Povežite se s nama

Međimurje

Nadmašili sva očekivanja – rekordnih 320 tisuća posjetitelja i više od 300 izlagača

Objavljeno:

- dana

PORCIJUNKULOVO

Brojke su neumoljive, a one ove godine itekako idu Porcijunkulovu u prilog

. Oko 320 tisuća posjetitelja u šest dana manifestacije i više od 300 izlagača premašili su očekivanja i najoptimističnijih prognozera. Povećanje od čak 90 tisuća posjetitelja na ovogodišnjem Porcijunkulovu potvrda je ispravnoga organizacijskoga koncepta kojim se od maloga tradicionalnoga čakovečkog događanja stvorila manifestacija prepoznatljiva diljem Hrvatske, ali i izvan njezinih granica.

Kultura i tradicija

Gotovo savršen spoj tradicijske kulture i modernih trendova Čakovec je pretvorio u destinaciju koju se obvezno mora posjetiti tijekom šest dana Porcijunkulova. Upravo želja da se očuva tradicijska i kulturna osnova Porcijunkulova, koje je prvobitno zamišljeno kao sajam tradicijskih zanata vezan uz crkveni blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule, čine ovo događanja drugačijim i posebnijim od velike većine sličnih.

6 izvođača izmijenilo se na glavnoj pozornici: Bešlić, Prljavo kazalište, klapa Šufit, Škoro, Danijela i Grašo

– Mnogo toga koncepcijski možemo mijenjati i prilagođavati, ali tradicijska osnova mora ostati. Živimo u vremenu kada se jako lako zaborave korijeni i povijest. Porcijunkulovo upravo stoga mora očuvati sjećanje na vrijedne ruke naših Međimuraca, narodne običaje, kulturu i tradiciju, na temelju kojih se razvilo Međimurje u kakvom danas živimo – često ističe Boška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca.

Sajam tradicijskih zanata, brojni izlagači domaćih, autohtonih proizvoda i rukotvorina, zabavni programi i radionice za djecu, ulični performeri i zabavljači, bogata eno-gastronomska ponuda… sve to na svoj način obogaćuje program i privlači svake godine sve veći broj posjetitelja. Organizatori su ponovno pogodili i s odabirom glavnih glazbenih imena, čiji su koncerti u večernjim satima zaključili bogati dnevni program. Halid Bešlić na otvorenju, pa redom Prljavo kazalište, klapa Šufit, Miroslav Škoro, Danijela i Petar Grašo, do posljednjeg su mjesta ispunili prostor jezera uz utvrdu Zrinskih.

90 tisuća više posjetitelja ove je godine posjetilo Porcijunkulovo u odnosu na prošlogodišnje izdanje festivala

– Prebacivanjem glavne festivalske pozornice u jezero željeli smo osloboditi prostor na trgu za još veći broj izlagača, a ujedno praćenje koncerata učiniti ugodnijim i komfornijim. Ovim potezom u tome smo definitivno uspjeli – zadovoljan je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Priznanja najboljima

Posljednji dan manifestacije bio je prilika da se najboljim sudionicima uruče priznanja “Najbolje na Porcijunkulovome”, koja se dodjeljuju u osam kategorija. Tako je najsimpatičnije izlagačko mjesto ono zagrebačkih proizvođača krafni “Kajkuš”. Najkreativnije izlagačko mjesto je “Fantasy factory” u vlasništvu Marija Vadlje iz Murskog Središća. Monika Mihalić iz Novog Sela Rok i Hrvoje Halića iz Uljare Šenkovec najsimpatičniji su izlagači. U kategoriji stari zanati priznanja su završila u rukama Udruge žena Nedelišće, Stjepana Benka iz Gornje Stubice i Udruge žena “Zlatne ruke” Čakovec. Lana Kramar priznanje je dobila zahvaljujući najljepšem osmijehu Porcijunkulova, dok je Jozo Ciganović iz Đakova najzabavniji ulični performer. Dodijeljena je i nagrada u kategoriji najpozitivnije osobe Porcijunkulova, a ona je završila u rukama Milice Vugrinec iz Lopatinca.

Monika Mihalić iz Novog Sela Rok i Hrvoje Halića iz Uljare Šenkovec najsimpatičniji su izlagači

Šareni kišobrani obješeni nad čakovečkom šetnicom, prepoznatljiv simbol Porcijunkulova, zatvoreni su i spremljeni na sigurno. Svojevrsni brend Grada Čakovca, koji mu daje prepoznatljivi vizualni identitet, s nestrpljenjem očekuju da ih se ponovno otvori dogodine. Baš kao i velika većina zadovoljnih šetača.
– Velika hvala svim sudionicima manifestacije koji su kroz šest dana svojim doprinosom osigurali nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje. Najveća hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji te svima koji su uložili velike napore da nam grad u ovo vrijeme izgleda besprijekorno – poručuju iz Turističkog ureda.

 

Izvor:
Foto: Regionalni tjednik

Međimurje

Zajednica sportskih udruga Čakovca za programe i projekte osigurala dva milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Čakovca poziva sportaše i sportske klubove da se jave na javni poziv putem kojeg će se isplaćivati financijske potpore za projekte i programe. Ukupna vrijednost javnog poziva je 2,07 milijuna kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći 200.000 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji programa i projekata su udruge građana članovi Zajednice sportskih udruga Čakovca čije aktivnosti doprinose zadovoljavanju javnih potreba u sportu i ispunjavanju ciljeva i prioriteta definiranih Statutom Zajednice i javnim pozivom. Prednost u ostvarivanju financijske potpore imaju programi ili projekti koji su do sada kontinuirano sufinancirani i uspješno provedeni, koji trajno, sustavno i intenzivno utječu na korisnika, koje podnositelji programa ili projekta provode u suradnji sa srodnim udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama te oni koji se odvijaju na području Čakovca.

Poziv će biti otvoren do 4. veljače, a prijave će ove godine biti isključivo online.

Nastavite čitati

Međimurje

Do 23. siječnja prikupljaju se prijedlozi kandidata u izboru za najsportaše Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i ove godine poziva na predlaganje kandidata za izbor najboljih sportaša Međimurja u 2021. godini. Klubovi mogu dostaviti ime po jednog kandidata iz svojeg sporta u kategorijama: najboljih sportašica i sportaša, ženske ekipe i muške momčadi te para, štafete ili posade. Predloženi kandidati trebali bi biti pojedinci i ekipe koji su članovi klubova i udruga s područja Međimurske županije te koji su ostvarili najbolji uspjeh u svom sportu.

Također, klubovi mogu dostaviti prijedloge za nagradu „Darovite sportašice i sportaši“, a kriteriji za nominaciju su: prvo mjesto na državnom prvenstvu mlađih kategorija, reprezentativni status, kategorizacija Hrvatskog olimpijskog odbora i da kandidat nije dosada nagrađivan kao daroviti sportaš.

Klubovi mogu slati i prijedloge za dodjelu priznanja „Franjo Punčec“ koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo i godišnje priznanje.

Županijska Zajednica športskih udruga i saveza u suradnji s Udrugom sportskih novinara Međimurja i ove će godine izabrati dobitnika natječaja u izboru „Sportski fair-play potez 2021. godine“.

U obzir će doći svi prijedlozi koji budu dostavljeni do 23. siječnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje