Povežite se s nama

Međimurje

Nacionalni program pomoći vinarima: u četiri godine podijelit će se 55 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 3. siječnja usvojen je Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine vrijedan 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun eura godišnje. Nacionalni program pomoći sektoru vina provodi se od 2014. godine, a za razdoblje od 2019. do 2023. godine provodit će se putem četiri mjere.

Prva mjera uključuje promidžbene aktivnosti u državama članicama Europske unije davanjem potpora za informativne kampanje. Mjerama su predviđena i sredstva za promidžbu na tržištima trećih zemalja. Vinari će potpore moći dobiti za restrukturiranje i konverziju postojećih vinograda, kao i za ulaganja u izgradnju podruma te nabavku vinarske opreme.

Promidžba u državama članicama Europske unije nova je mjera s intenzitetom potpore od čak 80 posto od razine maksimalno prihvatljivih troškova.

Novim Nacionalnim programom također je povećan intenzitet potpore s dosadašnjih 50 posto na 75 posto od razine maksimalno prihvatljivih troškova, uvedena je nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od tri godine, što prije nije bilo uređeno, a uvedena je i mogućnost pokrića troškova, takozvanih „doprinosa u naravi“, kojim se korisniku nadoknađuje vrijednost izvršenih poslova u projektu koje je sam proveo bez podloge računa, što prije nije bilo moguće.

U svim mjerama, s ciljem bržega protoka financijskih sredstva u projektu, uvedena je isplata potpore po pojedinim provedenim projektnim aktivnostima.

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje