Povežite se s nama

Međimurje

Nadmašili sva očekivanja – rekordnih 320 tisuća posjetitelja i više od 300 izlagača

Objavljeno:

- dana

PORCIJUNKULOVO

Brojke su neumoljive, a one ove godine itekako idu Porcijunkulovu u prilog

. Oko 320 tisuća posjetitelja u šest dana manifestacije i više od 300 izlagača premašili su očekivanja i najoptimističnijih prognozera. Povećanje od čak 90 tisuća posjetitelja na ovogodišnjem Porcijunkulovu potvrda je ispravnoga organizacijskoga koncepta kojim se od maloga tradicionalnoga čakovečkog događanja stvorila manifestacija prepoznatljiva diljem Hrvatske, ali i izvan njezinih granica.

Kultura i tradicija

Gotovo savršen spoj tradicijske kulture i modernih trendova Čakovec je pretvorio u destinaciju koju se obvezno mora posjetiti tijekom šest dana Porcijunkulova. Upravo želja da se očuva tradicijska i kulturna osnova Porcijunkulova, koje je prvobitno zamišljeno kao sajam tradicijskih zanata vezan uz crkveni blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule, čine ovo događanja drugačijim i posebnijim od velike većine sličnih.

6 izvođača izmijenilo se na glavnoj pozornici: Bešlić, Prljavo kazalište, klapa Šufit, Škoro, Danijela i Grašo

– Mnogo toga koncepcijski možemo mijenjati i prilagođavati, ali tradicijska osnova mora ostati. Živimo u vremenu kada se jako lako zaborave korijeni i povijest. Porcijunkulovo upravo stoga mora očuvati sjećanje na vrijedne ruke naših Međimuraca, narodne običaje, kulturu i tradiciju, na temelju kojih se razvilo Međimurje u kakvom danas živimo – često ističe Boška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca.

Sajam tradicijskih zanata, brojni izlagači domaćih, autohtonih proizvoda i rukotvorina, zabavni programi i radionice za djecu, ulični performeri i zabavljači, bogata eno-gastronomska ponuda… sve to na svoj način obogaćuje program i privlači svake godine sve veći broj posjetitelja. Organizatori su ponovno pogodili i s odabirom glavnih glazbenih imena, čiji su koncerti u večernjim satima zaključili bogati dnevni program. Halid Bešlić na otvorenju, pa redom Prljavo kazalište, klapa Šufit, Miroslav Škoro, Danijela i Petar Grašo, do posljednjeg su mjesta ispunili prostor jezera uz utvrdu Zrinskih.

90 tisuća više posjetitelja ove je godine posjetilo Porcijunkulovo u odnosu na prošlogodišnje izdanje festivala

– Prebacivanjem glavne festivalske pozornice u jezero željeli smo osloboditi prostor na trgu za još veći broj izlagača, a ujedno praćenje koncerata učiniti ugodnijim i komfornijim. Ovim potezom u tome smo definitivno uspjeli – zadovoljan je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Priznanja najboljima

Posljednji dan manifestacije bio je prilika da se najboljim sudionicima uruče priznanja “Najbolje na Porcijunkulovome”, koja se dodjeljuju u osam kategorija. Tako je najsimpatičnije izlagačko mjesto ono zagrebačkih proizvođača krafni “Kajkuš”. Najkreativnije izlagačko mjesto je “Fantasy factory” u vlasništvu Marija Vadlje iz Murskog Središća. Monika Mihalić iz Novog Sela Rok i Hrvoje Halića iz Uljare Šenkovec najsimpatičniji su izlagači. U kategoriji stari zanati priznanja su završila u rukama Udruge žena Nedelišće, Stjepana Benka iz Gornje Stubice i Udruge žena “Zlatne ruke” Čakovec. Lana Kramar priznanje je dobila zahvaljujući najljepšem osmijehu Porcijunkulova, dok je Jozo Ciganović iz Đakova najzabavniji ulični performer. Dodijeljena je i nagrada u kategoriji najpozitivnije osobe Porcijunkulova, a ona je završila u rukama Milice Vugrinec iz Lopatinca.

Monika Mihalić iz Novog Sela Rok i Hrvoje Halića iz Uljare Šenkovec najsimpatičniji su izlagači

Šareni kišobrani obješeni nad čakovečkom šetnicom, prepoznatljiv simbol Porcijunkulova, zatvoreni su i spremljeni na sigurno. Svojevrsni brend Grada Čakovca, koji mu daje prepoznatljivi vizualni identitet, s nestrpljenjem očekuju da ih se ponovno otvori dogodine. Baš kao i velika većina zadovoljnih šetača.
– Velika hvala svim sudionicima manifestacije koji su kroz šest dana svojim doprinosom osigurali nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje. Najveća hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji te svima koji su uložili velike napore da nam grad u ovo vrijeme izgleda besprijekorno – poručuju iz Turističkog ureda.

 

Izvor:
Foto: Regionalni tjednik

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje