Povežite se s nama

Međimurje

Počela sezona ambrozije – alergične osobe, pripremite se!

Objavljeno:

- dana

ALERGIJA

Sredinom srpnja u zraku su se pojavila prva peludna zrnca visoko alergene korovne biljke ambrozije, objavljeno je na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, iz kojeg upozoravaju osobe alergične na ambroziju da se jave svom liječniku i započnu s terapijom.

Prema nekim procjenama u Hrvatskoj je svaka deseta osoba alergična na ambroziju, a broj alergičara neprestano raste jer se ovaj iznimno otporan i izdržljiv korov svake godine sve više širi, bez obzira na zakonsku obvezu njegova uništavanja. Najrasprostranjeniji je u Slavoniji, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i u primorsko-goranskom području, a sve se više širi i prema morskoj obali.

Ambrozija cvate od srpnja do rujna, a vrhunac cvatnje je najčešće krajem kolovoza, pa je ovo razdoblje osobito teško za sve alergičare, koje tada muče kihanje, kašljanje, suzenje, svrbež nosa i očiju, iscjedak iz nosa, oticanje kapaka, otežano disanje i gušenje. Alergija na ambroziju sve više poprima razmjere epidemije, ali je mnogi ne shavaćaju ozbiljno, pa mnogi još zanemaruju upozorenja i ne vode računa o zakonskoj obvezi uništavanja ove biljke koju moraju poštivati svi vlasnici zemljišta. Na stranicama Zavoda mogu se naći savjeti kako si pomoći i olakšati alergiju, osim uzimanja propisane terapije. U svakom slučaju, treba izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena.

Za odlazak u prirodu izaberite dan nakon kiše, jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže. Nakon boravka na otvorenom prostoru, pri povratku kući treba oprati ruke, istuširati se, oprati kosu i presvući odjeću. Ne sušite rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi. Prekrijte krevet i zatvorite prozore u vrijeme najveće koncentracije peludi. Nosite sunčane naočale i šešire tijekom dana. Četkajte i perite kućne ljubimce, jer oni također skupljaju pelud. Boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje