Povežite se s nama

U fokusu

Načelnik Vinice Kostanjevac: Uvjeren sam da će u drugom krugu pobijediti Čehok i Čačić

Objavljeno:

- dana

“VRIJEME JE DA ŠTROMAR ODE”

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, koji je u prvom krugu lokalnih izbora izborio peti mandat zaredom, uvjeren je da će Ivan Čehok uvjerljivo postati gradonačelnik Varaždina, a Radimir Čačić varaždinski župan.

Istaknuo je to u priopćenju, u kojem ističe da je nakon prvog kruga izbora primio puno telefonskih upita, ali i neposredno razgovarao sa svojim mještanima.

– Upravo zato dajem svoj osvrt. Teško mi je dati odgovor na učestala pitanja kako aktualni župan dolazi iz Vinice, a što, nažalost, spozna samo pred svake izbore. Dosad je nedemokratskim postupcima dao negativan primjer primjene ljudskih i demokratskih načela vođenja naše Županije. Nadalje, nije osmislio niti jedan projekt iako si ih je na stotine besramno pripisao.  Ali u nečem je ipak uspio, a to je sve posvađati, a Županiju zadužiti i unazaditi! Upravo zato  smatram da je najbolje da ode – ustvrdio je Kostanjevac.

“Zaslužena demokratska kazna”

Ističe da je najgore što je Županiju privatizirao, što je želio preslikati na Vinicu.

– Najočitiji primjer za to su zapošljavanja u bolnicama, osnovnim i srednjim školama, ŽUC-u, Varkomu, Aquatehnici, staračkom domu, ljekarni  i slično, u kojima je s bivšim gradonačelnikom kontrolirao i zapošljavao po stranačkom i familijarnom ključu i kriteriju. Ovi propusti, nepotizam i nedolično ponašanje nisu primjereni županu pa očekujem da će ga sustići zaslužena demokratska kazna, o čemu uporno pišem i govorim duži niz godina – zaključio je načelnik Vinice, koji dolazi iz redova HDZ-a.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje