Povežite se s nama

Život i društvo

Nagrada generalu Minđeku

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Prvi put u svojoj povijesti Općina Sveti Ilija dodijelila je javna priznanja mještanima koji su u posljednje 23 godine svojim djelovanjem doprinijeli društvenom i gospodarskom razvoju te jačanju ugleda Općine u zemlji i svijetu.

U subotu, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj povodom Dana Općine, nagrada za životno djelo dodijeljena je brigadnom generalu Ivici Minđeku, samozatajnom časniku i bivšem načelniku Općine.

To je heroj

– Ratni put, hrabrost i požrtvovnost koju je Ivica Minđek pokazao u obrani neovisnosti naše Domovine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Spremnost da Domovini pokloniš vlastiti život najveći je čin ljubavi koji čovjek može iskazati vlastitom narodu. Ivica Minđek naš je heroj i njegove zasluge u obrani Republike Hrvatske zadužile su nas da trajno čuvamo mir i teško stečenu slobodu – istaknuo je načelnik Marin Bosilj na sjednici, koja je prvi put održana u Beletincu, u školsko-sportskoj dvorani koja je otvorena prošle godine.

Brigadni general bio je pripadnik Specijalne policije Policijske uprave varaždinske od ožujka 1991. do lipnja 1996. godine. Sudjelovao je na svim važnim bojištima i u oslobodilačkim akcijama od Dubrovnika do Vukovara, među kojima su Oluja, Bljesak, Maslenica, Medački džep. Od vođe grupe i zapovjednika voda, napredovao je do zapovjednika postrojbe, a u nekoliko navrata bio je i zapovjednik kompletne linije Velebita. Umirovljen je 1996. u činu brigadnog generala, a primio je brojna odlikovanja, među kojima su Red kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti, Red bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga RH i za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju i razvitku, te Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti.

 

Nagrade Općine posthumno vlč. Vilimu Cecelji i preč. Ivanu Košćaku

Medalje Općine Sveti Ilija posthumno su dodijeljene hrvatskim braniteljima Željku Holiju, Stjepanu Labašu i Draženu Obrstaru. Za društveni razvoj i jačanje ugleda Općine u zemlji i svijetu nagrade Općine posthumnno su dodijeljene velečasnom Vilimu Cecelji i prečasnom Ivanu Košćaku. Nagrade je primilo još četvero dobitnika: Zlatko Kraljić te tvrtke Geobim, Croma i Piteks. Načelnik Marin Bosilj dodijelio je i 12 zahvalnica. Primili su ih tvrtke Štromar, Brežnjak-trans, Transporti Martines, Fidos, Hrastek, Gašo i Plin-mont, zatim obrti Tokarska radiona Rajko Košćak, Tesarski i krovopokrivački obrt Barulek, Zajednički obrt za uzgoj cvijeća Cepanec te obiteljska poljoprivredna gospodarstva Josipa Zeljaka i Marka Tkalčeca.

Pomoć za šest starijih osoba

“Pomoć u kući starijim osobama“ program je Hrvatskog zavoda zapošljavanje koji se u Općini Sveti Ilija provodi od travnja ove godine. Riječ je o novom programu u koji je uključeno šest starijih osoba s područja Općine, a o kojima svakodnevno vodi brigu jedna osoba zaposlena putem HZZ-a. – Odlučili smo se za uvođenje ovoga programa kako bismo osigurali pomoć našim starijim sugrađanima. Bude li i dalje interesa, nastavit ćemo s njegovim provođenjem – rekao je načelnik Marin Bosilj.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U petak tijekom jutra varaždinska policija u akciji “Pojas i mobitel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 21. siječnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju “Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima, te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Život i društvo

GDCK Ivanec potrebitima dijeli donacije Vlade RH u vrijednosti od oko 113 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec, na temelju zamolbe Povjerenstvu za besplatnu dodjelu robe oduzete u carinskom prekršajnom postupku, primilo je vrijednu donaciju novih odjevnih predmeta i nove obuće te kućanskih potrepština preuzetih iz carinarnica; Zagreb, Rijeka i Osijek.

Vrijednost donirane robe je 113.530,56 kuna.

Skladišni prostor osiguran je suradnjom s Općinom Donja Voća i načelnicom Sanjom Kočet u Donjoj Voći odakle se roba prevozi u kancelarije i dvoranu GDCK-a Ivanec, gdje se ovaj tjedan nova, a prijeko potrebna odjeća i obuća dijeli osobama koje trpe siromaštvo, žive u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Zabrinjava broj i povećanje korisnika Socijalnog programa GDCK-a Ivanec, na što GDCK Ivanec opetovano upozorava, ovim putem, ali i tijekom prethodne godine na održanom stručnom skupu i okruglom stolu na kojem su iznijeti podaci o broju osoba koje žive u siromaštvu i riziku od siromaštva na području bivše općine Ivanec.

– Radi se o području koje svojim radom pokriva GDCK Ivanec, a stopa siromaštva po potrošnji na razini CZSS Ivanec visokih je 30,11%, a po dohotku 21,49%; što govori u prilog tome kako građani s prihodima kakve imaju ne mogu puno učiniti, kupiti, odnosno nisu u mogućnosti osigurati si potrebno za život. Broj korisnika poljoprivredne mirovine na razini CZSS Ivanec jest: 576 korisnika, a poljoprivredne mirovine kreću se u rasponu od 1.259 kn do 1.598 kuna (o čemu se više moglo čuti na 1. okruglom stolu održanom 10.11.2021.). Ne čudi stoga rast osoba koje traže pomoć u Crvenom križu. Trenutno u Socijalnom programu imamo više od 700 korisnika – rekli su iz ivanečkog Crvenog križa.

GDCK Ivanec zbog znatno manjeg iznosa kojeg prima iz proračuna jedinica lokalne samouprave za 2022. godinu (u odnosu na 2021.g. iz proračuna su osigurana sredstva u ukupnom iznosu niža za čak 37 tisuća kuna), neće moći zadovoljiti rastuće potrebe stanovništva u potrebi, no traženjem i primanjem donacija, organiziranjem humanitarnih akcija i prijavom na projekte (npr. FEAD koji je već prijavljen i koji je nakon administrativne provjere odabran za sljedeću fazu u postupku dodjele bespovratnih sredstava) osiguravat će, sukladno financijskim mogućnostima i potrebama lokalne zajednice, pomoć ranjivim skupinama stanovništva.

– Također, djelatnici GDCK-a Ivanec pružaju prijeko potrebe informacije svim osobama koje nam se obrate, o mogućim oblicima ostvarivanja pomoći za potrebite putem sustava socijalne skrbi, jedinica lokalne samouprave i Socijalnog programa GDCK-a Ivanec, kao i pojedinih drugih udruga koje se bave sličnim djelatnostima, o čemu ćemo u skorije vrijeme sastaviti i adekvatnu brošuru, te je putem rada na terenu uočen veliki nedostatak u dostupnosti informacija građanima u potrebi.

Za sve informacije građani se mogu obratiti osobnim dolaskom, telefonom ili putem službene stranice GDCK-a Ivanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje