Povežite se s nama

Kultura

Nagrada “Marin Držić” Denisu i Aniti Peričić

Objavljeno:

- dana

DRŽAVNA NAGRADA STIŽE U VARAŽDIN

Državnu nagradu “Marin Držić“ za najbolji novi, neobjavljeni dramski tekst dobili su Tomislav Zajec (prva nagrada), Ružica Aščić (druga nagrada), a treću nagradu ravnopravno su dobili Ivan Vidić i varaždinski autorski dvojac Denis Peričić i Anita Peričić za dramu Hiperborealni konj.

Denisu Peričiću ovo je već 51. nagrada u višedesetljetnoj književnoj karijeri, ali Hiperborealni konj je prvi književni tekst koji je napisao u suautorstvu sa suprugom Anitom Peričić.

Novom nagradom do drugog “Držića”

Iako je objavio već tridesetak knjiga svih rodova i žanrova, ovo je tek treća drama Denisa Peričića, a za sve tri je nagrađen; štoviše, ovo mu je već drugi “Držić”.

Prvi je dobio za Pekel na zemli 1998. godine (a koju su dramu tek nedavno na scenu vrlo uspješno postavili studenti Umjetničke akademije u Osijeku Nino Pavleković i braća Filip i Nikša Eldan), dok je za dramu Netopir 1999. godine dobio Nagradu “Sfera”. No, Hiperborealni konj je prvi tekst koji je napisao u suautorstvu sa suprugom Anitom Peričić, a što je njezin književni prvijenac – i odmah ovjenčan državnom nagradom!

Svečana objava dobitnika Nagrade za dramsko djelo “Marin Držić” za 2014. godinu održana je u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 27. ožujka, na Svjetski dan kazališta. Uz objavu dobitnika, pročitana su obrazloženja Stručnog povjerenstva Nagrade u čijem sastavu  su predsjednik dr. sc. Mario Kovač, dr. sc. Helena Sablić-Tomić i Jelena Miholjević.

Iz priopćenja Ministarstva:

Treću Nagradu za dramski tekst Marin Držić za 2014. godinu ravnopravno dijele drama Hiperborealni konj Denisa Peričića i Anite Peričić i drama Noćni život Ivana Vidića. Denis Peričić i Anita Peričić u Hiperborealnom konju precizno rekonstruiraju opskurni događaj iz austro-ugarske povijesti u kojoj je čitav niz „manjih“ likova predstavljen točnim detaljima. U njihovoj je drami „povijesni predložak iskorišten kao metafora potrage za novim, za promjenom, za svijetom u kojem bi ljudi bili drugačiji.“

Nagradu za dramsko djelo “Marin Držić” Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskoga dramskoga i kazališnog stvaralaštva. Pod tim imenom Nagrada se dodjeljuje od 1991. godine, a prethodila joj je Stimulacija za dramsko stvaralaštvo. Svečana dodjela Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2014., koja se dodjeljuje radi poticanja hrvatskoga dramskog stvaralaštva, održat će se na otvorenju Festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu 21. travnja, kada će dobitnicima biti uručene brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, a predviđeno je i javno čitanje nagrađenih tekstova tijekom Festivala. Također je i uobičajena praksa Ministarstva kulture da financijski potpomaže prve izvedbe nagrađenih tekstova u hrvatskim kazalištima.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Kultura

Izložba fotografija Damira Širole ove srijede u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDLU Varaždin

Otvorenje izložbe fotografija Damira Širole pod nazivom „Likovnost detalja” održat će se, uz sve epidemiološke mjere, u srijedu 23. lipnja, u 19 sati u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Starog grada Varaždin.

Damir Širola rođen je u Zagrebu 1960. godine, a fotografijom se bavi od ranih dana. Izlagao je na 20-ak skupnih i klupskih izložbi, i pripremio devet samostalnih u Zagrebu i Varaždinu.

Uz autorsku fotografiju, snimio je mnoge kataloge drugih umjetnika, naslovnica i ilustracija nekoliko knjiga i tehničke dokumentacije za potrebe industrije. Od 2013. godine živi u Varaždinu.

U predgovoru koji potpisuje Klara Macolić stoji slijedeće:

Damir Širola zagrebački je umjetnik s varaždinskom adresom, karakterističan po monokromnim portretnim i dokumentarističkim fotografijama snažnih socijalnih komponenti.

Temeljem iskustva stečenih dugogodišnjim radom njegovo vizualno djelovanje doživljava snažan zaokret 2016. godine, kada fotografije sivih tonova zamjenjuje obojenim radovima posvećenim Davidu Lynchu. Sukladno Lynchovom poimanju fotografskog medija, naglašavanjem subjektivnog iskustva, Širola dokumentarističkoj fotografiji daje novu dimenziju.

Dematerijalizacijom materijalnog prezentirani se trenutak udaljava od granice prepoznatljivog. Apstrahiranjem funkcije u službi forme, vrijeme i mjesto fotografiranja postaju irelevantni, a u središte izraza dolazi igra između kadriranja gledišta i zasićenih kolorističkih kontrasta. Fokusirajući se na efemerno, motivi gube svoju svakodnevnu ulogu te su prikazane siluete, providna stakla, cvijeće, zapaljena vatra, ugao nadstrešnice, krma broda i sl. u službi zabilježbe vizualno kvalitetnog trenutka; koji bi bez fotografskog objektiva ostao zaboravljen.

Bit Širolinih fotografija nije u predmetnosti prikazanih motiva, već u prenesenom značenju i likovnosti koju oni tvore. Na taj način pomno birani detalji postaju bezvremenski te ne začuđuje da je u izloženim fotografijama likovna kritika prepoznala dohvaćenu magiju ili svemoguće slike snova.

Nastavite čitati

Kultura

U ponedjeljak produkcija učenika Područnog odjela u Cestici varaždinske Glazbene škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije dvije godine sa svojim je radom započeo Područni odjel Glazbene škole u Cestici. Tada su upisani prvi učenici za instrumente klavir, violina, rog, truba i klarinet.

Svi oni će svoj prvi nastup pred cestičkom publikom imati u ponedjeljak, 21. lipnja, s početkom u 18 sati u Kulturnom centru u Cestici, a ulaz je besplatan.

– Pozivamo sve zaljubljenike u glazbu na ovaj jedinstveni događaj, dajmo podršku našim mladim glazbenicima! – poručuju iz škole.

Organizatori događaja su Općina Cestica i Glazbena škola u Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!