Povežite se s nama

Međimurje

Nadmašili sva očekivanja – rekordnih 320 tisuća posjetitelja i više od 300 izlagača

Objavljeno:

- dana

PORCIJUNKULOVO

Brojke su neumoljive, a one ove godine itekako idu Porcijunkulovu u prilog

. Oko 320 tisuća posjetitelja u šest dana manifestacije i više od 300 izlagača premašili su očekivanja i najoptimističnijih prognozera. Povećanje od čak 90 tisuća posjetitelja na ovogodišnjem Porcijunkulovu potvrda je ispravnoga organizacijskoga koncepta kojim se od maloga tradicionalnoga čakovečkog događanja stvorila manifestacija prepoznatljiva diljem Hrvatske, ali i izvan njezinih granica.

Kultura i tradicija

Gotovo savršen spoj tradicijske kulture i modernih trendova Čakovec je pretvorio u destinaciju koju se obvezno mora posjetiti tijekom šest dana Porcijunkulova. Upravo želja da se očuva tradicijska i kulturna osnova Porcijunkulova, koje je prvobitno zamišljeno kao sajam tradicijskih zanata vezan uz crkveni blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule, čine ovo događanja drugačijim i posebnijim od velike većine sličnih.

6 izvođača izmijenilo se na glavnoj pozornici: Bešlić, Prljavo kazalište, klapa Šufit, Škoro, Danijela i Grašo

– Mnogo toga koncepcijski možemo mijenjati i prilagođavati, ali tradicijska osnova mora ostati. Živimo u vremenu kada se jako lako zaborave korijeni i povijest. Porcijunkulovo upravo stoga mora očuvati sjećanje na vrijedne ruke naših Međimuraca, narodne običaje, kulturu i tradiciju, na temelju kojih se razvilo Međimurje u kakvom danas živimo – često ističe Boška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca.

Sajam tradicijskih zanata, brojni izlagači domaćih, autohtonih proizvoda i rukotvorina, zabavni programi i radionice za djecu, ulični performeri i zabavljači, bogata eno-gastronomska ponuda… sve to na svoj način obogaćuje program i privlači svake godine sve veći broj posjetitelja. Organizatori su ponovno pogodili i s odabirom glavnih glazbenih imena, čiji su koncerti u večernjim satima zaključili bogati dnevni program. Halid Bešlić na otvorenju, pa redom Prljavo kazalište, klapa Šufit, Miroslav Škoro, Danijela i Petar Grašo, do posljednjeg su mjesta ispunili prostor jezera uz utvrdu Zrinskih.

90 tisuća više posjetitelja ove je godine posjetilo Porcijunkulovo u odnosu na prošlogodišnje izdanje festivala

– Prebacivanjem glavne festivalske pozornice u jezero željeli smo osloboditi prostor na trgu za još veći broj izlagača, a ujedno praćenje koncerata učiniti ugodnijim i komfornijim. Ovim potezom u tome smo definitivno uspjeli – zadovoljan je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Priznanja najboljima

Posljednji dan manifestacije bio je prilika da se najboljim sudionicima uruče priznanja “Najbolje na Porcijunkulovome”, koja se dodjeljuju u osam kategorija. Tako je najsimpatičnije izlagačko mjesto ono zagrebačkih proizvođača krafni “Kajkuš”. Najkreativnije izlagačko mjesto je “Fantasy factory” u vlasništvu Marija Vadlje iz Murskog Središća. Monika Mihalić iz Novog Sela Rok i Hrvoje Halića iz Uljare Šenkovec najsimpatičniji su izlagači. U kategoriji stari zanati priznanja su završila u rukama Udruge žena Nedelišće, Stjepana Benka iz Gornje Stubice i Udruge žena “Zlatne ruke” Čakovec. Lana Kramar priznanje je dobila zahvaljujući najljepšem osmijehu Porcijunkulova, dok je Jozo Ciganović iz Đakova najzabavniji ulični performer. Dodijeljena je i nagrada u kategoriji najpozitivnije osobe Porcijunkulova, a ona je završila u rukama Milice Vugrinec iz Lopatinca.

Monika Mihalić iz Novog Sela Rok i Hrvoje Halića iz Uljare Šenkovec najsimpatičniji su izlagači

Šareni kišobrani obješeni nad čakovečkom šetnicom, prepoznatljiv simbol Porcijunkulova, zatvoreni su i spremljeni na sigurno. Svojevrsni brend Grada Čakovca, koji mu daje prepoznatljivi vizualni identitet, s nestrpljenjem očekuju da ih se ponovno otvori dogodine. Baš kao i velika većina zadovoljnih šetača.
– Velika hvala svim sudionicima manifestacije koji su kroz šest dana svojim doprinosom osigurali nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje. Najveća hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji te svima koji su uložili velike napore da nam grad u ovo vrijeme izgleda besprijekorno – poručuju iz Turističkog ureda.

 

Izvor:
Foto: Regionalni tjednik

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje