli osam do trinaest žena.

–  U protekloj godini na Odjelu ginekologije Opće bolnice Varaždin dijagnosticirali smo 11 novih slučajeva raka vrata maternice. Rak vrata maternice dijagnosticirali smo u dobi žena od 35. do 50. godine života. Radi se o vrsti raka koja se javlja u nešto mlađoj životnoj dobi žena. Na nacionalnoj razini, od raka vrata maternice godišnje obolijeva oko 320 žena, oko 110 žena umire od posljedica bolesti, a više od trećine žena mlađe je od 60 godina. U skupini žena od 30. do 39. godine života ovo je treće sijelo karcinoma, dakle iza karcinoma dojke i karcinoma štitnjače. Kad govorimo o raku vrata maternice govorimo o jednoj specifičnoj vrsti raka po tome što točno znamo koji mu je uzročnik, a to je kronična infekcija visoko rizičnim podtipovima Humani papiloma virusa, dok s druge strane imamo vrlo učinkovite mjere kojima ga možemo gotovo u potpunosti eliminirati, a to su cjepivo protiv Humani papiloma virusa, i s druge strane, redoviti ginekološki pregled s PAPA testom kao primarnim probirom u žena do 29. godine života i HPV tipizacijom kao primarnim probirom u žena starijih od 29. godine života. Znamo da cjepivo protiv HPV-a štiti od visokorizičnih podtipova virusa i to onih koji su najčešći uzročnik raka vrata maternice. Zahvaljujući našim kolegicama iz djelatnosti za školsku medicinu, u našoj županiji procijepljenost je 70% djevojčica 8. razreda i 63% dječaka. Na nacionalnoj razini, cijepljeno je 51% djevojčica i 37% dječaka-rekla je Ivana Risek,dr.med.

Varaždinska županija kontinuirano daje podršku svim javnozdravstvenim akcijama koje se održavaju jer, prema riječima zamjenice župana Silvije Zagorec one imaju jedan plemeniti cilj, a to je ukazati javnosti o tome koliko je bitno osvijestiti se o nekoj bolesti i usmjeriti pažnju na edukaciju i prevenciju.

-Okupili smo se kako bismo i ove godine zajedno poslali snažnu poruku o tome koliko je važno voditi brigu o vlastitom zdravlju. Također, želimo naglasiti važnost prevencije jer upravo je ključni faktor rano otkrivanje bolesti, ali važni su i preventivni pregledi kako bismo svi zajedno pokušali smanjiti incidenciju te bolesti, a također omogućiti kvalitetniji život našim ženama – rekla je Zagorec i dodala da je posebno veseli što je Varaždinska županija u samom vrhu po pitanju procijepljenosti. Također je naglasila  kako vjeruje da će ova javnozdravstvena akcija potaknuti sugrađane da vode brigu o vlastitom zdravlju.

Podršku organizatorima je pružio i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković naznačivši pritom važnost preventivnih pregleda te brige o vlastitom zdravlju. Također je pohvalio održavanje ovakvih javnozdravstvenih akcija koje idu u smjeru prevencija zloćudnih bolesti.

Život i društvo

U Varaždinskim Toplicama obilježeno 250 godina od izgradnje kapele Svetog Duha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama je tradicionalnom svetom misom na Duhovski ponedjeljak obilježena 250. obljetnica izgradnje kapele Svetog Duha u Varaždinskim Toplicama.

Svetu misu tim je povodom predvodio varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji s biskupom u miru Jurajem Jezerincem, a bili su prisutni i velečasni Stjepan Mostečak, župnik u Sračincu, prečasni Vlado Kolarić, župnik u Strahonincu, zatim tajnik varaždinskog biskupa, velečasni Marko Domiter, te domaći župnik, velečasni Siniša Dudašek.

Kako je istaknula ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović, kapela sv. Duha zaštićeno je kulturno dobro.

– Ove godine slavi ukupno 250 godina postojanja baštinskog objekta u današnjem stanju – rekla je Vlahović, dodajući kako su u periodu od 2015. do 2023. godine provedena istraživanja te radovi na samome objektu, sve s ciljem obnove kao kulturnog i sakralnog spomenika.

Značaj kapele sv. Duha istaknula je i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Varaždinske Toplice mogu se pohvaliti bogatom kulturnom baštinom, među time je i kapela sv. Duha. Grad kontinuirano ulaže u sve kulturne građevine, pa su tako značajna sredstva uložena i u sanaciju kapele. Cilj nam je sačuvati i obnoviti našu kulturnu baštinu kako bismo ju ostavili u nasljeđe budućim naraštajima, ali i doprinijeti većoj turističkoj vrijednosti našega grada – rekla je gradonačelnica Ratković.

Izložba o povijesti kapele i arheološkim nalazima

Dodajmo da će u kapeli sv. Duha u Varaždinskim Toplicama u subotu, 25. svibnja, u 17 sati biti postavljena prigodna izložba „In kamenie” o povijesti kapele i arheološkim nalazima, kao i izložba slika, fotografija i razglednica s motivom kapele.

Svi ste pozvani doći na ovu izložbu koju organizira Župa sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama u suradnji sa Zavičajnim muzejem Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom grada Varaždinskih Toplica.

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Mali Bukovec jedini zastupao Varaždinsku županiju na susretu vatrogasnih puhačkih orkestara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Koprivnici (Koprivničko-križevačka županija) u nedjelju 19. svibnja održan je 38. susret vatrogasnih puhačkih orkestara na kojem je nastupilo 470 glazbenika iz 16 orkestara.

Susret je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica, a pod domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica koje je proslavilo 150. obljetnicu djelovanja. Nakon okupljanja u dvorištu DVD-a Koprivnica, orkestri su svirajući koračnice krenuli prema Zrinskom trgu na kojem je održan susret.


Otvaranje susreta je započelo zajedničkom izvedbom državne i vatrogasne himne te skladbe Croatia pod ravnanjem profesora Dragutina Fabijanića. Otvaranju su uz brojne okupljene građane i ljubitelje glazbe nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te predsjednik DVD-a Koprivnica Nikola Sočev.

– Iznimno sam sretan što vidimo ovoliko okupljenih glazbenika u Koprivnici. Budite ponosni na sve što radite za promociju hrvatskog vatrogastva- rekao je okupljenima Tucaković.

Nakon uvodnih pozdrava, svoje umijeće su prvi pokazali članovi DVD-a Mali Bukovec. Potom su prema programu nastupili orkestri DVD-a Cvetković, Stankovo, Ogulin, Đakovo, Valpovo, Orahovica, Kašina, Špičkovina, Mače, Križ, Kloštar Ivanić, Petrovsko-Špoljari, Velika Gorica i Domagović. Na ovom Susretu nastupio je i tamburaški orkestar DVD-a Čabin.

Orkestri su predstavili širok izbor skladbi, od polki i valcera koje su svirali glazbenici iz Malog Bukovca, preko domaćih zabavnih skladbi u izvedbi orkestara s jaskanskog područja, do teme iz filma “Mission Impossible” u izvedbi PO DVD-a Đakovo.

Uz izvedbe svojih kolega, glazbenici su uživali u krasnom ambijentu središnjeg koprivničkog trga i gradskog parka. Jednak broj orkestara kao i prošle godine na 37. susretu u Cvetkoviću govori da su aktivnosti orkestara u potpunosti obnovljene nakon pauze za vrijeme korona krize.

Posebno veseli veliki broj mladih svirača, koji su zalog budućnosti ovog važnost segmenta rada dobrovoljnih vatrogasnih društava. Idući susret bit će organiziran u Valpovu u rujnu 2025.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje