Povežite se s nama

Novosti

Nabavljaju čak 111 mobitela – traže i iPhone 5 ili HTC one, BlackBerry Z10…

Objavljeno:

- dana

(NE)RACIONALNO

I dok se u susjednoj Međimurskoj županiji hvale s uštedama, u Varaždinskoj županiji drugačija situacija. Županija je pokrenula postupak javne nabave za usluge u pokretnoj telekomunikacijskoj mreži: od ponuđača traže da im do 22. listopada pošalju ponude za nabavu čak 111 mobilnih uređaja i pet tableta, a procijenjena vrijednost usluge na rok od dvije godine je 400.000 kuna bez PDV-a.

– Temeljem provedenog postupka sklopit će se okvirni sporazum na vrijeme od dvije godine. Cilj je za što nižu cijenu osigurati što višu razinu usluga. U postupku nabave traži se okvirni broj priključaka, usluga i uređaja. Time se Županija ne obvezuje na realizaciju navedenih količina u cijelosti. Stvarno nabavljena količina priključaka, usluga i uređaja na temelju okvirnog sporazuma ovisna je o potrebama i raspoloživim financijskim sredstvima kroz dvije godine. U tom razdoblju moguća su različita kretanja u potrebnom broju priključaka, mobilnih uređaja i usluga osobito kada se uzme u obzir povećan opseg poslova koji predstoji u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo – odgovorili su iz Županije.

Prema natječajnoj dokumentaciji, traži se ponuda za 66 uređaja karakteristika kao Samsung Galaxy Fame ili Sony Experia U ili HTC Desire C ili drugi uređaj istih tehničkih karakteristika, 20 uređaja karakteristika kao Sony Experia J ili Galaxy S3 Mini ili Sony Experia SP, 20 uređaja karakteristika kao iPhone 5S 32GB crne boje ili Samsung Galaxy S4 ili HTC one ili LG2 ili Sony Experia Z1 te pet uređaja BlackBerry Z10 ili drugi uređaj istih tehničkih karakteristika.

Zbog čega se nabavlja toliki broj smartphoneova? – U navedenih 111 mobilnih uređaja, 60 posto uređaja neće biti smartphone uređaji koji čine manji dio nabave, tj. 40 posto, a koristit će ih službenici od kojih se očekuje dodatni angažman i trud u rješavanju poslovnih zadataka. Zbog toga ih je potrebno opremiti uređajima koji će povećati njihovu produktivnost tako što su uvijek dostupni pa čak i nakon završetka radnog vremena. Sve obaveze se upisuju u kalendar koji se nalazi na centralnom serverskom računalu, integrirani su svi kontakti sa serverskim računalom smartphoneom i stolnim računalom, omogućuje se provjeravanje i odgovaranje na poruke e-pošte s bilo koje lokacije, omogućava se pristup na internet… Službenicima se na taj način omogućava da kvalitetnije i brže obavljaju svoje poslove, što omogućuje efikasnije izvršenje funkcija Županije – ističu.

Za sve – limit

Međutim, broj mobitela premašuje broj zaposlenika Županije. – Varaždinska županija nema 111 zaposlenika, ali je sigurno da će njihov broj rasti u naredna 24 mjeseca. Opseg poslova Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo enormno je povećan, a rok za rješavanje predmeta tzv. legalizacije je 2015. godina. S postojećim brojem službenika u tom roku se neće moći završiti postupke i izdati potrebne dokumente, u interesu građana. Procjenjuje se da će u sljedećem razdoblju biti potrebno zaposliti dodatne službenike na tim poslovima. Upravo ti službenici će dobiti preostali broj mobilnih uređaja, pri čemu će 60 posto službenika dobiti “obične” mobilne uređaje, a ne smartphone – napominju u Županiji.

Treba reći i to da ponuditelji moraju omogućiti postavljanje limita potrošnje za svakog korisnika VPN-a, kao i korištenje uređaja za privatne poslove “uz opciju manualnog razdvajanja poslovnih i privatnih poziva (na privatni račun) u svakom trenutku te određivanje limita potrošnje (nakon kojeg se tereti isključivo privatni račun) za svaki priključak”.

Plaće manje od 2010!

Iako međimurskog župana Matiju Posavca svi hvale jer je smanjio plaće zaposlenika, Varaždinska županija je to učinila još 2010. godine. Tada je osnovica za obračun plaća smanjena na 3.400 kuna, čime su mjesečna primanja službenika i namještenika smanjena za više od 30 posto! Kad su u pitanju naknade za 41 vijećnika, iz Županije su nam odgovorili da se njihovo smanjenje zasad ne planira. Prema odluci iz 2011., visina vijećničke naknade dobiva se umnoškom osnovice od 3.600 kn bruto i koeficijenata. – Mjesečni bruto trošak naknade predsjednika Skupštine iznosi 6.840 kn, a prosječni mjesečni bruto trošak vijećnika 2.423,45 kn. Ukupni mjesečni bruto trošak naknada za vijećnike iznosi 103.777,85 kn – izvijestili su iz Županije.

Pozivi prema Kanadi i SAD-u

U postupku javne nabave Županija za 17 plus tri mobilna priključka traži pozive prema brojevima iz posjećene zemlje i za Hrvatsku za države Austrija, Italija, Mađarska, Slovenija, ali i za San Marino, Švedsku, Makedoniju i druge. Isto tako traže se međunarodni pozivi iz Hrvatske prema Danskoj, Bugarskoj, Islandu, Lihtenštajnu i tako dalje.
– Poznato je da mobilni operatori svoje ponude prometa koncipiraju u grupama. Tako pojedine grupe poziva iz posjećene zemlje koja je vrlo interesantna i potrebna sadržavaju i neke zemlje prema kojima nema potrebe uspostavljati pozive, ali ih ne možemo isključiti. Drugim riječima, ako nas interesiraju pozivi iz npr. Austrije i Slovenije, mobilni operateri te zemlje imaju u grupi koja sadržava npr. San Marino. To ne znači nužno da će netko putovati u npr. San Marino ili zvati u San Marino – pojašnjavaju iz Županije. Napominju da se javnom nabavom tih usluga osigurava da trošak komuniciranja s inozemstvom bude što niži, predviđen i pod kontrolom. – Koliko će službenika i dužnosnika eventualno komunicirati i u koju svrhu, određuju nadležne osobe, sukladno županijskom ustrojstvu i pravilima. Nakon što bude sklopljen ugovor, manji broj priključaka moći će po poznatoj, nižoj cijeni komunicirati određeni broj minuta prema točno određenoj grupi zemalja. Ako se ta usluga ne konzumira, tj. ako nema poziva, onda trošak ne postoji. Smatramo da je primjerenije predvidjeti neku moguću potrebnu uslugu i odmah ograničiti troškove nego ne predvidjeti uslugu i nakon toga neugovorene usluge plaćati po višestruko većim cijenama – kažu iz Županije. Za tri priključka se dodatno traže i međunarodni pozivi iz Hrvatske prema Kanadi i SAD-u te prijenos data podataka preko voice priključka u Njemačkoj, Belgiji i Irskoj. – Župan i njegovi zamjenici, kao najodgovornije osobe u Županiji, mogu imati specifične potrebe komunikacije koje su veće od potreba ostalih korisnika. Budući da odgovorno upravljamo ograničenim novčanim sredstvima, želimo omogućiti da oni mogu nesmetano komunicirati, a da istovremeno smanjimo troškove na najmanju moguću mjeru. Zbog toga treba unaprijed predvidjeti sve usluge koje bi mogle biti potrebne, što ne znači da će se one i konzumirati. Ako te usluge ne budu korištene, onda za Županiju nema troška – ističu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje