Povežite se s nama

Život i društvo

Nagrada generalu Minđeku

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Prvi put u svojoj povijesti Općina Sveti Ilija dodijelila je javna priznanja mještanima koji su u posljednje 23 godine svojim djelovanjem doprinijeli društvenom i gospodarskom razvoju te jačanju ugleda Općine u zemlji i svijetu.

U subotu, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj povodom Dana Općine, nagrada za životno djelo dodijeljena je brigadnom generalu Ivici Minđeku, samozatajnom časniku i bivšem načelniku Općine.

To je heroj

– Ratni put, hrabrost i požrtvovnost koju je Ivica Minđek pokazao u obrani neovisnosti naše Domovine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Spremnost da Domovini pokloniš vlastiti život najveći je čin ljubavi koji čovjek može iskazati vlastitom narodu. Ivica Minđek naš je heroj i njegove zasluge u obrani Republike Hrvatske zadužile su nas da trajno čuvamo mir i teško stečenu slobodu – istaknuo je načelnik Marin Bosilj na sjednici, koja je prvi put održana u Beletincu, u školsko-sportskoj dvorani koja je otvorena prošle godine.

Brigadni general bio je pripadnik Specijalne policije Policijske uprave varaždinske od ožujka 1991. do lipnja 1996. godine. Sudjelovao je na svim važnim bojištima i u oslobodilačkim akcijama od Dubrovnika do Vukovara, među kojima su Oluja, Bljesak, Maslenica, Medački džep. Od vođe grupe i zapovjednika voda, napredovao je do zapovjednika postrojbe, a u nekoliko navrata bio je i zapovjednik kompletne linije Velebita. Umirovljen je 1996. u činu brigadnog generala, a primio je brojna odlikovanja, među kojima su Red kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti, Red bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga RH i za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju i razvitku, te Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti.

 

Nagrade Općine posthumno vlč. Vilimu Cecelji i preč. Ivanu Košćaku

Medalje Općine Sveti Ilija posthumno su dodijeljene hrvatskim braniteljima Željku Holiju, Stjepanu Labašu i Draženu Obrstaru. Za društveni razvoj i jačanje ugleda Općine u zemlji i svijetu nagrade Općine posthumnno su dodijeljene velečasnom Vilimu Cecelji i prečasnom Ivanu Košćaku. Nagrade je primilo još četvero dobitnika: Zlatko Kraljić te tvrtke Geobim, Croma i Piteks. Načelnik Marin Bosilj dodijelio je i 12 zahvalnica. Primili su ih tvrtke Štromar, Brežnjak-trans, Transporti Martines, Fidos, Hrastek, Gašo i Plin-mont, zatim obrti Tokarska radiona Rajko Košćak, Tesarski i krovopokrivački obrt Barulek, Zajednički obrt za uzgoj cvijeća Cepanec te obiteljska poljoprivredna gospodarstva Josipa Zeljaka i Marka Tkalčeca.

Pomoć za šest starijih osoba

“Pomoć u kući starijim osobama“ program je Hrvatskog zavoda zapošljavanje koji se u Općini Sveti Ilija provodi od travnja ove godine. Riječ je o novom programu u koji je uključeno šest starijih osoba s područja Općine, a o kojima svakodnevno vodi brigu jedna osoba zaposlena putem HZZ-a. – Odlučili smo se za uvođenje ovoga programa kako bismo osigurali pomoć našim starijim sugrađanima. Bude li i dalje interesa, nastavit ćemo s njegovim provođenjem – rekao je načelnik Marin Bosilj.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Španjolska vojna vozila ovih dana zakrčit će ceste od Zadra do Varaždina i Goričana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nekoliko sljedećih dana, počevši od 20. travnja, Oružane snage Republike Hrvatske pružat će potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) pripadnicima Oružanih snaga Španjolske.

Naime, španjolska vojna oprema i sredstva bit će dopremljena u zadarsku luku “Gaženica” te cestovnim putem prebačena u Mađarsku gdje pripadnici OS Španjolske sudjeluju u vježbovnim aktivnostima.

Prijevoz vozila španjolskih oružanih snaga bit će organiziran od Zadra do Varaždina te dalje prema graničnom prijelazu Goričan i Mađarskoj. Povratak pripadnika OS Španjolske očekuje se tijekom svibnja.

– Tijekom prolaska vojnih vozila može se očekivati pojačan cestovni promet te molimo građane za strpljenje i razumijevanje – ističu u MORH-u.

Nastavite čitati

Život i društvo

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo godišnju skupštinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo je u petak 22. ožujka, svoju redovnu godišnju skupštinu.

Ovogodišnja skupština, 65. po redu održana je u prostorijama hotela „Turist“ u Varaždinu. Na skupštini je od 167 redovnih i trenutno aktivnih članova bilo prisutno 72 člana.

Osim njih Skupštini su nazočili  uvaženi gosti, predstavnici DGIT Međimurje, zatim Nina Lovrec Dražin, dipl. ing. građ., predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nenad Petrović, mag. ing. geoing. predsjednik Hrvatskog društva inženjera geotehnike te Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj koji su se prigodnim pozdravnim govorima obratili svima prisutnima.

Samu skupštinu vodila je u svojstvu članice DGIT Varaždin, Mirna Amadori, dipl. ing. građ, aktualna predsjednica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Na Skupštini su podnesena sva izvješća koja su jednoglasno prihvaćena, te su doneseni i usvojeni plan rada i financijski plan za ovu godinu.

Nakon Skupštine organizirana je već tradicionalno zajednička večera i druženje uz pratnju tamburaša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje