Povežite se s nama

Međimurje

Nadmašili sva očekivanja – rekordnih 320 tisuća posjetitelja i više od 300 izlagača

Objavljeno:

- dana

PORCIJUNKULOVO

Brojke su neumoljive, a one ove godine itekako idu Porcijunkulovu u prilog

. Oko 320 tisuća posjetitelja u šest dana manifestacije i više od 300 izlagača premašili su očekivanja i najoptimističnijih prognozera. Povećanje od čak 90 tisuća posjetitelja na ovogodišnjem Porcijunkulovu potvrda je ispravnoga organizacijskoga koncepta kojim se od maloga tradicionalnoga čakovečkog događanja stvorila manifestacija prepoznatljiva diljem Hrvatske, ali i izvan njezinih granica.

Kultura i tradicija

Gotovo savršen spoj tradicijske kulture i modernih trendova Čakovec je pretvorio u destinaciju koju se obvezno mora posjetiti tijekom šest dana Porcijunkulova. Upravo želja da se očuva tradicijska i kulturna osnova Porcijunkulova, koje je prvobitno zamišljeno kao sajam tradicijskih zanata vezan uz crkveni blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule, čine ovo događanja drugačijim i posebnijim od velike većine sličnih.

6 izvođača izmijenilo se na glavnoj pozornici: Bešlić, Prljavo kazalište, klapa Šufit, Škoro, Danijela i Grašo

– Mnogo toga koncepcijski možemo mijenjati i prilagođavati, ali tradicijska osnova mora ostati. Živimo u vremenu kada se jako lako zaborave korijeni i povijest. Porcijunkulovo upravo stoga mora očuvati sjećanje na vrijedne ruke naših Međimuraca, narodne običaje, kulturu i tradiciju, na temelju kojih se razvilo Međimurje u kakvom danas živimo – često ističe Boška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca.

Sajam tradicijskih zanata, brojni izlagači domaćih, autohtonih proizvoda i rukotvorina, zabavni programi i radionice za djecu, ulični performeri i zabavljači, bogata eno-gastronomska ponuda… sve to na svoj način obogaćuje program i privlači svake godine sve veći broj posjetitelja. Organizatori su ponovno pogodili i s odabirom glavnih glazbenih imena, čiji su koncerti u večernjim satima zaključili bogati dnevni program. Halid Bešlić na otvorenju, pa redom Prljavo kazalište, klapa Šufit, Miroslav Škoro, Danijela i Petar Grašo, do posljednjeg su mjesta ispunili prostor jezera uz utvrdu Zrinskih.

90 tisuća više posjetitelja ove je godine posjetilo Porcijunkulovo u odnosu na prošlogodišnje izdanje festivala

– Prebacivanjem glavne festivalske pozornice u jezero željeli smo osloboditi prostor na trgu za još veći broj izlagača, a ujedno praćenje koncerata učiniti ugodnijim i komfornijim. Ovim potezom u tome smo definitivno uspjeli – zadovoljan je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Priznanja najboljima

Posljednji dan manifestacije bio je prilika da se najboljim sudionicima uruče priznanja “Najbolje na Porcijunkulovome”, koja se dodjeljuju u osam kategorija. Tako je najsimpatičnije izlagačko mjesto ono zagrebačkih proizvođača krafni “Kajkuš”. Najkreativnije izlagačko mjesto je “Fantasy factory” u vlasništvu Marija Vadlje iz Murskog Središća. Monika Mihalić iz Novog Sela Rok i Hrvoje Halića iz Uljare Šenkovec najsimpatičniji su izlagači. U kategoriji stari zanati priznanja su završila u rukama Udruge žena Nedelišće, Stjepana Benka iz Gornje Stubice i Udruge žena “Zlatne ruke” Čakovec. Lana Kramar priznanje je dobila zahvaljujući najljepšem osmijehu Porcijunkulova, dok je Jozo Ciganović iz Đakova najzabavniji ulični performer. Dodijeljena je i nagrada u kategoriji najpozitivnije osobe Porcijunkulova, a ona je završila u rukama Milice Vugrinec iz Lopatinca.

Monika Mihalić iz Novog Sela Rok i Hrvoje Halića iz Uljare Šenkovec najsimpatičniji su izlagači

Šareni kišobrani obješeni nad čakovečkom šetnicom, prepoznatljiv simbol Porcijunkulova, zatvoreni su i spremljeni na sigurno. Svojevrsni brend Grada Čakovca, koji mu daje prepoznatljivi vizualni identitet, s nestrpljenjem očekuju da ih se ponovno otvori dogodine. Baš kao i velika većina zadovoljnih šetača.
– Velika hvala svim sudionicima manifestacije koji su kroz šest dana svojim doprinosom osigurali nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje. Najveća hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji te svima koji su uložili velike napore da nam grad u ovo vrijeme izgleda besprijekorno – poručuju iz Turističkog ureda.

 

Izvor:
Foto: Regionalni tjednik

Međimurje

30 godina Gimnastičkog kluba: „Macan je više od kluba. On je obitelj, simbol zajedništva, ustrajnosti i kvalitete“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan svečano je obilježio 30 godina postojanja, a programu koji se održao u multimedijalnoj dvorani Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja Čakovec“ prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. Gosti su svim članovima Gimnastičkog kluba zahvalili na kontinuitetu kvalitete, dobrim rezultatima i odličnom radu kao i vrhunskim trenerima koji rade s djecom željnom učenja, treniranja i napredovanja.

– Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan spada u predvodnike međimurskog sporta. Iz njega je ponikao nositelj srebrne olimpijske medalje, prve gimnastičke olimpijske medalje u Hrvatskoj, te je riječ o Klubu koji je desetljećima rasadnik talenata – naglasio je župan Matija Posavec.

– Ovo je zaista veliki jubilej u svjetlu činjenice da je Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan jedan od simbola Čakovca i mjesto gdje se stvaraju novi talenti, ali i šampioni – poručila je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Tijekom svečanosti iz GK Marijan Zadravec Macan poručili su da će otvoriti balon-dvoranu nadomak Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, a staru sportsku dvoranu na toj lokaciji preurediti u gimnastičku. Macanov dom u centru grada, u svom novom ruhu, postat će centar izvrsnosti za mlade sportaše.

Uoči rođendanskog programa održana je klupska izborna Skupština, na kojoj je potvrđeno da će i u novom četverogodišnjem mandatu Klub voditi predsjednik Željko Jakopec. Dopredsjednik ostaje Mario Vukoja, a tajnik Marijan Vugrinčić. Proslavljeni hrvatski olimpijac Filip Ude imenovan je sportskim direktorom Gimnastičkog kluba.

Predsjednik Željko Jakopec osvrnuo se na protekla tri desetljeća rekavši da se u Klubu radilo s tisućama djece, a pehara i medalja je toliko da se više i ne broje.

– Svima nama Macan je više od kluba. Svima nama Macan je obitelj. Simbolizira zajedništvo, ustrajnost, stručnost, kvalitetu, želju za napretkom, a čega ne bi bilo bez duha kojega nam je usadio upravo Macan i čija ostavština je dio svih nas – poručio je predsjednik Jakopec.

Na svečanosti su podijeljena najviša klupska priznanja. Godišnje nagrade dobili su Matija Novak, Marija Zadravec i Vilim Simon dok je Marijan Vugrinčić primio medalju za životno djelo.

Nastavite čitati

Međimurje

Gradonačelnik Dražen Srpak pokrenuo inicijativu za micanjem graničnog prijelaza u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osamostaljenjem Republike Hrvatske od 1991. godine u Murskom Središću oformljen je granični prijelaz. Kako je ulaskom Hrvatske u schengenski prostor nestala bilo kakva potreba za graničnim prijelazom, gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Srpak pokrenuo je inicijativu za micanjem granične konstrukcije iz Murskog Središća.

Tim je povodom u najsjevernijem hrvatskom gradu boravio Ante Kapulica iz Ministarstva financija. Gradonačelnik Srpak iznio je kompletnu problematiku vezanu za obnovu Sokolskog doma koja će biti gotovo nemoguća ukoliko se s bivšeg graničnog prijelaza ne uklone kontejneri s desne strane u smjeru Slovenije.

– Slažem se s argumentima koje je iznio gradonačelnik Srpak. Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor spomenuti resursi više nisu potrebni. Također, kako se bivši granični prijelaz nalazi na mostu i u centru Murskog Središća, svakako ima smisla da se jednostavno ukloni – prokomentirao je Kapulica.

Gradonačelnik Srpak zatražit će sastanak i s ministrom financija Markom Primorcem, kojem će također predstaviti problematiku, a sve s ciljem postizanja dogovora oko potpunog micanja svih dijelova bivšega graničnog prijelaza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje