Povežite se s nama

U fokusu

Nacionalni Stožer potvrdio uvođenje propusnica, iznimke mjera za misna slavlja za Božić

Objavljeno:

- dana

Stožer civilne zaštite RH danas je u 11 sati potvrdio uvođenje novih mjera za božićne blagdane.

Ministar Božinović istakao je da zbog epidemiloške situacije trenutno ne može biti popuštanja mjera. Želi se “primiriti” stanovništvo i obeshrabriti druženja, rekao je.

Mjere će vrijediti od 21. prosinca do 10. siječnja 2021. godine.

Školski praznici trajat će do 18. siječnja.

HUP je uputio svojim članicama apel da omoguće radnicima da koriste godišnji odmor u blagdanskom periodu.

Nastavljaju se mjere koje su važile do 21. prosinca, odnosno bit će produžene.

Ograničena su privatna okupljanja i svečanosti na 10 osoba iz dva kućanstva.

Preporuča se da se misna slavlja održavaju online i na TV-u. Iznimka za misna slavlja bit će 24. i 25. prosinca, odnosno Badnjak i Božić, kada će se misna slavlja održavati prema uputama HZJZ-a. O mjerama za ovo bit će izdana posebna uputa. Capak je rekao da će preporuka biti da se polnoćka i ostale mise pomaknu na ranije, da završe do 22 sata.

Broj prisutnih u kinima, kazalištima i slično se ograničava na 7 metara kvadratnih po osobi.

Uvodi se zabrana napuštanja županije prebivališta ili boravišta. Ova mjera stupa na snagu 23. prosinca, objasnio je Božinović. Zabrana se ne odnosi na nužne službe – dostavu, medicinske službe, komunalne djelatnosti, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanje na posao i s posla ako se ne može obavaljati na daljinu i slično.

Propusnice kroz sustav e-propusnica izdaju županijski Stožer, a iznimno propusnice može izdati Ravnateljstvo civilne zaštite. Oni koji su negdje drugdje moći će se vratiti u prebivalište. Ovo se ne odnosi na kretanje između Zagreba i Zagrebačke županije.

Ministar Božinović rekao je da je cilj maksimalno smanjiti radnu aktivnost.

Oni koji su platili smještaj u hotelu, kući za odmor ili slično moći će tamo otići, potvrdio je Božinović.

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje